Dodaj do ulubionych

Renta i dorabianie

24.04.24, 10:51
Znajomą właśnie dzisiaj dostała przedłużenie renty. I wpisali jej że jest całkowicie nie zdolna do pracy. Ogólnie to ma padaczkę i czasami ma atak.
Jakąś firma chce ją zatrudnić do sprzątania wiedząc o jej zdrowi. Czy gdyby w tej sytuacji zatrudniła się straciła by rentę?
Lekarka w ZUS niby twierdziła że może dorobić
Obserwuj wątek
    • bei Re: Renta i dorabianie 24.04.24, 14:45
      www.rp.pl/praca-emerytury-i-renty/art38898861-czy-na-rencie-mozna-pracowac-zus-wyjasnia
      • stasi1 Re: Renta i dorabianie 24.04.24, 20:25
        Znaczy może pracować, tylko boję się jej to powiedzieć
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Renta i dorabianie 24.04.24, 21:31
          Dlaczego się boisz?
          • stasi1 Re: Renta i dorabianie 25.04.24, 19:52
            Bo trochę jej obiecałem że oddam swój dom za dwie jej działki a ona z gachem już wczoraj przyszła go oglądać. Aż mnie zamurowało. Oczywiście oboje mieszkają u mamuś
            • hrasier_2 Re: Renta i dorabianie 25.04.24, 22:25
              stasi1 napisał:

> Bo trochę jej obiecałem że oddam swój dom za dwie jej działki a ona z gachem ju
              > ż wczoraj przyszła go oglądać. Aż mnie zamurowało. Oczywiście oboje mieszkają u
              > mamuś
              Stachu Ty jesteś dobry facet, ale bardzo łatwowierny. Baby są okrutne. Lubią łotrów, a nie facetów grzecznych i poukładanych jak Ty. Trzeba bo ich pogonić.
              • stasi1 Re: Renta i dorabianie 28.04.24, 13:46
                Gdzie ja łatwowierny? Niby zgodziłem się jak już kupię mieszkanie ale na to się na razie nie zanosi
    • hrasier_2 Re: Renta i dorabianie 24.04.24, 21:57
      Od 1 marca 2024 roku limity zmieniają się i będą wyższe niż w poprzednim kwartale. Zarobki do 5278,30 zł brutto miesięcznie w marcu, kwietniu i maju 2024 roku nie wpłyną na zmniejszenie emerytury/renty. Tak piszą. Pani z ZUS dobrze mówi. Jeśli nie osiągnęła 60 lat Stachu. Mów prawdę prawda Cię wyzwoli 😀
    • stara-a-naiwna Re: Renta i dorabianie 28.04.24, 16:24
      pani może pracować
      nazewnictwo jest jakie jest

jest też kwota ustalana od "górnie" (ustawowo) ile może dorobić bez zawieszenia renty - kwota sie zmienia co kwartał - mniej wiecje nie mozna przekroczyć 130% najniższego wynagrodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka