Dodaj do ulubionych

Miasteczko studenckie

21.06.01, 15:18
Swego czasu doszły mnie takie wieści, że Wałbrzych mają zamiar przekształcić w
miasto studenckie i stworzyć tu tzw. wioskę studencką. Powstało co prawda kilka
uczelni ale co do studenckiego miasta to musi być jakieś minimum owych osób
żeby można było o nim tak powiedzieć. Czy ktoś zna może szczegóły tych
zamierzeń???
Obserwuj wątek
    • Gość: Olin Re: Miasteczko studenckie IP: *.satkabel.com.pl 22.06.01, 00:00
      sivasec napisał(a):

> Swego czasu doszły mnie takie wieści, że Wałbrzych mają zamiar przekształcić w
      > miasto studenckie i stworzyć tu tzw. wioskę studencką.

Tradycyjnie, zaczne pesymistycznie. Otoz mnie tez kiedys doszly sluchy (okolo
      1990), ze W-ch ma sie przeksztalcac w miasto turystyczne.
      Potem doszly mnie sluchy, ze w 2005 bedziemy mieli cala obwodnice.
      Doszly mnie tez sluchy, ze wydzierzawimy korzystnie zamek Ksiaz zagranicznemu
      potentatowi turystycznemu.
      Bla, bla, bla. Albo et cetera, jak ktos woli. :)))

> Powstało co prawda kilka
      > uczelni ale co do studenckiego miasta to musi być jakieś minimum owych osób
      > żeby można było o nim tak powiedzieć.

Brakuje nam wciaz studiow magisterskich. Jedynie Akademia Ekonomiczna, a byc moze
      jeszcze cos od przyszlego roku. Poza tym wladze nasze nie podjely zadnych staran,
      ba, nawet baly sie mowic o ewentualnym dazeniu do powstania uniwesytetu w naszym
      miescie. Inna rzecz, ze jedak trudno oczekiwac od miasta, by zajmowalo sie
      tworzeniem wyzszych uczelni...
      • sivasec Re: Miasteczko studenckie 23.06.01, 00:00
        A tak w ogóle to chyba trudno wszystkiego wymagać. Bo skoro pomysłów tyle a nic
        z tego nie wychodzi to coś tu nie gra ale o tym to wszystkim wiadomo. Pozytywne
        pozdrowienia
        • Gość: Olin Re: Miasteczko studenckie IP: *.satkabel.com.pl 23.06.01, 00:00
          sivasec napisał(a):

> Bo skoro pomysłów tyle a nic
          > z tego nie wychodzi to coś tu nie gra ale o tym to wszystkim wiadomo.

Pewnie. Nic odkrywczego nie powiem, ale jak zwykle chodzi o fundusze. Ale,
          zostawiajac juz nawet temat szkol wyzszych, skoro miasto pozbywa sie swoich
          wlasnych atutuw (Ksiaz na przyklad), to skad ma brac pieniadze? Chyba ze z
          lapowek.
          Tak w ogole, nie chce mi sie juz krytykowac wladz miejskich. Czekam na nastepna
          afere.
          • sivasec Re: Miasteczko studenckie 23.06.01, 00:00
            Ale najgorsze jest to, że nawet wioski i dziury zabite dechami są w stanie
            wyciągnąć kasę skąd trzeba i ją mają o czym często się mówi w mediach.
            Wałbrzych raczej do takiej dziury jeszcze nie należy. A może właśnie na to
            czekają, że jak już całkiem podupadnie to wreszcie dobry wujek się zlituje i
            sypnie groszem.
    • sivasec Wynajecie mieszkania 16.07.01, 16:50
      Czy oreintuje sie ktos moze ile kosztuje wynajecie mieszkania studenckiego w
      Wałbrzychu bo byc moze bede mogl niedlugo takie wynajac i nie wiem ile moge
      liczyc za wynajem. We wrocku to wiem jak sie te ceny ukladaja ale Wałbrzych na
      pewno bedzie tanszy. Dal ulatwienia mieszkanie 3 pokojowe na Bialym Kamieniu w
      bloku.
      • Gość: Olin Re: Wynajecie mieszkania IP: *.satkabel.com.pl 16.07.01, 19:35
        Ceny za mieszkanie 2-3 pokojowe (dla studentow), ktore mi sie rzucily w oczy,
        to 200-400 zlotych odstepnego. Taniocha generalnie. Zakladajac, ze wzialbys 350
        zl/m-c z licznikami wyszloby takiego delikwenta cos kolo 700 zlotych zapewne?...
        • sivasec Re: Wynajecie mieszkania 17.07.01, 09:49
          O kurcze - we Wrocku to sie 700 za kawalerke placi i jeszcze + liczniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka