Dodaj do ulubionych

Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód

IP: *.play-internet.pl 22.01.12, 10:33
W dniu wczorajszym /sobota, godzina 21.30/ przechodziłem obok szpitala górniczego i widzę taki oto obrazek:

Śnieg pada gęsty, godzina pózna. Przegubowy autobus lini nr.2 stoi na pętli z włączonym silnikiem. Ludzi zero na wszystkich przystankach. PRZEGUBOWY AUTOBUS w godzinach kiedy taksówki ledwo zbiorą pasażerów!
Pojawia się pytanie:
Jakim IDIOTĄ trzeba być aby zarządzić wysłanie na trasę największego autobusu spalającego setki litrów paliwa?
Kiedy spokojnie poradził by sobie o tej godzinie mały busik którego koszta kilometrowe są o wiele mnienjsze niż tej przegubowej lochy?

Kurde, kto zarządza tym bajzlem?
Może to jest robione celowo ? Po to, aby nas wykończyć? Bo końiec końców my zapłacimy za utrzymanie tego trójkatnego burdelu /MZK-MZUK-UM/
Obserwuj wątek
    • Gość: do ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.0000a-fast-proxy.de 22.01.12, 10:43
      Co robiłeś obok Szpitala Górniczego ? Psychuszka jest przy ul. Batorego.
    • Gość: Pasażer Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.12, 10:49
      To pewnie tymi wynikami natezenia ruchu sie tak przejeli. Wkoncu linia 2 to jedna z najbardziej dochodowych. Jeszcze niech dadza na 5 i 0 przeguba i bedzie pieknie ... jak sie zablokuja na serpentynach przed nowym miastem :)
    • Gość: ls Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:58
      Celowym niszczeniem jest przymusowe kształcenie takich jak ty kiepów.
      Myślę, że wysłanie ciebie w 13-14 r. życia do odśniezania ulic dałoby dobry skutek.
      Byłbyś już doświadczony w fachu, nie pisałgłupot, a ja mógłbym z Panem Burmistrzem suchą nogą dojść z oczyszczonego przystanku do szpitala.
      • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 22.01.12, 11:46
        To ja mam taką propozycję;

-wyposażyć każdego urzędnika gminnego,starostwa i radnego w służbową limuzynę z silnikiem benzynowym V8 pojemnośc skokowa 5800cm3 bez limitu kilometrowego.
        -Założyć we wszystkich budynkach będących własnością gminy ogrzewanie elektryczne.

będzie nowocześnie, ekonomicznie i w ogóle cool.

Podpiszesz się pod petycją Is?
        • Gość: ls Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 11:58
          Petuję byś szedł na spacer. Jest ładny poranek - jeszcze 2 minuty!
          Gonisz!
      • Gość: Wałbrzyszanin Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 11:49
        > Celowym niszczeniem jest przymusowe kształcenie takich jak ty kiepów.
        > Myślę, że wysłanie ciebie w 13-14 r. życia do odśniezania ulic dałoby dobry sku
        > tek.
        > Byłbyś już doświadczony w fachu, nie pisałgłupot, a ja mógłbym z Panem Burmistr
        > zem suchą nogą dojść z oczyszczonego przystanku do szpitala.

Sam piszesz głupoty większe niż ustawa przewiduje. Ovo dobrze mówi, że to jest celowe niszczenie Wałbrzycha. Naprawdę trzeba być idiotą, żeby wpuszczać przegubowy autobus w Wałbrzychu wieczorem gdzie przez większą część trasy jedzie pusty. Wałbrzych to nie Wrocław, że wieczorem czy też w nocy na niektórych liniach musi jechać przegubowiec, ale jak widać nasi spece ZDIKUM i MZUK myślą, że to jest jakaś metropolia, a tak naprawdę to jest dziura bez większych perspektyw. Tak właśnie wygląda oszczędzanie 5 mln zł na komunikacji. W rzeczywistości my jeszcze do tego dopłacimy. Robili badania, które tak naprawdę nic nie zmieniły i dalej autobusy wożą powietrze, a ciężka kasa poszła na coś co i tak nie dało efektów. Kontrolerzy też mieli być słyszałem, ale jakoś ani jednego nie widziałem ani rano, ani w szczycie, ani tym bardziej wieczorem. Autobusy często wypadają z kursów, a przecież dostali większe pieniądze za wozokilometr żeby było na naprawy itp.

Roman nam też obiecuje więcej punktów do doładowywania e-kart, nową zajezdnię, nowe autobusy, wyświetlane informacje o rozkładach jazdy. Ten facet jest niepoważny. Co chwila tylko obiecuje co zrobi, wydaje masę pieniędzy żeby dowiedzieć się, że autobusy wożą powietrze chociaż każdy o tym wie. Rozumiem, że pewne rzeczy nie zrobią się od razu, ale większość mógł już zrobić dawno. Wystarczyło po pracy ruszyć szanowne 4 litery i pojeździć komunikacją miejską i już by sam facet widział co trzeba zmienić, gdzie uciąć kursy, gdzie dołożyć itp, ale po co skoro lepiej po pracy iść do szpitala i tam trzepać kasę i jeszcze gdzieś dorabiać na boku. Sorry skoro chciał być prezydentem to niech nim będzie i poświęca czas miastu ( nawet i po godzinach urzędowania). Mógł nie kandydować skoro to taki mały zarobek, że musi dorabiać. Ale co tam niech Wałbrzyszanie dopłacają do przewozów, a ja wezmę kredyt i jakoś to będzie. Ważne że moja kabza jest nabita resztę ludu mam w d..pie.
        • Gość: E.T. go home Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 22.01.12, 21:55
          Sytuacja sprzed paru minut. Dziś godzina 21:00 (niedziela), z Podgórza w stronę Pl. Grunwaldzkiego jedzie autobus nr. 12 a w środku 5 pasażerów. Nie muszę chyba dodawać, że tym autobusem jest oczywiście przegubowy IRISBUS B961E (najdłuższy jaki tylko posiada wałbrzyski przewoźnik).
          Podpiszę się zatem pod tym, co napisał OVO i również zastanawiam się jakim idiotą jest człowiek, od którego zależy użycie taboru komunikacji miejskiej. To czysty przykład niegospodarności. Gdyby taki człowiek pracował u mnie w firmie to wywaliłbym go na zbity ryj...
          A teraz sytuacja sprzed paru tygodni:
          Kilka tygodni temu wk....iłem się niemiłosiernie na to, że zmuszony byłem jechać do pracy linią 12 wcześnie rano. Na przystanku pełno dzieciaków z rodzicami. Gdy podjechał autobus (wypchany na maxa krótki Jelcz) zdałem sobie sprawę, że nawet nie będę próbował walczyć o to żeby zmieścić się do autobusu. Cały wypchany był jadącymi do szkoły dzieciakami. Do pracy pojechałem nyską, która przyjechała zaraz za autobusem. Zadzwoniłem jednak do zdkium na numer, który podany jest na rozkładzie i postanowiłem im bardzo gorąco podziękować za to, że puszczają krótkie autobusy wtedy, kiedy jest największe natężenie ruchu. Niestety, jak mogłem się spodziewać takie telefony gó... dają...

Teraz, krótkie porównanie dwóch autobusów używanych przez ZDKIUM, żeby uzmysłowić o jak wielkiej niegospodarności tutaj mówimy.
          Autobus Irisbus B961e masa własna 14000 kg, liczba miejsc ogółem -167
          Autobus KAPENA THESI CITY masa własna - 4250kg, liczba miejsc ogółem - 32
          I to jest odpowiedź na pytanie dlaczego wałbrzyski zdik upadł. Używanie 3 razy cięższego autobusu, który spali 3 razy więcej paliwa do przewozu 5 pasażerów o godzinie 21 w Niedziele.
          • Gość: ???? Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.walbrzych.vectranet.pl 22.01.12, 22:03
            Zaoszczędzi się na nowej zajezdni:)
            • Gość: ??? Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 22:11
              Albo zlikwiduje się jeszcze jedną szkołe.
              • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 23.01.12, 10:25
                Tiaaa, dwunastkę przegubową o 11 godzinie przed południem, dla kilku pasażerów, też już widziałem...\
                Ciekawe jak na stratach zarabia gmina, a może syndyk?
                Wygląda na to, że demokracja to jest bagno równe totalitaryzmowi, bo tez nic nie można zrobić z okradaniem mieszkańców.
                • Gość: ... Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 10:41
                  Zamiast się podniecać najpierw zbadajcie temat u źródła. To jakie wozy mają się pojawiać gdzie - mówi zapis umowy przetargowej. Jeżeli zleceniodawca - czyt. ZDiK - zażyczył sobie o godzinie X na trasie Y autobus typu Z - to tak ma być, bo inaczej przewoźnik dostaje strzała (kare / mandat). Choćby miał wozić powietrze - nie MZK to oceniać, tylko realizowac umowę. To czy to jest celne, czy nie - inna sprawa. Widocznie trzeba zweryfikować coś takiego. Po drugie są ferie, więc obraz dwóch tygodni nie jest wierny temu co dzieje sie w normalne dni. Po trzecie czasami wypada sytuacja awaryjna. Padnie jakieś auto, łapie kapcia, albo cokolwiek innego i w jego zastępstwo wysyła się coś czym sie dysponuje na zajezdni - np. przeguba który akurat wrócił z trasy i jest gotowy by przejąć taką sytuację. Lepiej więc wysłać przeguba po 10 osób niż wcale nie pojechcać i poczytać później na forum, że ktoś się wymarzł na przystanku a autobus nie przyjechał.

Co do Waszego podejscia ekonomicznego zawartego w postach powyzej, to śmiech mnie ogarnia. Nawet komentować mi się nie chce.
                  • Gość: ????? Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.01.12, 11:22
                    Napisałem o nowej zajezdni ( budowanej dla oszczędności hi hi), to z jakiego powodu śmiech Ciebie ogarnia?
                    • Gość: mpk Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.01.12, 14:58
                      o tym jaki autobus ma jechac decyduje dyspozytor na zajezdni a na chwile obecna wypuszczaja to co maja pod reka i sie jescze nie rozleci.
                      • Gość: ... Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 15:08
                        >> o tym jaki autobus ma jechac decyduje dyspozytor

Bo jest na miejscu, ale decyduje pod wpływem sytuacji i tego czym dysponuje, jednak wedle odgórnych wytycznych.

>> a na chwile obecna

Zawsze tak było.

>> wypuszczaja to co maja pod reka

To chyba dobrze (?) czy lepiej byłoby nie wypuścić nic?
                        • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 23.01.12, 18:17
                          Nie powiem co najlepiej wypuśćić, bo byłbym nie halo:)
                          Jeśli taka sytuacja się powtarza non stop że do wożenia de... kilku pasażerom puszczana jest "gruba berta" to znak że MZK powinno zostać jak najszybciej zaorane, bo zgodnie z prawem nikt z nas nie powinien dopłacać do tej patologii.
                          A powtarza się to i powtarza.
                  • Gość: Wałbrzyszanin Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 17:44
                    >To jakie wozy mają się pojawiać gdzie - mówi zapis umowy przetargowej.
                    Jeżeli tak faktycznie jest to nie jest to przestrzegane przykładów jest mnóstwo.
                    - 2 lub 3 przegubowe autobusy na 18
                    - 1 przegubowa 2 (czasem 2) mimo iż przez pewien czas w ogóle nie było
                    - w jednym dniu jeżdżą same przegubowe 12 a w drugim same krótkie ( dni robocze )
                    - linia D 1 listopad. Teoretycznie miały jeździć same przeguby, a były 2 lub 3 krótkie autobusy podczas gdy w tym samym czasie na 12 śmigały przeguby aż miło.
                    - Jelcze, Neoplany na linii nr 20, 13, 17

Pomijam sytuacje, które zdarzają się niezwykle rzadko np przegub na 15, 11 lub kapena na 5. Sytuacje opisane wcześniej zdarzają się codziennie i nie powiesz mi, że to kwestia ustaleń w przetargu. Po pierwsze spółka nie ma aż tyle przegubów, a po drugie już dawno powinna zbankrutować przez płacone kary.

Zauważ, że ta sytuacja ma miejsce kilka lat. Czy przez kilka lat nikt ze ZDIKU nie widział, że nagle ludzi coraz mniej jeździ a wpływy z biletów coraz mniejsze?. Dlaczego Ci ludzie nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za narażenie miasta na straty finansowe? Bo to jest ewidentne działanie na szkodę miasta to co wyprawiają. Nie oszukujmy się nie jedno MPK w Polsce dobiły autobusy przegubowe bo są strasznie paliwożerne, kosztowne w utrzymaniu i mają sens tylko wtedy kiedy jest naprawdę duży przepływ pasażerów na danej linii.
                    Powiedzmy sobie szczerze w Wałbrzychu tylko kilka kursów dziennie tak naprawdę powinno być wykonywana przez autobusy przegubowe. Tylko moim zdaniem lepiej jest na tych kursach podstawić drugi autobus tak aby jechał za tamtym. Ten drugi wykona powiedzmy 2 kursy zjeżdża na zajezdnie, a ten pierwszy jeździ do wieczora. Nie trzeba wtedy kombinować, podmieniać itd. A tak jak jedzie przegub to musi jeździć cały dzień a po 16 tak naprawdę jeździ prawie pusty, a koszty lecą.
                    Autobusy rezerwowe i tak muszą stać na zajezdni więc lepiej kupić ok 10 sztuk dodatkowo na takie właśnie kursy szczytowe.

> Co do Waszego podejscia ekonomicznego zawartego w postach powyzej, to śmiech mn
                    > ie ogarnia. Nawet komentować mi się nie chce.

Co w tym śmiesznego? Ludzie po prostu widzą co się dzieje i myślą logicznie w przeciwieństwie do osób, które zarządzają tym. Rozkład jazdy nie był zmieniany od wielu lat bo po co? Niech będzie tak jak jest nie chce się myśleć. Zamknie się szkołę, zlikwiduje się coś jeszcze i będzie ok. Kolesie żyją jak pączki w maśle i zero odpowiedzialności za narażenie miasta na straty.

Biorą gruby szmal. Wystarczy przysiąść posiedzieć zrobić nowy rozkład i można zaoszczędzić nawet 10 mln na komunikacji nie ucinając kursów. Wystarczy pomyśleć, ale nie lepiej zwalić tą robotę na firmę i wyłożyć na to ciężkie pieniądze. Jestem ciekawy kiedy w końcu wejdzie komisarz do Wałbrzycha ( ale nie ze względu na "bezkrólewie" tylko ze względu na tragiczny stan finansów miasta )
                    • Gość: 100 Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 18:42
                      Wałbrzyszanin powiem ci tak,że ludzi jezdzi tyle samo ale więcej ludzi biletów nie kasuje i dlatego wpływy mniejsze.Co za debil!!!
                      • Gość: Wałbrzyszanin Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 19:38
                        Uwierz mi, że jeździ mniej ludzi i widać to. Sporo osób przesiadło się do busów lub wyjechała z tego miasta, albo po prostu korzystają z samochodów.
                  • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 23.01.12, 18:12
                    W takim razie za takie zlecenia ZDIK wychodzi na złodzieja, bo z tego co wiem również dalej jest utrzymywany z naszej kasy. Przecież to taki sam nonsens, gdybym zamówił taksówkę bagażowąrdo podwiezienia mojej de... do teatru na przykład.
                    Poza tym ferii zimowych nie ogłasza się z dnia na dzień i można ułożyć ekonomiczniejszy grafik.
                    Po trzecie- owe "dwunastki widziałem równiez w czasie roku szkolnego totalnie puste.

Czemu w tym kraju nikt się nie liczy z publicznymi pieniędzmi a wręcz każdy z nich robi "misia"-im większego tym lepiej?
    • braciakrwi Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód 23.01.12, 15:14
      A co na to powiecie, że zamyka się mało efektywne stacje krwiodawstwa?
      Kolej może przyjść na wałbrzyską, jak nadal będzie tak trudno zwołać ludzi jak dotychczas!
      • Gość: przerażony Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 17:31
        Ovo, ty buraku defetysto. Kierowca przychodzi do roboty na, dajmy na to, osiem godzin. W czasie tej ośmiogodzinnej pracy część jazdy odbywa się w godzinach szczytu, część zaś poza szczytem. Czy uważasz, że kierowca ma się przesiadać na inny wóz kilka razy dziennie? I za każdym razem go tankować, bo tak wypada, kiedy siadasz po kimś innym za kółko i możesz nadziać się na przepał? Masz, jełopie, jakiekolwiek pojęcie o logistyce?
        • Gość: do przerazonego Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 17:53
          Ty chyba jestes na prawdę przerazony że w końcu ktoś wam się dobiwrze do tych tłustych dupsk i zacznie kontrolować te wasze niepojęte decyzje. Czy trzeba firmy za tysiące aby dowiedzieć sie gdzie i jaki autobus trzeba puścic. Zapytaj pasażerów na przystanku to wam powiedzą i to za darmo. Dlaczego busiarze potrafią sobie poradzić a wy nie.
          • Gość: przerażony Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 18:18
            Gość portalu: do przerazonego napisał(a):

> Ty chyba jestes na prawdę przerazony że w końcu ktoś wam się dobiwrze do tych t
            > łustych dupsk

Z takimi argumentami aż boję się polemizować :)
        • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 23.01.12, 18:22
          Tak koleś, właśnie tak. Kierowca powinien ruszyć swoje dupsko i zmieniać narzędzie pracy jak porządny rzemieślnik. Nikt nie będzie dopłacać do paliwa tylko z tego powodu że jeden z drugim przyspawał się do swojej szoferki.
          • Gość: E.T. go home Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 23.01.12, 18:58
            To żeś przerażony teraz doje.ał. Prawdziwy z ciebie ekspert z dziedziny logistyki. Naprawdę świetny argument- ten, że kierowca musiałby się przesiąść jeden raz dziennie do innego autobusu. Przerażony jeżeli jesteś kierowcą w Zdiku i jesteś przerażony całą tą sytuacją to obiecuję Ci, że zrobimy zrzutę, żeby Ci kupić ciepłe kalesony co by Ci biedaku dupa nie zmarzła w czasie tych przesiadek.
            • Gość: kiero Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 20:42
              Co Wy do nas macie? W dupie mam przesiadki z auta do auta bo oszczędności. Mam swoje ciepłe autko, radyjko i elegancja. Mam nadzieję, że przyjdzie taki moment kiedy to w Wałbrzychu na parę dni (najlepiej tygodni) zabraknie komunikacji. Tabor jest pod kreską, a i kierowcy od wiosny zaczną uciekac bo w tej chwili są lepsze zarobki za wożenie gruzu Kamazem, niż Was skomlących pseudo ekonomistów wylewających swoje żale na forum. Z wiosną nawet na taczkę wsiądziecie i nikt nie będzie spoglądał czy to mała kapena, przegubowa karosa czy inny twór. Życzę powodzenia rządzącym, pasażerom, a przede wszystkim nam kierowcom, aby jak najszybciej dostac dłuższą umowę, uciec na chorobowe i siąśc na TIR-a, walec, koparkę lub cokolwiek.
              P.S. doszły mnie słuchy, że na początku lutego wyślą z Wietnamu grupę niewolników, którzy w trybie natychmiastowym zostaną kierowcami autobusów w Wałbrzychu. W połowie maja mają byc na stanowiskach. HA HA HA!
              • Gość: przerażony Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 21:05
                Ovo, na szczęście nie od ciebie zależy, czy kierowcy będą się przesiadać, czy nie - bo tak chcesz. Generalnie możesz sobie pokwiczeć na forum i wydawać wirtualne dyspozycje. Tak czy ovak dupa z ciebie dyspozytor :)
                • Gość: ovo Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.play-internet.pl 24.01.12, 19:34
                  Ale ode mnie jeszcze zależy czy ludzie coś się dowiedzą w tej kwestii choćby za posrednictwem tego forum.
                  Poza tym to że napiszesz że ktoś jest "dupa" nie oznacza że ma to moc sprawczą:), podobnie jak moje wpisy nie mają mocy dyspozytorskiej:)
                  Ale jak mówią, kropla drąży skałę.
                  • Gość: zainteresowany Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:07
                    Czy szełemej kupił wam już te obiecane autobusy?
                    • Gość: przerażony Sprawa gimbusów IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.12, 19:24
                      Gość portalu: zainteresowany napisał(a):

> Czy szełemej kupił wam już te obiecane autobusy?

Dwie wersje odpowiedzi i potencjalna reakcja wwszarzy:

- Nie, nie kupił.
                      - Oż to truteń jeden. Przecież obiecał !!! W takim razie w następnych wyborach moja cała rodzina na niego nie zagłosuje !

- Tak, kupił.
                      - Taaaaaaaaa ? A skąd on, qwa, wziął na to kasę? Przecież miasto jest zadłużone !!!! Pewnie ukradł !!! W takim razie w następnych wyborach moja cała rodzina na niego nie zagłosuje !
    • Gość: ABC Re: Celowe niszczenie Wałbrzycha-oto dowód IP: 81.13.173.* 25.01.12, 14:24
      autobusy to pikuś w porównaniu z wysypiskiem które jest realnym zagrożeniem dla wszystkich mieszkańców. Skazona jest woda, powietrze i ziemia. Chyba jednak dobrze, że wielu młodych ludzi opuszcza to miejsce. na dłuższą metę w Wałbrzychu można dorobić się trzech rzeczy:
      - choroby
      - garba
      - kredytu na 100 lat.Jeśli nawet nie pożyczyło się kasy w banku to miasto zrobiło to za mieszkanców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka