Dodaj do ulubionych

Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma

IP: *.swidnica.mm.pl 17.06.10, 21:24
Świebodzice: Dwóch Romów napadało na hotele

Polska Gazeta Wrocławska Małgorzata Moczulska

Dzisiaj 07:38:17 , Aktualizacja dzisiaj 07:40:16
Wczoraj rano doszło do zabójstwa 44-letniego recepcjonisty w hotelu
sportowym w Świebodzicach. Mężczyzna został brutalnie
pobity.Nieoficjalnie wiemy, że stoi za tym dwóch mężczyzn. Jeden
został już wczoraj zatrzymany. To mieszkaniec Świebodzic – Rom.
Drugiego szuka policja. Najprawdopodobniej ci dwaj są też sprawcami
napadu na innego recepcjonistę w mieście. W maja w hotelu „Księżyc”
dwóch mężczyzn o ciemnej karnacji weszło do obiektu i pobiło młodego
chłopaka, który obsługiwał gości. Sprawcy roztrzaskali mu butelkę po
piwie na głowie. Chłopak w ciężkim stanie trafił do szpitala.
Przed wykrwawieniem uratował go właściciel hotelu. Chwilę wcześniej
sprawcy podjechali bowiem na stacje benzynową, która również do
niego należy i wzbudzili jego podejrzenia. Mieli rejestrację zakrytą
kocem, chcieli zatankować paliwo, bez płacenia za nie. Nie udało im
się to, ale właściciel stacji od razu zadzwonił do hotelu by
przestrzec przed podejrzanymi typami pracownika. Ten nie odbierał,
pojechał więc na miejsce. Chłopak jeszcze żył. Gdyby przyjechał
godzinę później, być może sprawa skończyłaby się równie tragicznie
jak wczoraj.
Policja też połączyła te dwie sprawy, choć oficjalnie nikt tego nie
przyznaje.
- W obu sprawach trwają intensywne czynności zmierzające do
ustalenia sprawców – mówi dyplomatycznie Katarzyna Czepil i
zastrzega, że dla dobra śledztwa nic więcej powiedzieć nie może.
Oba napadnięte hotele leżą na obrzeżach Świebodzic. Hotel sportowy
na terenach należących do Ośrodka Sportu i Rekreacji, a
hotel „Księżyc” na drodze wylotowej do Dobromierza.
Śledczy są w sprawie bardzo ostrożni również za względu na
narodowość podejrzewanych. Boją się zamieszek w Świebodzicach, gdzie
mieszka blisko sto romskich rodzin. - Kiedy kilka lat temu Romowie
pobili Polaka, młodzi świebodziczanie chcieli wziąć za to odwet.
Doszło nawet od ustawianej bijatyki. Nie chcemy do tego dopuścić tym
razem – mówi nam jeden z miejscowych policjantów.

swidnica.naszemiasto.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Może to w nagrodę za program pomoc dla Romów!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ksg Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.10, 21:49
      Ustawka Cyganie vs NWOT to byłoby ciekawe wydarzenie na skalę regionu
      KMWTW
      • Gość: Rebel Yell Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 22:25
        Jasne. Naziolki maja pozywke. Przesieradlo sobie na leb zaloz cieciu jeden z drugim.
    • Gość: gość Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 19.06.10, 09:09
      Niestety prawda jest taka,że w Świebodzicach rządzą Romowie.Zobaczcie na stronie
      portalu miejskiego jak władze miasta chwalą się tym co robią dla Romów.Zapraszam
      do Świebodzic ,gdy przyjedziecie do tego miasta zaparkujcie w centrum miasta pod
      ratuszem. Tam od razu przywita was brudny pijany Rom proszący o wsparcie.Nie
      przeszkadza to straży miejskiej i policji Romowie są nietykalni. Ta mniejszość
      terroryzuje miasto.Ale żeby nie było,że wszyscy żebrzą.Młodzi żyją z kradzieży i
      handlują narkotykami.Młode pokolenie Romów panoszy się w naszym mieście i są
      coraz bardziej bezwzględni a władza przymyka oko na wszystko i udaje.że nie
      widzi problemu.Romowie w naszym mieście są bogaczami. Miasto daje im mieszkania
      ,remontuje nie muszą pracować dostają ciągle pieniądze ,skarbówka ich nie
      rusza.Dlaczego ja mieszkanie musiałem kupić,pracuje po 12 godz dziennie nie mam
      takiej fury jak Romowie a jak o 4 zł przekroczyłem dochód wymagany do zasiłku to
      rodzinnego nie dostałem .Ja też chcę być Romem nie pracować ,mieć ful kasy
      fotografować się z burmistrzem ,zmieniać samochody co 2 miesiące bawić się całe
      noce ,bywać w lokalach i nie pracować.
      • Gość: garuch Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.10, 14:44
        Gość portalu: gość napisał(a):

Niestety prawda jest taka,że w Świebodzicach rządzą Romowie (...)
        władza przymyka oko na wszystko i udaje że nie widzi problemu (...)
        Miasto daje im mieszkania, remontuje

I teraz pytanie za 100 punktów: który z kandydatów na prezydenta
        Wałbrzycha był wiceburmistrzem Świebodzic? Chcecie takiego w naszym
        ratuszu? W tym wypadku zyska tylko cygan.
        • Gość: aaa Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.10, 14:47
          www.swiebodzice.pl/strony/do_druku/aktualnosci/2010/wiadomosci/06/022.htm
    • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 19.06.10, 15:05
      Po co Rom chodzi w Świebodzicach do szkoły?
      Po haracz.
    • Gość: o2 Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 15:10
      Je..... brudasów
      • Gość: aaa Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.10, 15:27
        żeby mógł si wyżyć na polskich dzieciach
    • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 19.06.10, 15:27
      Program Dni Świebodzic 2010:

sobota, 19 czerwca
      14.00-16.00 – występy zespołów lokalnych
      16.45-18.15 – zespół Bethel
      18.40-20.10 – profesjonalny cygański zespół Kałe Jakha
      20.40-22.10 – megagwiazda: zespół Golec uOrkiestra – koncert galowy z okazji
      15-lecia zespołu
      22.30-2.00 – dyskoteka pod gwiazdami

niedziela, 20 czerwca
      14.00-16.30 – występ zespołów dziecięcych ze Świebodzic
      16.45-18.10 – kabaret Rżysko
      18.30-20.15 – mini gwiazda – polska formacja Avocado
      20.45-22.15 – megagwiazda: Kazik Staszewski z zespołem Kult
      • Gość: Gość Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.10, 00:51
        Prawda jest taka że romowie w świebodzicach nic nie robią, jeszcze nie widziałem
        żeby jakiś cygan pracował, szwędają się po mieście, żebrzą ale do roboty im się
        nie chce iść, dostają pieniądze za nic, remonty mieszkań i jak się popatrzy to
        wszędzie ich pełno.
        Młodzi cyganie oczywiście rozbijają się super autami no ale przecież oni na nie
        "uczciwie zarobili" więc nikt nawet się nie spyta skąd mają na takie samochody -
        dziwi mnie że urząd skarbowy się tym nie zainteresował. By dziadów wreszcie ktoś
        pogonił bo to panoszenie przestało być już śmieszne, jakim prawem otrzymują
        pieniądze i to nie małe co miesiąc jak kompletnie nic nie chcą robić.

Aaaaa i dodam że nie przeszkadzałoby mi to jak by jakaś grupa ich trochę
        poustawiała w szeregu żeby przestali się panoszyć.

• Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 20.06.10, 06:38
          Tylko żadnych bijatyk.Jedna osoba już życie straciła.Jak są tacy uczciwi niech
          ujawnią żródła i wysokość swoich dochodów w stosunku do posiadanego majątku.To
          oczyści atmosferę.Jakoś nie wierzę ,że niepracujących Romów stać na tak
          beztroskie i dostatnie życie tylko z zasiłków i programów romskich.
          Miasto zamiast dawać ciągle pieniądze za nicnierobienie niech zaproponuje pracę
          na rzecz miasta, ponieważ słyszałem opinie że nikt nie chce ich zatrudnić .Jak
          odmówią tracą zasiłki i pomoc.Nie jestem za tym by traktować ich gorzej lecz tak
          samo.Dla nich są programy romskie i zasiłki ze wszystkich możliwych żródeł a dla
          nas jakie są programy?Chyba tylko ten bieg coroczny po miskę grochówki.
    • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 20.06.10, 08:04
      Mam propozycje .Skoro są pieniądze na programy romskie niech miasto przestanie
      rozdawać pieniądze lecz stworzy miejsca pracy.Zamiast pieniędzy praca.Odmówi
      traci zasiłki .Dziecko Roma ,gdy dorośnie też nie pójdzie do pracy bo po co ma
      pracować jak tatusiowi żyło się dobrze bez pracy.Niech wykonują najprostsze
      czynności zamiatają ulice ale niech pracują bo im się wyrażnie nudzi.Szkoda tych
      pieniędzy na bzdety typu cygańskie noce , muzyka łagodzi obyczaje .Jak widać nie
      łagodzi .Moje dziecko na kolonie nie pojedzie pomimo,że pracuje nie stać mnie
      Romskie też nie musi i.Dać Romowi pracę jak popracuje to w nocy pójdzie spać a
      nie kraść.
      • Gość: Mieszkaniec Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.10, 08:34
        Dokładnie tak jak napisał przedmówca, dać im prace interwencyjne z urzędu- niech
        zamiatają ulice, czyszczą rowy melioracyjne i wtedy zarobią na te pieniądze co
        im są jak na razie dawane za darmo, a jak nie będzie chciał pracować to utrata
        tego dodatku, Polak jak odmówi prac interwencyjnych to traci status bezrobotnego
        i cały szereg z tym związanych przywilejów, z cyganem powinno być tak samo, i
        niech mi nikt nie mówi że urząd dla nich pracy nie ma przy miotle.
        • Gość: Rebel Yell Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 12:49
          Po co te polsrodki ? Od razu ich wpierd... do obozu. Po co pracy koncentracyjny
          mysle bedzie odpowiedni. Bo w obozie pracy typu strefa to przeciez wy
          pracujecie. Nie nazywajcie sie Polakami tylko polaczkami bo jestescie mali i
          obrzydliwi. Nie uczyliscie sie jak widac zbyt wiele, szczegolnie historii. Faszolki
          • Gość: on Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.06.10, 13:04
            Od roku nie mieszkam w Świebodzicach i jestem z tego zadowolony. Chociaż
            mieszkałem w nich 26 lat to nie na widzę tego miasta właśnie przez tych
            brudasów, których widać na każdym kroku.
            Ci co mieszkają na osiedlu Piastowskim to zmora dla okolicznych mieszkańców.
          • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 20.06.10, 14:28
            Już to PRZESIERADŁO Cię zdradziło.Pisz sobie na Romskim forum w Gyganowie.
          • Gość: AAmt Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 14:40
            Rebell - twoja wypowiedź jest idiotyczna. I tyle... Swoje pieniądze rozdawaj
            komu chcesz, za publiczne niech zapierd...lają. Nie ważne Cygan, Polak czy Żyd.
            Nie wolno rozdawać publicznych pieniędzy za darmo.
            • Gość: eeee Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.06.10, 17:45
              hitler miał racje!
              • Gość: polak p Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.range86-177.btcentralplus.com 23.06.10, 01:49
                jak was hitler mordowal to dobrze to twuj przyjaciel a polowe
                polakuw wymordowal
                • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 23.06.10, 08:13
                  Kup sobie słownik ortograficzny.Tyle lat mieszkacie w Polsce i nawet naszego
                  języka nie znacie.Wstyd.
    • Gość: CYGAN Jacy romowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 11:17
      Przecież od wieków nazywano ich cyganami. Jak zmienimy nazwę to staną się innymi
      ludźmi ? Jak ktoś kogoś oszukał, mówiło się ocyganił, jak mam teraz mówić, oromił ?

Swoją drogą przyczyna wszystkich kłopotów z cyganami (i nie tylko ) jest
      rozbudowany socjal, zawsze kończy się to katastrofą jak się komuś daje kasę za
      nic nie robienie. Jest to niesprawiedliwe i niemoralne. Co się dzieje na
      przedmieściach Paryża ? Widział ktoś ?
      Ja widziałem. Białego człowieka nie uświadczysz. Ich kobiety mają po kilkoro
      dzieci, rodowici Francuzi 0,7 dziecka. Jak się nudzą to podpalają samochody i
      rabują sklepy, wtedy władza sypie groszem żeby się uspokoili, u nas wkrótce
      będzie to samo.

P.S. Głosowałem na Janusza Korwin Mikke, mam czyste sumienie.
      • Gość: polonista Re: Jacy Żydzi ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 09:14
        Od dzisiaj zamiast Żyd mówimy Izraelczyk !
        • Gość: Rebel Yell Re: Jacy Żydzi ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 09:53
          Od jutra zamiast Polacy mowimy Lachy.
          • Gość: ,,, Re: Jacy Żydzi ??? IP: 213.108.83.* 23.06.10, 10:26
            Mów sobie co chcesz w swoim kraju Cyganowie .Skoro macie nas w takiej pogardzie
            to dlaczego wyciągacie do nas ręce po pieniądze i mieszkacie w Polsce .My u was
            nie żebrzemy.
            • Gość: Rebel Yell Re: Jacy Żydzi ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.10, 13:08
              Jasne. Wsyztkie kolejki po dary, menele pod marketami, nieroby na
              lawkach, grzebiacy w ziemi i wszechobecna patologia w Walbrzychu
              jest pochodzenia romskiego, cyganskiego, izraelskiego, zydowskiego,
              murzynskiego, chinskiego i indianskiego. Dla zmylki maja nazwiska
              Kowalski Nowak i Kwiatkowski.
              • Gość: ... Re: Jacy Żydzi ??? IP: 213.108.83.* 23.06.10, 13:45
                A widziałeś Polaka proszącego o pieniądze Roma? Ja wcale nie twierdzę,że Polacy
                są wszyscy tacy super.Patologi nie brakuje ,ale to zawsze tyko margines naszego
                społeczeństwa a Romowie w całości są marginesem i patologią.Mieszkam w
                Świebodzicach 30 lat i nie miałem szczęścia poznać uczciwego Roma.Co do polaków
                grzebiących w koszach uważam to za wstyd,że niektórzy stoczyli się tak
                nisko.Niestety widzę też starsze osoby bardzo biedne,które całe życie ciężko
                pracowały a nie mają na chleb .W naszym kraju socjal jest dla obcokrajowców i to
                budzi złość zwłaszcza,że nas nie szanują.Nie powinno się dawać pieniędzy za
                darmo osobom młodym, które nie chce pracować obojętne czy to Polak,Rom lub Żyd.
    • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 21.06.10, 12:42
      A Romowie mówią,że zabili GADZIA [POLAKA]
      Właśnie tak na nas mówią.
      • urke Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma 23.06.10, 14:53
        Gadzio (pisownia w innych językach - rom.: gadžo, ang. i fr.: gadjo, niem.: gadscho, węg.: gadzso; r.ż. w rom.: gadži, lmn. r.ż. i m. rom.: gadže) - według tradycji romskiej "obcy", "nie-Rom", określenie stosowane do osób uznawanych za nienależące do społeczności romskiej.

zrodlo: wiki
        • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 23.06.10, 16:22
          Dzięki.Człowiek całe życie się uczy.
          • Gość: Rebel Yell Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 21:05
            Jak tak sie lubisz uczyc to poczytaj o tym panu.

Martin Borman „Obowiązkiem Słowian jest pracować dla nas. Płodność Słowian jest
            niepożądana. Niech używają prezerwatyw albo robią skrobanki im więcej tym lepiej.

On by zrozumial twoje problemy i rozterki.
            • Gość: ... Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 213.108.83.* 24.06.10, 06:32
              Rebel wygrałeś
              Mama zawsze mówiła mi:
              nie dyskutuj nigdy z idiotą
              bo sprowadzi cię do swego poziomu
              i pokona doświadczeniem
              Mama miała racje.
              Rebel jesteś wielki.
              • Gość: Rebel Yell Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.06.10, 08:15
                Od 40 lat mieszkam w kraju ktorym wladza nikogo nie szanuje
                najpierw w komunie, pozniej solidarnosciowe niedojdy, teraz macie
                wybor albo prawicowe bobki albo liberalne cioty. Wiec ja to pierd....

Rasizmem, nacjonalizmem, religia i wszelkim innym dziadostwem
                manipuluja ludzmi odwracajac uwage od swojej niekompetencji,
                zlodziejstwa i bezczelnosci. Robia cie podatkami, zasadami,
                nakazami,aferami a ty sie qrwa romami przejmujesz ?

www.youtube.com/watch?v=awVHT0aHEbg

• Gość: JAAAAAAAA Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.10, 18:27
      nie wrzucajcie wszystkich romów do jednego wora,w każdej narodowości są
      złodzieje,mordercy,gwałciciele,pijacy,i żli ludzie,dlaczego jak polak zrobi coś
      złego to jest cisza i nie ma sprawy?oczywiście ten morderca bedzie osądzony i
      należy mu sie surowa kara,niech zgnije ale ludzie nie traktujcie wszystkich
      romów żle bo to nie sprawiedliwe,wieżcie nie wszyscy są żli...
    • Gość: nicolas Re: Tragedia w Świebodzicach. Zabity przez Roma IP: 188.33.73.* 28.08.10, 20:37
      wywalic wszystkich romow ze swiebodzic jakos cyganie sprzedaja narkotyki w
      swiebodzicach i niby policja nic niewie Micia chandluje od lat i jest wszystko ok
    • Gość: Emil Romowie won z Polski IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.10, 20:21
      właśnie Francuzi wywożą Romów z kraju, bo nie chcą finansować
      nierobów. Powinniśmy postąpić podobnie, bo pożytek z nich żaden.
      Co o tym sądzicie???
      • Gość: zły Re: do Emila IP: 109.243.16.* 29.08.10, 20:41
        Popieram Cię!Powywozić tam,gdzie ich korzenie i miejsce.Nie jestem rasistą,ale
        te sukinsyny,co oni wyprawiają na ulicach i w sklepach,jak do nich wchodzą-woła
        o pomstę do nieba.
        Przejechać samochodem przez ulicę Przyjaciół Żołnierza na Białym Kamieniu do
        Szczawna graniczy z cudem.Najwyższy czas,żeby zajęła się nimi policja.
        • Gość: kamillka Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 14:56
          No co Ty ja jeżdżę bez przeszkód,.cicha spokojna uliczka ,tylko od czasu do
          czasu jakiś głupek pędzi szrotem 200 h/godz To Ty?
          • Gość: Przyjaciel Żołnier do Kamili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 17:55
            Jakim szrotem?

Mieszkam i jezdzę po Przyjaciół Żołnierza i też nie mam problemów
        • Gość: kamilla Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 14:59
          A w ogóle to odczep się od moich sąsiadów Romów/Cyganów Ci z Przyjaciół
          Żołnierza akurat pracują i to ciężko
          • Gość: 44b Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 18:09
            W Wałbrzychu też nigdy nie spotkałam uczciwegi ,normalnego Roma .OPs
            może z wyjątkiem jednego ,który firankami"oryginalnymi" perfumami i
            czapkami handlował.Typ domokrążca .Nachalny ,wciskający kit .No ale
            jakoś tam zarabia. Poza nim nie znam żądnego pracującego Cygana ,tym
            bardziej Cyganki .Oni nie dadzą się lubić.Im się przecież wszystko
            należy .Od państwa ,od sklepu , którym wyżebrują arogancko coś do
            jedzenia .Dałam kiedyś takiej jednej pół bochenka chleba ,bo dzieci
            głodne w domu czekają .I co ? Owa Cyganicha ,pulchna jak baleron
            rzuciła mi tym bochenkiem w twarz ,napluła w podłogę ,przeklęła i
            zwyzywała po cygańsku.Nie jestem rasistką ,tak zawsze
            myślałam ...Jestem rasistką ....nie znoszę Cyganów -bo w Wałbrzychu
            w 99,99% są nierobami ,brudasami ,na których my mamy pracować!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka