IP: *.toya.net.pl 05.01.15, 00:17
LAUMED Anna Bak i pozostałe baby - otwierajcie do ku... nędzy - Przychodnię przy ul.Grunwaldzkiej 58.
Obserwuj wątek
    • hermenegildo Re: LAUMED 05.01.15, 01:51
      Będzie otwarta dopiero w środę zaraz po dymisji ministra zdrowia.
      • matigrypl Re: LAUMED 05.01.15, 12:45
        Oświadczenie Przychodni Lekarskiej Optima w Przemyślu

Szanowni Pacjenci

Nasza przychodnia jest placówką utworzoną z myślą o pacjentach – w trosce o należyte świadczenie usług medycznych w zakresie Podstawowej Opieki Zdrowotnej. Nadal chcemy służyć swoją wiedzą i umiejętnościami, tak jak staramy się od 2001 roku – od chwili utworzenia Przychodni Optima.
        Zasadą finansowania w Podstawowej Opiece Zdrowotnej jest stawka kapitacyjna – miesięczna na jednego pacjenta zapisanego do przychodni, niezależnie od ilości wizyt zrealizowanych przez pacjentów.

Od 2015 roku nastąpił szereg zmian w funkcjonowaniu Przychodni Lekarskich Podstawowej Opieki Zdrowotnej, które chcemy przedstawić. To one są powodem zaistniałej sytuacji. Chcemy być odpowiedzialni i realizować podpisane umowy z NFZ, tak jak dotychczas.

Ograniczenie finansowania

1. Od 1 stycznia 2015r. Narodowy Fundusz Zdrowia nie zapłaci za osoby widniejące w systemie jako nieubezpieczone. W Przychodni Lekarskiej Optima liczba tych osób wynosi ok. 1180. Stanowi to blisko 12% wszystkich osób zapisanych. Często nieprawdą jest, iż osoby te faktycznie nie są ubezpieczone. Między innymi dochodzą systematycznie do tej listy osoby, które ukończyły 18 lat. Bardzo często dalej kontynuują one naukę i w związku z tym przysługuje im ubezpieczenie zdrowotne. Jednak system ZUS automatycznie usuwa takie osoby z systemu, ponieważ rodzice nie zgłosili ich powtórnie do ubezpieczenia.

2. Zlikwidowano stawkę 3.0 – czyli finansowanie opieki pacjentów z cukrzycą i chorobami układu krążenia, którzy wymagają częstych badań oraz stałej opieki. Ten wskaźnik jest teraz usunięty, co stanowiło kolejne 12-13% przychodów przychodni.

Dodatkowe obowiązki

1. Wprowadzony pakiet onkologiczny bilansuje się w granicach zera w ramach tzw. przeznaczonych dodatkowych środków.
        2. Na POZ przerzuca się dodatkowe koszty, czyli badanie PSA u mężczyzn – 40zł.
        3. Dodatkowe badanie hormonów tarczycy FT3, FT4. Koszt około 30-40zł.
        4. Dodatkowe badanie spirometryczne. Koszt około 30-40zł.
        5. Dodatkowe badania USG: tarczycy, przytarczyc, ślinianek, całej jamy brzusznej.
        6. Skierowania do dermatologa i okulisty.
        7. Nowe obowiązki sprawozdawcze do wszystkich wymienionych punktów.
        Jednocześnie w umowach są zapisy o nakładaniu kar finansowych na lekarzy. Przykładem może być błędnie przypisana refundacja leku na recepcie (zbyt wysoka ulga dla pacjenta).

Realnie zostało zmniejszone finansowanie o około 15% i jednocześnie został zwiększony zakres obowiązków.

Chcielibyśmy też uświadomić, że w ramach stawki kapitacyjnej rzędu 13zł miesięcznie na pacjenta musimy między innymi:

utrzymać cały personel,
        ponieść wszystkie koszty badań,
        wykonywać wizyty domowe,
        dokonywać zakupów sprzętu medycznego i go utrzymywać,
        utrzymać budynek z mediami,
        wykonywać remonty budynków.

W trosce o pacjentów i w celu podwyższenia jakości usług medycznych w grudniu 2014 nasza przychodnia zakupiła wysokiej klasy USG z echem serca (Aloka ProSound Alpha 7), Holter oraz spirometr.

Mamy dylemat:
        1. Czy mamy utrzymać przychodnię i nie wykonywać żadnych badań pacjentom?
        2. Czy też mamy wykonywać badania i zadłużać przychodnię, której długów nikt nie zapłaci i automatycznie doprowadzi to do jej zlikwidowania? Tych długów nie pokryje państwo jak w przychodniach państwowych i szpitalach, gdzie generowane są zadłużenia w setkach milionów złotych.

Z szacunkiem, obawą i wyjaśnieniami
        Zarząd Przychodni Lekarskiej Optima

Przypomniały mi się czasy gdy solidarność walczyła z komuną. Te same argumenty! Ta sama retoryka! I tak samo wredny minister jak i cały rząd. No i oczywiście, propagandyści drący mordę o jedynie słusznej i jedynej możliwości wprowadzenia tak "prześwietnej" ustawy. A tego z krzywą mordą można śmiało porównać do urbana naszych czasów.
        • Gość: mati Re: LAUMED IP: *.toya.net.pl 05.01.15, 13:16
          Do kur.. nędzy; przeciez jaki jest problem w tym, aby zarabiali nie 13 tys netto a 11?
          i zgadzam się z tym, aby Ci co teraz zarabiają 1200 netto zarabiali 200 zł netto
          • matigrypl Re: LAUMED 05.01.15, 14:25
            Mógłbyś po ludzku wyjaśnić o co ci chodzi?
            • Gość: gość Re: LAUMED IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.01.15, 15:27
              myślę ze chodzi o to że właściciele przychodni Optima ( i innych)zarabiali na niej dużo więcej niż te 15% które PODOBNO chce im zabrać minister. I teraz jest płacz dokładnie o to, bardzo słuszny zresztą.
              Mam nadzieję że Optima pozostanie konsekwentna i nie otworzy się 7.1
              I że lekarze którzy tam pracują wynajmą któryś z wielu pustych lokali w Przemyślu i otworzą swoją przychodnię, do której chętnie się zapiszę. Może nie starczy im na zostanie inwestorami budowlanymi już po pierwszych kilku latach funkcjonowania, ale na swoje na pewno wyjdą
    • Gość: mati Re: LAUMED IP: *.toya.net.pl 05.01.15, 16:50
      A to bardzo proste.. czy musze lekarze zarabiac az tyle kasy? moga mniej i będa żyć; niech rynek kształtuje płacę a nie widzimisię
      przysięga hipokratesa zaznacza, że lekarz powinien godziwie zarabiąc.. więc jesli średnia krajowa wynosi ok 4000 to alaca mmiesięczna w wysokości 8-9 tys sadze, że będzie godziwa..
      a co wy na to?
      teraz tyle nie zarabiaja nie schodza poniżej 10 tys zł
      • matigrypl Re: LAUMED 05.01.15, 18:31
        Co wiesz konkretnie o zarobkach lekarzy? PRZYPUSZCZAM ŻE NA TEN ICH ZAROBEK SKŁADA SIĘ TEŻ PRACA W INNYCH MIEJSCACH! A tak na marginesie to słyszałem już wiele wersji o ich zarobkach. Ten arłukowiec twierdzi że jest to średnio 17 000pl? Przemyśl z kolei jako miasto emerytów na pewno pochłania większe środki a tym samym lekarzom zostaje mniej. Może tyle o kasie. Na pewno jest to przewałka ze strony ministra bo na pakiet onkologiczny trzeba kasy i to dużej a pozostaje mu jedno; przelewanie z pustego w próżne. Teraz wymyślił ze to jakaś spółka inicjuje wydarzenia.. A ja myślę że za to co się dzieje w kraju odpowiada rząd a nie jakiś wyimaginowany wróg! Jeśli nie potrafi zadbać i wprowadzić swoich pomysłów w życie tak aby się to odbyło bez zgrzytu to znaczy że jest nieudolny i powinien wylądować na śmietniku historii. Na dobrą sprawę obywatel nie powinien zauważyć że coś idzie nie tak i mieć zaufanie do państwa. Taka jest norma w normalnym państwie ale nasz rząd pajaców umie tylko pajacować!
      • Gość: A Re: LAUMED IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.15, 18:34
        I po co takie bajki. Lekarz w przychodni ( nie właściciel) z dwoma specjalizacjami :pediatria (lub interna) i medycyna rodzinna zarabia w przemyskiej przychodni "na rękę" 3.800 zł. Są to niskie zarobki. Już w sąsiednich powiatach są dwa razy większe. Ale są dwie sprawy: za dużo przychodni i pazerni właściciele. Niektórzy podobno nie zarabiają i 3 tys.
    • Gość: Tom Re: LAUMED IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.01.15, 18:32
      Nic napiszę co mnie trafia jak czytam wypociny tej przychodni. Dobre sobie "wizyty domowe". Przez 10 lat nie udało mi się załapać na żadną wizytę domową do chorego dziecka, bo nigdy nie było już miejsca... No i szczyt bezczelności żądać dyscyplinowania w zakresie ubezpieczeń...A mnie to mało obchodzi płacę ciężkie pieniądze na ubezpieczenie zdrowotne, a jak mi lekarz raz na ruski rok potrzebny to musze iść prywatnie. Ręce opadają
      • Gość: mieszkanie Re: LAUMED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.15, 19:59
        zgadzam się z przedmówca, rzadko chodzę do lekarza, może raz na 2-3 lata, moja składka jest rzetelnie odprowadzana przez pracodawcę i jak czytam te mętne wyjaśnienia to mam ochotę głodno zakląć bo dość mam manipulacji lekarzy, a już tłumaczenie, ze ktoś nie jest ubezpieczony bo czegoś tam nie dopilnował powala, cieszę się ,e kiedyś tam przeniosłem się z tej przychodni do tej na 3-go maja, tam bardzo miła p doktor (za wyjątkiem jej zastępcy), nigdy nie było problemów ze skierowaniem i myślę, e teraz tez jest otwarte, wszyscy, którzy sporadycznie potrzebują lekarza rodzinnego powinni wybrać papiery z tej przychodni i przenieść się tam gdzie jako ludzie będą szanowani
    • Gość: \m/ do zarządu Przychodni Lekarskiej Optima IP: *.toya.net.pl 05.01.15, 21:29
      brednie wypisujecie, тoвaриш Бoднaр - systematycznie, co pół roku robię sobie PSA u mgr V. Jodłowskiej, czyli praktycznie u was i płacę nie 40 a 30 złotych! co się zaś tyczy "utrzymania całego personelu", proponuję zastąpić go ziomkami z majdanu - chętnie będą pracować za połowę ceny. przy okazji pozdrowienia dla pani Wiry!
      • matigrypl Re: do zarządu Przychodni Lekarskiej Optima 06.01.15, 06:39
        Mam pytanko; kto to powinien wyprostować? Rząd czy sami lekarze? Jak na razie to wiem jedno; trzeba mieć końskie zdrowie by się leczyć w polskich placówkach. Onegdaj gdy byłem "leczony" po wylewie to po za księdzem, łażącym codziennie nie zauważyłem żadnych innych metod leczniczych! Olbrzymia kasa idzie na utrzymanie kierownictwa i mnożone instytucje, jakaś komputeryzacja i oczywiście wystrój gabinetów dyrektorskich, inspekcje, kontrolowanie, sympozja, zjazdy i ministerstwo gdzie arłukowiec jest mistrzem w wydawaniu na kilometrówki. Nie piszę o przekrętach bo one są normą i mają aprobatę ministerstwa.Miliony tonące w sprawozdawczości którą z uwagi na ilość nikt nie jest w stanie kontrolować. Najpewniej niedługo dojdzie do tego że cała forsa będzie jako priorytet szła na biurokrację. A my by być zdrowym zwrócimy się do medycyny ludowej i powstanie nowy/stary zawód; szaman\uzdrowiciel.

Jeśli chodzi o ścisłość to nigdy nie słyszałem by w tym kraju brakowało na biurokrację czy pensje dla wysokich urzędników albo na różnego rodzaju komisje. Zawsze brakuje na sfinalizowanie tego co dotyczy ogółu społeczeństwa!
    • Gość: pacjent Re: LAUMED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.15, 13:56
      Widać pysiu, że zmieniłes zdanie od pierwszych wpisów na ten temat i przypomniałes sobie"opiekę" lekarzy zawsze dbających i walczących o pacjenta oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka