Dodaj do ulubionych

ciaza + padaczka

30.11.04, 16:21
Wiadomo, ze napewno nie sprzyja. Ogolnie padaczka moze sie wzmoc, a nmoze tez
byc tak, ze ataki ustapia i przez cala ciaze moze byc spokoj.
Porod sam jednak jest tak duzym wysilkiem i przezyciem, ze ... bardzo czesto
wywoluje atak.
Co jeszcze znalazlam - branie lekow przeciwpadaczkowych (mimo brania kwasu
foliowego) bardzo czesto moze wywolywac wady cewki nerwowej. A to z kolei
czesto wywoluje wady nerek, czy ukladu moczowego u dzieci (szukalam wiec
wiem, wpadlam na te informacje przez przypadek).
Wielu ginekologow w ogole nie wie co zrobic z kobieta chora na padaczke, a
wielu neurologow nie wie jak postepowac z kobieta w ciazy. Smutne...
To na tyle, troche chaotycznie.
Obserwuj wątek
    • mruska Re: ciaza + padaczka 30.11.04, 20:02
      hej Madzia ja wspominam ciążę mimo że mam epi super. Zapomniałam co to choroba,
      przez całą ciążę i karmienie nie miałam ani jednego ataku. To tyle mam nadzieję
      że u Ciebie też będzie ok. Pozdrawiam
      • madziulec Re: ciaza + padaczka 30.11.04, 20:45
        Ja u siebie obserwuje niestety teraz male ataki z przemeczenia i to dosc czeste.
        niestety chyba to musze zaakceptowac i poczekac, az maly zacnie przesypiac noce.
        • mirella67 Re: ciaza + padaczka 01.12.04, 12:32
          Ja też bardzo mile wspominam wszystkie moje 3 ciąże. Epi zawsze zapominała o
          mnie na ten czas, a poród też nie wywoływał ataków, przestawały wypadać mi
          włosy i to oczekiwanie...super! No oczywiście przemęczenie po paru miesiącach
          zarwanych nocy - oczywiście dawało określony skutek, ale to tylko było raz przy
          pierwszym dziecku. Później ataki były coraz rzadsze. Ktoś tam nawet wysnuł taki
          wniosek, że ponieważ ciąża jest jak "remont generalny" organizmu kobiety, to
          chyba właśnie mi generalnie pomogło. Wierzę, że i Tobie się poprawi, a może
          masz dawkę leku jeszcze źle dopasowaną... nie wiem. Ale życzę poprawy i trzymam
          kciuki.
    • mirella67 Re: ciaza + padaczka 01.12.04, 12:35
      Aha, jeszcze jedno - przy lekach i ich szkodliwości na ciąże i płód nie ma co
      tak generalizować. Jest wiele leków i różne typy epi i napadów i to jest bardzo
      różnie.
      Niestety masz rację, że wiele ginekologów wpada wprost w panikę mając taką epi-
      pacjentkę, a wiele neurologów też nie lepiej się zachowuje. Sama przeszłam raz
      przez taką panią neurolog, która zupełnie straciła głowę, dowiadując się o
      mojej ciąży, mimo, że wcześniej twierdziła, że ciąża to taka kaszka z mlekiem
      przy padaczce...Mam szczęście, że miałam wtedy po prostu swoją intuicję i
      namiary na lepszych lekarzy...
      • madziulec Re: ciaza + padaczka 01.12.04, 14:30
        Na szczescie ja rowniez nie narzekam, napisalam tylko stwierdzenie ogolne,
        wypowiedziane wlasnie przez moich lekarzy ;-))) (troche mnie to zdziwilo...).
        Ale, ze leki przeciwpadaczkowe moga wywolac rozne skutki u dziecka to sie
        zdarza....
        • kow_pel Re: ciaza + padaczka 07.06.15, 09:40
          ale są leki które są bezpieczne w ciąży i które się właśnie wtedy stosuje np. lamotrygina albo lewetiracetam. Poza tym ciąża działa p/padaczkowo poprzez hormony które w tym czasie organizm produkuje (podniesiony jest poziom prolaktyny)... no gorzej jest później te nieprzespane noce...
          Znam osobę której po ciąży cała padaczka przeszła... leki odstawiła i jest jakieś ponad 10 lat bez napadu
    • kasiek270288 Re: ciaza + padaczka 19.06.15, 21:13
      Brałam Lamitrin i 5 tab kwasu foliowego do końca ciazy (zal. Lekarza )
      Dziecko jest zdrowe (obecnie 1.5 roczne)
      W Warszawie jest szpital kliniczny dla ciężarnych epileptyczek im. Witolda Orlowskiego na ul. Czerniakowskiej.
      Polecam!!! Kompleksowa opieka przed i po porodzie.
      w trzecim trymestrze miałam napady i po ciąży pół roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka