Dodaj do ulubionych

OBI - obsługa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:40
niestety byłem zmuszony kupić parę rzeczy w OBI i mam nadzieję że nigdy więcej nie będę miał takiej potrzeby. Dział budowlany to jakas masakra, przemądrzali, zero zainteresowania klientem, olewatorstwo i zwykłe chamstwo w stosunku do klientow. Po rozmowie ze znajomymi wiem ze to normalka. !10 min trzeba samemu znalezc kogos z obsługi, a on mówi ze nie jest z tego działu i żebym dobrze poszukał bo tam musi ktos być ! Nawet jak stoi kilku razem to nigdy nie trafiłem na gościa " z tego działu " Wszystko robią bardzo długo, jak za karę i z wielką łaską . Jak widać zasady rodem z PRL mają sie w OBI dobrze...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bibibi Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:47
      Orientuje sie ktos czy pracuje tam jeszcze Magda W....cz
    • haba.baba Re: OBI - obsługa 13.12.10, 14:50
      to jest prawda,a jeśli już znajdzie się osoba z działu to tak poinformuje co samemu się przeczyta z opakowania,kupowałam bojler elektryczny,przecież tyle ich jest ale nikt nie umiał mi sprzedać przekonujaco ,żebym była zadowolona z kupna
      • Gość: dsa Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.12.10, 15:48
        Ludzie pracują tam za grosze, więc nie dziw sie ze nie angażujasie w swoja robotę.
    • Gość: gość Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.10, 15:58
      Niestety pracownicy w tego typu marketach zarabiają grosze to nie ma co się dziwić ze nie dają z siebie więcej bo nikt tego nie docenia. Osobiście pracuję w innym markecie, kiedy zacząłem w nim pracę dawałem ile się dało z siebie, robiłem najlepsze wyniki na sklepie, klient nie był mi obojętny..... niestety to już się zmieniło. Za moje najlepsze wyniki które niekiedy były dwa razy lepsze od średnich pracowników dostawałem na rękę do 200zł brutto więcej......... niż reszta z dużo mniejszymi wynikami, dyrektor placówki, a nawet kierownik działu nie podziękowali mi że włożyłem ciężką pracę w wynik sprzedażowy i od tej pory sobie odpuściłem.

A klienci mogli by być też czasami milsi to by się ich lepiej z czystej rzyczliwości obsłuzyło, ale niestety większość wychodzi z durnego założenia że" klient wasz pan" to jaki pan taka obsługa.
      • Gość: nika Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 16:27
        OBI oraz EURO AGD tam pracuję najgorsi sprzedawcy jacy mogą być!!! Leniwi,niekompetentni,nieuprzejmi brrr masakra dobrze że jest Media i Castorama tam inny świat"_:)
    • Gość: didier Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 16:29
      zawsze tak w obi bylo, tez to zauwazylem ile razy sie kogos szuka a jak juz znajdzie to robi to z wielka lacha, panie przy kasie zawsze robia laske ze moge cos u nich kupic i dolozyc sie w jakims malym stopniu do jej wyplaty. dlaczego w castoramie sie z tym nie spotkalem ?? przynajmniej 3 razy w tygodniu kupuje tam materialy do firmy, inny boss czy ludzie zarzadzajacy ? cos musi byc innego.
      • Gość: wielbiciel Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.12.10, 18:40
        Magda jest przeboska!!!!!
        Choćby dla jej widoku warto tam robić zakupy!!!!
    • Gość: ZiBi Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 13.12.10, 19:02
      hehe.. czyli kompletnie nic się nie zmieniło od ponad roku, kiedy zachciało mi się kupić drzwi wewnętrznych. Po pół godzinie traktowania mnie jak powietrze postanowiłem pare tysiaków zostawić gdzie indziej. Wcześniej 25 minut czekałem na ucięcie paru metrów kabla energetycznego. Od tamtej pory nawet nie wpadłem, żeby po cokolwiek jechać do Obi. Wolę pojechać do Leroya w Świdnicy bo przy okazji znajomych odwiedzę.
      • Gość: nero Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.12.10, 21:09
        Magda fajna laska,inne to lipa
        • Gość: do nika Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.10, 22:17
          Od sprzedawców Euro to się odczep, są niemili bo czasami trafiają właśnie na takie baby jak Ty, klientom się wydaje że jak przyjdą tam kupić TV to pracownik dostaje z tego premię, a to gó....o prawda, jak do tego TV klient nie wydłuży gwarancji i nie weźmie akcesoriów to taki sprzedawca za sprzedaż gołego Tv ma po premii, więc czasami Ci sprzedawcy wolą spławić klienta niż mu sprzedać tak zwanego "golasa" .
          W media markt jest inny system premiowania, im więcej sprzedasz towaru tym masz lepsze pieniądze, w Euro do sprzętu musisz wcisnąć gwarancję, usługi i akcesoria bo jak tego nie zrobisz to po miesiącu będą chcieli zwolnić za sprzedaż samych gołych sprzętów.

Jak ktoś jest kumaty to zaraz załapie co się będzie robić jak się wyczuje że klient chce brać "golasa" - po prostu będzie się go spławiać, bo nikt nie chce zeby mu za sprzedaż sprzętu odebrano premię.
          • Gość: nika Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 23:06
            Baby to masz w nosie prostaku :) Ja przychodzę do sklepu po to aby kupić to na co mam ochotę a nie po to aby biedny sprzedawca coś mi "wcisnął" aby dostać premię . Zwykli naciągacze i tyle powinni zmienić pracę skoro trudno im znależć głupszych od siebie.
            Pewnie tam pracujesz i stojąc z boku szacujesz klienta czy warto do niego podejść. Uważasz ,że to normalne? Skoro tak to świetnie się nadajesz do pracy w tej firmie:)
            • Gość: do nica Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.10, 07:03
              Myślałem że coś zrozumiesz po tym co napisałem ale widac że nic do Ciebie nie dochodzi, to nie sprzedawca w takiej sieci jak Euro jest winien tylko system pod który musi się on dopasować, jak by był inny system premiowania to uwierz że byś była znacznie lepiej obsłużona.
              A druga sprawa jak klient jest trochę milszy to się go nawet w takim gó...anym systemie jaki panuje w Euro dobrze obsłuży ale niestety większość wydając te swoje parę groszy traktuje tam pracujących jak parobków wychodząc z głupiego założenia" klient twój pan" - to jaki pan taki sprzedawca.

Pracowałem w tej firmie i akurat nigdy nie kalkulowałem czy podejść do klienta czy nie , ale większość sprzedawców tak niestety robi. To jest niestety bolączka Euro że standard obsługi jest na bardzo niskim poziomie ale to wymusza system tej firmy.
              • Gość: ... Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.12.10, 11:03
                tak system zarządzania tylko porównać z Castoramą
              • Gość: elll Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.10, 13:57
                Tak ty z pewnością musiałes pracować w Euro gosciu bo ton Twojej wypowiedzi wybitnie o tym świadczy ,czepiasz się dziewczyny nie wiadomo dlaczego, jesteś bezczelny i opryskliwy! Poza tym niezbyt rozgarnięty dokładnie jak ci sprzedawcy w Euro. Nic mnie nie obchodzi sposób wynagradzania w Euro!!! nie powinien też obchodzić żadnego klienta. Ciekawe czy wiesz jak wynagradzane są pielęgniarki i też powinienes być zadowolony jak będą Cię olewać w szpitalu???
                Nie twój zakichany interes czy ktoś chcę wydać "parę groszy czy może więcej a hasło klient nasz pan obowiązuje w całym cywilizowanym świecie tego nie wiesz bo Euro AGD to nie ten świat. Pracownicy niech swoją energię wykorzystają do walki z złym systemem zarządzania swoją firmą a nie na obrażaniu klientów zapewniam ,ze wyjdzie to wszystkim na korzyść.
                • Gość: ..... Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.10, 22:35
                  Pracowałem w Euro i po pewnym czasie zacząłem wychodzić z założenia ze klienta gó... obchodzi to co sprzedawca zarabia, mógłbym doradzać na prawdę szczerze żeby klient wychodził z jak najlepszym sprzętem za dane pieniądze i dostosowanym do jego potrzeb ale za takie doradzanie firma Euro by mi zapłaciła co najwyżej 1100 na rękę, a tak poszedłem w drugą stronę i doradzałem klientom to co ja uważałem że mają wziąść i zarabiałęm koło 2 tys na rękę - dla mnie to duża różnica w wynagrodzeniu, a firma uznawała mnie za bardzo dobrego sprzedawcę.
                  I nie podawaj mi tu przykładu pielęgniarek bo tak można się licytować bez końca.
                  Euro to firma która płaci za parametry które wyrabiasz a nie za "szczere" doradzanie, jeśli w swojej firmie nie będziesz realizować celów które ona chce osiągnąć to będziesz po prostu zwolniony.
                  Nie wiem gdzie Ty pracujesz ale na pewno nie chcesz swojej pracy wykonywać za przysłowiową miskę ryżu no chyba że Ci to starcza.
                  • Gość: kokos Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.12.10, 23:41
                    Tu chodzi o OBI,prawda ze tam olewniactwo totalne!!!nic nie pomogą,a jeśli o p.Magde W. to naprawde fajna dziewczyna,ale chyba zajeta
                    • Gość: gość Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 23:55
                      a ja z Obi moge śmialo pochwalic pana ktory jest na panelach. Kiedys widziałem Go na stanowisku docinania drewna. Fantastyczny doradca. Gratuluje takiego sprzedawcy. Zapomniałem jak sie nazywa ale jest naprawde najlepszy, oby takich wiecej to OBI zyska!
                      • Gość: do pracownika euro Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 00:07
                        Jesteś idiotą! Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego bo taki dureń jak ty i tak nie zrozumie.Bo wystarczy ładnie zagadać do klienta i 50 % się zgadza na dodatkowe wydłużenie gwarancji lub kupno dodatkowych rzeczy typu kabel hdmi itp....ale taki tłuk tego nie zrozumie i dlatego gdybym cię spotkał w mojej firmie poleciał byś na zbity pysk.
                        • Gość: były pracownik eur Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.10, 08:09
                          Już widzę jak 5/10 klientów zgadza się po ładnym proszeniu na gwarancję za 1tys złotych do sprzętu za 3500, ty człowieku chyba żyjesz w innym świecie.
                          W dzisiejszych czasach nie prosi się klienta o to żeby coś wziął(bo najchętniej by nic nie wziął z dodatkowych usług itd) tylko trzeba w nim wzbudzić chęć potrzeby danej rzeczy, jeśli Ty tego nie rozumiesz to Ja w twojej firmie niechciałbym pracować bo prawdopodobnie ta twoja firemka jest w upadłości jak już się prosi o to żeby coś z niej wziąść.
                          Sam swoim poziomem pokazujesz jakim jesteś idiotą i typowym prostakiem, który może dorobił się paru groszy i myśli że z niego wielki pan, tylko że słoma z butów wystaje.

I jeszcze jedno, jak już bym pracował w twojej firemce to nawet byś nie pomyślał o zwolnieniu mnie bo jak bym Ci zaczął przynosić spore pieniadze to już na nic innego byś nie zwracał uwagi - tylko kasa by się liczyła.
                        • Gość: pikpok Re: OBI - obsługa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.10, 09:12
                          wiesz, po tej dyskusji z bylym pracownikiem rtv odnosze wrazenie ze jestes zakutym lbem do ktorego nic nie trafia, w dodatku typowym chamem. Niech zgadne - jestes jakims pseudo managerem w obi, rtv euro agd lub na strefie ?
          • Gość: ... Re: OBI - obsługa IP: 213.108.83.* 15.12.10, 06:50
            Dlatego proponuje zmniejszenie obsłgi sklepu do 1 pracownika .Gwarantuję ,że i on będzie się nudził .Najgorszy sklep EURO RTV I AGD Wałbrzych przy TESCO.
    • Gość: cooler Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.10, 08:33
      jak mam isc do OBI to wole wcale, totalna nie uprzejmosc i niekompetencja personelu aby sprawdzic towar sam musialem sobie rozpakowac bo PAn zamiast odwinac mi folie wreczyl mi nozyk jedynie hehehehe a na fakture czekamlem 20min bo pani akurat pisala reklamacje i nie ma innej osoby eheheheheh zamknac ta bude!!!!!!!!! a na pytanie czym sie rozni jeden podgrzewacz od drugiego odpowiedz kolorem obudowy hehehehehe ja pytam o paramatry PAn mowi ze nie wie bo musialby czytac instrukcje i poszedl dobre......... w castoramie zopelni inny swiat tam ludzie do pomocy duzo i chetnych i kompetentnych o EURO AGD RTV nie wspomne zenada i zero wiedzy personleu co sprzedaja
      • Gość: były pracownik eur Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.10, 08:49
        Najbardziej dziwi to że niby taka słaba jest obsługa w takich marketach jak OBI czy EURO RTV a ludzie i tak tam przychodzą i kupują.
        Akurat niedziwię się klientom że często nie mogą od sprzedawców uzyskać szerszych informacji na temat danego produktu bo niestety sprzedawca nie posiada takiej wiedzy i to niestety trochę czasami irytuje. Tylko pytanie dlaczego tak się dzieje ?
        Otóż dlatego że w tego typu marketach jest ogromna rotacja pracowników bo nikt na dłuzszą metę nie chce pracować za 1000 brutto na podstawie, taka jest w euro.
        Jeśli pracownik pracuje poniżej pół roku w danej sieci to ciężko żeby posiadł wiedzę ze wszystkich produktów, a często jest tak że pracują tam do 3 miesięcy i się zwalniają.

• Gość: do pracownika euro Re: OBI - obsługa IP: *.16.243.lan.e-wab.pl 15.12.10, 11:44
          Wybacz ale chyba mówisz nie prawdę.Ja do swojego telewizora zakupionego w euro za 3990zł Wydłużyłem gwarancję za 399zł na 3 lata.Kupiłem to bo tak uważałem.Gdybym miał małe dzieci lub zwierzęta w domu to może zdecydował bym się na gwarancję za 1199zł na 5 lat bo nawet kiedy telewizor ulegnie wypadkowi dostaję nowy.Ale klient tego nie wie.Po drugie o to ubezpieczenie pytałem sam bo klient ,który mnie "niby" obsługiwał wolał rozmawiać z koleżanką też ekspedientką.Nie wiedział co i za ile bo twierdził ,że tego nikt nie dokupuje.Ba Ja chciałem.Mało tego kiedy zapytałem o kabel hdmi dlaczego taka rozbieżność cenowa to nie wiedział co odpowiedzieć.Zaczął kręcić coś o "złotych" końcówkach. Z jego wypowiedzi wynikało ,że nie ma najmniejszego pojęcia o rtv.Pewnie był z urzędu pracy z miał wszystko w nosie.Mało tego śmiem twierdzić ,że ludzi mieszkających z rodzicami nie powinno się zatrudniać w takich miejscach bo nie potrafią szanować pracy. I dziwi mnie fakt ,że kilka osób pracuje od dawna i w Obi i w RTV a młodzież się zmienia.Pewnie w miesiąc chcieli zarobić na "BMW" żeby móc podjechać pod "k10" lub "gralla" i pokazać się jakie to "szyszki".
          • Gość: do pracownika euro Re: OBI - obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 12:27
            Pan były pracownik euro ma wyrazną manię wielkości aż emanuje to z jego tekstów dziwię się tylko ,że ktoś z taką wysoką samooceną traktujący wszystkich z góry podjął pracę w euro .Kobiety to baby firmy to firemki zakupy to parę groszy Były pracowniku dla mnie to ty jestes nadętym bufonem ,którego w życiu bym nie zatrudniła bo psułbyś tylko atmosferę swym nadęciem. Jesteś chyba nie bardzo normalny skoro nie zauważasz tej swojej śmieszności może nie pisz już więcej bo argumenty ,którymi się posługujesz są żałosne idż na dwór ulep sobie najlepszego i największego bałwana zawsze pewnie marzyłeś o pomniku teraz możesz łatwo zrealizować swoje fantazję :))))))
            • Gość: były pracownik eut Re: OBI - obsługa IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.10, 14:23
              To że nikt Ci nie potrafił wytłumaczyć różnicy w kablach HDMI to niestety ale wina tego że jest duża rotacja w firmie i tak jak pisałem wcześniej, nie są w stanie Ci pracownicy przyswoić sobie wiedzy w tak krótkim czasie na temat wszystkiego. Jeśli chodzi o gwarancję to ja zawsze przedstawiałem klientowi korzyści jakie mógł z niej mieć, nie odpowiadam za innych jak jej nie polaceją, ale nie każdy wyda duże pieniądze na taką właśnie polisę, grom osób wychodzi z założenia że zawsze mieli szczęście do zakupów i nigdy im się nic nie zepsło a dodatkowa gwarancja to naciąganie ich na kasę. Ktoś kto nie zna realió pracy w tej firmie niech się nie dziwi że tak młodzi ludzie odchodzą, jeśli dostają inną ofertę pracy a większość będzie z lepszą płacą - nie wiem czy zauważyliście ale pisałem wcześniej ile pracownicy mają tam na umowie 1000 brutto to jest poniżej najniższej krajowej, ale są tam zapiski żeby wszystko było legalne.

Teraz pytanie - kto z was by się zdecydował pracować za 1000brutto po 12 godzin dziennie?
              Jak ktoś chętny to firma ciągle prowadzi rekrutację - zapraszam, sklep w szczawnie i na billi czeka z otwartymi rękoma na tych którzy tak narzekają na obsługę w tej sieci, idzcie tam i pokażcie swoją postawą jak się obsługuje klientów, zobaczycie jak to jest po drugiej stronie gdzie za włożony wysiłek nic się nie dostaje, i zobaczymy czy po 3 miesiącach będziecie do pracy w tej firmie podchodzić tak samo jak na początku.

Obecnie pracuję już w innej firmie i mam naprawdę dobre wyniki jako kierownik placówki, na szczęście firma ma inną strategię niż sieć Euro, zarobki dużo lepsze dla pracowników ale tam właśnie wymagam od pracowników wiedzy(którą nabywa się z czasem- w firmie z dużą rotacją jak euro nie da się wiele przyswoić) a przede wszystkim żeby wyrabiali cele firmy, jeśli ktoś nie daje rady, nie prowadzi sprzedaży komplementarnej to po prostu idzie w odstawkę, nie obchodzi mnie jak sobie z tym pracownik poradzi, cel ma być osiągnięty - oczywiście pomagam w wielu kwestiach więc jak na razie nikt nie chce się z tamtąd zwolnić.
    • Gość: olsen Re: OBI - obsługa IP: 46.112.170.* 16.12.10, 23:11
      Wracając do tematu OBI mam takie same doświadczenie jak wszyscy i nie rozumiem że kierownictwo nie może lub nie chce poradzic sobie z plaga olewatorstwa . najgorsze sa działy na lewo od kas i wiecznie zmęczeni panowie pracujący tam chyba za karę
      • Gość: info Re: OBI - obsługa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.12.10, 23:17
        chyba robią jakieś zmiany, gdyż ostatnio szukali kierowników i sprzedawców
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka