29.06.06, 21:15
Siedze wlasnie i ogladam strony z mieszkaniami w Danii, konkretnie w
Kopenhadze. Nie rozumiem prawie nic, procz metrazu.Szukam mieszkania do
wynajecia dla corki. Czy moze strona skandynawska moze mi podpowiedziec co
znacza slowa: udleje, fremleje, leje, bytte, salg. Kompletnie nie mam pomyslu
czy to znaczy np. studio czy cos innego? Jeszcze Kopenhagen Amt. Czy to jest
dzielnica czy moze centrum? Z gory dziekuje za pomoc poniewaz utknelam w
slepym zaulku, czytam i nie wiem o co chodzi. Boszesz jakie to straszne nie
znac jezyka.
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Pomocy!!! 29.06.06, 21:36
      udleje - do wynajecia
      fremleje - wynajme
      leje - wynajem
      bytte - zamiana
      salg - na sprzedaz
      Kopenhagen Amt. - kopenhaska gmina.

no staralam sie jak moglam smile)
      trzym sie i nie poddawaj
    • babiana Re: Pomocy!!! 29.06.06, 21:52
      Dzieki asiu. Teraz juz wiem, ze mam trzymac sie udleje. Jak glupia przegladalam
      wszystko jak leci. Duzo pracy mi zaoszczedzilas.
      • asia.sthm Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:09
        zawsze do uslug Babianku smile)
        W Danii twoje dziecie swietnie dogada sie z kazdym po angielsku, wiec nie rwij
        jeszcze wlosow z glowy wink) Dania jest cudnym krajem ze wspanialymi ludzmi.
        • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:17
          Asia to znany lingwista, tlumaczy ciurkiem z finskiego jakby ci sie chcialo tam
          mieszkania dla corki poszukac. Dania moze i fajny kraj, ale podobno gwizda tam
          non stop.
          • asia.sthm Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:22
            z finskiego pieknie nam sie uda do spolki...umioemy zdaje sie dokladnie tyle
            samo. Wystarczy jeden anons zawierajacy piec slow i przetlumaczymy w 100
            procentach poprawnie.
            co ci do cholery gwizda non stop ???
            • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:45
              no wiatr i zimno gwizda!
    • sylwek07 Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:33
      thorgalla jest z Danii to moze cos podpowie smile
    • babiana Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:41
      Bylam w Danii wiele lat temu. Bylo lato i nie gwizdalo. Musze sobie jednak
      kupic slownik. Nie moge przeciez ciagle o pomoc wolac. Ona dostala linki po
      angielsku, ale przez agentow. Znalazlam dwie strony gdzie wlasciciele sami daja
      ogloszenia, ale niestety tylko w dunskim. Podobno jezyki skandynawskie sa bardzo
      podobne (oprocz finskiego).W jednym 3, czy to prawda?
      • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:46
        podobno finski najbardziej jest zblizony do wegierskiego, ale mimo to jeden z
        drugim nic nie ma wspolnego.
        • triskell Re: Pomocy!!! 29.06.06, 23:20
          tamsin napisała:
          > podobno finski najbardziej jest zblizony do wegierskiego, ale mimo to jeden z
          > drugim nic nie ma wspolnego.

Najbliższy fińskiemu jest estoński. W węgierskim natomiast podobno gramatyka
          jest podobna, ale słówka zupełnie inne, więc Węgier w Finlandii w swoim języku
          ojczystym się nie dogada.
    • babiana Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:46
      Moja tez mowila, ze wspaniali ludzie oraz mezczyzni wysocy i bardzo przystojni.
      Mam cicha nadzieje, ze moze jakiegos Wikinga tam spotka.
      • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:49
        Tomasson jest bardzo przystojny!
    • babiana Re: Pomocy!!! 29.06.06, 22:53
      Nie dosc, ze przystojny to jeszcze gra wspaniale.
      • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 23:00
        wiemy wiemy, my tutaj z Asia kibicowalysmy mu na Eurocup. Ona troche slabo,
        dlatego nie wygrali smile
        • asia.sthm Re: Pomocy!!! 29.06.06, 23:02
          pamietam jak sie wtedy zbiesil i bramki wkopywal jedna za druga...faktycznie
          ladny..dawno go nie widzialam
          • asia.sthm Re: Pomocy!!! 29.06.06, 23:04
            ..czy on mozliwie jest wolnego stanu ?
            Babianku , ja bym go za ziecia chciala zdecydowanie.
            • tamsin Re: Pomocy!!! 29.06.06, 23:06
              tak, jego ciezko byloby z lozka wyrzucic wink
    • babiana Re: Pomocy!!! 30.06.06, 00:33
      Zgadzam sie.Ale dlaczego wyrzucac?
    • samo Re: Pomocy!!! 30.06.06, 01:22
      copenhagen.craigslist.org/apa/
      A corka jedzie tam moze na studia,ze sie tak wscibsko zapytam? :o))
      • jan.kran Re: Jezyki skandynawskie. 30.06.06, 02:43
        Wrrr! przepraszam ale z moim norweskim stoje posrodku trzech jezykow
        skandynawskich i wcale nie na nalepszej pozycji choc Szwedzi maja podobno
        gorzej , tralala ( mam rodzine w Szwecji i wiem co mowiesmile))

Jezyk pisany dunski i norweski to z grubsza to samo. Jakies drobne roznice
        ortograficzne bez znaczenia.
        Jezyk mowiony dunski to dla mnie masakra. Nie wiem jak mozna tak okropnie
        wymawiac piekne norweskie slowa tongue_outPP
        Mam kolezanke Dunke w fabryce wiec wiem co mowie.
        Jezyk szwedzki pisany rozumiem z grubsza , mowiony pi razy oko pod warunkiem ze
        nie jest to dialekt Skånesad Wlasnie lecze migrene po rozmowie z nocna
        pielegniarka, mila i gadatliwa. chyba uwaza mnie za niedorozwinieta bo co
        chwile sie Jej pytalam o co chodzismile) ale ten skanski jest naprawde przedziwny.
        Po angielsku mozna sie pewnie z grubsza w Skandynawii dogadac, tak podejrzewam.
        Trzymam Babiano kciuki za corke i jakby co to pytaj , frakcja skandynawska na
        KP dosc mocna jest smile)
        Kran
      • babiana Re: Pomocy!!! 30.06.06, 03:31
        Na szczescie studia juz skonczyla(nie mialabym juz chyba cierpliwosci do
        studiujacych dzieci). Wygrala konkurs na project manager w EEA.
      • babiana Re: Pomocy!!! 30.06.06, 04:18
        Dzieki kranie za slowa otuchy. Mysle, ze sytuacja jest podobna do Montrealu.
        Niby wszedzie mozna dogadac sie po angielsku, ale tak na dluzsza mete to bez
        francuskiego jest dosyc trudno. Wszystkie napisy,reklamy,znaki drogowe dotyczace
        parkowania(ktore sa tak skomplikowane, ze tubylcy maja klopoty ze zrozumieniem)
        ogloszenia w sklepach sa w jezyku francuskim. Na dodatek wymyslili prawo, ktore
        nakazuje stosowanie liter w informacjach anglojezycznych o polowe mniejszych niz
        w jezyku francuskim. Istnieje specjalna komisja, ktora to mierzy w odpowiedzi na
        donosy obywateli i wymierza kary grzywny. Na szczescie w Montrealu i tylko w
        Montrealu jest wydawana gazeta codzienna w jezyku angielskim.Moja dostala z
        firmy linki do agencji w jezyku angielskim, ale za posrednictwem agentow.Teraz
        pisac e-mail do kazdego i czekac na odpowiedz to dosyc czasochlonne. W jezyku
        dunskim sa ogloszenia z mozliwoscia bezposredniego kontaktu z wlascicielem i tu
        jest pies pogrzebany. Wiele lat temu jeszcze za Gierka przez dwa lata trwalo to
        Eldorado ze studenci mogli legalnie pracowac w Szwecji podczas wakacji. Ualo mi
        sie dostac prace na promie. Pamietam jeszcze nazwe Svea Star(miedzy Helsinborg i
        Travemunde). Pewnie juz dawno poszedl do kasacji. Pracowalam jako stewardessa.
        Od sprzataczki funkcja ta roznila sie tylko tym, ze do moich funcji nie nalezalo
        mycie toalet.Wieczorem otwieralam gosciom kabiny, rano slalam lozka i
        odkurzalam. Bardzo milo wspominam tamte czasy no i zarobki byly legalne. Przy
        okazji duzo pozwiedzalam. Na promie pracowalo wielu Dunczykow. Pamietam, ze
        akcent ich byl taki bardzo miekki. Po pewnym czasie zaczelam odrozniac Dunczyka
        od Szweda wlasnie po wymowie. Miedzy soba porozumiewali sie bez zadnych
        problemow. Ciesze sie, ze was mam babiana
        • jan.kran Re: Pomocy!!! 30.06.06, 04:29
          Nie wiem jak Dunczycy ale Norwegowie sa bardzo mili i cierpliwi do
          cudzoziemcow , przynajmniej wiekszosc. Ja nie znam angielskiego ale moje dzieci
          twierdza ze czesto ten norweski angielski jest dosc prosty. Ale idzie sie
          dogadac.
          Mam nadzieje ze Twoja corka bedzie miala mile doswiadczenia w Daniismile)
          Ja duzo czasu potrzebowalam zeby sie dostosowac do norwegow i do dzis mam
          ochote czasem ich udusic za spolegliwosc, niedouczenie i za to ze powoli
          mysla.
          Ale takie tempo zycia ma tez swoje bardzo dobre strony, mowie to bez cienia
          ironii.
          Kran
      • babiana Re: Pomocy!!! 30.06.06, 05:49
        Samo dzieki za link. Moja odpowiedz na twoje pytanie znalazla sie na
        niewlasciwym miejscu.
        • thorgalla Re: Pomocy!!! 30.06.06, 10:26
          Jeżeli jeszcze tu nie trafiłaś to polecam
          www.dba.dk/asp/Soegning/soegning.asp?RubrikId=1430
          Na tej stronce masz tez podanych kilka innych adresów z mieszkaniami do
          wynajęcia.

Dodam jeszcze,że vaerelse to pokój a hus to dom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka