Dodaj do ulubionych

Jazda samochodem po Wałbrzychu

20.07.04, 17:04
Obrazek jak z westernu: okolo 15tej na ulicy Wroclawskiej widze jak facet
wyprzedza, zatrzymuje gwaltownie swoje auto w stylu brygad anty-anty,
wyskakuje i samochodowi, ktory zatrzymal sie za nim wymachuje gazrurka i wali
piescia w szybe. Po czym odjezdza wykrzykujac cos. Zatrzymany ruch na
kilkadziesiat sekund na glownej arterii miasta.
Inny obrazek: dwupasmowka w centrum, przejscie dla pieszych, jeden samochod
staje, wchodza piesi i w tym momencie przejezdza drugim pasem przejezdza
autko z duza predkoscia prawie ze po palcach pieszym.
Brak wyobrazni, kultury czy po prostu chamstwo?
Jazda pod prad po chodniku z predk. okolo 40 km/h na Wroclawskiej tez sie
zdarza... Nie wpuszczanie innych do ruchu (na zasadzie ja ci teraz dam)jest
czeste...
Moze bysmy sie na forum zaczeli wymieniać uwagami na temat savoir - vivre na
naszych ulicach i miejscach niebezpiecznych? Moze cos sie poprawi?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek01g to prawie tak samo jak w Warszawie :) IP: 217.11.142.* 20.07.04, 18:53
      A ja zawsze myślałem że tylko w Warszawce takie buce jeżdzą. To co opisałeś nie
      jest oczywiście częste w stolycy, ale zdarza się. Np. jak się przechodzi przeZ
      jezdnię na pasach na zielonym swietle to trzeba bardzo uważać aby nie wpaść pod
      jeżdżace samochody. Ew. uciekać zygzakiem. No a jak się idzie po pasach
      lezących na 4-pasmowej drodze na zielonym swietle, gdzie na 3 pasach stoją
      samochody to też trzeba uważać, bo zdarza się ze po czwartym pasie będzie
      jechała fura a kierowca zajęty wysyłaniem sms'a nie zauważy pieszego, bo auta z
      pozostaych 3 pasów mu widok zasłaniają. I jak taki ktoś gwałtownie hamuje to
      zdarza się, że staje dopiero na środku przejścia. Z doświadczenia wiem, ze
      lepiej poruszać się na pasach po przeciwnej stronie od tej przy której stają
      samochody.

Cały czas mowa o przechodzeniu na pasach na zielonym swietle. O przeskoczeniu
      na czerwonym nawet nie ma mowy, bo rozjada jak nic i rodzina nie bedzie w
      stanie pozbierac szczatków do pochówku.

Ostatnio palmę pierwszeństwa durnoty dzierżą stada motocyklistów z maszynami
      bez tłumików nie schodzących poniżej 160 km/godz. Plus tej sytuacji to taki że
      szpitale mają stałe dostawy świezych narządów do transplantacji.
    • Gość: opty Re: Jazda samochodem po Wałbrzychu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:45
      jesteśmy najlepsi w te klocki. Jak sie nie pozabijamy sami to drogowcy o to się
      postarają. Jakość dróg tragiczna i nie przystosowana do ilości samochodów.
      Trzeba jednak pamiętać, że agresja rodzi agresję więc nie wolno w takich
      sytuacjach reagować ordynarnie. A swoją drogą taki "kirowca" jeździ w Niemczech
      jak po sznurku bo policja tam nie dyskutuje w takich sytuacjach. Życzę rozwagi
      i umiarkowania za kierownicą. Cieszę się, że ktoś również widzi tą patologię
      na drodze. Myslę, że im więcej się o tym mówi tym lepiej. Duża rola
      prowadzących nauki jazdy i mediów. Kiedyś Sobiesław Zasada prowadził taki
      cykliczny program: Jazda bezpieczna (czy coś w tym rodzaju). To było dobre.
      Same statystki podawane przez Policję nic nie dają bo w każdy większy weekend
      ginie w Polsce kilkanaście osób. Przykładów z "góry" nie ma żadnych: vide szef
      bezpieczeństwa narodowego nie zatrzymał się swoim BMW do kontroli
      na "gierkówce" bo podobno jadąc ok. 150 km/h nie widział policjantów we mgle.
      Nic dodać nic ująć.
    • Gość: autostopowicze Re: Jazda samochodem po Wałbrzychu IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.04, 14:59
      jestemy w hamburgu pelni podziwu dla kierowcow nie zdarzylo sie jeszcze aby
      pojazd nie zatrzymal sie na pasach nawet jesli stoisz sam.problemem sa tu
      raczej rowerzysci majacy zbyt duze jednak prawa na chodniku nie zwazaja nawet
      na wozki dzieciece pozdrawiamy pap
      • Gość: koza16 Re: Jazda samochodem po Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.07.04, 12:52
        A jak to jest "pod prad po chodniku". Bo moze ja czegos nie wiem???
        • Gość: autostopowicze Re: Jazda samochodem po Wałbrzychu IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.04, 12:07
          staramy sie chodzic rytmicznie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka