Dodaj do ulubionych

Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!!

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.06.11, 08:40
Wczoraj wracając z zakupów gdzieś koło godziny 20.30 na Piaskowej Górze doszło do wypadku. Męźczyzna przechodzący przez pasy naprzeciwko kwiaciarni Rokitka stracił przytomność i upadł na chodnik rozbijając sobie głowę.Widać było bardzo dużo krwi i powazny uraz głowy. Z tego co wiadomo nie udało się go uratować, ponieważ na karetkę trzeba było czekać 12 minut, a policja była tak zajeta zamawianiem obok kebebu, że nawet nie zauważyli że coś się dzieje. Dopiero po dłuższej chwili przyjechali w miejsce wypadku. Jest to nie do pomyślenia co sie u nas dzieje. Człowiek nieprzytomny a tu przyjeżdża sobie karetka po takim czasie i to jeszcze W z dwoma ratownikami i to wszystko. Zamiast pomóc temu mężczyźnie to stali przy pasach i tylko wzięli go na nosze. Jedna wielka kpina. Człowiek umiera a nawet na pogotowie nie można liczyć!!
Obserwuj wątek
    • Gość: pytacz Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 08:53
      Ja miałem PO w szkole i na pewno bym postarał się pomóc, gdybym był na miejscu. A co ty zrobiłaś dla poszkodowanego?
      • Gość: tanatos Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 09:31
        Gość portalu: pytacz napisał(a):

> Ja miałem PO w szkole...

Teraz masz w całym kraju. Umierający na ulicach ludzie też mają... PO problemach.
    • Gość: heniek Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 09:20
      A z kim miała karetka przyjechać, z hydraulikami? To normalne chyba, że w karetce jeżdżą ratownicy. Pomoc zespołu ambulansu polega na tym, że chorego kładzie się na nosze, w karetce dokonuje niezbędnych czynności i wiezie się do szpitala.
      Poza tym nie panikuj kobieto. Utrata przytomności i uraz głowy to nie straszny wypadek. Po prostu samo życie.
      • Gość: . Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 09:31
        ... po śmierci
    • Gość: no name Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 09:42
      Karetka przyjechała z dwoma ratownikami medycznymi którzy za bardzo nie wiedzieli jak sie zabrac do roboty.Dopiero po czasie został wezwany zespół reanimacyjny z lekarzem ale już chyba po to aby wypisać akt zgonu.Z tego co wiem to policja tez jest szkolona pod kątem udzielania pierwszej pomocy ale jak to wcześniej zostało napisane,najpierw zamawiali kebab w godzinach pracy a pózniej biernie sie przyglądali jak facet umiera.Co do tłumu gapiów których w takim przypadku nie brakuje znalazła sie tylko jedna kobieta która sprawdziła tętno ofiary a reszta bezradnie sie przyglądała.Szkoda ze mamy takie małe doświadczenie w udzielaniu pierwszej pomocy bo może chłopina by żył.MI PRZYNAJMNIEJ JEST GŁUPIO że stałem i nie potrafiłem pomóc......R.I.P
      • Gość: prokuratura ostrzeżenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 13:10
        Z godnie z kodeksem karnym art 164 paragrafu 1 oraz 2, osoby które tam stały , będą niezwłocznie odpowiadały z art 164 , sprawa będzie skierowana do prokuratury , do założycielki wątku też będzie wszczęte postępowanie karne , za tak zwane pomówienie , oraz pomawiania nieprawdy na temat pracowników pogotowia ratunkowego i ich umiejętnościach oraz o ich zawodowym wykształceniu , bo co prawda nikt im nie zaglądał w dyplom jakie mają wykształcenie ,oraz kim są , natomiast wypowiedź użytkownika " no name " też nie zostanie bez echa , sprawdzi się Panią która sprawdzała tętno , twierdzenie " że pogotowie nie wiedziało co ma robić " a co prawda użytkownik " no name " też pisze że nie bardzo wie co miał robić a pomawia pracowników pogotowia , że źle wykonywali swoje obowiązki , więc nagle wiedział jakie pogotowie ma obowiązki , a sam tych obowiązków nie przejął , dodatkowo jest monitoring w tym miejscu , więc ustalenie osób będzie proste i w dodatku wypowiedzi na forum z adresem IP.więc życzę powodzenia i ostrożniejszych wypowiedzi
        • Gość: noname Re: ostrzeżenie IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 13:43
          Do prokuratora: Policja była zobowiązana do udzielenia pierwszej pomocy a nie tłum ludzi. Od tego policja przechodzi szkolenia żeby w razie potrzeby tej pomocy udzielić a nie patrzeć bezczynnie na to jak człowiek umiera... A ciekawe dlaczego ratownicy z pierwszej karetki wzywali drugą ratunkową? A w razie problemu mogę podać swoje dane....
          • Gość: do no name Re: ostrzeżenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 14:15
            zapewno oberwie sie i policji i tobie , oni jak beda chcieli to sami cie znajda po za tym zgadzam sie z prokuratura co do artykulu , bo kazdy musi udzielic pomocy a nie patrzec na policje czy pogotowie tak jak ktos pisal PO mieliscie wiec do roboty , bo krytykowac kazdy potrafi , a co do drugiej karetki to nie przyszlo ci na mysl ze moze tamta ma lepsze wyposazenie i dlatego ich wezwali
          • Gość: eL Re: ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 15:42
            Nie jestem związany z medycyną, ale trochę na obowiązkach pracowników slużby zdrowia się znam. A więc: zamiast zadawać pytania przygłupka odnośnie tego dlaczego jedna karetka wzywała drugą trzeba poczytać trochę nt. obowiązków ratownika medycznego. Otóż w przypadku śmierci pacjenta wzywa się karetkę z lekarzem do stwierdzenia zgonu.
            Mniemam, że skoro tłumek gapiów nie posiadał wykształcenia medycznego to w takim razie skąd wiedział jakie czynności reanimacyjne trzeba wykonać i które są właściwe.
            Kolejną rzeczą na którą chciałem zwrócić uwagę jest fakt głupoty założycielki wątku, jeżeli jesteś pewna, że pracownicy policji i PR popełnili blędy złóż doniesienie a nie piszesz o swoich odczuciach a nawet do poszkodowanego nie podeszłaś.
            Nie bronię pracowników Policji czy Pogotowia, jestem za demaskowaniem błędów, ale nie przez głupków na wałbrzyskim forum.
            • Gość: Donka Re: Do eL: IP: *.walbrzych.vectranet.pl 24.06.11, 15:57
              Ciekawe jak Ty byś się zachował w takiej sytuacjii? Wszyscy jesteście mądrzy na forum, a jak by przyszło co do czego to byście nawet palcem nie kiwnęli nie mówiąc już o pomocy. Niestety taka jest prawda. Bardzo bolesna i przykra prawda. I nie ubliżaj nikomu od "głupków". Widocznie jesteś człowiekiem bez kultury i szacunku do drugiego człowieka, a jak masz zamiar ubliżać to nie tutaj.
              • Gość: Rebuz Re: Do eL: IP: *.walbrzych.vectranet.pl 29.06.11, 00:04
                zasadniczo polskie prawo zobowiązuje każdego obywatela do udzielenia pomocy poszkodowanemu w wypadku...
                Jeżeli takiej pomocy zaniecha, grozi mu odpowiedzialność karna...
                Jedynym wyłączeniem jest sytuacja, w której realnie zagrożone jest życie lub zdrowie ratującego - wtedy może on odstąpić od udzielenia pomocy.
                To do wszystkich ludków, którzy tam byli i mało uprzejmie jadą po Policji i Pogotowiu...
                • Gość: fff Re: Do eL: IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 29.06.11, 00:07
                  A jak mu chciałeś pomóc ?
        • Gość: Sakishiro Re: ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 14:08
          noob
        • Gość: Misiek Re: ostrzeżenie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.06.11, 22:38
          strach sie bac buahhahaha
          • Gość: :) Re: ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 13:31
            ha ha ha
        • Gość: NIKT Re: ostrzeżenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.11, 11:57
          Od kiedy macie w wariatkowie internet?
      • Gość: NIKT Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.11, 11:56
        Dobrze, że religia w szkole jest na poziomie. Przynajmniej się za niego może ktoś pomodli ;/
    • Gość: gość Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 13:08
      Ten gościu upadł na tyle niefortunnie, że poniósł śmierć na miejscu. Zbędne są komentarze, że ratownicy nic nie zrobili, bo niby co mieli zrobić jak na miejscu zastali już trupa!!! 12 minut jechali... jechał ktoś na sygnale przez Wałbrzych? Gdyby wszyscy kierowcy w Wałbrzychu wiedzieli jak się zachowywać i zjeżdżać z drogi na widok pojazdu uprzywilejowanego to dojazd byłby jeszcze krótszy. Łatwo jest komentować i oceniać jak się nie zna faktów...
      • Gość: aaa Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 13:13
        nie pierdziel głupot, bo po 20 to drogi w wlb są praktycznie puste, często jeżdżę przez wlb i nie spotkałem sytuacji kiedy by jakiś kierowca nie zjechał z drogi widząc pędzący na sygnale ambulans
        • Gość: cos o pogotwiu Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 13:21
          wszystkie karetki sa monitorowane maja nawigacje maja okreslony czas , malo tego rozmowy sa nagrywane , sa takie numery zlecenia wyjazdu na nich jest czas i data zgloszenia , tak to wszystko wyglada i tego nikt nie oszuka bo wszystko jest automatycznie rejestrowane
    • Gość: on Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.16.215.lan.EkoNet.info 23.06.11, 14:41
      karetki tez obowiazuja przepisy ruchu drogowego czyli 50 km /h ,
      • Gość: aaaa Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 14:45
        chyba cię pogięło... na sygnale może zapierdzielać znacznie szybciej
        • Gość: Człowiek do No name IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 16:06
          Czy masz prawo jazdy ? lub czy robiłeś kurs na prawo jazdy? , bo mi się wydaje że tam na pewno ktoś miał prawo jazdy, a wiem na 100% że uczą na takich kursach 1 pomocy , jeżeli nie masz a czujesz że twoja wiedza z 1 pomocy jest niska , to ja się mogę poświęcić i zorganizować bezpłatny , specjalny kurs z 1 pomocy specjalnie dla ciebie , wtedy następnym razem już nie będziesz się przyglądał i komentował udzielania pomocy przez osoby do tego powołane , a mało tego już nie powiesz że nigdzie nie uczą 1 pomocy , więc czekam na odpowiedź .
          • Gość: noname Re: do No name IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 19:46
            Tak mam prawo jazdy, tyg pokonuje ok 2tys km samochodem i tak jak napisałem wczesniej jest mi bardzo przykro z tego powodu że nie potrafiłem udzielić pomocy temu człowiekowi.Kurs pierwszej pomocy na egzaminie każdy wie jak sie odbywa...Boli mnie w tym wszystkim postawa policjantów którzy w tym kierunku są na pewno przeszkoleni a nie robili nic aby pomóc temu człowiekowi.Wiec prosze mi odp dlaczego?Druga sprawa dlaczego najpierw przyjechała karetka W a dopiero pózniej R czy faktycznie po to aby lekarz stwierdził zgon?A co do szkolenia nt. pierwszej pomocy to z chęcią skorzystam i nie tylko mi by się to przydało więc jak się oferujesz to daj ogólne namiary amatorów nie zabraknie.Pozdrawiam z całym szacunkiem
            • Gość: człowiek Re: do No name IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 21:16
              Wiesz trudno mi powiedzieć w jakim celu przyjechała druga karetka , S są lepiej wyposażone niż "w" , nie wiem czy ten pacjent zmarł czy nie , nie wiem dlaczego policja nie udzieliła tej pomocy , ale wiem jedno że oni po tych kursach , wiedzą tyle co Wy po kursach z prawa jazdy , mogą aż tylko tyle zrobić co Wy po kursie prawa jazdy , być może że poszkodowany zmarł i dlatego była wezwany zespół S , żeby stwierdzić zgon ,ale tego nie wiem, zapewniam ci że wszystkie pogotowia w Polsce starają się jak najlepiej wykonać swoje zadanie , może to tak wyglądało że nie wiedzieli co mają robić , ale oni doskonale wiedzieli co robić, a pewnych rzeczy sie nie da przeskoczyć
              • Gość: Ambulance Re: do No name IP: *.walbrzych.vectranet.pl 25.06.11, 22:41
                Nie ma teraz ambulansów "R" i "W", są za to "S" - specjalistyczny i "P" - podstawowy.
                • Gość: do ambulance Re: do No name IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.06.11, 23:09
                  dlatego "W" dalem w '' '' ciolku W to inaczej P , a malo tego jest jeszcze T i N mondralo :P
                  • Gość: Re Re: do No name IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.06.11, 09:43
                    Sam jesteś ciołkiem Id...oto. Jak u Ciebie "W" = "P" to znaczy, że ty jesteś 3UBKIEM.
            • Gość: veto Re: do No name IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.11, 14:51
              Gość portalu: noname napisał(a):

> Tak mam prawo jazdy, tyg pokonuje ok 2tys km samochodem

Prawdopodobnie z powodu przemęczenia pieprzysz potem takie bzdety.
              Jesteś poniekąd usprawiedliwiony.
          • Gość: DR Re: do No name IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 23.06.11, 21:46
            KOMPLETNY BRAK POJĘCIA O RATOWNICTWIE
            Zasady udzielania pierwszej pomocy przed medycznej

1) wezwać fachową pomoc
            2) dbać o drożność dróg oddechowych
            3) dbać o komfort termiczny poszkodowanego
            4) dbać o komfort psychiczny poszkodowanego
            5) pozostać na miejscu zdarzenia
            6) kontrolować oddech co 1 minutę
            7) nie poruszać poszkodowanego bez potrzeby
            8) nie podawać leków
            9) nie podawać niczego do jedzenia, do picia
            Uwaga!
            Zmiana pozycji poszkodowanego jest konieczna jedynie gdy:
            1) brak oddechu poszkodowanego
            2) istnieje bezpośrednie zagrożenie na miejscu wypadku i konieczna jest ewakuacja (zawsze na plecach!)
            • Gość: hahaha do Dr IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 23:40
              masz zly algorytm postępowania oraz brak pojęcia o ratownictwie przedmedycznym jak i medycznym
              • Gość: Dr Re: do Dr IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 23.06.11, 23:49
                Ty masz pojęcie , wiadomo każdy Polak zna się na leczeniu
                Ja czerpię wiadomości od organizatora szkoleń pomocy przedmedycznej Ośrodek Szkoleniowy "Arkadia"
                pomocprzedmedyczna.net/zasady-udzielania-pierwszej-pomocy-/59-zasady-udzielania-pierwszej-pomocy-przed-medycznej.html
                • Gość: walbrzych Re: do Dr IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.06.11, 00:32
                  to jest ogólne postępowanie więc to nie jest taka łatwa sprawa , jak się komuś wydaje
            • Gość: whatever Re: do No name IP: *.range81-159.btcentralplus.com 23.06.11, 23:48
              ostatni pkt nieprawda, w przypadku niedroznosci drog oddechowych, mozna odchylic glowe do tylu kiedy ranny lezy na plecach, co ryzykowne, lepiej ulozyc poszkodowanego w pozycji bocznej, zginajac noge w kolanie i przerzucajac ciezar ciala na prawo, nastepnie przchylic ramie. Dlacego, bo moze sie udusic wlasnym jezykiem. W przypadku rany glowy, tylko przylozyc kompres, moze byc nawet zdjeta koszula, czy szalik, w przypadku ran otwartych konczych, zalozyc opaske uciskajaca w celu zatrzymania krwotoku, ktora mozna zrobic z np. koszuli szalika, paska. Oddech sprawdzic lusterkiem, okularami przykladajac je blisko ust poszkodowanego. jesli nie ma oddechu, nalezy bezzwlovznie rozpoczac CPR, odchylic lekko glowe i 30 nacisniec klatki piersiowej rekami skrzyzowanymi jedna na drugiej oraz 3 wdechy i tak na zmiane do przyjazdu karetki.
              • Gość: Dr Re: do No name IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 24.06.11, 00:12
                I zgodnie z kursem:
                Zasady zastosowania pozycji bocznej ustalonej
                Pozycję boczną ustaloną (bezpieczną) stosujemy gdy:
                1) odchodzimy od poszkodowanego (np. aby wezwać pomoc)
                2) poszkodowany ma niekontrolowane wydzieliny (treść żołądka, krew, ślinotok)
                W mieście gdzie dojazd karetki pogotowia jest w zasadzie szybki,pomagać trzeba bardzo ostrożnie i naprawdę znać się na tym, , bo pomimo dobrych chęci w wypadku zaszkodzenia ( np. przy urazie kręgosłupa) można potem płacić , płacić ,płacić...
        • Gość: on Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.16.215.lan.EkoNet.info 23.06.11, 19:29
          moga ale na wlasna odpowiedzialnosc a isc siedziec bo jakis ciul glosno radia slucha i nie zwraca uwagi co sie dzieje na drodze to raczej nie beda ryzykowac
          • Gość: kkk Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.06.11, 21:14
            najlepsza z tych wszystkich głupich wypowiedzi byla prokuratura AHE AHEAHEhAEHAHEAE .

Prokurator i tak Was wszystkich zamknie.Ma kamery wszędzie a wy nie macie prawa dyskutować na temat szybkości reakcji pogotowia ZROZUMIANO? bo inaczej prokuratura normalnie ZBADA WASZE IP I ZAMKNIE W WIĘZIENIU.

obłęd.nie mam pytań ?
            • Gość: do kkk Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 21:25
              jak byś potrafił(a) czytać ze zrozumieniem to byś wiedział(a) o co jej chodziło , w pewnym sensie popieram prokuraturę , bo wypowiadanie i oczernianie kogoś publicznie jest czynem karalnym , a już w szczególności w takiej sytuacji , jaka miała miejsce na piaskowej , można komentować ale najpierw żeby skomentować trzeba się znać na tym , żeby nie narobić komuś krzywdy
              • Gość: Gość Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 15:21
                A wie ktoś co z tym człowiekiem, czy przyeżył czy nie?
                • Gość: recepcja Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 26.06.11, 15:57
                  Udzielamy odpowiedzi tylko najbliższej rodzinie.
                • Gość: xxx Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.11, 21:35
                  Niestety nie przeżył
                  • Gość: mit Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.sattom.pl 29.06.11, 00:14
                    "Z tego co wiem to policja tez jest szkolona pod kątem udzielania pierwszej pomocy" - a to dobre przeciez oni czekaja na STRAZAKOW i POGOTOWIE tylko!!!nie wiedza co maja w apteczkach:))
                    • Gość: kiwi Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 07:43
                      Za udzielenie pomocy poszkodowanemu uważa się już samo powiadomienie odpowiednich służb (pogotowia, policji) więc prokuratora możemy sobie odpuścić.
                      • Gość: widz do kiwi IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.11, 09:32
                        tak ci sie tylko wydaje zle interpretujesz polskie prawo
                    • Gość: Baśka Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 14:43
                      Jeżeli na miejscu wypadku jest policja to ma ona OBOWIĄZEK udzielenia poszkodowanemu pierwszej pomocy. Policjanci są przecież szkoleni pod tym kątem i przechodzą szkolenia z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Do podstawowych zadań policji należą m.in. : ochrona życia oraz zdrowia ludzi a także mienia.
                      • Gość: zdziwiony Re: Straszny wypadek na Piaskowej Górze !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.11, 14:55
                        Dlaczego żaden PiSdzielec nie pisze w ten sPOsób: POgotowie, POlicja czy Straż POżarna?
                        Przecież mamy okres przedwyborczy?
                        • Gość: walbrzych do Baski IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.11, 15:45
                          Policja ma takie same uprawnienia do wykonywania czynności ratunkowych jak ty czy inne osoby , gdyż to nie zespół medyczny , wiec nie zaslaniac sie policja
                          • Gość: Baśka Re: do Baski IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 17:45
                            Ale w pierwszej kolejności to policja powinna tej pomocy udzielić, a nie Pani która podjęła się próby ratowania tego człowieka a policja stała i się przygladała jakby nie wiedziała co ma robić.
                            Więc nie badź takim obrońcom, bo ciekawe jak Ty byś się zachował.
                            • Gość: walbrzych do Baski IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.11, 21:12
                              tez bym sie nie pchal jezeli nie jestem specjalista
                              • Gość: Baśka Re: do Baski IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 11:45
                                Człowieku ale policja ma ten obowiązek udzielenia pierwszej pomocy a nie gapienia sie na czowieka i nic nie robienia. Jeżeli na miejscu nie ma słuzb medycznych to policji obowiazkiem jest pomoic udzielic. Poczytaj sobie najpierw na temat ich obowiazków a dopiero pozniej sie udzielaj!
                                • Gość: wch Re: do Baski IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.07.11, 11:53
                                  Ty też masz udzielic pomocy , jaki inni , wiec poczytaj troche , to też jest twoj obowiązek
                                • Gość: fff Re: do Baski IP: 87.105.201.* 01.07.11, 11:56
                                  W tym wypadku policja zachowała się dobrze, pozostało jej tylko czuwać na tym, aby nikt z udzielających pomocy nie jeb.ą portfela poszkodowanemu.
                                  • Gość: Baśka Re: do Baski IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 12:53
                                    Nie zachowała się dobrze i każdy o tym wie. Tylko przecież to jest policja i złego słowa nie mo żna powiedzieć.
                                    • Gość: whatever Re: do Baski IP: *.range81-151.btcentralplus.com 02.07.11, 17:23
                                      Na cholere mu ten portfel, jesli nie zyje.
                                      A wracajac do watku, owszem jest cos takiego jak obowiazek udzielenia pierwszej pomocy, zwazcie jednak, ze wyraznie pisze, iz osoby nie przeszkolone w tym wzgledzie, moga odstapic od bezposredniego udzielania pomocy, jednak ich obowiazkiem jest zapewnic bezpieczenswto przede wszystkim sobie, potem poszkodowanemu i zawiadomic odpowiednie sluzby. No i mam dosc pisania w tym temacie.
                                      • Gość: Baśka Re: do Baski IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 17:26
                                        Ale chodzi o to, że właśnie policja jest szkolona z pierwszej pomocy i to oni w pierwszej pomocy powinni zająć się poszkodowanym a nie ludzi tam będący.
                                        • Gość: widzezokna Re: do Baski IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 02.07.11, 17:32
                                          Baśka ma kłopoty na tym komisariacie i chce odreagować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka