kuk_krakauer 14.04.11, 06:35 14 kwietnia 1912 zatonął w dziewiczym rejsie "niezatapialny" Titanic... Zginęło ponad 1.500 osób... www.youtube.com/watch?v=ZFrDhpzigug&feature=fvwrel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek.54321 Re: 99 lat temu... 14.04.11, 09:02 Kto mnie oswieci jaka muzyka jest podlozona pod ten filmik? Bo mi sie to kojarzy tyko z "C U when U get there" Coolio, ale to byl akurat kawalek wykorzystujacy ten orginalny utwor ktory jest w filmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: 99 lat temu... IP: *.lukman.pl 14.04.11, 15:58 www.youtube.com/watch?v=4Tlh0a9CtkA&feature=fvwrel Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: 99 lat temu... 14.04.11, 16:07 To chyba nie o to chodzilo. Raczej o ta melodie ktora posluzyla rowniez za podklad we wspomnianym przeze mnie kawalku Coolio. Nad pieknym modrym dunajem to znam i bym na to wpadl ;) Ale dzieki za checi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: 99 lat temu... IP: *.lukman.pl 14.04.11, 16:20 Słusznie:))) kliknąłem w kuka sygnaturkę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: 99 lat temu... IP: *.lukman.pl 14.04.11, 17:18 To może to:) www.youtube.com/watch?v=GPLyXu6MBO8 Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: 99 lat temu... 14.04.11, 18:53 Prawie ;) ale wydaje mi sie ze jest to motyw z jakiegos utworu z muzyki klasycznej (mowie o wersji oryginalnej, ktora byla w filmiku). Tak czy inaczej dzieki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: 99 lat temu... 15.04.11, 03:00 Całość to kanon i gigue D-dur Johanna Pachelbela. Powszechnie znany jest kanon. Tutaj masz wersję bardzo zbliżoną do oryginalnej, a tutaj na rockowo. Wersja na rockowo kanonem jest już tylko z nazwy... S. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: 99 lat temu... 15.04.11, 09:23 Dzieki wielkie - o to mi chodzilo ;] pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: 99 lat temu... 14.04.11, 19:22 Czy Kaczyński, Czarnecki, Karski i spółka poinformowali już społeczeństwo, kto tę górę Titanikowi podstawił? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: 99 lat temu... 14.04.11, 19:28 Taka prawda by nas zabiła. Lepiej o pewnych rzeczach nie wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: 99 lat temu... IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 09:41 ka_p_pa napisał: > Taka prawda by nas zabiła. Lepiej o pewnych rzeczach nie wiedzieć. Typowe dla pewnego rodzaju osób. Odpowiedz Link Zgłoś
coelka Re: 99 lat temu... 15.04.11, 01:45 Dzieki za przypomnienie tej waznej daty. 1500 istnien ludzkich tylko dlatgo, ze brakowało łodzi ratunkowych, przykre. kiedys ogładałm film dokumentalny i było tam mowione o taki człowieku, który miał domy mody i projektował drogie suknie. dopadł kilka łodzi i zamiast ludzi pakował tam swoje drogocenne ubrania, w głowie sie nie miesci , ze sa ludzie, którzy tak moga sie zachowac. Jednak wiesc sie rozeszła i bardzo szybko zbankrutował, ludzie stracili do niego szacunek i nikt nie chciał u niego kupowac. Czasem sie zastanawiam czy w Polsce tez by zbankrutował , czytajac wiele komentarzy na forum ma duze watpiliwosci a zasłuzył i dobrze , ze tak sie stalo mógł ocalic kilka zyc a ratował towar. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 09:31 Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina, dzięki smoleńskiej Bronek został prezydentem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 09:44 Być może dla Polski byłoby lepiej, gdyby było na odwrót, ale Bronek jako amant... no nie potrafię sobie tego wyobrazić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 09:44 qqazz napisał: > Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina, dzięki smol > eńskiej Bronek został prezydentem. > > > pozdrawiam Podoba mi się takie podsumowanie obu katastrof. A ponoć to Jarosław dąży po trupach do celu... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 09:52 bo dąży,ale widać Bronek miał lepszy start Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 10:22 33qq napisał: > bo dąży,ale widać Bronek miał lepszy start Bo planowany??? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 10:27 Jeśli wiesz coś na ten temat, to się podziel, najlepiej z prokuraturą, ja nic na ten temat nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 10:29 czy wy panowie nie posuwacie sie za daleko hę ? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 10:36 W życiu bym faceta nie posunął, a tym bardziej nie dałbym się posunąć facetowi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:27 33gg--jak trafisz do wiezienia to sie nauczysz hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:28 A czemu miałbym tam trafić? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:32 Bo kazamaty sa pełne niewinnych ludzi--czyli rokuje ci statystycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:36 no tak, ale oni sĄ niewinni we własnym przekonaniu, inni jednak mieli coś przeciwko nim. Masz coś przeciwko mnie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:47 TaK--lubie cie :) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 12:06 Ha, też się lubię, więc doskonale cię rozumiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 13:34 33gg--takie smutne refleksje po ataku policji na 80-cio letniego staruszka z podejrzeniem o produkcje narkotyków--zmaltretowali starego człowieka pokazywano w tv Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 17:57 znaczy po tym ataku mnie polubiłaś??? Prawdę mówiąc jeszcze nie mam osiemdziesiątki, a taki mędrzec jak klosowski dawał mi znacznie mniej i do tego widzi jako karka, więc i policja mogłaby mieć problemy A tak serio, to pobicie bulwersuje, ale późniejsza reakcja psiarni na ewidentną pomyłkę przeraża wręcz, od razu widać, że to bandyci w mundurach Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 23:05 33gg--ja nie wiem ile masz lat,nie wygladasz na niedoświadczonego małolata po postach tak widzę Zachowanie policji karygodne mógł zejśc starzec na zawał---inna sprawa,że policja terenu nie rozpoznala coś mi świta że taki incydent z pomyłka juz sie zdarzył Dlatego twierdze że nikt z nas nie zna dnia i godziny--nie mozna twierdzic,że mi sie takie coś nie przytrafi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 10:59 voxave napisała: > czy wy panowie nie posuwacie sie za daleko hę ? Podobnie jak mój adwersarz - posuwanie u mnie w takich relacjach, (męsko-męskich), jest wykluczone. Dobrowolne. Bo bywa wymuszone i wcale nie fizyczne. Ostatnio często czuję się gwałcony takim właśnie posuwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 10:53 33qq napisał: > Jeśli wiesz coś na ten temat, to się podziel, najlepiej z prokuraturą, ja nic n > a ten temat nie wiem. Nie rozśmieszaj mnie, bo każdy atak śmiechu kończy się w tych dniach u mnie atakiem kaszlu. Przeziębienie. Daleki jestem od snucia teorii spiskowych, jednak wierzę w NAUKĘ, która mówi, że przypadków nie ma. Wszystko działa wg. z góry ustalonych praw. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 10:59 Tu zadziałały prawa fizyki, chociaż może ta twoja nauka może jakoś uzasadnić wspólny lot faceta, który zachowywał się jak chłopczyk tupiący nogą, innego faceta obrażającego pilotów, pilotów pod wielką presją podpitego przełożonego, syfu typowego dla Rosjan i czynników atmosferycznych. Postaraj się odpowiedzieć poważnie, bo nie chcę cię mieć na sumieniu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 11:13 33qq napisał: > Tu zadziałały prawa fizyki, chociaż może ta twoja nauka może jakoś uzasadnić ws > pólny lot faceta, który zachowywał się jak chłopczyk tupiący nogą, innego facet > a obrażającego pilotów, pilotów pod wielką presją podpitego przełożonego, syfu > typowego dla Rosjan i czynników atmosferycznych. Postaraj się odpowiedzieć powa > żnie, bo nie chcę cię mieć na sumieniu Nie odpowiem, a zapytam: Skąd o tym wiesz? Byłeś tam??? I wysil się na coś więcej, niż informacje którymi nas karmią od pierwszej godziny po katastrofie do obecnej chwili... Nie sugeruję zamachu... Ale jeśli prokuratura bez zbadania wszystkich okoliczności pozwala sobie na wykluczenie zamachu, to ja, w imię demokracji i wolności słowa (chyba) mam prawo sądzić inaczej??? Choćby dla przekory, składając podawane mi fakty wg. własnego "widzimisię"??? Niezbite jest jedno: Wiadomo kto zyskał, a kto stracił na tym incydencie... A ponieważ jak pisałem: nie wierzę w ślepy los, przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:24 czy to , o czym pisałem nie jest prawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:31 Podejrzewacie panowie,że we wladzach zasiadaja az tak inteligentni ludzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 11:35 Ja nie podejrzewam, słucham tylko, co mówią i opieram się na tym, co wiadomo, przypuszczenia i podejrzenia zostawiam tym, którzy lubią się w ten sposób bawić, ja wolę poczekać do końca z wydaniem opinii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 12:16 33qq napisał: > Ja nie podejrzewam, słucham tylko, co mówią i opieram się na tym, co wiadomo, p > rzypuszczenia i podejrzenia zostawiam tym, którzy lubią się w ten sposób baw > ić, ja wolę poczekać do końca z wydaniem opinii Warto jednak nieraz poruszyć własna mózgownicą... Ot, choćby to: tvp.info/opinie/komentarze/eksperyment-tu154-byl-bez-sensu/4323107 Jasne ze bez sensu. Czy można odtworzyć takie same warunki, włącznie z "tupaniem nóżką czy obrażaniem pilotów", jak rzekomo miało to miejsce w rozbitym tupolewie? Czy eksperymentalny tupolew zawadził o rachityczną brzózkę by stwierdzić że siła uderzenia może przewrócić samolot do góry kołami??? Czy... czy...czy.... Pytania bez odpowiedzi. Myślę, że łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytania kto odniósł wymierne korzyści z takiego przebiegu wydarzeń i na podstawie ewentualnego wykluczania podejrzeń eliminować zainteresowanych. W innym przypadku nigdy nie opłuczą się z gówna, które do nich przylgnęło, słusznie, czy też nie... I przypuszczam, że w każdej innej kryminalnej sprawie taki punkt wyjścia byłby kluczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 12:43 A gdzie napisałem, że tupał na pokładzie? To podstawowa umiejętność, jeśli chce się dyskutować-zrozumienie tego, co się czyta, ty nie rozumiesz nic z tego co napisałem. Nie pisałem ani słowa o eksperymencie. Ty gadasz coś o nauce, a: negujesz próby wyjaśnienia eksperymentalnego, piszesz o jakichś swoich odczuciach, co do kogo przylgnęło lub nie, słusznie lub bezzasadnie. Zdecyduj się :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 17:19 33qq napisał: > A gdzie napisałem, że tupał na pokładzie? Ok. Przesadziłem. Nie tupał:( Tak. Neguje ten przeprowadzony eksperyment, choćby z braku materiału porównawczego jakim są szczątki rozbitego TU. Czyste podejście logiczne, bo pisać tutaj o naukowym byłoby obrażaniem nauki. I nie piszę o swoich odczuciach. Przedstawiam tylko swój tok myślenia, inny od lemingowego, którym karmią nas we wszystkich środkach mUsowego przekazu. Najbliższą z brzegu osobą która skorzystała na tym był Komorowski, a jakby pogrzebał to i dla innych ta katastrofa była darem z niebios. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 17:43 > Tak. Neguje ten przeprowadzony eksperyment, choćby z braku materiału porównawcz > ego jakim są szczątki rozbitego TU. Do czego chcesz porównywać szczątki ? > Najbliższą z brzegu osobą która skorzystała na tym był Komorowski, a jakby pogr > zebał to i dla innych ta katastrofa była darem z niebios. Bzdura. Komorowskiemu katastrofa utrudniła kampanię, a darem z niebios była dla pisiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 19:31 Gość portalu: ka_p_pa napisał(a): > Do czego chcesz porównywać szczątki ? Raczej: co porównywać do szczątków. Choćby rejestratory lotu i rozmów w kabinie. Do czego można porównać te z lotu eksperymentalnego, jeśli na temat rejestratorów z rozbitego TU wiemy tylko tyle ile ruskie raczyli nam przekazać. Członkowie komisji informowali, że eksperyment na Tu-154 M 102 ma wykazać m.in., czy załoga samolotu numer 101, który uległ katastrofie, miała dość czasu na przerwanie zniżania i bezpieczne poderwanie samolotu, by odejść na drugi krąg bądź odlecieć na lotnisko zapasowe, a jeśli tak, dlaczego to się nie udało. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,9440687,Drugi_eksperyment_na_Tu_154_M_takze_nad_Powidzem.html "Na przerwanie zniżania"... Jak daleko ryzykowali piloci eksperymentalnego Tu ? Czy w ogóle można odtworzyć dokładnie, co do ułamka sekundy sytuację która doprowadziła do katastrofy? Reakcje i zachowanie pilotów? Tych, którzy zginęli, działających pod presją, (sytuacji. Abstrahuję od domniemanych nacisków na pilotów śp.śp. prezydenta i generała) z komfortem psychicznym pilotów przeprowadzających eksperyment??? > Bzdura. Komorowskiemu katastrofa utrudniła kampanię, a darem z niebios była dla > pisiąt. Hmmm... I tak przypadkiem krótko przed katastrofą PO urządziło prawybory, aby zorientować się który z kandydatów: Sikorski czy Komorowski będzie miał większe poparcie... Przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 20:00 Gość portalu: rossdarty napisał(a): > Gość portalu: ka_p_pa napisał(a): > > > Do czego chcesz porównywać szczątki ? > Raczej: co porównywać do szczątków. > Choćby rejestratory lotu i rozmów w kabinie. Chcesz porównywać urządzenia techniczne? Są take same, bo to bliźniacze modele maszyn. Nikt tego nie neguje, nawet pislam. A co mają rozmowy z eksperymentu do rozmów poprzedzających katastrofę? Oczywiste, że będą inne. Postulujesz powtórne nagranie ku...mać? > Do czego można porównać te z lotu eksperymentalnego, jeśli na temat rejestrator > ów z rozbitego TU wiemy tylko tyle ile ruskie raczyli nam przekazać. Guzik prawda. Otwarte zostały z naszym udziałem i z naszym udziałem został skopiowany zapis. > Członkowie komisji informowali, że eksperyment na Tu-154 M 102 ma wykazać m. > in., czy załoga samolotu numer 101, który uległ katastrofie, miała dość czasu n > a przerwanie zniżania i bezpieczne poderwanie samolotu, by odejść na drugi krąg > bądź odlecieć na lotnisko zapasowe, a jeśli tak, dlaczego to się nie udało. > ] > > rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,9440687,Drugi_eksperyment_na_Tu_154_M_takze_nad_Powidzem.html > "Na przerwanie zniżania"... > Jak daleko ryzykowali piloci eksperymentalnego Tu ? Mam nadzieję, że nie ryzykowali w ogóle! Mam nadzieję, że eksperyment został przeprowadzony na bezpiecznej wysokości, przy dobrej widoczności i bez udziału brzozy. > Czy w ogóle można odtworzyć dokładnie, co do ułamka sekundy sytuację która dopr > owadziła do katastrofy? Nie. Taka rekonstrukcja jest niemożliwa. Nawet rozbijając samolot przy podobnej prędkości o podobny teren przebieg katastrofy nie będzie identyczny. Rozkład szczątków jest niemożliwy do przewidzenia i będzie dziełem przypadku. > Reakcje i zachowanie pilotów? > Tych, którzy zginęli, działających pod presją, (sytuacji. Abstrahuję od domniem > anych nacisków na pilotów śp.śp. prezydenta i generała) z komfortem psychicznym > pilotów przeprowadzających eksperyment??? Co Ty powiesz? Dopiero co negowałeś możliwość nacisków i ich wpływ na przebieg wypadków:) > > Bzdura. Komorowskiemu katastrofa utrudniła kampanię, a darem z niebios by > ła dla > > pisiąt. > > Hmmm... > I tak przypadkiem krótko przed katastrofą PO urządziło prawybory, aby zorientow > ać się który z kandydatów: Sikorski czy Komorowski będzie miał większe poparcie > ... > > Przypadek... Że co??? Skup się, i wyartykułuj wprost, co sugerujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 20:30 Masz już pianę w kącikach ust? Suchość w ustach? Popij wodą. Od końca: Niczego nie sugeruję. Wyrażam jedynie swoje zdanie na temat. A przypominając temat: Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina, dzięki smoleńskiej Bronek został prezydentem. > > Reakcje i zachowanie pilotów? > > Tych, którzy zginęli, działających pod presją, (sytuacji. Abstrahuję od d > omniem > > anych nacisków na pilotów śp.śp. prezydenta i generała) z komfortem psych > icznym > > pilotów przeprowadzających eksperyment??? > > Co Ty powiesz? Dopiero co negowałeś możliwość nacisków i ich wpływ na przebieg > wypadków:) Przeczytałeś stwierdzenie: abstrahuję od domniemanych? (Też malujesz obraz wg. własnego spojrzenia...) Nie było mnie tam i nie twierdzę że naciski były, czy też ich nie było Odbiegliśmy bardzo od tematu, jednak to normalka. A stwierdzenia że nie wierzę w przypadki trzymać się będę, gdyż jeżeli jest działanie to i jest skutek. Może być nieprzewidywalny, co nie oznacza że przypadkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 21:10 Gość portalu: rossdarty napisał(a): > Masz już pianę w kącikach ust? Suchość w ustach? > Popij wodą. ?????????? > > Od końca: > Niczego nie sugeruję. Sugerujesz. Zasugerowałeś, że nie jest przypadkiem ciąg zdarzeń: konwencja wyborcza PO- zwycięstwo w tej konwencji Bronka- katastrofa w której ginie kontrkandydat Bronka. Sugestia głupia, pozbawiona podstaw i nielogiczna. Lechu nie miał żadnych szans wyborczych czy to z Bronkiem, czy to z Radkiem, czy to z moim psem > Wyrażam jedynie swoje zdanie na temat. > A przypominając temat: > > Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina, dzięki s > moleńskiej Bronek został prezydentem. Jeśli nie widzisz żartu, to współczuję Ci bardzo. Rozumiem, że nie przekona Cię argumentacja co do losów Bronka, może więc zacznij z innej strony. Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina i dzięki smoleńskiej Bronek został prezydentem. Powyższe zdanie jest zdaniem fałszywym, gdyż Di Caprio był gwiazdą przed nakręceniem filmu o katastrofie Titanica, nie został więc dzięki niej gwiazdą. Koniunkcję zdań uznaje się za prawdziwą wtedy i tylko wtedy, gdy oba zdania są prawdziwe. Nawet nie stałeś koło podstaw logiki. > A stwierdzenia że nie wierzę w przypadki trzymać się będę, gdyż jeżeli jest dzi > ałanie to i jest skutek. > Może być nieprzewidywalny, co nie oznacza że przypadkowy A i owszem, nieprzewidywalny oznacza przypadkowy. Nie wnikając nawet w to, jakie działania masz na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 18:03 Czujesz się kompetentny w ocenie tego eksperymentu, ok. Ale teraz powiedz nam co ty na temat lotnictwa wiesz, wykształcenie, doświadczenie, publikacje. Wtedy twoje wywody nie będę li tylko pieniactwem i malkontenctwem, a staniesz się, być może, autorytetem dla mnie i dla kilku innych osób z tego forum, czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 21:52 A jakie miał założenia ten eksperyment, czego miał dowieść i czego nie dowiódł? Bo, prawdę mówiąc mam w dupie jak przebiega śledztwo, są ciekawsze rzeczy niż jego śledzenie, przynajmniej dfla mnie, więc wolę, być może z lenistwa, poczekać na efekty niż zawracać sobie głowę każdym nonsensem, który ludzie wymyślą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 22:40 Pozwolę sobie na odpowiedzi na Twoje dwa wpisy w moim jednym "Czujesz się kompetentny w ocenie tego eksperymentu, ok. Ale teraz powiedz nam co ty na temat lotnictwa wiesz, wykształcenie, doświadczenie, publikacje." Nie, nie czuję się kompetentny. Po prostu wiem, że nie można odtworzyć wszystkich parametrów lotu i zachowań załogi, więc eksperyment mija się z celem. Bo nawet przy identycznych maszynach, z identyczną szybkością i identyczną trajektorią lotu, z tym że zamiast 100 czy 150m nad ziemią - na wysokości ponad 5-8 tys. metrów zachowania pilotów będą takie same??? Będą inne. Więc cały eksperyment o kant można potłuc. "Wtedy twoje wywody nie będę li tylko pieniactwem i malkontenctwem, a staniesz się, być może, autorytetem dla mnie i dla kilku innych osób z tego forum, czekam." Zostawię pierwszą część zdania bez odpowiedzi: znów możemy zboczyć z tematu, a po co? Co do drugiej... Nie zależy mi, uwierz, nawet gdybym wiedział więcej niż wiem w tym zagadnieniu. Przecież nie chodzi o to by błyszczeć tutaj, a o dyskusję? "A jakie miał założenia ten eksperyment, czego miał dowieść i czego nie dowiódł? " No właśnie. Też sobie zadaję to samo pytanie. "Bo, prawdę mówiąc mam w dupie jak przebiega śledztwo, są ciekawsze rzeczy niż jego śledzenie, przynajmniej dfla mnie, więc wolę, być może z lenistwa, poczekać na efekty niż zawracać sobie głowę każdym nonsensem, który ludzie wymyślą" Też nie śledzę z zapartym tchem całego tego cyrku, (tak! bo uważam że to jest jeden wielki cyrk), jednak nie sposób się wyłączyć całkowicie z odbioru "nowosti". A im bardziej jest to wbrew moim osądom, tym bardziej wciąga. No cóż, ten typ tak ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 11:39 33qq napisał: > czy to , o czym pisałem nie jest prawdą? A jest? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 12:05 widzę, że nie potrafisz odpowiedzieć inaczej niż pytaniem. Otóż jest , Kaczyński zachowywał się jak szczeniak niejednokrornie, opieprzał pilotów, Gosiu wyzwał ich od tchórzy, w kabinie pilotów był ich bezpośredni przełożony, co musoało wywierać presję , a dod. było złamaniem przepisów, przełożony ten miał we krwi alkohol, a na lotnisku w S. panował bałagan, dodatkowo ruscy kontrolerzy byli pod co najmniej takimi samymi naciskami jak polscy piloci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 12:31 33qq napisał: > widzę, że nie potrafisz odpowiedzieć inaczej niż pytaniem. Źle widzisz. Potrafię. Potrafię tam, gdzie dyskusja jest merytoryczna i tego wymaga. Tutaj natomiast mamy same przypuszczenia i domysły na podstawie obrazu który został publicznie opublikowany, (to masło maślane jest celowe), i oczywiście: właśnie tak a nie inaczej musiało to wyglądać. Stąd pytanie na pytanie. Bo ani Ty, ani ja, ani żadna prokuratura czy inna komisja nie odtworzy i nie uwidoczni prawdy. Nie wierzę jeszcze w jedno: Aby presja przełożonych zmusiła kogokolwiek do działań samobójczych. Lepiej się powiesić tracąc ew. pracę niż działać pod dyktando przełożonego wiedząc, że cało się z tego nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 12:53 Czy ja napisałem,że wiem, jak to wyglądało? Nie napisałem o rzeczach, które wiadomo, nie wiem ani co myśleli piloci, ani co mówił kaczyński do kaczyńskiego, ani jamkie rozkazy wydawali rosjanie. Dlatego w tej sprawie wolę poczekać na wyjaśnienia kompetentnych organów, możliwie wielu niż wydawać osąd teraz. A co do lądowania, to oczywiście przypuszczenie, ale pilot mógł sobie pomyśleć, że skoro ruscy nie zabronili lądować, to spróbuje, przecież nie raz , chociażby na drodze zdarza nam się zrobić coś ryzykownego, a gdy sobie o tym pomyślimy później pukamy się w czoło, no, może ty nie. W każdym razie potrafię sobie wyobrazić , że gdybym był na miejscu pilota, gdybym był poddany presji, zdając sobie sprawę z konsekwencji "tchórzostwa", mógłbym zrobić coś ryzykownego i głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 17:42 Wszystko ma swoje granice. Nawet elastyczność instynktu samozachowawczego. Oczywiście, nierozerwalnie łączy się to z wyobraźnią i przewidywaniem. Chyba nie podejrzewasz pilotów o brak wyobraźni? Skoro potrafili sobie wyobrazić ci ich czeka gdy nie wykonają polecenia... Oczywiście, pozostaje kwestia gradacji zagrożenia. A nuż się uda??? Ale konsekwencje związane z odmową polecenia też mogłyby im się upiec. Tym bardziej że nie było to precedensem. Tak. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu ryzykuje życiem, a przynajmniej zdrowiem w wielu idiotycznych przypadkach. Jednak, trzymając się tej cholernej mgły: Jechałem kiedyś w takiej wacie że na dwie długości samochodu przede mną nie było nic widać. Mimo że droga znajoma, żadnych punktów orientacyjnych gdzie się obecnie znajduję. Sprawa w której jechałem pilna. Wolałem stracić niż przyspieszyć nawet o 2km/h powyżej 30-stki, którą się poruszałem. Może to tchórzostwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 17:50 Gość portalu: rossdarty napisał(a): > Wszystko ma swoje granice. > Nawet elastyczność instynktu samozachowawczego. Nie ma czegoś takiego jak instynkt samozachowawczy. > Chyba nie podejrzewasz pilotów o brak wyobraźni? Skoro potrafili sobie wyobrazi > ć ci ich czeka gdy nie wykonają polecenia... Właśnie brak wyobraźni był przyczyną podjęcia próby lądowania. > Jechałem kiedyś w takiej wacie że na dwie długości samochodu przede mną nie był > o nic widać. Mimo że droga znajoma, żadnych punktów orientacyjnych gdzie się ob > ecnie znajduję. > Sprawa w której jechałem pilna. > Wolałem stracić niż przyspieszyć nawet o 2km/h powyżej 30-stki, którą się porus > załem. > Może to tchórzostwo? O, jaki rozważny. A nie namawiał Cię ktoś na jazdę w strefę wojny podpuszczając, że przecież nie powinieneś być tchórzem? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 18:10 Nie, to nie dowód tchórzostwa, ale wiesz, ja nie jestem ani Kaczyńskim ani Gosiewskim, oni oceniliby cię inaczej. Co do reakcji pilotów, to teraz ty tworzysz historię alternatywną, ja powiedziałem: Nie wiem jak było, potrafię sobie jednak wyobrazić, ty zaś porównujesz swój stres z tym, jaki oni wtedy mieli, nie potrafię tego ocenić, ale nie jechałeś z prezydentem wtedy do Smoleńska na umówioną godzinę w sprawie bardzo dla niego prestiżowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 19:53 33qq napisał: > Co do reakcji pilotów, to teraz ty tworzysz historię alternatywną, Nie wiem czy tworzę. Próbuję zrozumieć Oczywiście, moje próby są uwarunkowane moim postrzeganiem ja powiedzia > łem: Nie wiem jak było, potrafię sobie jednak wyobrazić, ty zaś porównujesz swó > j stres z tym, jaki oni wtedy mieli, To nie jest porównanie. To jest zrozumienie kogoś, komu tak w zasadzie założono opaskę na oczy i kazano jechać/lecieć dalej. W moim przypadku mój instynkt nie pozwalał mi na przyspieszenie. Instynkt, czy normalny strach oceniany w sposób racjonalny, jak zwał tak zwał, wiadomo o co chodzi - o zachowanie zdrowia i życia. I TO jest mój argument w tej dyskusji. Jak daleko poza moją zachowawczość posunęli się piloci? Za daleko. I to nie porównanie a stwierdzenie faktu. > nie potrafię tego ocenić, ale nie jechałeś > z prezydentem wtedy do Smoleńska na umówioną godzinę w sprawie bardzo dla nieg > o prestiżowej? Nie ma takiej opcji abym dopuścił do próby dobrowolnego zabicia się dla prezydenta, kimkolwiek on byłby i jakie konsekwencje za to by mi groziły. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 21:44 Ale chyba nie byłeś w takim stresie jak oni? Ja , gdybym był na ich mcu: prezio, bezpośredni przeł. taka okazja... nie sądzę żebym się powstrzymał przed drżeniem rąk i zmianą myślenia, czy bym nie powziął głupiej decyzji, takiej, jakiej w normalnych war. bym nawet nie rozważył. Być może ty jesteŚ wyjątkiem, większość ludzi ulega w jakiś sposób presji otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 12:58 > Daleki jestem od snucia teorii spiskowych, jednak wierzę w NAUKĘ, która mówi, ż > e przypadków nie ma. Oświeć mnie biednego i wskaż, w którym miejscu nauka mówi, że nie ma przypadków? Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 13:43 Idąc dalej - WSZYSTKO jest przypadkiem... Od nas, biednych żuczków, tak niewiele zależy... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 13:56 Przypadek to coś, czego nie można wyjaśnić, do tej kategorii należą również cuda, ale nie wiemy, czy za kilkadziesiąt lat te wszystkie teorie o kwarkach, fotonach i innych cudach (dla mnie) nie będą nauczane jako wiedza elementarna w gimnazjach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 15:04 za kilkadziesiąt lat te wszystkie teorie o kwarkach, fot > onach i innych cudach (dla mnie) nie będą nauczane jako wiedza elementarna w g > imnazjach Jak pis przejmie władzę osądzi Tuska również za ukrywanie wiedzy o kwarkach, że o neutrino nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 16:05 Przypadek to coś, czego nie można wyjaśnić, To jak wyjaśnisz, że się urodziłeś? Da się naukowo wyjaśnić spotkanie Twoich rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 17:54 myślę, że tak, chociaż ja bym się tego nie podjął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 17:57 Nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 18:13 no dobra, nie da, bo potrzeba zbyt wielu danych, pewnie od pochodzenia wszechświata trzeba by zacząć żeby wytłumaczyć a zwyczajnie nie mamy tyle kredy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 17:56 Gość portalu: ka_p_pa napisał(a): > Oświeć mnie biednego i wskaż, w którym miejscu nauka mówi, że nie ma przypadków > ? Jak widzę, oświecił Cię 33qq. Cóż mogę dodać? Tylko tyle, że jak w każdej regule i w tym twierdzeniu może zdarzyć się wyjątek i przypadkiem znajdzie się ktoś, kto będzie twierdził że nie istnieje to, czego nie może dotknąć lub polizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.lukman.pl 15.04.11, 17:59 > Jak widzę, oświecił Cię 33qq. > Cóż mogę dodać? Spróbuj, bo nie oświecił. > Tylko tyle, że jak w każdej regule i w tym twierdzeniu może zdarzyć się wyjątek > i przypadkiem znajdzie się ktoś, kto będzie twierdził że nie istnie > je to, czego nie może dotknąć lub polizać. Bez związku i nie na temat. Powiem nawet, że bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską 15.04.11, 18:11 Takie światło ode mnie bije, mam tak od dziecka, jak umrę, albo może wstąpię w niebiosa, będziecie mieli św.33qq Odpowiedz Link Zgłoś
sammler [OT] 15.04.11, 12:24 A propos linku w twojej sygnaturce: ci pewnie korzystali z translatora Google :) Mnie zwrócił coś takiego: nie nielegalnego wjazdu na obszar spray warsztat. Gdzie jest ten wątek o skazaniu tłumaczy na wymarcie w niedalekiej przyszłości? ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: 212.33.72.* 15.04.11, 13:04 > Dzieki katastrofie Titanica Leonardo Di Caprio został gwiazdą kina, dzięki smol > eńskiej Bronek został prezydentem. Jest dokładnie odwrotnie. Dzięki katastrofie smoleńskiej kandydat PiSu o mały włos nie został prezydentem. Bez niej nie byłoby to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Są podobieństwa z katastrofą Smoleńską IP: *.range86-135.btcentralplus.com 15.04.11, 13:51 a jednak nie, DeeSDe, byloby porawnie: gdybys byl zjadl gruszke np, dzieki niedokonanej katastrofie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś