Dodaj do ulubionych

Problemy z pamięcią

23.02.17, 20:22
Mam problemy z pamięcią krótkoterminową. Często zapominam zupełnie czegoś z dnia wcześniej, rozmowy, ustaleń które poczyniłam w pracy. Często czuję jakby między mną a rzeczywistością był jakiś mur, jakbym była zupełnie otępiała. Zdarza się dość często że zamieniam słowa - np. taboret mówię fotel itp.
Nie wiem czy mam epilepsję. Nigdy nie miałam napadu. Ale neurolog po wyniku EEG stwierdziła, że to wysoce prawdopodobne. Boli mnie często głowa w jednym miejscu - rezonans prawidłowy.

Dostałam dwa leki na padaczkę ale jeden miał silne skutki uboczne - nie brałam. Drugi topamax ogłupiał. Fajnie działał piracetam ale wywoływał silne migreny. U mnie łatwo migreny wywołać.

Podpowiedzcie w którym kierunku iść?
Obserwuj wątek
    • guzioreks Re: Problemy z pamięcią 30.04.17, 20:04
      Może w jakimś stopniu pomoże zapisywanie najważniejszych rzeczy, możesz to robić na internetowym notatniku ntpd.eu/
    • ewelina79 Re: Problemy z pamięcią 27.09.18, 17:56
      mam podobnie.
      • ewelina79 Re: Problemy z pamięcią 27.09.18, 18:07
        mam we wtorek pierwszą wizytę u neurologa. Jeszcze nic nie biorę. Boję się. HM.
    • lanefretete Re: Problemy z pamięcią 28.09.18, 13:31
      Rozumiem ze na podstawie eeg została stwierdzona padaczka(leki przeciwpadaczkowe potrzebują średnio Ok. 2-4 tyg na pokazanie co potrafią) skutki uboczne są częste przez pierwsze kilka tygodni jeśli po Ok. 4 tyg nadal je masz to lek nie jest dla ciebie. Często ustają po tym czasie i okazują się dobre (miałam tak z levetiracetamem.
      Czy neurolog prowadzący zalecił ci rezonans magnetyczny głowy? Przy takich objawach powinien zostać wykonany.
      • ewelina79 Re: Problemy z pamięcią 28.09.18, 17:20
        Neurolog jeszcze się nie wypowiedzial. Wyniki eeg podałam w osobnym watku. Skierowal mnie psychiatra po tym jak zobaczył eeg i posłuchał o objawach. Mam pierwszą wizytę. Objawy skierowaly mnie do psychiatry. Objawy jak wyżej i jak przy zespole ADD, który psychiatra rozważał. Ale zlecono 2 eeg. Bo już teraz wiem, że w takim wypadku może być też epilepsja. Drgawek nie miałam na pewno. Mąż by zauważył. Na alkohol nie reaguje jakoś źle. Pić nie lubię. W dyskotece żadnych problemów. Fotostymulacja luz. Hiperwentylacja luz. Problemem jest pamięć długo i krótkoterminowe, problemy z nauczaniem się czegokolwiek, koncentracją uwagi, robieniem czegoś jak jest za dużo bodźców. Problem z wykonywaniem zadań w pracy .....I to co już tu poczytałam: czasem, a zwłaszcza jak dookoła jest szum, muzyka, coś stuka zrozumienie tego co ktoś do mnie mówi. Czasem zapominam że widelec to widelec i że wzięłam wczoraj swierza pizame. Nie pamietam co bylo wczoraj. Orientacja w terenie przecietna.
        To nie daje mi normalnie zyc. Jak robię cos waznego łącznie z prowadzeniem auta to czuje się jakbym szla na wojne. Mówię do siebie co mam pokolei robić każde pasy skrzyzowanie patrz jaki znak patrz czy nikogo nie ma patrz kto ma pierwszenstwo patrz czy oby napewno zielone i to zdaje egzamin. Bardzo uważam czy zamknęłam auto czy wylaczylam żelazko. Wszystko ma swoje miejsce i już nic nie gubię. W sytuacjach trudnych wyłączylam automatyzmy i rutynę bo one mnie oszukuja....Omdlenia 4 do 8 klasy szkoły podstawowej. Często mrugać i potrafie się domyślić ale wtedy wiem że ktoś coś do mnie mówi ale jakby po czasie to przetwarzamy. Głowa mnie nie boli, hyba że na kacu. Łącze się endokrynologiczne. Urodziłam dziecko. Problemem jest ten wyżej opisywany brak ogarnięcia przez który prawie wywalili mnie z pracy w biurze.
        • ewelina79 Re: Problemy z pamięcią 28.09.18, 17:23
          Przepraszam za ew. Błędy pisałam że smartfona. Jak stracę prawo jazdy to się załamie.
        • ewelina79 Re: Problemy z pamięcią 08.10.18, 20:31
          Mam skierowanie na rezonans. Narazie jestem bez diagnozy. Rezonans sprzed ponad 10 lat mu się nie spodobał. Inny neurolog wtedy nie widział nic złego w tym samym rezonansie. Byłam oszczędna w opisywaniu objawów. Może być, że to kwestia psychiki. A ja sama nie wiem. Te moje "jazdy" są dziwne.
          • daria_zo Re: Problemy z pamięcią 05.03.20, 20:23
            cześć, mam te same objawy, proszę odezwij się do mnie.
            pozdrawiam
            • speedy123 Re: Problemy z pamięcią 30.05.20, 08:55
              ja tez tak mam tyle ze u mnie dochodzi jeszcze,nie utrzymanie balacnu,wpadam na wszystko i wszystkich nie wazne gdzie jestem,mam zacmienia,czesto doznaje roznych urazow jestem non stop po siniaczona,problemy z widzeniem a nawet halucynacje.
              Doznalam kilku urazow glowy.Ja bralam levetericytam i lamotrigine,zostaly odstawione przez skutki uboczne i obecnie jestem bez lekow,czekam na zabieg na sercu wiec na razie rzadnych lekow mi nie chca dac.Od 2018 mialam ponad 10 atakow,ostatni po nowym roku.
              Wspolczzuje ci bardzo :{
    • karolinagdansk99 Re: Problemy z pamięcią 08.10.18, 09:55
      może olej z CBD, normuje nasz układ endokannabinoidowy. Mogę pomóc w zakupie po cenach hurtowych
      kannaway.gdansk@gmail.com

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka