ajejijeji 19.10.13, 19:29 Witam, zapraszam do zapoznania się z nowym serwisem turystycznym miasta Wałbrzych - www.walbrzych.info.pl/, na razie informacji niewiele, ale serwis się ciągle rozwija Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankaskakanka14 Re: Wałbrzych turystyka 19.10.13, 19:34 ajejijeji napisała: > Witam, zapraszam do zapoznania się z nowym serwisem turystycznym miasta Wałbrzych - www.walbrzych.info.pl/, na razie informacji niewiele, ale serwis się ciągle rozwija A składowisko "'Mobruk" w jakiej kategorii będzie? Zabytki? -> no bo już kawał czasu mamy tego garba,a może w kategorii "Muzea" - no bo przecież można TO podciągnąć pod Muzeum azbestu i wszelakich związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia ( zwłaszcza w takim stanie w jakim znajduje się to składowisko ) Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlak Re: Wałbrzych turystyka 20.10.13, 19:52 >Internet jest odzwierciedleniem ludzi? - to kim ja jestem? Pierdołą? Marudną pierdołą? Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka14 Re: Wałbrzych turystyka 20.10.13, 20:07 pozor_vlak napisał: > >Internet jest odzwierciedleniem ludzi? - to kim ja jestem? > > Pierdołą? Marudną pierdołą? Skoro tak mnie postrzegasz? Mogę być i pierdoła i marudą :))) Odpowiedz Link Zgłoś
peicz Re: Wałbrzych turystyka 19.10.13, 19:40 ajejijeji napisał/a: > > Witam, zapraszam do zapoznania się z nowym serwisem turystycznym miasta Wałbrzych ...na razie informacji niewiele, ale serwis się ciągle rozwija ......................................... Ch.uj z informacjami turystycznymi. Ważne, ze serwis się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Wałbrzych turystyka 24.10.13, 21:10 Leszek Łysoń, były prezes Parku Miniatur w Częstochowie, ogłosił w mediach, że kierowana przez niego do niedawna instytucja zapewne jeszcze w tym roku ogłosi bankructwo.Jeśli tak się stanie, to być może na licytację zostanie wystawiony słynny, gigantyczny pomnik Jana Pawła II który odsłonięto kilka miesięcy temu. MaK. W związku z tym apeluję do radych miasta Wałbrzycha . Panowie i panie cóż za wspaniała okazja do powiększenia atrakcji miasta związanych z osobą Papieża Polaka przyszłego świętego KrK . Skoro mamy ,, Msze Papieską'' to i wypadało by wylicytować pomnik naszego ukochanego ojca i ozdobić nim ołtarz na stadionie . W dalszej kolejności został by przemieszczony w okolice Hospicjum jego imienia , gdzie niósł by pociechę umierającym.Dzięki uprzejmości ZDiKM wyposażono by go w system mobilny który umożliwił by podróżowanie lub jak ktoś woli pielgrzymowanie po okolicy na pewno cieszyli by się dyrektorzy szkół , ze odwiedził ich patron. Liczę szczególnie na pana Rysia Radnego z Białego Kamienia , na pewno inicjatywa ucieszy pana prez. Szełemeja. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka14 Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 11:30 57jurand napisał: > Leszek Łysoń, były prezes Parku Miniatur w Częstochowie, ogłosił w mediach, że > kierowana przez niego do niedawna instytucja zapewne jeszcze w tym roku ogłosi > bankructwo.Jeśli tak się stanie, to być może na licytację zostanie wystawiony > słynny, gigantyczny pomnik Jana Pawła II który odsłonięto kilka miesięcy temu. > MaK. > Ciekawa jestem ile kosztował ten posąg i ile za ta kasę można-by było wyleczyć chorych czy nakarmić głodnych? Odpowiedz Link Zgłoś
aabb_ccdd Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 12:04 ankaskakanka14 napisała: > Ciekawa jestem ile kosztował ten posąg i ile za ta kasę można-by było wyleczyć > chorych czy nakarmić głodnych? Głupia, forumowa ...... Gość wystawił ten pomnik za swoje pieniądze. Jak chcesz się nażreć za cudze, to zawsze możesz zajumać portfel jakiejś babci przed kościołem, a jak ci coś zostanie, to możesz zacząć leczyć juranda. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka14 Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 12:58 aabb_ccdd napisał(a): > ankaskakanka14 napisała: > > Ciekawa jestem ile kosztował ten posąg i ile za ta kasę można-by było wyl > eczyć > > chorych czy nakarmić głodnych? > > Głupia, forumowa ...... > Gość wystawił ten pomnik za swoje pieniądze. > Jak chcesz się nażreć za cudze, to zawsze możesz zajumać portfel jakiejś babci > przed kościołem, a jak ci coś zostanie, to możesz zacząć leczyć juranda. oj czy to ważne czyje te pieniądze były? Ja zadałam tylko pytanie ile ludzi głodnych by za to nakarmić - ja głodna jeszcze nie chodzę - jeszcze :)) więc i kraść nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka14 Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 13:01 I przyszła mi taka myśl do głowy - Bóg sobie nie życzył swoich podobizn to chyba papież wielki naśladowca tez by wolał aby tą kasę spożytkować w lepszy sposób - jak na produkcje jego podobizny :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cheng2 Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 17:22 Zwykle nie pisuje na takich forach lecz wobec ewidentnej pomylki (wprowadzania w blad na skale masowa) musze napisac o stronie: www.walbrzych.info.pl Zakladka zatytulowana: Zamek Stary Książ zawiera ewidentna bzdure. Otóż te ruiny zostaly specjalnie wybudowane (od razu jako ruiny) przez dawnych wlascicieli zamku bo "ladnie bylo miec widok na jakies starozytnosci". Obecnie "starozytnych ruin" prawie nie widac z tarasow i okien Ksąża bo drzewa urosły. Tak sie skalda ze mialem mozliwosc w latach 60-tych i 70-tych (XX wiaku) zwiedzac Ksiaz i ta wiadomosc o "starożytnych ruinach" byla mi przekazana jako pochodzaca od sluzacego von Plessów ktory pozostal w zamku po wojnie. Mam nadzieje ze w ramach rozwoju strony beda tam podawane sprawdzone fakty. Pozdrawiam. Z Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 17:43 cheng2 ma rację ,,Stary Zamek '' to stylizowana podróbka Na starych fotkach których odbitki mam jest tam widoczna kawiarnia lub jadalnia między stolikami uwijają się kelnerzy. Miło by było ,żeby tam toczyło się życie, ale na to pieniędzy nie będzie wszak to nie własność kościoła. Gdyby tam rządził Wermiński to cały ratusz wylazł by ze skóry żeby dogodzić katabasowi a tak kicha czyli pieczenie kiełbasek na dziko w końcu to teren parku krajobrazowego. Odpowiedz Link Zgłoś
netowy_szperacz Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 17:56 Ciekawa teoria. Podobnie ma się sytuacja z ruinami zamku Nowy Dwór. To także stylizowana podróbka, aby ze swojej twierdzy miał co oglądać Mokrzycki. Meeeee meeeeee obrazki.elektroda.pl/2514109000_1382892934.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
forummm Re: Wałbrzych turystyka 04.11.13, 16:05 57jurand napisał: > cheng2 ma rację ,,Stary Zamek '' to stylizowana podróbka Na starych fotkach któ > rych odbitki mam jest tam widoczna kawiarnia lub jadalnia między stolikami u > wijają się kelnerzy. Miło by było ,żeby tam toczyło się życie, ale na to pienię > dzy nie będzie wszak to nie własność kościoła. Gdyby tam rządził Wermiński to > cały ratusz wylazł by ze skóry żeby dogodzić katabasowi a tak kicha czyli piec > zenie kiełbasek na dziko w końcu to teren parku krajobrazowego. > Ty budowlańcu za dychę a gdzie jest twój Janusz palikot i reszta palikociarni w końcu bierzecie kasę to róbcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kijop67 Re: Wałbrzych turystyka 27.10.13, 18:01 Jest to "sztuczna" ruina, ale wybudowana na starej autentyczne ruinie, więc nie widzę błędu w opisie. Przebudowa ta zatarła ślady dawnego zamku pierwotnego i przez wiele lat, aż do końca XX wieku, obiekt uważano za sztuczne ruiny. Brak danych na temat powstania istniejącego systemu umocnień zewnętrznych w postaci wałów otaczających zamek właściwy i podzamcza, wskazuje na to, że istniał tu nieznany średniowieczny zamek książęcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zwn51 Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 16:32 A gdzie sa zrodla (zapiski, wydawnictwa ??) o tej starozytnej ruinie? Odpowiedz Link Zgłoś
twoja_koza Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 16:45 zwn51 napisał: > A gdzie sa zrodla (zapiski, wydawnictwa ??) o tej starozytnej ruinie? Wszystko jest w necie, ludzie... Zamek Stary Książ to wzniesiona w latach 1794-97[2] malownicza budowla w stylu eklektycznym, powstała po przebudowie istniejącego w tym miejscu średniowiecznego zamku piastowskiego z końca XIII wieku. Podczas prac powstały między innymi stylizowane na gotyk romantyczne ruiny zamku Stary Książ. Nowy zamek otoczono fosą i murem obronnym, a wejście do niego prowadziło przez bramę z dwoma wieżyczkami. Przebudowa ta zatarła ślady dawnego zamku pierwotnego i przez wiele lat, aż do końca XX wieku, obiekt uważano za sztuczne ruiny. pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Stary_Książ Odpowiedz Link Zgłoś
zwn51 Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 17:08 Nieporozumienie. Ja pytalem o zrodla, nie wikipedie. Odpowiedz Link Zgłoś
kijop67 Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 19:07 Źródła zabrała Pełcznica. P.S. A jakie są źródła fantazji o domniemanej kwaterze Hitlera, skoro Hitler w czasie wojny tu nie był? Odpowiedz Link Zgłoś
netowy_szperacz Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 19:10 Źródłem jest pan Słowikowski, mieszkaniec Świebodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
twoja_koza Re: Wałbrzych turystyka 29.10.13, 19:42 zwn51 napisał: > A gdzie sa zrodla (zapiski, wydawnictwa ??) o tej starozytnej ruinie? Szukaj wszędzie tam gdzie jest wzmianka o Bolku I Surowym. ..."W ten sposób uformowało się silne księstwo świdnicko-jaworskie, powiększone jeszcze w późniejszych latach. W latach 1288-91 warownię w Książu odnowił i rozbudował Bolko I Surowy. Niedługo potem Bolko I przeprowadził swój dwór z Lwówka do Książa i odtąd aż do roku 1392 zamek ten pełnił funkcję centralnego, obok Świdnicy, ośrodka władzy książęcej. Władcy księstwa świdnicko-jaworskiego używali tytułu pana na Książęcej Górze "... A tu ciekawostka, restauracja na dziedzińcu region-dolny-slask.blogspot.com/2013/02/ksiestwo-swidnicko-jaworskie.html Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa.mieczy Re: Wałbrzych turystyka 03.11.13, 19:51 Stare dobre forum :-) Nic sie nie zmienilo - skakanie do gardel jak bylo tak jest ;-) Ok, ale ja o czym innym. Mieszkam juz dawno nie w Wchu, a w Niemczech. Pelno MLODYCH Niemcow interesuje sie Dln Sl, pytaja mnie co moge im polecic. I tu wielka kropa: nikt z administratorow serwisow o Walbrzychu nie pomyslal o jezyku innym niz polski. Jak chce ludzi odeslac do neta, to musze stac nad nimi i tlumaczyc z pol na niem. Wiec wersja ang lub niem tez by sie przydala. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Wałbrzych turystyka 03.11.13, 20:52 Może spróbuj tutaj. Można przełączyć język za pośrednictwem googla, tłumaczenie pewnie koszmarne ale zawsze lepiej niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Wałbrzych turystyka 03.11.13, 20:54 Fajnie,że powstała taka strona. Jednak proszę abyście większą wagę przywiązywali staranności. Taki komunikat głupio wygląda : Not Found. Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help. Odpowiedz Link Zgłoś