radcom 19.11.13, 19:58 Ksiądz Krzysztof Bojko (Harcerz) odszedł na wieczną posługę. Szkoda, że tacy ludzie umierają w wieku pięćdziesięciu lat. Żegnaj... Pozdrawiam, radcom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hopex Re: Odszedł przedwcześnie... 19.11.13, 20:11 Znałem Krzyśka. Poznaliśmy się na zlocie drużyn i szczepów noszących imię Szarych Szeregów w 1981 roku w Rogoźnicy. W Wałbrzychu mieszkałem naprzeciwko kościoła pw. Aniołów Stróżów gdzie On był wikarym. Nieraz mijaliśmy się na ulicy. Przechodniem był między nami .... Żal Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 08:44 Rozumiem , że należał do ZHP ,czy bliżej mu było do Harcerstwa Rzeczypospolitej? Jeżeli do ZHP to cześć jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 09:14 pozostawię to bez komentarza... PCMD, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
dzikasuka Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 13:33 ciekawe czy lubił dzieci :> Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 14:41 57jurand napisał: Rozumiem , że należał do ZHP ,czy bliżej mu było do Harcerstwa Rzeczypospolitej? Jeżeli do ZHP to cześć jego pamięci. W roku 1981 nie było ZHR. Były za to kręgi instruktorskie im. Andrzeja Małkowskiego. Z tych środowisk właśnie wywodzi się dzisiejszy ZHR. Dla mnie nie ma tu różnicy. Ja jestem instruktorem ZHP, moje dzieci jeżdżą na obozy ze szczepem ZHR nieraz wspomagałem organizacyjnie i sprzętowo szczep ZHR. Takie podziały jakie Ty wprowadzasz są sztuczne i zupełnie niepotrzebne. Odszedł wspaniały harcerz i bez znaczenia jest tu jego przynależność. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 16:57 hopex. Jeżeli ZHP się doskonale sprawdzała jako organizacja młodzieżowa to po co jej konkurent w postaci ZHR. ? Czy ten podział nie ma podłoża ideologicznego? Jaki wpływ ma kler a przez to Krk rozwój obu organizacji? Jak kształtuje się obsługa finansowa tych organizacji przez państwo.' Jedno się nie zmieniło, dalej są asystą jak przy dawniejszych trybunach i pomnikach tak dzisiaj przy ołtarzach i ołtarzykach. Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 18:54 Słuchaj ćwoku. Napisałem w tym wątku o śmierci dobrego Człowieka. Skoro go nie znałeś, to chociaż uszanuj i idź uprawiać swoją politykę gdzie indziej. Spieprzaj dziadu, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
l0ngle0n Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 19:16 57jurand napisał: > hopex. Jeżeli ZHP się doskonale sprawdzała jako organizacja młodzieżowa to po > co jej konkurent w postaci ZHR. ? Czy ten podział nie ma podłoża ideologiczneg > o? Jaki wpływ ma kler a przez to Krk rozwój obu organizacji? Jak kształtuje s > ię obsługa finansowa tych organizacji przez państwo.' > Jedno się nie zmieniło, dalej są asystą jak przy dawniejszych trybunach i pomni > kach tak dzisiaj przy ołtarzach i ołtarzykach. I doprawdy to jest dla ciebie miarą człowieczeństwa baranino forumowa? Za grosz wyczucia. Na całe szczęście sam się marginalizujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Odszedł przedwcześnie... 20.11.13, 21:48 57jurand napisał: hopex. Jeżeli ZHP się doskonale sprawdzała jako organizacja młodzieżowa to po co jej konkurent w postaci ZHR. ? Czy ten podział nie ma podłoża ideologicznego? Jaki wpływ ma kler a przez to Krk rozwój obu organizacji? Jak kształtuje się obsługa finansowa tych organizacji przez państwo.' Jedno się nie zmieniło, dalej są asystą jak przy dawniejszych trybunach i pomnikach tak dzisiaj przy ołtarzach i ołtarzykach. Instruktorzy z kręgów KIHAM dążyli do odnowy ruchu skautowego w Polsce. Chcieli aby przyrzeczenie harcerskie znów zaczynało się od 'mam szczerą wolę służyć Bogu i Ojczyźnie'. Chcieli aby harcerstwo powróciło do źródeł. Dziś nie ma to już takiego znaczenia. W sierpniu jak byłem na obozie, na mszy polowej byli zarówno harcerze z ZHP jak i ZHR. Krzysiek był takim człowiekiem, który zasypywał okopy, można było u niego zarówno wyspowiadać się jak i usiąść przy ognisku i pośpiewać. Ideologia nie ma już znaczenia, można nią było machać jak flagą na barykadzie dwadzieścia lat temu, dziś widzę współpracę. Jednak prosiłbym Cię abyś w tym wątku powstrzymał się od komentarzy stricte politycznych. Wspominamy tu Człowieka, Harcerza, którego ciężko będzie zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: Odszedł przedwcześnie... 21.11.13, 09:49 do hopex. Dziękuje za rzeczowe podejście do mych wywodów. Od razu widać kto wart jest miana harcerza . Publiczne obrażanie człowieka ktory pyta raczej nie przystoi harcerzowi prawda. Wiemy wszyscy , ze pustą przestrzeń po byłym ustroju zajmuje w całości Krk,i jako taki spadkobierca będzie wprowadzał swoje porządki . Nigdy nie byłem harcerzem i nigdy nie namawiałem swoich dzieci do bycia nimi. Wystarczy , że mój syn był świadkiem jak toczyło się życie kolonistów zdaje się Caritasu, gdy przebywał w latem na obozie sportowym w Jurze Krakowsko - Częstochowskiej. Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś