Dodaj do ulubionych

KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA

IP: 80.51.255.* 02.12.05, 22:23
kto zna historie kopca tatarskiego dokładnie z datami itd podobno tam był
zakopany skarb :D:D tatarskiego wodza i podobno te betonowe powbijane w
ziemie słupy to podstawy wiezy ktora wykonywała tam prace wiertnicze w celu
odnalezienia skarbu ale chyba nic nieodnaleziono
POZDRAWIAM piszcie co wiecie ;P
Obserwuj wątek
    • opserwvtor Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA 02.12.05, 22:52
      www.kki.pl/pioinf/przemysl/zabytki/kopiec/kopiec.html
    • Gość: Gość Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA IP: 80.51.255.* 02.12.05, 23:04
      Cze:)
      Historie Kopca znam jako tako (czyli jak każdy mieszkaniec P.)
      Mam już przeszło 50 lat ale z tego co wiem żadnej wieży wiertniczej nigdy tam
      nie było...
      Te "betony" to tylko stojaki wieży (drewnianej" obserwacyjnej która jeszcze w
      latach 60 tam stała.
      • Gość: Kopiec Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA IP: 80.51.255.* 03.12.05, 07:55
        Ale oczywiście ten"Kretynek urzędniczy" wie najlepiej i swoje"sześć groszy"
        musi wtrącić.Oczywiście, zadnej wieży, zadnych skarbów, zadnych sensacji
        archeologicznych tam nie było.Domniemywany i domyślny był cel usypania kopca.Są
        w Przemyslu znawcy tematu.Popytać, poczytać.
        • rapapo Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA 03.12.05, 09:55
          Swego czasu w "Naszym Przemyślu" ten temat został wyczerpany więc polecam
          lekturę! Niestety nie pamiętam numeru ale wizyta w bibliotece nie zawadzi
          nikomu!

Pozdrawiam :)
          • Gość: Imac Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.12.05, 18:17
            Mam dziwne przeczucie, że jesteś dokładnie tą samą osobą, która wcześniej
            rozpoczęła wątek o "założeniu Przemyśla". "Stylistyka" zapytania jest
            identyczna.
            Czyli, że wzbudzasz dyskusje, w których nie uczestniczysz.
            Nie wiem jaki masz w tym cel, czy trochę zabawy, czy może w szkole zadano Ci
            wypracowanie na podobny temat.

W sprawie kopca polecam:
            Andrzej Buko, Archeologia Polski Wczesnośredniowiecznej, Warszawa 2005.
            A tam rozdział 7, pod tytułem "Wielkie kopce małopolskie", a w szczególności
            paragraf 2, zatytułowany "Kopiec Przemysława (Tatarski) w Przemyślu", strony
            138-140. Tam też znajdziesz kompletną bibliografię do tego tematu :-)
            Pozdrowienia
            • Gość: prezes Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA IP: *.prz.rzeszow.pl 03.12.05, 23:26
              to słynne IP tak to mój "przyjaciel od oczek wodnych"
    • Gość: VIP Re: KOPIEC TATARSKI CAŁA PRAWDA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 17:08
      Tomek co wąchałeś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka