Dodaj do ulubionych

Helmut Rüffler - as Luftwaffe

24.01.05, 13:29
Wałbrzych wydał na świat jednego z asów Luftwaffe. Helmut Rüffler w czasie II
WŚ odniósł 88 zwycięstw. Więcej pod:

www.luftwaffe.cz/ruffler.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.01.05, 14:50
      Na liście najskuteczniejszych pilotów w latach 1939-45 zajmuje 111 miejsce !
      • pressforum Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 24.01.05, 17:24
        bardzo ciekawe! znacie jeszcze jakichs znanych walbrzyszan? mam na mysli
        bardziej tych przedwojennych...
        • arek354 Abraham Robinson - as matematyki 24.01.05, 18:27
          pressforum napisał:

> bardzo ciekawe! znacie jeszcze jakichs znanych walbrzyszan? mam na mysli
          > bardziej tych przedwojennych...

Oczywiście. Wielki matematyk Abraham Robinson:

www-history.mcs.st-and.ac.uk/history/Mathematicians/Robinson.html
        • Gość: SOS Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 06.02.05, 17:28
          Tak Hans-Ulrich RUDEL urodzony w Konradswaldau -Grzedy kolo Walbrzycha .
          • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.02.05, 20:43
            Gość portalu: SOS napisał(a):

> Tak Hans-Ulrich RUDEL urodzony w Konradswaldau -Grzedy kolo Walbrzycha .

Kim był?

• Gość: waldenburczyk Hans Ulrich Rudel - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.02.05, 20:49
            Znalazłem:

Krzyż Rycerski Krzyża Żelaznego ze
            Złotymi Liśćmi Dębu, Mieczami
            i Brylantami
            Jedyne odznaczenie w czasie
            wojny - 29 grudnia 1944 r.
            Odznaczony został legendarny
            pilot Ju 87 Hans Ulrich Rudel,
            który zniszczył m.in. 530
            czołgów sowieckich, 800 pojazdów
            motorowych, 150 dział artyleryjskich
            i zatopił pancernik Marat
            • arek354 Re: Hans Ulrich Rudel - as Luftwaffe 07.02.05, 16:57
              Waldenburczyk, nie prowokuj....
            • Gość: Sos Re: Hans Ulrich Rudel - as Luftwaffe IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 09.02.05, 23:08
              Tak masz racje byl jeden z najlepszych pilotow Lufftwaffe .
    • Gość: jacek01g ale chyba nie masz zamiaru stawiac mu pomnik... IP: *.zigzag.pl 24.01.05, 20:12
      nawet jeśli urodził się na Białym Kamieniu (niem. Weisstein) hehe

Ciekawe czy kiedykolwiek był zurick w swoich dawnych rejonach? Zmarł nie tak
      dawno, bo w 2001.
      • arek354 nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 24.01.05, 21:31
        Gość portalu: jacek01g napisał(a):

> nawet jeśli urodził się na Białym Kamieniu (niem. Weisstein) hehe
        > Ciekawe czy kiedykolwiek był zurick w swoich dawnych rejonach? Zmarł nie tak
        > dawno, bo w 2001.

Oczywiście, że nie jestem za budową pomnika temu panu :) Nie pochwalam też jego
        działalności, podałem tylko informację o nim jako o człowieku urodzonym na tych
        terenach. Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła strącając w
        olbrzymiej większości samoloty sowieckie ;)
        • pressforum Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 10:20
          arek masz racje. a wiecie ze karol may wykladal kiedys w obecnym II LO?
          • arek354 Karol May 25.01.05, 10:37
            pressforum napisał:

> arek masz racje. a wiecie ze karol may wykladal kiedys w obecnym II LO?

Hmm, dokładnie nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że to nie chodzi o nasz
            Waldenburg. Miasta o takiej samej nazwie mamy w Niemczech, Szwajcarii i dwa w
            USA ! Na stronie www.karl-may-festtage.de/dialog/forum-
            archiv/messages/489.html jest mowa o Mayu w Waldenburgu i nieco niżej podany
            jest odnośnik do strony www miasta w Niemczech.
            • pressforum Re: Karol May 25.01.05, 12:17
              o tamtych waldeburgach slyszalem i ogladalem ich strony w sieci juz dawniej
              ale moze faktycznie to nie nasz goscil maya :( trzeba by sprawdzic. ktow cos
              wie? bo ja slyszalem ze u nas byl ten amy
        • analysis Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 13:13
          arek354 napisał:

> Oczywiście, że nie jestem za budową pomnika temu panu :) Nie pochwalam też jego
          > działalności, podałem tylko informację o nim jako o człowieku urodzonym na tych
          > terenach. Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła strącając w
          olbrzymiej większości samoloty sowieckie ;)

W Strudze urodził się jeden z pierwszych komendantów Miasta-Twierdzy Wrocław
          (Festung Breslau). Nazwiska nie pomnę teraz, a i raczej mało chlubna to funkcja,
          no ale zawsze jakiś ziomek (tfu tfu)we Wrocławiu. Choć z synów śląskiej ziemii
          dziewczyny musiały chyba najbardziej wielbić Czerwonego Barona - Manfreda von
          Richthofena urodzonego w Świdnicy. Asa nad asy I wojny światowej.

moose
        • Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 25.01.05, 13:26
          > terenach. Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła strącając w
          > olbrzymiej większości samoloty sowieckie ;)

No tak. W końcu na takie drobiazgi jak zestrzeliwanie polskich samolotów we
          wrześniu 1939 roku, ostrzeliwanie kolumn uciekających przez Niemcami niewinnych
          ludzi - starców i kobiety z dziećmi itp. okrucieństwa to naprawdę nie warto w
          ogóle zwracać uwagi...
          • arek354 Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 13:55
            Gość portalu: Tramp napisał(a):

> No tak. W końcu na takie drobiazgi jak zestrzeliwanie polskich samolotów we
            > wrześniu 1939 roku, [...] itp. okrucieństwa to naprawdę nie warto w
            > ogóle zwracać uwagi...

Nie uogólniaj. Nie napisałem o całej Luftwaffe, a jedynie o konkretnej osobie,
            która akurat z wrześniem`39 nie miała wiele wspólnego bowiem swoje pierwsze
            zwycięstwo odniosła dopiero 22 czerwca 1941 roku. I nie dopatruj się w moim
            poście pochwały jego czynów, bo tego nie zrobiłem.
            • Gość: TRamp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 25.01.05, 16:52
              > Nie uogólniaj. Nie napisałem o całej Luftwaffe, a jedynie o konkretnej
              > osobie,

Ale w kontekście jej zasług dla hitllerowskich Niemiec

> która akurat z wrześniem`39 nie miała wiele wspólnego bowiem swoje pierwsze
              > zwycięstwo odniosła dopiero 22 czerwca 1941 roku. I nie dopatruj się w moim
              > poście pochwały jego czynów, bo tego nie zrobiłem.

Jeśli chwalisz go za zestrzeliwanie samolotów sił sprzymierzonych w walczących
              z hitlerowskich Wehrmachtem twierdząc, że nie wyrządził nam bezpośrednio
              krzywdy, to wygląda to na jakąś paranoję
              • arek354 Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 17:03
                Gość portalu: TRamp napisał(a):

> Jeśli chwalisz go za zestrzeliwanie samolotów sił sprzymierzonych w
                walczących
                > z hitlerowskich Wehrmachtem twierdząc, że nie wyrządził nam bezpośrednio
                > krzywdy, to wygląda to na jakąś paranoję

i teraz mój cytat: "Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła strącając
                w olbrzymiej większości samoloty sowieckie ;) "

Widzisz ten ironiczny uśmieszek na końcu mojej wypowiedzi? Jak ktoś się będzie
                chciał przyczepić do mojej wypowiedzi, to zawsze znajdzie powód. Gdybym
                napisał, że szkoda ruskich to zaraz przypomniałbyś o 17 września i też by było
                źle. Popatrz na to inaczej: w pewnym sensie Helmutt walczył również z naszym
                wrogiem, nieprawdaż? I po raz któryś z rzędu powiadam: nie chwalę jego czynów,
                stwierdzam fakty ! Komentować każdy może jak mu pasuje, ale nie "wkładając" w
                moje usta słów, których NIE UŻYŁEM ! EOT

• Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 25.01.05, 21:26
                  > stwierdzam fakty ! Komentować każdy może jak mu pasuje, ale nie "wkładając" w
                  > moje usta słów, których NIE UŻYŁEM ! EOT
                  >

Użyłeś słów: "Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła ..."

I żadna iterpretacja i tłumaczenie tych słów nie cofnie. Uśmieszki tylko
                  potwierdzają, że robisz sobie jaja z setek tysięcy niewinnych ofiar wojny,
                  będących udziałem hitlerowskiej Lufwaffe. Każdy niemiecki lotnik, który strącał
                  samoloty sił sprzymierzonych przeciwko hitlerowcom, wyrządzał nam krzywdę
                  choćby oddalaniem końca wojny. Po co w ogóle zakładasz tak idiotyczny wątek?
                  Uważasz, że Wałbrzych ma się tu kim chwalić?
                  • arek354 Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 22:12

> Użyłeś słów: "Zresztą chyba nie wyrządził NAM aż tak wiele zła ..."

Dokładnie tak napisałem, bo nie strzelał do naszych pilotów tylko do tych spod
                    czerwonej gwiazdy ! Do tych samych, których zadaniem było (tu pozwolę sobie na
                    parafrazę twojego wcześniejszego postu): zestrzeliwanie polskich samolotów we
                    wrześniu 1939 roku, ostrzeliwanie [...] kolumn niewinnych ludzi - starców i
                    kobiety z dziećmi itp. Koniec parafrazy! O tym zapomniałeś ? A
                    może "posługujesz się" faktami tylko w wygodny dla Ciebie sposób ? Nic nie
                    wspominasz o 17 września bo może Ci to pasuje, panie Tramp ? Może i Katynia nie
                    było ? A jak był to najlepiej, żeby "wszystko co o nim napisano
                    i co znajduje się w archiwach, pokryła gruba warstwa bibliotecznego kurzu" ?

I to jest moja interpretacja Twojego postu. Podoba Ci się ?

> Uśmieszki tylko
                    > potwierdzają, że robisz sobie jaja z setek tysięcy niewinnych ofiar wojny,
                    > będących udziałem hitlerowskiej Lufwaffe.

Przy pierwszej okazji gdybym Cię spotkał dostałbyś za te słowa klapsa w zęby.

Po raz ostatni, ale to już naprawdę OSTATNI napiszę Ci dużymi literami, żebyś
                    zrozumiał: NIE POCHWALAM DZIAŁALNOŚCI HELMUTTA R. , PODAŁEM TYLKO INFORMACJĘ O
                    CZŁOWIEKU URODZONYM NA TYCH TERENACH ! To jest też kawałek historii Wałbrzycha,
                    czy Ci się podoba czy nie !
                    • Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 25.01.05, 22:25
                      > Dokładnie tak napisałem, bo nie strzelał do naszych pilotów tylko do tych
                      > spod czerwonej gwiazdy !

Kłamliwa manipulacja. Strzelał nie tylko do tych "spod czerwonej gwiazdy", ale
                      także do brytyjskich samolotów, którymi latali również Polacy. Posługujesz się
                      wyłacznie wybiórczymi faktami starając się ukryć pełną prawdę o dokonaniach
                      Luftwaffe, o jej agresywnym charakterze, o bombardowaniu setek europejskich
                      miast i uśmiercaniu milionów niewinnej ludności cywilnej.

> PODAŁEM TYLKO INFORMACJĘ O
                      > CZŁOWIEKU URODZONYM NA TYCH TERENACH ! To jest też kawałek historii
                      > Wałbrzycha,

Tyle, że badzo niechlubnej historii, o której można jedynie wspominać ze
                      wstydem. Choć może lepiej by było po prostu milczeć.

• arek354 Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 25.01.05, 22:36

> Kłamliwa manipulacja. Strzelał nie tylko do tych "spod czerwonej gwiazdy"
                        (ciach)

Jaka manipulacja? Umiesz czytać? :
                        "... strącając w OLBRZYMIEJ WIĘKSZOŚCI samoloty sowieckie..."
                        Przecież właśnie tu jest przeze mnie napisane, że strzelał nie tylko do
                        sowietów !

• Gość: Lotnik Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: 83.238.200.* 31.01.05, 13:33
                        Do Arka: akurat w tej sytuacji wróg mojego wroga nie jest moim przyjacielem, to
                        że przedstawiciel hitlerowskich Niemiec walczył z Rosjanami nie stawia go po
                        naszej stronie barykady.

Do Trampa: piszesz ze to wstydliwy fakt, że niemiecki lotnik urodził sie w
                        Wałbrzychu. Wstydliwy dla kogo? Dla wspólczesnych Wałbrzyszan? Ani oni, ani on
                        nie mieli na to wpływu. Historii sie nie wybiera, probowano juz nia
                        manipulować, prawda zawsze jednak wypływała na wierzch.
                        Nikt nie powinien sie tego wstydzić. Urodził się, i juz, gdzies przeciez musiał.
                        • Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 31.01.05, 14:37
                          > Do Trampa: piszesz ze to wstydliwy fakt, że niemiecki lotnik urodził sie w
                          > Wałbrzychu. Wstydliwy dla kogo? Dla wspólczesnych Wałbrzyszan?

Przekręcasz moją wypowiedż. Wstydliwym faktem jest to, co ten niemiecki lotnik
                          robił, a nie to, gdzie się i kiedy się urodził. Nie jest przecież tajemnicą, że
                          działania hitlerowskiej Luftwaffe zostały uznane za zbrodnicze, a jej dowódca
                          Herman Goering osądzony jako nazistowski zbrodniarz i skazany na karę śmierci
                          przez Międzynarodowy Trybunał w Norymberdze. I za to, co dokonał ów as
                          Luftwaffe nie zasługuje na szacunek, jakiego domagają się dla niego niektórzy
                          ogarnięci wazeliniarstwem dyskutanci tego forum.
                  • Gość: Historyk Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: 195.116.150.* 25.01.05, 23:56
                    Po pierwsze chlopie jestes marnym prowokatorem i tyle, zalosne jest to co
                    piszesz bo nie potrafisz uwierzyc w to ze sa w tym miescie ludzie ktozy sie
                    czyms interesuja, historia swojego miasta i nie zmieni tego ani arek354 ani ty
                    zalosny czlowieku ze ten akurat oficer jest z walbrzycha a jesli
                    uwierzytelnianie tego ze ktos z luftywaffe pochodzil z walbrzycha czy nie, cie
                    uraza to prosze nie ogladaj programow pana woloszanskeigo ani programow
                    zwiazanych z historia II wojny swiatowej bo z tego co piszesz lekko zabraklo ci
                    wyobrazni i umyslu
                    Żałosne i tyle heh....
                    • Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 13:12
                      > Po pierwsze chlopie jestes marnym prowokatorem i tyle, zalosne jest to co
                      > piszesz bo nie potrafisz uwierzyc w to ze sa w tym miescie ludzie ktozy sie
                      > czyms interesuja, historia swojego miasta

Tu nie chodzi o zainteresowanie historią miasta w ogóle, a o przekręcanie
                      historii i błędną interpretację szkodliwej działałności osoby z tym miastem
                      związanej. Stwierdzenie na temat tego pilota Lufftwaffe: "Zresztą chyba nie
                      wyrządził NAM aż tak wiele zła..." jest historycznym fałszem. Pokręciło was czy
                      co? Przecież służąc gorliwie Hitlerowi, zestrzeliwując m.in. samoloty
                      brytyjskie broniące Londynu przed bombardowaniami, a w końcowym etapie wojny
                      amerykańskie i sowieckie, opóźniał m.in. wyzwolenie obozów koncentracyjnych i
                      przyczynił się do zwiększenia ofiar hitlerowskiego ludobójstwa.
                      • Gość: waldenburczyk Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: 217.30.143.* 26.01.05, 15:01

> Przecież służąc gorliwie Hitlerowi, zestrzeliwując m.in. samoloty
                        > brytyjskie

Jak to "między innymi" ? Ile ich zestrzelił? Dwa? Cztery? Między innymi, a
                        nawet przede wszystkim zestrzeliwywał radzieckie.

> a w końcowym etapie wojny
                        > amerykańskie i sowieckie

Sowieckie strącał w początkowym okresie "wielkiej wojny ojczyźnianej". Popatrz
                        na tabele.

> przyczynił się do zwiększenia ofiar hitlerowskiego ludobójstwa

Mam nadzieje, ze strzelajac do Ruskich przyczynił się do zmniejszenia ofiar
                        stalinowskiego ludobojstwa, np w Katyniu .
                        • Gość: Tramp Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 15:16
                          > Jak to "między innymi" ? Ile ich zestrzelił? Dwa? Cztery? Między innymi, a
                          > nawet przede wszystkim zestrzeliwywał radzieckie.

A ile według ciebie jest warte życie ludzkie? Życie pojedyńczego Anglika czy
                          Polaka za sterem samolotu brytyjskiego, broniącego niewinnej ludności cywilnej
                          przed bombowcami hitlerowskiego agresora, jest mniej warte od Rosjanina za
                          sterami samolotu sowieckiego podobnie broniącego swej ojczyzny? Co masz na ten
                          temat do powiedzenia. Słucham...
                • Gość: gosc Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:53
                  Co niektorym tutaj sie w mózgach pomieszało
              • legiony_mobruku Re: nie mam zamiaru stawiac mu pomnika :) 29.04.16, 12:26
                Jebać ruskich
    • koza16 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 25.01.05, 17:50
      zestrzelil 2 P51 Mustang i jeden Spitfire. Moze to byly samoloty dywizjonu 303?
      Oprocz tego zestrzelil 8 amerykanskich bombowcow. Reszta samolotow to
      radzieckie! Ale nie mozna chyba go potepiac byla wojna, wykonywal rozkazy. W
      powietrzu jest zasada albo ja jego, albo on mnie! Mysle ze nalezy docenic klase
      pilota!
      • Gość: TRamp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 25.01.05, 21:38
        >Ale nie mozna chyba go potepiac byla wojna, wykonywal rozkazy.

Nie tylko można, ale należy potępić takie rozkazy. Cały świat potępił rozkazy
        Hitlera i jego zbrodniczej kliki, którzy pchnęli Niemców w wir bezsensownej i
        okrutnej wojny. Pokój duszom tych, którzy zginęli. Dajcie spokój pamięci
        Helmuta Rüfflera, bo służąc tak gorliwie Führerowi nie przyniósł Wałbrzychowi
        zaszczytu. Zamilczie i pomyślcie, że najlepiej gdyby wszystko co o nim napisano
        i co znajduje się w archiwach, pokryła gruba warstwa bibliotecznego kurzu.
        • ledwozipie Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 25.01.05, 22:35
          Helmut Rüffler, pewnie jak setki milionów przed nim, był tylko zwykłym
          żołnierzem służącym swojej ojczyźnie. Nie wiemy czy służył gorliwie, wiemy że
          był dobry w tym co robił. Myślisz Trampie, że wszyscy żołnierze Wermachtu czy
          Luftwaffe byli zwyrodniałymi mordercami??? Pamiętaj, że w takich przypadkach,
          takich momentach dziejowych większość z nas jest tylko trybikami w maszynie.
          • embriao Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 25.01.05, 22:55
            tylko ze te trybiki powoduja ze ta maszyna działa. Nie wierzę w gadanine ze to
            hitler rozpetał 2 wojne swiatowa a niemcy nie mieli z tym nic wspólnego. Byli
            tacy co chcieli napadac i zabijac, tak jak teraz znajda sie ci co poparli napad
            na Irak . ot tyle.
            • arek354 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 25.01.05, 23:03
              embriao napisał:

> Nie wierzę w gadanine ze to
              > hitler rozpetał 2 wojne swiatowa a niemcy nie mieli z tym nic wspólnego.

Niemcy dlatego przegrali wojnę, bo ci z NRD strzelali w powietrze ....
            • Gość: Mewa! Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 05:24
              Nie zapominajcie, że Adolf Hitler został wybrany w demokratycznych wyborach-
              to naród niemiecki go wybrał i ponosi za to odpowiedzialność!!
              • pressforum Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 26.01.05, 11:52
                no i zrobilo sie nam calkiem polskie piekielko na forum. zalosne.
                • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 217.30.143.* 26.01.05, 12:30
                  pressforum napisał:

> no i zrobilo sie nam calkiem polskie piekielko na forum. zalosne.

Zamęt w tym temacie wprowadził Tramp, facet z klapkami na oczach.
            • Gość: Milosnik kolei Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 22:31
              embriao napisał:
              > Byli tacy co chcieli napadac i zabijac, tak jak teraz
              > znajda sie ci co poparli napad
              > na Irak . ot tyle.

Tomek, racja, ale chcieć wojny a w niej uczestniczyc to dwie inne sprawy. U nas
              jest tak, ze ci co chca wojny w Iraku pierdza w stolki i zza biurek wydaja
              takie decyzje. A zolnierz idzie bo... ma taki rozkaz. Na pewno wiemy, ze facet
              uczestniczyl w wojnie bo taki mial rozkaz, nie wiemy na 100% czy tego chcial.
              Faktem jest, ze strzelal do wroga ale do zolnierzy, nie do cywilow. A to jest
              wielka roznica, zasadnicza wrecz. Walczyl na froncie a nie w Auchwitz. Nie
              spalil wioski na Ukrainie (tu dziekuje jednemu koledze za natchnienie) ale
              walczyl z zolnierzami. Tramp tego nigdy nie zrozumie, ty mam nadzieje, ze tak :)

• Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 13:15
            > Helmut Rüffler, pewnie jak setki milionów przed nim, był tylko zwykłym
            > żołnierzem służącym swojej ojczyźnie. Nie wiemy czy służył gorliwie, wiemy że
            > był dobry w tym co robił. Myślisz Trampie, że wszyscy żołnierze Wermachtu czy
            > Luftwaffe byli zwyrodniałymi mordercami??? Pamiętaj, że w takich przypadkach,
            > takich momentach dziejowych większość z nas jest tylko trybikami w maszynie.

Zgadza się, ale chrzanienie głupot, że "nie wyrządził nam aż tak wiele zła..."
            zakrawa na paranoję.
            • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 217.30.143.* 26.01.05, 13:22
              > Zgadza się, ale chrzanienie głupot, że "nie wyrządził nam aż tak wiele
              zła..."
              > zakrawa na paranoję.

Napisz, co dobrego zrobili dla nas Rosjanie ktorych ten Niemiec zestrzeliwal, a
              o ktorych w polemice z Arkiem nawet nie wspominasz, chociaz byla tam poruszona
              sprawa np Katynia. Sluchamy....
              • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 14:16
                > Napisz, co dobrego zrobili dla nas Rosjanie ktorych ten Niemiec zestrzeliwal,
                > a o ktorych w polemice z Arkiem nawet nie wspominasz, chociaz byla tam
                > poruszona sprawa np Katynia. Sluchamy...

Sugerujesz tu takie głupoty jakby tylko i wyłącznie Niemcy i Rosjanie
                uczestniczyli w tej wojnie, a my, Francja, Wielka Brytania, USA i inni jedynie
                się przyglądali. W końcu to Niemcy były agresorem i pierwsi napadli na Polskę i
                rozpętali tą wojnę. Gdyby tego nie zrobili Ruscy by tu nie weszli i by nie było
                Katynia i innych ofiar tej wojny.

• Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 217.30.143.* 26.01.05, 14:37

> W końcu to Niemcy były agresorem i pierwsi napadli na Polskę

A ruscy drudzy !

> Gdyby tego nie zrobili Ruscy by tu nie weszli

Pieprzysz głupoty. Sugerujesz w swojej wypowiedzi, że Ruscy weszli by nam pomóc
                  przed hitlerowskim najezdzcą, a prawda jest zupelnie inna. Ruscy weszli, bo tez
                  byli najezdzcą. Auschwitz to sprawa hitlerowców, a Katyn to zasluga Ruskich.
                  Prosze cie, wiecej nie pisz bo chrzanisz takie bzdety, ze czytac tego nie
                  mozna. Nie masz pojecia o historii.
                  • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 15:29
                    > Pieprzysz głupoty. Sugerujesz w swojej wypowiedzi, że Ruscy weszli by nam
                    > pomóc

Nie. To ty to sugerujesz i chrzanisz głupoty. Gdyby Hitler nie uderzył, Ruscy
                    by nie weszli do Polski, bo jeszcze świeżo pamiętali jak dostawali w dupę w 20
                    roku. Poza tym weszli dopiero wtedy, kiedy już było wiadomo, że Wojsko Polskie
                    poniosło na tyle duże straty, że mogli wkraczać bez strat własnych i nie
                    napotykając na opór z naszej strony.

Czytając wypowiedzi niektórych dyskutantów na forum wałbrzyskim widzę, że
                    podlizujecie się Niemcom. Boicie się, że was wykupią albo wysiedlą na spowrotem
                    Ukrainę? Na co liczycie?
                  • arek354 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 26.01.05, 16:28
                    Gość portalu: waldenburczyk napisał(a):

> Pieprzysz głupoty. [...]

Waldenburczyk, bądź mądrzejszy i już nie komentuj postów Trampa.
                    Proszę Cię, bądź mądrzejszy :) Nie przekonasz go, bo to niewykonalne. Ja już
                    odpuściłem, bynajmniej nie z braku argumentów ...
                    • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 20:52
                      arek354 napisał:

> Gość portalu: waldenburczyk napisał(a):
                      >
                      > > Pieprzysz głupoty. [...]
                      >
                      > Waldenburczyk, bądź mądrzejszy i już nie komentuj

Bardzo słuszne spostrzeżenie. Przynajmniej zaoszczędzicie innym czytania tego
                      waszego wazeliniarstwa. Jak już chcecie pisać o Niemcach zapisanych piękną
                      kartą w historii Wałbrzycha piszcie na przykład o tych, którzy przyczynili się
                      do rozwoju turystyki w tej części Sudetów. Dajcie wrzeszcie spokój ludziom
                      oszukanym przez faszyzm, którzy gorliwie służyli swemu Führerowi, bo cele i
                      zadania jakie wykonywali nie zasługują na chwałę.
                      • Gość: Historyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 195.116.150.* 26.01.05, 21:37
                        Człowieku to ty daj spokuj już z tym co piszesz gloryfikujesz Rosjan ponad miare
                        choc sam wiesz ze ich polityka doprowadzila nie tylko Wałbrzych ale całą Polske
                        do zacofania i biedoty a jesli chodzi Niemców nie da sie uniknac ze Wałbrzych od
                        nie pamietnych czasów był niemiecki i nie da sie tego zmienic ze przed 1945
                        rokiem jesykiem urzedowym nie byl polski zrozum ze jaka by nie byla to jest
                        historia naszego miasta to co znaczy ze Oświęcim powinni zmieść z poweiszchni
                        ziemi ? bo znajdzie sie paru takich jak ty co bede jeczec jak stare baby co to
                        tam i wogole.......
                        • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 21:59
                          > Człowieku to ty daj spokuj już z tym co piszesz gloryfikujesz Rosjan ponad
                          > miare

Jeżeli w którymkolwiek moim poście dostrzegasz gloryfikowanie Rosjan to
                          powienieneś się leczyć. Ja tylko przypominam fakt, że to Niemcy napadły na
                          Polskę, a Rosjanie weszli dopiero kiedy już nasze wojska były rozbite przez
                          Niemców. Sami by nie odważyli się uderzyć na Polskę, bo dobrze jeszcze
                          pamiętali jak w 20 roku dostawali od nas w dupę.

Gdyby Niemcy nie napadły na Polskę, to Sowieci by nie weszli. Jak się mają
                          do tego wasze pochwały, że jakiś wałbrzyszanin zestrzeliwał sowieckie samoloty?
                          Bronił wtedy Polski przed "sowiecką agresją"? Nie. Niemcy i Sowieci dzielili
                          Polskę równo - jak im tylko pasowało. Twoje wazeliniarstwo mnie przeraża. A
                          może tyś z tych, co takie miejsca ludobójstwa jak Oświęcim określają
                          jako "polskie obozy koncentracyjne"?
                          • Gość: Historyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 195.116.150.* 26.01.05, 22:19
                            O ja nie moge czlowieku co ty wypisujesz hehe ten tekst z tym cudem nad wisla
                            mnie doslownie zabija co ty pier.. za glupoty chlopie to jest przeszlo 20 lat
                            roznicy przez ten okres przeszedl kryzys gospodarczy takiego stopnia ze nawet
                            sobie tego nie wyobrazasz polacy musieli odbudowac swoj kraj jedynym sukcesem to
                            chyba bylo tylko dla polski budowa portu w gdyni a ty mi tu piszesz ze sie
                            bali??? clzowieku rosjanie nie wiem czy wiesz byli wtedy mocarstwem i jak by
                            chcieli to by nas z blotem zmieszali nie wiem czy wiesz ale jeszcze byly na
                            arenie politycznej w tych latach tacy dwaj osobnicy jak Ribbentrop i Molotov ale
                            pewnie nawet nie wiesz kto to wogole byl a co do okreslania to ty pewnie z
                            takich co za komuny teki do SB wozil na wszystkich wokolo.....powaga to juz jest
                            naprawde zalosne z twojej strony czlowieku
                            • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 22:42
                              >O ja nie moge czlowieku co ty wypisujesz hehe ten tekst z tym cudem nad wisla

Nie było żadnego cudu, jak relacjonował jeden z uczestników tamtej wojny. Po
                              prostu "daliśmy Bolszewikom zdrowo w dupę". Kiedy do wojny z Bolszewikami
                              przystąpiły dobrze uzbrojone i zdyscyplinowane oddziały polskie, zaprawione w
                              zwycięskich bojach podczas Powstania Wielkopolskiego, pognały Ruskich, że
                              uciekali - jak to mówią, gdzie "pieprz rośnie". Dziś mało kto o tym pamięta, że
                              Wielkopolska pozostawiona przez Piłsudskiego sam na sam ze swoim Powstaniem,
                              później ratowała jego dupę i kraj przed zalewem Bolszewików.

> clzowieku rosjanie nie wiem czy wiesz byli wtedy mocarstwem

Tak tak. W 1939 roku byli jeszcze kolosem na glinianych nogach. Zanim się
                              opamiętali i wzięli w garść, Niemcy pognali ich aż pod Moskwę...

• Gość: karawaniarz Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 21:45
                        Gość portalu: Tramp nieważne co napisał(a):

> ..........

Pies szczeka, karawana idzie dalej :)
                        • Gość: Helmut Rüffler Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.01.05, 21:37
                          Dajcie mi już spokój. Było, minelo. Przeciez Helmut Kohl juz sie z wami
                          pojednal i przeprosil....
              • embriao Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 26.01.05, 21:47
                Pozwolili wprowadzic administracje polska na podbitych przez siebie terenach. A
                mogli prowadzic taka sama polityke eksterminacji biologicznej narodu jak
                hitlerowcy. Bo ten kto stawia znak rownosci pomiedzy tym co sie dzialo przed 45
                rokiem i po to jest albo cymbał, albo ślepiec albo zwyczajnie nie zna historii :)
                • Gość: Historyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 22:11
                  tak wprowadzili ta administracje ale zrozum co sie stalo dziesiatki okradzionych
                  muzeow, kradzierze morderstwa co tez byli czysci? a co z prl-em (w sumie mozna
                  polemizowac komu bylo lepiej) ale co ze nasz kraj nie objal plan marszala bo
                  nasi PRZYJACIELE sie nie zgodzili to co ? tez dobze? ze bieda az piszczy rozwoj
                  na poziomie etiopii? nikt nie probuje stawiac znakow rownoscie pomiedzy czasami
                  powojennymi a przed to bylo calkiem co innego woda a ogien
                  • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 22:30
                    > tak wprowadzili ta administracje ale zrozum co sie stalo dziesiatki
                    > okradzionych muzeow, kradzierze morderstwa co tez byli czysci?

Nie przesadzaj. Nie porównuj zbrojnego napadu hitlerowskich Niemiec na Polskę i
                    zmasowanych bombardowań polskich miast oraz ostrzeliwania uciekającej
                    bezbronnej ludności cywilnej przez samoloty osławionej Luftwaffe, rabunków
                    dzieł sztuki, palenia wsi i rozstrzeliwania cywilów przez reguralne wojska
                    niemieckie, niszczenia dorobku materialnego polskiej kultury, a szczególnie
                    planowego wyniszczania ponad 6 milionów obywateli polskich, do zjawisk o
                    charakterze przestępczym, które były udziałem niektórych Sowietów podczas
                    działań wojennych. To nie ta skala i nie te proporcje.
                    • Gość: Historyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 195.116.150.* 26.01.05, 22:37
                      tak myslalem ze nie wiesz kto to byl Ribbentrop i Molotov szkoda a teraz wyobraz
                      sobie ze zamiast rosjan stalismy sie pod panowaniem zachodu i wobraz sobie
                      polske teraz po tych latach i swoje zarobki....
                      • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 22:55
                        > sobie ze zamiast rosjan stalismy sie pod panowaniem zachodu i wobraz sobie
                        > polske teraz po tych latach i swoje zarobki....

A co? Uważasz, że lepiej aby Sowieci przegrali z NIemcami, a my byśmy mieli
                        wylecieć przez komin jakiegoś krematorium w obozie koncenracyjnym lub - jako
                        podludzie - zamęczyli nas niewolniczą pracą?

Po prostu mieliśmy to szczęście, że spotkało nas mniejsze zło. Byli tacy, co
                        podlizywali się Sowietom, teraz - widać po tym forum - ujawniają się i tacy,
                        którzy prześcigają się w podlizywaniu się Niemcom. Ci, którzy podlizują się
                        Amerykanom na razie siedzą cicho, choć ostatni post zaczyna lekko trącić tą
                        odmianą wazeliniarstwa.
                    • Gość: Polak Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 22:47

> Nie przesadzaj. Nie porównuj zbrojnego napadu hitlerowskich Niemiec na Polskę
                      [...] rabunków
                      > dzieł sztuki [...] do zjawisk o
                      > charakterze przestępczym, które były udziałem niektórych Sowietów podczas
                      > działań wojennych.

Ciekawe kto wiecej ukradl, na pewno faszysci, bo Sowieci byli
                      tylko "niektorzy", hehe. Aleś ty pustak, chlopie, pustak, po trzykroc pustak !
                      Hehehe, nie wyrobie :) Zjawiska o charakterze przestepczym :) Watek roku :)

• Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 23:09
                        > Ciekawe kto wiecej ukradl, na pewno faszysci, bo Sowieci byli
                        > tylko "niektorzy", hehe.

Może jakieś konkrety? Ile to wszelakiego dobra Sowieci wywieźli z Warszawy? Co
                        takiego cennego zagrabili w Poznaniu, Krakowie czy Łodzi?

Z terenów Dolnego Śląska Sowieci wywieźli wiele, to fakt. A niektórzy nasi
                        rodacy to byli może święci? Dobrze pamiętam relacje moich rodziców, jak
                        ubolewali nad tym, że kiedyś byli bezsilni widząc jak Polacy niszczą nawet
                        groby szukając "skarbów", ile różnych rzeczy polscy szabrownicy masowo wywożą z
                        Karpacza i okolic w głąb kraju...
                        • Gość: sztyrlic Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 23:20
                          Tak ciągle mówisz o bombardowaniach cywilnych obywateli przez morderców z
                          Luftwaffe, a co powiesz na dywanowe naloty na Drezno? Tam też gineli cywile, A
                          Hiroszima?? A Nagasaki?? Alianci tez nie mieli litości dla cywili drogi kolego.
                          • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 26.01.05, 23:45
                            > Tak ciągle mówisz o bombardowaniach cywilnych obywateli przez morderców z
                            > Luftwaffe, a co powiesz na dywanowe naloty na Drezno?

A to nie Luftwafe pierwsza dała przykład bombardowania polskich miast
                            zmasowanymi atakami bombowymi? A o doszczętnym zbombardowaniu Wieruszowa przez
                            bombowce Luftwaffe i tysiącach zabitych cywili 1 września nad ranem słyszał? A
                            zmasowane ataki bombowe Luftwaffe na Londyn to kto zapoczątkował? Tamte naloty,
                            o których piszesz, były odwetem za zniszczenia dokonane przez Luftwaffe.

Tak to już bywa, że "kto mieczem wojuje od miecza ginie". Szkoda, że Niemcy,
                            zanim uderzyli na Polskę, Belgię, Holandię, Francję, Wielką Brytanię a potem
                            podbijali kolejne państwa Europy, nie pomyśleli o tym.
                            • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.05, 11:15

>Tamte naloty, o których piszesz, były odwetem za zniszczenia dokonane przez
                              >Luftwaffe. ak to już bywa, że "kto mieczem wojuje od miecza ginie".

Pierdzielisz glupoty, facet. Kampania wrzesniowa tez byla odwetem, za Grunwald !
                              • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 27.01.05, 12:21
                                > Pierdzielisz glupoty, facet. Kampania wrzesniowa tez byla odwetem, za
                                > Grunwald !

Jak na razie ty tu wypisujesz kompletne bzdety. Wg ciebie Oświęcim i
                                inne "polskie obozy koncentracyjne" były niewątpliwie odwetem za to,
                                że "podludzie" odważyli się stawić czoła hitlerowskiej machinie wojennej, w
                                której uczetniczył osławiony As Luftwaffe broniąc terenów na których znajdowały
                                sie podobne obozy śmierci przed armiami sił sprzymierzonych, które - gdyby nie
                                tacy jak on - "bohaterowie", mogli wcześniej przynieść ich więźniom wolność.
                                • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.05, 12:41

> Jak na razie ty tu wypisujesz kompletne bzdety. Wg ciebie Oświęcim i
                                  > inne "polskie obozy koncentracyjne" były niewątpliwie odwetem .....

Gdzie napisałem coś o tym co sugerujesz? Co to za pieprzenie " wg Ciebie
                                  Oswiecim ..." itd. ? Gdzie napisalem o Oswiecimiu? Ty wszo, poraz ktorys z
                                  rzedu probujesz kolejnemu rozmowcy wmowic cos, czego nie powiedzial. Prowadzisz
                                  tu juz potyczki slowne z arkiem, historykiem, ze mna i kilkoma innymi
                                  rozmowcami, a gadasz zupelnie od rzeczy. Wmawiasz wszystkim, ze powiedzieli to,
                                  czego nie powiedzieli i jeszcze czerpiesz z tego satysfakcje. To najgorszy
                                  rodzaj zboczenia. Nawet nie potrafie tego nazwac. Zostawiam cie samego ze swoja
                                  chorobą. Niech cie toczy ten rak zaklamania i ch..j wie czego. Nikt cie tu nie
                                  przekona, ze nie masz racji. Racje masz tylko TY. SAM JEDEN. A reszte, ktorzy
                                  maja inne zdanie od ciebie nazwales wczesniej wazeliniarzami.... Szkoda
                                  gadac... istoto bez krzty honoru.
                                  • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 28.01.05, 10:25
                                    > Gdzie napisałem coś o tym co sugerujesz? Co to za pieprzenie " wg Ciebie
                                    > Oswiecim ..." itd. ? Gdzie napisalem o Oswiecimiu?

Napisałeś: "Kampania wrzesniowa tez byla odwetem, za Grunwald". Skoro tak, to
                                    Oświęcim był skutkiem zagarnięcia ziem polskich przez hitlerowskie Niemcy
                                    podczas kampanii wrześniowej. Jasne? Jasne.

>Ty wszo, (...)

Wszami to są tu ci, którzy chwalą asa Luftwaffe twierdząc m.in., że "pomagał
                                    Polsce zestrzeliwując sowieckie samoloty". A w rzeczywistości Sowieci wyzwolili
                                    takie obozy jak Oświęcim, pozwolili utworzyć odrębne państwo polskie na
                                    zajętych przez siebie terenach. I nie prowadzili polityki eksterminacji
                                    biologicznej ludności polskiej jak hitlerowcy. Ten kto stawia znak równości
                                    pomiędzy tym co robili Niemcy przed 1945 rokiem, a tym co działo się później
                                    jest kompletnych ignorantem, cymbałem do kwadratu, zaślepionym nienawiścią albo
                                    w ogóle nie zna historii.

>istoto bez krzty honoru.

Powszechnie wiadomo, że brak honoru cechuje właśnie tych, którzy się podlizują,
                                    w tym wazeliniarzy mylących fakty, wydarzenia i okrutnie przekręcających
                                    historię.
                                  • Gość: amelek Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.core.lanet.net.pl 31.01.05, 14:03
                                    Polecam treść poniższego posta:
                                    tiny.pl/tp7
                                    • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 31.01.05, 14:49
                                      Polecam treść poniższego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=19353730&v=2&s=0
    • Gość: krzysztof88 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 12:12
      Nie wszyscy żolnierze niemieccy byli narodowymi socjalistami. Byc moze miał do
      wyboru: albo wojsko albo stryczek za zdrade hitlera. Jakolwiek i tak wybral
      lepiej niz inni bo nie patrzył w twarz osobie ktora zabijal. Przyleciał na
      macierzyste lotnisko i skladał raport: tyle i tyle MASZYN.
      • Gość: Tramp Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.p-s-inter.net 27.01.05, 00:15
        > Nie wszyscy żolnierze niemieccy byli narodowymi socjalistami. Byc moze miał
        > do wyboru: albo wojsko albo stryczek za zdrade hitlera. Jakolwiek i tak
        > wybral lepiej niz inni bo nie patrzył w twarz osobie ktora zabijal.
        > Przyleciał na macierzyste lotnisko i skladał raport: tyle i tyle MASZYN.

Sądzisz, że ja tego nie rozumiem? Zrozum, że tak czy inaczej jego czyny nie
        zasługują na chwałę i lepiej zamknąć tą kartę historii. Jeden z moich dziadków -
        jako poddany cesarza Prus - został wcielony przymusowo do Wehrmachtu i był
        ciężko ranny na froncie w lewe płuco. Przeszedł poważną operację i przeżył.
        Został iwalidą wojennym, schorowanym i cierpiącym do końca życia. Dostał nawet
        jakiś tam krzyż żelazny, ale nigdy się tym nie szczycił, a unikał rozmów w
        rodzinie na ten temat i prosił aby nie wracać do tamtych przykrych dla niego
        zdarzeń.

Dajcie już spokój temu Helmutowi, bo rekordy w zestrzeliwaniu samolotów, w
        których gdzie ginęli ludzie, nie są godne pochwały. Są Niemcy, którzy zapisali
        się w historii Wałbrzycha np. działalnością służącą rozwojowi turystyki.
        Właśnie o takich ludziach wypada wspominać.
        • Gość: waldenburczyk Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.05, 11:36
          > Nie wszyscy żolnierze niemieccy byli narodowymi socjalistami.

>Sądzisz, że ja tego nie rozumiem?

Od dwóch dni dajesz wszystkim do zrozumienia, że nie rozumiesz.

>Zrozum, że tak czy inaczej jego czyny nie
          >zasługują na chwałę i lepiej zamknąć tą kartę historii.

Nikt tu nie wychwalał zasług pilota, podane były tylko suche FAKTY. A
          idiotyczne myslenie, ze o tym co nam "nie lezy" powinno sie nie mowic, prowadzi
          do zaklaman i wypaczania historii

>Jeden z moich dziadków został wcielony przymusowo do Wehrmachtu

Skad pewnosc , że Helmut R. nie został na siłę wcielony do Luftwaffe ?

> ... ciężko ranny na froncie w lewe płuco.

Pilot Helmut R. również został ranny

> Dostał nawet jakiś tam krzyż żelazny,

Za darmo go nie dostał. Musiał oddać jakieś niebywałe zasługi dla Rzeszy.

> Są Niemcy, którzy zapisali się w historii Wałbrzycha
          > np. działalnością służącą rozwojowi turystyki.

Podziękujmy zwłaszcza Henrykowi I Brodatemu, który sprowadził tu pierwszych
          niemieckich kolonistów. No bo gdyby nie on, Helmut Ruffler urodziłby się
          zapewne jako Jan Kowalski i w czasie ostatniej wojny strzelałby do Niemców.
          A to juz bylby powod do dumy !
          • Gość: Tramp Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.p-s-inter.net 27.01.05, 12:12
            > Nikt tu nie wychwalał zasług pilota, podane były tylko suche FAKTY.

Kłamiesz. Wymieniono go jako sławnego Wałbrzyszanina. Wątpliwa to "sława". Poza
            tym zaroiło się tu od idiotycznych komentarzy sugerujacych, że Luftwaffe nie
            wyrządziła nam zbytnio szkody, a zestrzeliwując sowieckie samoloty pomagał nam
            wyzwolić się spod sowieckiej okupacji.
            • Gość: waldenburczyk Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.05, 12:30
              Napisz cos więcej o swoim dziadku. Np. ile Polaków zastrzelił albo ile zgwałcił
              Polek.... Ten zelazny krzyz to chyba nie kupiony na gieldzie... ?
              • Gość: Tramp Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.p-s-inter.net 27.01.05, 14:13
                > Napisz cos więcej o swoim dziadku. Np. ile Polaków zastrzelił albo ile
                > zgwałcił Polek.... Ten zelazny krzyz to chyba nie kupiony na gieldzie... ?

Naucz się czytać uważnie. To było za czasów pruskich, kiedy zotał przymusowo
                wcielony do Wehrmachtu, wysłany na front zachodni i nie miało nic wspólnego z
                tym co wyczyniał na ziemiach polskich hitlerowski Wehrmacht pdczas II wojny
                światowej.
                • Gość: waldenburczyk Re: Dajcie spokój Helmutowi! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.01.05, 23:35

> zotał przymusowo
                  > wcielony do Wehrmachtu, wysłany na front zachodni

Czyli strzelał do Francuzów i Angoli...

• Gość: rik Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 194.204.171.* 28.01.05, 10:16
      Taa,tylko tak sie sklada ze w Luftwaffe czesto,gesto piloci przypisywali sobie
      zwyciestwa ktorych nie bylo.Poprostu po powrocie meldowali ilosc zestrzelen i
      tyle bylo im zapisywane,jak tez to samo zestrzelenie bylo przypisywane kilku
      pilotom.Znany jest przypadek pewnego niemieckiego asa podczas kampanii
      afrykanskiej ktory zameldowal w ciagu jednego dnia kilkanascie zestrzelen w tym
      bodaj z 5 hurricanow.W tym dniu zas RAF stracil tylko jednego Hurri i to w
      zupelnie innym miejscu.Podczas Battle of Britain gdyby statystyki zestrzelen
      byly prawdziwe to juz w polowie bitwy RAF by nieistnial.Ciekawe tez ile ten
      bohater ma zestrzelen spadochroniarzy,jako ze ten proceder byl na porzadku
      dziennym juz od 1wrzesnia 1939roku.
      • Gość: prowokator Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 00:22
        Słyszałem, że PINOKIO był wystrugany z drewna spławianego Lisią Sztolnią, a w
        korytarzu powietrznym nad naszym, słynnym miastem raz przeleciała jedna z
        sióstr Wiliams!!!!
      • koza16 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 29.01.05, 14:28
        pewnie miales na mysli strzelanie do pilotow uciekajacych na spadochronie z
        zestrzelonych maszyn? To spora roznica niz strzelanie do spadochroniazy! I
        niestety jest to fakt!
        • stanrick Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 29.01.05, 17:38
          Oczywiscie ze mialem na mysli strzelanie do pilotow ratujacych sie na
          spadochronach.
          • Gość: waldenburczyk Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 20:26
            Tak czy siak, Helmut Ruffler był niezly w tym co robił. Pod koniec wojny zostal
            pilotem oblatywaczem pierwszego odrzutowego mysliwca II wojny światowej Me 262.
            Nie postawie za tym zdaniem wykrzyknika, bo bedzie zaraz dym nie o tresc, tylko
            o ten pieprzony wykrzyknik :)
            • koza16 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 30.01.05, 11:17
              Wiec wlasnie dlatego pisalem ze nalezy mu sie szacunek, albowiem swietnym
              pilotem byl! (ja postawilem wykrzyknik)
              • a-r Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 31.01.05, 11:32
                koza16 napisał:

> Wiec wlasnie dlatego pisalem ze nalezy mu sie szacunek, albowiem swietnym
                > pilotem byl! (ja postawilem wykrzyknik)

Musisz mieć nierówno pod sufitem, skoro domagasz się szacunku dla pilota, który
                realizował zbrodnicze plany hitlerowskiej Luftwaffe wykonując gorliwie rozkazy
                głównego zbrodniarza nazistowskiego - Hermana Goeringa, skazanego na karę
                śmierci przez Międzynarodowy Trynunał na prosesie w Norymberdze.
                • Gość: Polak Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: 81.168.209.* 31.01.05, 19:03
                  a-r napisał:

> koza16 napisał:
                  > Wiec wlasnie dlatego pisalem ze nalezy mu sie szacunek, albowiem swietnym
                  > pilotem byl! (ja postawilem wykrzyknik)
                  >
                  > Musisz mieć nierówno pod sufitem, skoro domagasz się szacunku dla pilota

O, kolejny wmawia innym coś, czego nie powiedzieli. Koza16 NIE DOMAGAŁ się od
                  innych szacunku dla pilota, tylko sam jeden go wyraził! Nikogo do tego nie
                  namawiał. Po sposobie pisania mysle, że Trampek sie zalogował jako a-r :P
                  • Gość: Tramp Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.p-s-inter.net 31.01.05, 20:01
                    > O, kolejny wmawia innym coś, czego nie powiedzieli. Koza16 NIE DOMAGAŁ się od
                    > innych szacunku dla pilota, tylko sam jeden go wyraził!

Każdy, kto umie myśleć logicznie dojdzie bez większego trudu do wniosku, że kto
                    pisze na forum publicznym: "nalezy mu sie szacunek", pragnie przekonac innych
                    do swych poglądów i do wyrażenia szacunku wobec tej osoby. I jest oczywiste, że
                    namawia do tego uczestników forum. Widać wyraźnie, że nie należysz do takich,
                    którzy potrafią myśleć o tym co piszą inni.
                • koza16 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 01.02.05, 17:32
                  a-r napisał:

> koza16 napisał:
                  >
                  > > Wiec wlasnie dlatego pisalem ze nalezy mu sie szacunek, albowiem swietnym
                  >
                  > > pilotem byl! (ja postawilem wykrzyknik)
                  >
                  > Musisz mieć nierówno pod sufitem, skoro domagasz się szacunku dla pilota,
                  który
                  >
                  > realizował zbrodnicze plany hitlerowskiej Luftwaffe wykonując gorliwie
                  rozkazy
                  > głównego zbrodniarza nazistowskiego - Hermana Goeringa, skazanego na karę
                  > śmierci przez Międzynarodowy Trynunał na prosesie w Norymberdze.
                  >

Widzisz mnie chodzilo o to ze mam szacunek dla kazdego dobrego pilota bo wiem
                  jaka to trudne i niebezpieczne zajecie. Zwlaszcza w czsie WWII. I nie ma dla
                  mnie znaczenia czy pilot byl polakiem, nowozelandczykiem, niemcem czy
                  rosjaninem! Oni byli tylko trybikami w maszynie, wiesz czym sie konczylo
                  odmowienie wykonania rozkazu w czsie wojny? Ciekawi mnie bardzo jak ty
                  zachowalbys sie w takiej sytuacji. Poza tym polscy piloci tez nie byli bez
                  skazy i tez zdarzalo im sie strzelac do uciekajacych na spadochronie wrogow.
                  Drezno tez bombardowaly polskie zalogi bombowe. Polecam ksiazke "Sprawa
                  Honoru"
    • krzysztof88 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 31.01.05, 22:45
      Czytając Wasze posty wydaje mi sie, że w sumie i tak do niczego nie dojdziecie
      jeżeli będziecie się nawzajem oskarżać, kto był lepszy - czy Rosjanin, czy
      Niemiec. To, że ten pilot walczył w Luftwaffe ma tylko znaczenie historyczne,
      żadne więcej. Jest to rodzaju ciekawostka. To miasto nie jest tak rdzennie
      polskie jak Kraków - chcę przez to powiedzieć, że ten człowiek zawsze uważał
      Waldenburg za "swoją małą ojczyznę". Gdy trwała wojna walczył za swoje słuszne
      dla niego ideały. Czy potępiamy katolików za to że kiedyś organizowali wyprawy
      krzyżowe? To - w ich czasach było chwalebne - ale czy teraz My tak uważamy?
      A tak w drodze ciekawostki to, że Hitler napadł na ZSSR to tylko ubiegł fakty,
      Stalin potrzebował jeszcze pół(!) roku aby samemu zaatakować III Rzeszę. Kto
      wtedy byłby agresorem? I czy ten fakt jakby zaistniał zmieniłby coś w Naszej
      historii??
    • mrzagi01 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 07.02.05, 09:58
      fajnie- mamy swojego wybitnego naziste :))) trzeba by jakas ulice nazwac- albo
      przedszkole Jego imienia.
      • Gość: polak Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:58
        idz do dobrego lekarza chociaz watpie zeby ci pomogl
        • Gość: E.N.Y Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.nyc.rr.com 11.02.05, 04:22
          Nie rozumiem w czym panowie problem .Ten facet Helmut Ruffler to moze i bohater
          ale nie nasz,.Walbrzych dopiero po wojnie stal sie miastem nalezacym do
          Polski.Od zawsze byl niemiecki >nie ma sensu tego goscia ani teraz
          potepiac ,ani gloryfikowac. Trudno ,zeby sluzyl w armi czerwonej.Nie mamy z
          czego sie cieszyc,ze byl asem Luftwafe .Panowie ,szukajmy innych bohaterow.
          • mrzagi01 Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe 11.02.05, 12:41
            Gość portalu: E.N.Y napisał(a):

> Nie rozumiem w czym panowie problem .Ten facet Helmut Ruffler to moze i
            bohater
            >
            > ale nie nasz,.Walbrzych dopiero po wojnie stal sie miastem nalezacym do
            > Polski.Od zawsze byl niemiecki >nie ma sensu tego goscia ani teraz
            > potepiac ,ani gloryfikowac. Trudno ,zeby sluzyl w armi czerwonej.Nie mamy z
            > czego sie cieszyc,ze byl asem Luftwafe .Panowie ,szukajmy innych bohaterow.

tak jakby to wlansnie chcialem powiedziec...
    • Gość: Pawel Re: Helmut Rüffler - as Luftwaffe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.02.05, 16:38
      Ani to powod do dumy ani do wstydu dla nas. Natomiast warto jest znac historie i
      takie informacje sa ciekawe, prosze o wiecej.

A w sprawie powyzszej dyskusji - porownywanie Niemcow i ZSRR nie ma wiekszego
      sensu. To tak jakby sie pytac co jest lepsze - szarancza czy dzuma? Celem
      jednych i drugich bylo zniszczenie Polski, z tym, ze Rosja radziecka robila to
      sprytniej, cierpliwiej i podstepniej niz Hitler, zabijajac i wywozac na Syberie
      nie kogo popadnie ale tylko elity, rozpijajac, siejac propagande, itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka