Dodaj do ulubionych

Dlaczego busy powinny być zlikwidowane

IP: *.pool.mediaWays.net 14.09.11, 21:31
Tzw. busy (czy nyski) to jedna z wielu rzeczy świadczących o "niedorozwoju" naszego miasta. Jednak jedna z nielicznych, którą można szybko naprawić. Miasto powinno mieć jednego przewoźnika i nie ważne czy powstanie on na bazie MPK czy będzie to inna firma.

Problemów związanych z busami jest w mnóstwo, a poziom organizacji komunikacji publicznej jest prawdopodobnie najgorszy spośród wszystkich miast 100k+.

1) Przez busiarzy kumunikacje w mieście zapewni kilkanaście czy kilkadziesiąt firm. Oczywiście ich działanie nie jest w żaden sposób koordynowane. Z tego powodu nie można np. wprowadzić biletu okresowego, który byłby ważny w całej komunikacji w mieście.
2) Busiarze jeżdzą bez rozkładów najchętniej w godzinach szczytu. Nie świadczą usług wtedy kiedy im się to nie opłaca. Nikt nie wyciąga konsekwencji z tego, że busiarz nie miał kursu.
3) Stan techniczny "nysek" - na ten temat krążą legendy.
4) Spójny wygląd zewnętrzny/oznakowanie komunikacji miejskiej - przez to mi osobiście ten "transport" się kojarzy z ciężarówkami które wożą ludzi w Afryce. Każdy wóz wygląda jak chce. Pamiętam jak kiedyś stałem na przystanku przy dworcu Miasto i jakaś przyjezdna osoba pytała się mnie jak dojedzie do centrum. W międzyczasie podjechała, któraś z magicznych "nysek" - nie zapomnę jej wyrazu twarzy i głośnego: "Ale co to jest???!!"

Żadne miasto w Polsce nie ma takiego komunikacyjnego twora jak W-ch. W innych miastach ludzie przesiadają się ze swoich samochodów do autobusów/tramwajów - bo jest przyjemnie, jest _szybciej_ i taniej. A u nas?

Nie głosowałem na Romka bo mu nie ufałem, ale jeśli rozwali busiarstwo to będzie mi trochę wstyd, że tego nie zrobiłem.

P.S. żadnym argumentem jest to, że ileś tam osób straci pracę. Z drugiej strony w jednej, nowej firmie, która zapewni komunikacje całemu Wałbrzychowi i okolicom tyle samo osób ją zyska - i będzie to praca legalna, a nie żadne 300 zł tygodniówki pod stołem.
100 czy 200 osób nie może paraliżować organizacji komunikacji dla 150 tysięcy ludzi.

Obserwuj wątek
    • Gość: do mani anty bus Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 82.160.104.* 14.09.11, 22:04
      Aja myślę,że powinni zlikwidować twój zakład,żebyś poszedł na zasiłek,dostał przez pół roku po 600 zł. TEGO Z CAŁEGO SERCA CI ŻYCZĘ !
      • Gość: ASD Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 22:18
        Zlikwidować.Popieram. Powinni mieć postawione warunki co do sposobu organizacji transportu, oznakowania a przede wszystkim taboru. Nie jak śledzie w puszce ludzi wozić.
        • Gość: kkk Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.09.11, 23:11
          płace 2 nie 2.70

i siedzenia nie śmierdzą działkowymi gangsterami from podzamcze.Mi pasuje.
      • Gość: aaa Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 62.138.6.* 15.09.11, 09:37
        A jak mobruk zlikwidują to też mi każesz płakać bo ktoś stracił pracę?

Busy szkodzą miastu i tyle w tym temacie.
    • Gość: ????? Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.09.11, 23:26
      Jeśli :
      1-uczciwie będą płacić podatki
      2-uczciwie zatrudniać kierowców
      3-będą sprawne busy
      4-będą zdrową konkurencją
      jestem za... tym, aby były.
      • Gość: kkk Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.09.11, 23:31
        a ty co? z inspekcji ?

w dupie to mam czy i jak , płace mniej - pasuje mi to i koniec
        • Gość: heike silberstein Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 00:19
          Oho, neobolszewizm ad.1948 zaczyna szczekać na forum. Może jeszcze zaproponujesz reedukację busiarzy i prywaciarzy w gułagach? Jaka szkoda że w Polsce nie skończyło się tak jak 1989 w Rumunii:(((
          • Gość: Mpk Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.11, 07:48
            Na Mpk padł wczoraj blady strach Inspekcja zabrała 7 dow rej.Dzis nie wyjedzie kilka autobusów
        • Gość: ????? Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.09.11, 11:06
          Do kkk- twoje preferencje seksualne nikogo nie interesują.
          Jestem przeciwko wszechobecnemu złodziejstwu. Z komunikacji miejskiej czy jak ją zwać korzystałem może ze trzy lata temu, ale widzę co się dzieje na drogach.
          Wiem również jak jednym znika z kasy "trochę" pieniążków, a drudzy walą Państwo( czyli mnie też) na podatkach.
          Kasę niech robi na komunikacji kto chce( czy umie), ale uczciwie jak normalny przedsiębiorca.
          Bez kolesiostwa, partyjniactwa, cwaniactwa i oszustwa.
        • Gość: burza Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.195-178.cust.bluewin.ch 24.09.11, 17:12
          to kupuj np kradzione rzeczy - też zapłacisz mniej....
    • Gość: do mani anty bus Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 08:31
      Nie masz pojęcia zielonego o temacie to po ch.j piszesz posty na tematy o których zielonego pojęcia.Wypisujesz nie stworzone pierdoły i rzeczy które są nie możliwe, widać że niedawno z "drzewa "zszedłeś i zacząłeś mówić ludzkim głosem
      • Gość: Rebel Yell Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.11, 09:01
        Mysle ze rzeczywiscie taka firma jak MPK nie powinna miec konkurencji. Skoro chlopaki tak swietnie zarzadzaja firma, ze potrafia wyniesc taka kase to nie mozna im klod pod nogi rzucac. Przeciez oni sa bezkunkurencyjni.
        • Gość: aaa Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 62.138.6.* 15.09.11, 10:45
          Jeśli MPK nie daje rady to MPK powinno być tak samo zaorane. Ale to nie powód, żeby robić dziki zachód i tolerować busiarzy.

Powinna być stworzona nowa komunikacja przez firmę (max. dwie firmy), które bedą oferować najlepsze warunki dla miasta i mieszkańców.

• Gość: zzz Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 09:02
      W pierwszej kolejności powinni wziąć za dupę właścicieli,którzy maja koncesję.To oni odpowiadają za stan techniczny busów,za rozkłady jazdy.I jak ktoś napisał,busiarze najchetniej woleliby jeździć w godz szczytu
    • Gość: on Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 09:08
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10289963,Busy_kontra_autobusy__Ostra_walka_o_pasazerow.html
      • Gość: lud miast i WSI Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 12:05
        Ludzie, to co wypisujecie to trąci komuną i faszyzmem razem, i to na kilometr. Te gadki o dzikim zachodzie, koncesjach i karaniu...ech.
        Wszelkie regulowanie dostępu do tego rynku doprowadzi do monopolizacji, a to jak wiadomo kończy się wysokimi cenami i brakiem jakości usług. No sory, ja na przykład chcę mieć wybór środka komunikacji i wybiorę subiektywnie busa. Tak więc zmuszanie mnie do MPK traktuje jako zamach na moją wolność.
        Co do stanu technicznego/ten akurat sie polepszył dzięki kontrolom ID/, bezpieczeństwa i punktualnośći to wystarczyło by zmusić urzędników do pracy którą są w obowiązku wykonywać, czyli do kontrolowania . Jak nie ma bata , to i święty sie rozpuści.
        • Gość: aaa Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 62.138.6.* 15.09.11, 13:37
          Przestańcie bredzić o tym zmuszaniu i o monopolu. Komunikacja powinna być świadczona lub koordynowana przez jedną firmę - po to żeby był porządek w rozkładach, jeden rodzaj biletów i taboru.

Na zachodzie kupujesz dzienny bilet i śmigasz na nim autobusami, metrem, tramwajami i koleją podmiejską - to standard, chociaż usługi świadczą najczęściej różne firmy. A u w W-chu? Nie możesz się przesiąść z autobusu do "autobusu" (czyt. nyski).

Jeśli miasto ma metro to wg Ciebie też każdy powinien mieć dostęp do torów i wozić ludzi swoją drezyną?

W takim razie niech busiarze przeniosą się do W-wy, tam będą pedałować pod ziemią w godzinach szczytu - więcej zarobią. :P

• Gość: lud miast i WSI Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 13:45
            Argument z metrem jest z pyty, ponieważ w W-awce masz też do wyboru autobusy poza metrem. Bezrefleksyjne zapatrzenie na zachód też jest niewskazane-krawiec kraje jak mu materii staje czyli do zachodu nam dalej niż wschodu. Jestesmy biednym narodem w jeszcze uboższym mieście, patrzmy realnie. Nie stać nas do dopłacania do nieudolnie zarzadzanych spółek które się zawsze zamieniaja w przechowalnie kolesi i związkowców.
            Monopolizacja w Polszy a juz na pewno w W-chu to jest zawsze katastrofa, widać to po MPK i Wodociągach.
            W jednym się zgadzam: należy bezwzględnie egzekwować jakość i punktualność usług.
            • Gość: marysia Podstawowe zagadnienie: IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 14:08
              czy komunikacja w mieście musi być koniecznie świadczona przez miejską spółkę? Czy woda musi być dostarczana a ścieki odprowadzane przez miejską spółkę?
            • Gość: aaa Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 62.138.6.* 15.09.11, 14:10
              Dlaczego niby z pyty. Wg tego samego rozumowania, metro warszawskie powinno wpuścić każdego na swoje tory - bo przecież ma monopol. Autobusy nie konkurują z metrem (no chyba że jeżdżą pod ziemią po torach???). Dodatkowo autobus jest po to, żeby dowieźć cie do metra, dalej jedziesz o wiele szybciej pod ziemią, na tym samym bilecie.

Nie jestem zwolennikiem monopoli, ale organizacja komunikacji dla miasta powinna być spójna i centralna.

Skoro usługi ma świadczyć kilka firm - OK, ale niech ktoś im narzuci rozkłady od 4 do 24ej i umożliwi mi wszędzie płacić za przejazd tak samo oraz przesiadać się dowoli gdy mam bilet dzienny/miesięczny. Niech pilnuje standardów i karze jeśli kursu nie było.

Bo teraz to na przystanek podjeżdża pan Janek swoim rdzawym Żukiem z namalowanym pisakiem numerem 12 na pożółkłej kartce za szybą i woła "ziom, kopsnij piątaka".

• Gość: pasazer Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.09.11, 14:27
                NIE JESTEŚMY KARTOFLAMI RZĄDAMY AUTOBUSÓW A nie zdezelowanych nysek
                • Gość: lud miast i WSI Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.play-internet.pl 15.09.11, 17:52
                  No to czemu się dowalacie do "nyskarzy" skoro nikt im nie narzuca żadnych standardów oraz warunków wypełniania koncesji? Może do odpowiednich władz z pretensjami? Śmiem twierdzić że miasto samo robi burdel. Raz godzinę czekałem po południu w niedzielę na autobus z MZK i dopiero nieplanowa "nyska" uratowała mnie z opresji. MZK do zaorania.
                  Aha, jakość i wartość taboru "nyskarzy" zaczyna bić na głowę zardzewiałe i dychawiczne Neoplany z MZK. Na pewno bardziej wolę wsiąść do nowego "Sprintera" czy "Kraftera" a nawet do starszego VW LT niż wlec się w anachronicznym wole z początku poprzedniej dekady którego na rozkaz lokalnych kacyków z PeŁi żadna kontrola ITD nie rusza. Z nowego sprzętu u "prywaciarzy" przybywa. Nie z kradzierzy a z uczciwego wożenia wam tyłków.
    • Gość: mm Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.09.11, 18:19
      jakim idiotom trzeba być żeby być za likwidacją busów. A czy nie myslisz ze jak zostanie tylko jeden przewoźnik to podniesie ceny o tyle ile bedzie chcial?
      • Gość: hm Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 18:43
        No i tak zrobią busy a gdzie się oni wczoraj podziali jak była kontrola na mieście?Czy przy takiej legalnej jezdzie jak oni to mówią trzeba chować się po kątach?Kto wyciągnie od nich konsekwencje za nie wykonane kursy no niech odpowie jakiś mądrala co ich toleruje.
        • Gość: aaa Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: 62.138.6.* 16.09.11, 15:43
          Jak czytam te wypociny obrońców nyskarzy to tylko jedno przychodzi do głowy: jacy ludzie takie miasto...
      • Gość: mani anty bus Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.pool.mediaWays.net 15.09.11, 23:12
        Ceny biletów MPK ustala miasto, a nie przewoźnik misiu pysiu.

Z powodu tego, że MPK musi zasuwać od rana do 23ciej bez opuszczania kursów, a prywaciarze zgarniają forsę jeżdżąc "5 minut przed" w szczycie, ceny biletów w W-chu są na tym samym poziomie co we Wrocławiu - chociaż zarobki są tu 50% niższe.

Bilet u prywaciarza jest tańszy, to prawda, ale tylko jednorazowy. A regularne przejazdy w miesiącu już nie.

Dodatkowo MPK, traci kupę pieniędzy ponieważ duża część sprytnych inaczej jeździ nie płacąc, co u prywaciarzy możliwe nie jest - ale to już zupełnie inna historia, o tym jak powinno wymuszać się płacenie za przejazd.
    • Gość: egon Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.11, 18:57
      I bardzo dobrze, trzeba uporządkować ten komunikacyjny bajzel i eldorado.
      • wituus Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane 15.09.11, 23:04
        Ciekawe jak mam w busie przewieźć dziecko w wózku jak nie będzie miejskiej komunikacji?
        • Gość: mani anty bus Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.pool.mediaWays.net 15.09.11, 23:16
          Jak to gdzie? Dasz dodatkowe 2 zł panu Kaziowi zza kółka i na dachu przewieziesz! Ważne, żeby się kręciło!
          • Gość: xyz Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.sattom.pl 16.09.11, 16:49
            Najpierw niech prezydent rozliczy złodziei z MPK, którzy ze spółki przez lata wyprowadzali pieniądze, potem związkowców i ich pensyjki, wczasy pod gruszą itp...a potem busiarzy, na końcu porzyjdzie DLA będziecie płakać i płacić bo nic więcej nie zostanie.
          • Gość: do mani anty bus do mani anty bus IP: 82.160.104.* 19.09.11, 23:30
            Może dlatego powinny być zlikwidowane,żeby na ich miejsce i miejsce MPK weszła ukraińska firma przewozowa. Bilety maja byc w okolicy 4-5 zł. I właśnie dlatego tępy palancie busy mają byc zlikwidowane?
            No to proszę bardzo ! Już wkrótce będziesz sypał kasę do kieszeni ruskim.
    • Gość: kazio Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 16:47
      Bardzo dobrze napisane. Popieram.
      • Gość: obserwator Re: Dlaczego busy powinny być zlikwidowane IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 00:31
        busiarze to wielka swawola polityków którzy udzielili tych zezwoleń,a prywata kilku cwanaczków którzy umieli się odpowiednio wkręcic w ich łaski,więc powód jest oczywisty ;czas na finisz tej paranoi i przyzwolenia na rozkładanie finansów miasta dla korzysci umówionych znajomych
        • Gość: NIKT wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.11, 11:52
          Ludzie - jeździcie autami to się cieszcie. Dajcie ludziom prawo wyboru czym chcą jeździć. Nikt nikogo nie zmusza do jeżdżenia nyską. Wypowiadacie się na temat, którego pewnie nie znacie. Kiedy ostatnio jechałeś jeden z drugim taką nyską? Hę? To nie są już te zdezelowane graty co dawniej... W środku generalnie jest czysto, znacznie czyściej niż w takim MZK, gdzie czasem wręcz rzygać się chce... Koszt dla mnie, jako klienta też jest nie bez znaczenia. Niekoniczne chcę oglądać propagandę na telewizorkach MZK... Miło też jest czasem obejrzeć świat przez okno, co w MZK zalepionym reklamami niestety nie jest możliwe... Nyskarz na mnie poczeka... Nie jestem traktowana jako potencjalny złodziej przez łapiduchów. W innych miastach też mają wybór - są jeszcze np. tramwaje. Ja chcę jeździć nyską i wara wam od tego. Woźcie swoje grube dupy Hondami, Mercedesami, czy czym tam jeździcie i odwalcie się od nas - wybierających nyski.
          • Gość: NIKT Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.11, 11:56
            Zapomniałam dodać, że jestem wszędzie szybciej.
          • Gość: NIKT Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.11, 11:59
            Tzn. MPK? Tak? Mniejsza o to - te wielkie żółte autobusy wciskające się na chama do ruchu ;)
          • Gość: heh Re: wolę nyski IP: 62.138.6.* 20.09.11, 14:02
            Jeśli koszt nie jest bez znaczenia to czemu przepłacasz u tej mafii? Skoro jeździsz regularnie i często to tylko bilet okresowy... Ale widać z matematyką u ciebie kiepsko.

• Gość: KIerowca do NIKT Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:02
              Nie tłumacz kretynom bo ich poziom inteligencji jest mniejszy niż rozmiar twojego stanika więc i tak do nich nie dociera
              • Gość: pader Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 18:06
                Ja też wolę nyski.Choćby dlatego aby mieć wybór. Ale co tu tłumaczyć idiotom genetycznie przystosowanym do komunizmu i jedynie słusznych środków transportu. Już zapomnieli jak za monopolu MPK się stało i stało godzinami...
            • Gość: NIKT Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.11, 18:38
              Nie jeżdżę regularnie ani często i wolę płacić 2zł niż 2,50... Zresztą moja sprawa ile za co płacę. Chcesz "tanio" pakuj się do autobusu.
              • Gość: heh Re: wolę nyski IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 09:25
                Ty NIKT-owa już niedługo skończą ci się te (nyski) i będziesz bulić że hoho.A swoją drogą kto tak zdemolował autobusy pewnie sami kierowcy co?Bezmózgowie!!!!!!!
                • Gość: NIKT Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.11, 10:04
                  No ja zdemolowałam, bo nie jeżdżę autobusami. To logiczne ;) Ciekawe, że nyski nie są w takim stanie - czyżby jeździła nimi 'wyższa kultura'? A może prywaciarze dbają o swój biznes w odróżnieniu od MPK?
                  • Gość: , Re: wolę nyski IP: *.range86-184.btcentralplus.com 21.09.11, 11:26
                    Popieram. Kazdy powinien miec prawo do wyboru transportu. Oczywiscie pod warunkiem, ze tabor spelnia wymogi bezpieczenstwa. Mozna dodac, ze zarowno MPK jak i niektore busy nie powinny pojawiac sie na drogach. Wiec nie ma o co drzec szat.
                    • Gość: exzdik Re: wolę nyski IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 13:09
                      sprawa jest bardzo prosta,jeśli miało by być tak tip top to busy same by się zakasowały finansowo[każdy bilet nabity,prawidłowa jazda według rozkładu,ubespieczenie kierowców, nie znikanie całym taborem z lini w czasie kontroli inspekcji],ach jeszcze bardzo ważny problem znajomości u diagnosty zapewne co łaska i dowód szybko się odzyskuje,no i co najważniejsze kontrole po znajomości zapewne też co łaska,może te dziwne układziki się skończą po zmianie dyrektora który intensywnie kiedyś uczestniczył w przyznawaniu pierwszych koncesji np; kontrze,partner bus i.t.p.
                      • Gość: NIKT Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.11, 14:46
                        Uf - dobrze, że te mpka takie bezpieczne i sprawdzone ;) Przypomina mi się film "Daleko od szosy" jak te kontrole wyglądały... Może teraz jest inaczej? Bo co? Bo komuny nie ma? Śmiechu warte... Kabza się liczy.
                        • Gość: ovo Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 22:28
                          Ok. Powiedzmy sobie jasno: jakby u przewozników miało być wszystko legalnie i zgodnie z prawem, bilety były by po 7zł. Ot,co. Stać was na to? MZK padło właśnie przez "legalność" i zbyt niskie ceny biletów.
                          Ciekawe czym będzieta wozić du.py w przyszłym roku, kiedy ostatecznie rozwiążą MZK, hehe!
                          • Gość: marysia Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 23.09.11, 21:42
                            Powiedzmy sobie jasno, nie wiesz o czym mówisz. Gmina kupowała usługi komunikacyjne od spółki gminnej. Za jakie pieniądze, poszukaj sobie w bipie.
                    • Gość: heh Re: wolę nyski IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 09:25
                      Do NIKT-Może i wyższa kultura jezdzi busami bo tam wszyscy muszą płacić i nie jadą menele z puszkami ,wózkami itp A dbają lepiej o swój biznes w taki sposób,że jedzie tuż przed autobusem.
                      • Gość: KIerowca Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 09:48
                        Ale wy pie.r.dolicie głupoty, zwłaszcza jakiś ovo . Co ma być nielegalne , każdy kierowca jest zatrudniony , ma opłacane składki, bo przy każdej kontroli ITD to może sprawdzić,Kierowca musi mieć przy sobie do kontroli : rozkład jazdy zatwierdzony przez starostwo, wypis z licencji,wypis z zezwolenia,( zaświadczenie od pracodawcy potwierdzające: zatrudnienie,ukończenie kursu na przewóz osób, ważność badań lekarskich, ważność badań psychotechnicznych) oraz dowód osobisty i rejestracyjny no i oczywiście ubezpieczenie.Te wszystkie dokumenty sprawdza policja,ITD,i służba celna od razu w razie kontroli nawet rutynowej. Czy ktoś by się kur.wa odważył nie mieć czegokolwiek debile posrane jak za każde naruszenie grozi 3000 kary Nie macie pojęcia w tym temacie to na chu.j się udzielacie barany, żeby sobie popisać? Przestańcie pier.dolić że ktoś jezdzi na czarno.
                        • Gość: oczko Re: wolę nyski IP: 89.74.76.* 22.09.11, 16:22
                          to dlaczego busiki uciekają w boczne uliczki jak itd kontroluje?lub znikają na kilka godzin,chyba chcą odnaleź w tym czasie te dokumenty o których wspominasz że mają tylko nie do końca pamiętają gdzie je położyli,dobry jesteś może adwokatem zostaniesz jak się postarasz
                          • Gość: ovo Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 22.09.11, 17:07
                            Nikt nie napisał, że pracujecie na czarno. Kolego kierowco , nie pieprz głupot. Gdybyście wszystko mieli na sicher jak mają kierowcy w takim Reichu to byście nie musieli spieprzać przed ITD, bo oni zawsze coś znajdą.
                            Ale rozumiem że wtedy ceny biletów by odpowiednio musiały wzrosnąć . I to jest zrozumiałe.
                            I tak się dziwię jak wam się opłaca ten biznes przy tak niskich cenach biletów.

I tak wolę nyski, abyśmy się zrozumieli.
                          • Gość: atemzetem Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 17:08
                            Żeby było wreszcie normalnie, to trzeba nie likwidować busy ale wyeliminować z rynku cwaniaków, kombinatorów, pazernego"fiskusa" i wszelkich idiotów w tym takich jak ty, którzy z powodu kilku wykolejeńców chcą zamykać stadiony, czy likwidować prywatną komunikację.
                        • Gość: ciekawy Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.09.11, 17:09
                          No więc skoro posiadacie wszystkie te dokumenty, to dlaczego uciekacie jak szczury i obserwując sytuacje z góry na parkingu Tesco czekacie ze schowanymi tabliczkami na cynk kiedy skończy się kontrola ITD?? Odpowiedz ,, Panie KIerowco,, z bożej łaski! Może trzeba następnym razem porobic Wam trochę fotek i umieścic w necie? Może wtedy przygasisz swoje marne argumenty bo chowając się przez kilka godzin to nawet na te fajki co z nerwów palisz nie zarobisz, a szef ma to w dupie, że była kontrola- nie jeździłeś dniówki nie ma :) ŻAŁOSNE! Znajdź sobie normalną pracę! W końcu musi do Was dotrzec busiarze, że do puki MPK miało się dobrze to Wy też- jeżdżąc jak te pijawki przed autobusem mieliście się super. Jeśli wejdzie nowy inwestor z kapitałem to lecicie na pysk i zacznie się nowa era w wałbrzyskiej komunikacji. Nawet roboty nie znajdziecie u nowego pracodawcy bo nie macie doświadczenia na prawdziwym autobusie- jazda Sprinterem na ,, na lewe lustro przed autobusem,, to nie praktyka! A TERAZ NAJLEPSZE- WIELOLETNI BUSIARZ ZA KIEROWNICĄ NOWEGO PRZEGUBOWCA W ZIMIE... PASAŻEROWIE! NAJPIERW MODLITWA, A ZDJĘCIA NA TVN KONTAKT24
                          • Gość: . Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 17:10
                            j.w.
                            • Gość: KIerowca Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.11, 16:57
                              Skąd możesz wiedzieć jakie ja mam doświadczenie debilu jeden z drugim, Normalną pracę mam znalezć? za co? Za 1200zł w MPK i jezdzić święta, niedziele, wigilie po południu zdezelowanym neoplanem czy jelczem? Macie nasrane, za smarkaci jesteście żeby to zrozumieć. A co do ITD to od tego są żeby kontrolować, a kto sra w gacie przed nimi to się może i ukrywa, bo jedno jest pewne, zabierają dowody za byle pierdołe, dziurka w tłumiku, czy ryska na szybie więc sieją popłoch. Zresztą ja jestem tylko kierowcą i mam to w du.pie czy będą busy czy nie będzie, pracę zawsze sobie znajdę, a pracuję akurat na busie bo więcej można zarobić niż w zasranym mpk czy pks. Kiedyś zobaczysz jeden z drugim czy będziesz pracował za 1200zł jak samych opłat będziesz miał 800zł, na razie mamusia da jeść i za wszystko płaci to można sobie wypisywać pierdoły w necie. Temat uważam za zamknięty.POZDRO dla wszystkich normalnych , i tych mniej też :)
                              • Gość: ciekawy Re: wolę nyski IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.11, 19:59
                                Ja Cię panie ,,KIerowco,, od debili nie wyzywam tylko daję Ci do zrozumienia, że jesteś zwykłym leszczem, który dużo szczeka na forum i nadal jeździ Sprinterem, a doświadczenie masz ŻADNE! Chcesz fotkę? To się ludzie ubawią jaki międzynarodowym kiermanem jesteś jak mordę zobaczą. Pamiętaj, że nie jesteś tu anonimowy. No i teraz uważam temat za zamknięty! Wiesz co woziłeś do niedawna... he he he
                                • Gość: chcę fotkę Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.11, 20:57
                                  dawaj tą fotkę , czekam.
                                  • Gość: ovo Re: wolę nyski IP: 79.162.87.* 23.09.11, 22:40
                                    Przegubowce akurat by dorżneły każdą firmę przewozową w tym mieście kosztami. A i duży potentat musi czuć oddech konkurencji, np. busów. Nie ma potrzeby aby każdy kiero był fachowcem z kategorią DE. Dopóki bezpiecznie prowadzi swojego busa.
                                    Ludzie wyluzujcie,. Trochęhumoru dystansu do świata :)
                                    • Gość: xxx Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 23.09.11, 23:00
                                      Czytając te posty ludzi popierające te słynne ,,nyski" to ma się tylko jedno odczucie że są pisane przez właścicieli tych firm których kierowców na czarnucha zatrudniają bo kupili sobie parę tranzitów twierdząc że bus nadaje się do przewozu osób. Ale czy bezpieczeństwo pasażerów jest ważne dla takiej firmy gdzie kierowcy jeżdżą często bez kwalifikacji na przewóz osób w nie do końca sprawnym aucie w którym spędza od 12-16 godzin dziennie. czyli kierowcy i właściciele tych firm są nie odpowiedzialni tyle na ten temat bo dużo by można opisywać o zachowaniach kierowców do pasażerów i kultury co do innych użytkowników dróg
                                      • Gość: marysia Re: wolę nyski IP: *.play-internet.pl 23.09.11, 23:47
                                        A czy w gminnej spółce priorytetem było bezpieczeństwo pasażerów i komfort innych uczestników ruchu? Czy wszyscy kierowcy byli zawsze wypoczęci?
                                        "Było" użyte - mam nadzieję - nieprzypadkowo.
                                        • Gość: provos Re: wolę nyski IP: *.centertel.pl 24.09.11, 00:16
                                          Tubylcy traktują wszelkie przepisy i uprawnienia jak dobre mzimu które ich będzie chronić od zagłady.Polska jest jedynym krajem w ZSRE w którym istnieją Kwalifikację na Przewozy, a mimo to jest w czołówce statystyk ofiar na drogach.
                                          Jejku, co za durny naród!!!!
                                          • Gość: macho Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 15:04
                                            W żadnym normalnym kraju nie trzeba robić żadnych wymyślonych "kursów dokształcających" , Robisz prawo jazdy na autobus czy c+e , badania i idziesz do pracy a u nas ? Masz prawo jazdy na autobus możesz sobie go kupić i pustym pojezdzić, bo przecież trzeba wydoić od kierowcy jeszcze 5000zł na początek ,i co pięć lat po 1000zł. Masakra, czy Unia Europejska do której przecież należymy tego nie widzi???
                                            • Gość: do marysia Re: wolę nyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 15:13
                                              Na jakiej podstawie twierdzisz że kierowcy jeżdżą na "czarno"? Bo jestem pewny że nie jest tak jak mówisz, a jeżeli już któryś jezdzi to znaczy że tak chce bo się na to zgadza i wie jakie konsekwencje poniesie w razie kontroli i nie twój zasrany interes ... Na pewno z którymś pojechałaś kiedyś do lasu a teraz ma cię w d.... , dlatego taka nienawiść :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka