IP: *.CNet.Gawex.PL 29.03.03, 22:39
he, zauważyłem śmieszną prawidłowość u siebie. odkąd siedzę w poznaniu, plac
wolności w szczecinku zacząłem nazywać "rynkiem", szkoda, że wszyscy myslą,
że mówię o tym koło cmentarza :) macie podobnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: tkg Re: rynek IP: *.CNet.Gawex.PL 02.04.03, 16:07
      ja tak nie mam, ale w inny miescie jak kestem to cos co jest w centrum miasta
      to nazywam rynkiem w sz-ku placem :)
    • Gość: Zuziol Re: rynek IP: *.gdynia.mm.pl 03.04.03, 21:43
      Wszystko fajnie, ale rynek przy cmentarzu to nowy rynek. Stary był przy
      browarze.A Plac Wolności, to przecież rondo!!
      • tuhanka Re: rynek 04.04.03, 17:30
        Rynek jednak kojarzy mi się z okolicami cmentarze, w sensie "targowisko".
        Funkcję rynku śródmiejskiego w klasycznym tego słowa znaczeniu stanowi jednak
        raczej Plac Wolności, który nie jest już rondem, bo przecież Bohaterów Warszawy
        przekształcono w deptak... Tak więc Plac Wolności nie jest już przejezdny,
        ewentualnie można dojechać od 1 Maja i tam zaparkować.
        • Gość: rew Re: rynek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 15:01
          tuhanka napisała:

> Rynek jednak kojarzy mi się z okolicami cmentarze, w sensie "targowisko".
          > Funkcję rynku śródmiejskiego w klasycznym tego słowa znaczeniu stanowi jednak
          > raczej Plac Wolności, który nie jest już rondem, bo przecież Bohaterów Warszawy
          >
          > przekształcono w deptak... Tak więc Plac Wolności nie jest już przejezdny,
          > ewentualnie można dojechać od 1 Maja i tam zaparkować.

tuhanka, jak zawsze, podeszła do sprawy bardzo praktycznie :)))))))))
          • tuhanka Re: rynek 12.04.03, 16:44

>
            > tuhanka, jak zawsze, podeszła do sprawy bardzo praktycznie :)))))))))

Nie przesadzajmy... Swoją drogą, zastanawiam się, czy my się nie znamy, Rew?
            Kończyłam I LO w 1996 w mat-fiz, potem od razu prysnęłam do Warszawy, w tym
            roku do Warszawy wyjechała chyba tylko moja obecna współlokatorka, absolwentka
            równoległej klasy. Czy nie jesteś też przypadkiem absolwentem szacownej
            szczecineckiej Alma Mater?
      • Gość: ak Re: rynek IP: 213.77.119.* 22.04.03, 18:00
        Brawo. Podoba mi sie ten tok myślenia.
      • Gość: ak Re: rynek IP: 213.77.119.* 22.04.03, 18:02
        Brawa oczywiście dla Zuziola.
      • Gość: Prof. Shadoko(rew) Re: rynek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 13:05
        Gość portalu: Zuziol napisał(a):

> Wszystko fajnie, ale rynek przy cmentarzu to nowy rynek. Stary był przy
        > browarze.A Plac Wolności, to przecież rondo!!

Ach, ja wiem co i jak z tymi rynakmi w Sz-ku :) Miałem okazję oprowadzać wycieczki w muzeum :) Ale mi chodziło o to, że się człowiek przestawia w terminologii. Szczecinek to jedno z niewielu miast w Polsce (jakie miałem okazję poznać), które zamiast rynku ma Plac Wolności, a rynek to zupełnie co innego. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka