GoĹÄ: rew IP: *.CNet.Gawex.PL 29.03.03, 22:39 he, zauważyłem śmieszną prawidłowość u siebie. odkąd siedzę w poznaniu, plac wolności w szczecinku zacząłem nazywać "rynkiem", szkoda, że wszyscy myslą, że mówię o tym koło cmentarza :) macie podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: tkg Re: rynek IP: *.CNet.Gawex.PL 02.04.03, 16:07 ja tak nie mam, ale w inny miescie jak kestem to cos co jest w centrum miasta to nazywam rynkiem w sz-ku placem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuziol Re: rynek IP: *.gdynia.mm.pl 03.04.03, 21:43 Wszystko fajnie, ale rynek przy cmentarzu to nowy rynek. Stary był przy browarze.A Plac Wolności, to przecież rondo!! Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: rynek 04.04.03, 17:30 Rynek jednak kojarzy mi się z okolicami cmentarze, w sensie "targowisko". Funkcję rynku śródmiejskiego w klasycznym tego słowa znaczeniu stanowi jednak raczej Plac Wolności, który nie jest już rondem, bo przecież Bohaterów Warszawy przekształcono w deptak... Tak więc Plac Wolności nie jest już przejezdny, ewentualnie można dojechać od 1 Maja i tam zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rew Re: rynek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 15:01 tuhanka napisała: > Rynek jednak kojarzy mi się z okolicami cmentarze, w sensie "targowisko". > Funkcję rynku śródmiejskiego w klasycznym tego słowa znaczeniu stanowi jednak > raczej Plac Wolności, który nie jest już rondem, bo przecież Bohaterów Warszawy > > przekształcono w deptak... Tak więc Plac Wolności nie jest już przejezdny, > ewentualnie można dojechać od 1 Maja i tam zaparkować. tuhanka, jak zawsze, podeszła do sprawy bardzo praktycznie :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: rynek 12.04.03, 16:44 > > tuhanka, jak zawsze, podeszła do sprawy bardzo praktycznie :))))))))) Nie przesadzajmy... Swoją drogą, zastanawiam się, czy my się nie znamy, Rew? Kończyłam I LO w 1996 w mat-fiz, potem od razu prysnęłam do Warszawy, w tym roku do Warszawy wyjechała chyba tylko moja obecna współlokatorka, absolwentka równoległej klasy. Czy nie jesteś też przypadkiem absolwentem szacownej szczecineckiej Alma Mater? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ak Re: rynek IP: 213.77.119.* 22.04.03, 18:00 Brawo. Podoba mi sie ten tok myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ak Re: rynek IP: 213.77.119.* 22.04.03, 18:02 Brawa oczywiście dla Zuziola. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Prof. Shadoko(rew) Re: rynek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 13:05 Gość portalu: Zuziol napisał(a): > Wszystko fajnie, ale rynek przy cmentarzu to nowy rynek. Stary był przy > browarze.A Plac Wolności, to przecież rondo!! Ach, ja wiem co i jak z tymi rynakmi w Sz-ku :) Miałem okazję oprowadzać wycieczki w muzeum :) Ale mi chodziło o to, że się człowiek przestawia w terminologii. Szczecinek to jedno z niewielu miast w Polsce (jakie miałem okazję poznać), które zamiast rynku ma Plac Wolności, a rynek to zupełnie co innego. :) Odpowiedz Link Zgłoś