Dodaj do ulubionych

precz z ortografią

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 22:45
wkurza mnie na tym forum to jesli kos cos napisze z BŁEDAMI PIERWSI WYRWYNI
odzywaja sie straznicy ortografii.Współczuję im sa tacy zacofani , mam 3
dzieciaków kazde ma problemy z powodu dysortografii i /lub dysleksji ale ci
straznicy sprawiaja wrażenie ze nic o takim zjawisku nie wiedzą
Przykład : człowiek pisze ,że usycha z miłosci a oni mu bach - chłopie
ortografia
Obserwuj wątek
    • ledwozipie Re: precz z ortografią 28.01.05, 23:08
      To nie dysleksja ani dysortografia. To zwykłe lenistwo, bo wystarczy tekst
      przekleić do Worda, który automatycznie podkreśli błędy i zasugeruje poprawki.
      Potem z powrotem wkleić na forum i po robocie. Niestety niektórym i tego się
      nie chce. Pisanie z rażącymi błędami ortograficznymi to brak szacunku dla
      czytelnika.
      Pozdrawiam
      • Gość: nieskaplikowany Re: precz z ortografią IP: 69.110.228.* 28.01.05, 23:52

ja bylem chyba pierwsza ofiara nietolerancii pseudo yntelygencyi
        na tym forum, przypiepszali sie do wszystkiego jak nie
        ortografia to interpunkcja jak nie interpunkcja to styl
        jak nie styl to brak wiedzy jak nie brak wiedzy to nieskaplikowany umysl
        ale takie nieskaplikowane umysly maja wieksza szanse przetrwac,
        swiadczy o tym brak tych yntelygentow na tym forum, pewnie wymarli jak dinozaury
        nie bede pisal ich nickow bo nie chce wywolywac duchow,
        sami zreszta popelniali bledy i swiadome nieuczciwosci
        cytujac czesci zdan, wciskajac w usta ludziom slowa ktorych nigdy nie napisali
        albo piszac do siebie nawzajem czasem do siebie samych
        wytykajac cudze bledy to taka yntelygentna zabawa pseudo ynteligentow
        ktorzy wierza w swoje IQ
        siedza pozniej przy komputerze i smieja sie do siebie samych jak to
        kogos osmieszyli ale nie widza jak sami sa smieszni,
        jesli ktos moze przejsc ponad bledami to z pewnoscia nie cierpi
        na widok zydow, katolikow, gejow, lesbijek, czarnych zoltych i meksykow,
        ale jesli jestes nietolerancyjny z powodu bledow i wytykasz je komus
        to z pewnoscia mierzi cie zyd, katolik, gej, itd....

kozystanie z oprogramowania jest latwe ale tylko dla kogos kto
        ma takie oprogramowanie i wie jak z niego kozystac
        jesli dorwie sie do tego forum jakis bezrobotny gornik to nie bedzie sie bawil
        w kozystanie z programu korygujacego bledy bo nie wie nawet ze taki jest
        naprawde wierzycie ze dostep do internetu jest powszechnie dostepny w Walbrzychu?

• Gość: KIBIC Re: precz z ortografią IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 30.01.05, 12:30
          Weż coś na uspokojenie i opamiętaj się.Jeżeli ktoś nie potrafi pisać nie musi
          tego robić.Kto nie ma słuchu nie musi publicznie śpiewać ,itd.
      • Gość: Bill G. Re: precz z ortografią IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 14:12
        Nie każdego stać na Worda ;)
    • Gość: o...dalacz Re: precz z ortografią IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 00:06
      Co????? Kiedy ktos kazał czytać książki to się s..dalało na koniec świata. To
      nie jest choroba tylko zwykłe z...bane lenistwo. Jak mozna nie znać
      ortografii????. Rozumiem: gramatykę, styl. To jest naprawdę trudne, ale
      ortografia??? Pi....dolisz jak potłuczona. Weż sobie książki do ręki, poczytaj,
      a wierz mi - nigdy nie zrobisz błędu ortograficznego. Zapamietasz wyrazy
      trudne. I nie gadaj głupot!!!!! Bo rzygać mi się chce. a tych innych inaczej na
      roboty przymusowe :))
      • Gość: truten Re: precz z ortografią IP: 69.110.228.* 29.01.05, 07:54
        ja nieskaplikowany truten znalazlem w twym tekscie bledy
        i co ty na to powiesz?
        jestes pewny ze znasz gramatyke i ortografie
        o stylu to nie wspomne.
      • Gość: bailon 23 Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 08:38
        czy na forum chodzi o ortografie czy o to aby poznac opinie na jakis temat? Poza
        tym posty powinny byc zgodne z netykieta a niekoniecznie z ortografia...
        • ledwozipie Futuryzm ? 29.01.05, 09:31
          No jasne że forum służy przede wszystkim do wymiany poglądów. W większości
          przypadków nie zwracam uwagi na czyjąś ortografię czy interpunkcję, ale gęsia
          skórka przechodzi mi po plecach jak czytam: "ktury", "gura", "chistoria" itp.
          NO chyba, że chodzi i Futuryzm.
          • ledwozipie ps. Futuryzm 29.01.05, 09:32
            Mańifest w sprawie ortografji fonetycznej(1921)

1. Wyhodząc z założeńa, że mowa ludzka jest kompleksem pewnej skali dźwiękuw,
            połączonych ze sobą i tworzącyh w ten sposub dźwięki złożone o pewnym umuwionym
            znaczeńu = słowa, za najważńejsze zadańe pisowńi każdej rozumiemy
            jaknajdoskonalsze oddańe za pomocą znakuw symbolicznych (liter) znakuw
            orgańicznyh (dźwiękuw). Idealną pisowńą zatem będźe pisowńa z gruntu prosta i
            ściśle fonetyczna. Wszystko co przesłańa ten cel lub mu bespośredńo ńe służy
            jest tem samem ńepotszebne, obćążające i szkodliwe. [...]
            ogłaszamy:
            3. Absurdem jest dla wyrażeńa jednego i tego samego dźwięku używańe 2 rużnyh
            znakuw (liter). Dlatego skreślamy raz na zawsze z alfabetu polskiego jako
            zbyteczne litery ó i rz, pońeważ w wymawiańu ńe rużńą śę ńiczem od liter u i ż
            lub sz i bez szkody dadzą śę pszez ńe zastąpić. Bardźej skomplikowańe
            pszedtawia śę sprawa z literami c i h, w kturyh wymawianiu fonetycznym zahodźi
            żeczywiśće pewna bardzo subtelna rużńica. Pońeważ jednak wyrażańe jednego
            dźwięku dwoma ńic ze sobą wspulnego ńe mającymi znakami (c i h), kturych
            połączeńe w żadnym raźe ńe daje takiego dźwięku h, za jaki go wymawiamy, jest w
            zasadźe absurdem, pszeto i w danym wypadku połączeńe liter ch z alfabetu
            polskiego wykreślamy.
            (....)Dlatego odtąd słowo tszy będziemy pisać zawsze pszez sz, ponieważ
            dźwięk ten jest w nim całkiem wyraźny i nie ma uzasadnionego powodu zstępowania
            go jakimś innym.(...)Ruwnież pszyrostek psze, pszed (...) pisać będźemy nadal w
            ten sposób, pomimo najszczerszych bowiem hęći ńe możemy śę dopatszyć
            najmńejszej różnicy międy słowami pszenica i pszenicować, ktura by nam to
            pierwsze kazała pisać w jakiś odrębny sposób(...)

"Jednodńuwka futurystuw " W Sandomierskiem, 25 marca 1921
            • Gość: bailon 23 Re: ps. Futuryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:35
              w sumie logiczne. jezyk sie zmienia a ostatnio zmiany sa coraz szybsze. Moze
              wkrotce dojdziemy do tego, ze ortografia bedzie uproszczona...
      • Gość: TOJA Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 13:13
        To ty O... ddalacz pie..dolisz. Jak masz skrzywinei w ortografii to możesz to
        troszke przyretuszowac lub zamaskowac ale jak sie emocjonalnei w cos
        zaangazyjesz to wybacz skupiasz sie raczje na stylu i na tym co chcesz
        przekazac a nei na ortografii. A czytanei ksiazek nei ma tu nic do rzeczy
        przykład? Moj własny czytam ksiazki od pierwszej kalsy szkoły podstawoej a w
        wieku lat anstu była to moja prawdziwa namiętność . I co na polskim w srednij
        szkole musiam bardzo skutecznie nadrabiac aktwynościa na lekcjach na szczęscie
        nauczylielka była madra kobieta i zazywczaj z wypracownai tych kalsowych
        stawiala mi diwe oceny. wiec nei sadze aby czytanei mialo decydujacy wpływ na
        ortografie. A uwazam ze brakiem szczucnkiu i neioczytania sa takei posty jak
        twój. Masz za maly zasób słów i MUSISZ uciekac sie do wulgaryzmów
        • Gość: maja Re: precz z ortografią IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 18:59
          SAME MĄDRALE na tym forum , a może frustraci ????
        • Gość: Jan Miodek Re: precz z ortografią IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.01.05, 21:22
          Gość portalu: TOJA napisał(a):

> nei sadze aby czytanei mialo decydujacy wpływ na
          > ortografie (teraz po naszemu: Nie sądzę, aby czytanie miało decydujący wpływ
          na ortografię, hehe)

Ja zaś mniemam, iż pisanie ma decydujący wpływ na zrozumienie (bądź nie)
          tekstu. Twojego tekstu nijak nie można zrozumieć... Zrozumiałaś?

• Gość: TOJA Re: precz z ortografią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:01
            Czy zoruzmialam ? Niby tak ale tak jakoś nijak, nie uwazam ortografii za cos
            niewaznego. Ci wszyscy którzy uważaja ja za cos najwazniejszego zwłaszcza tu
            na formum ( bo naprawdę głupio wyglada w oficjalnych dokumentach jak ktos pisze
            wykształcenie POCTAWOWE) i w pierwszje kolejnosci wytykanie ortografii to
            wśłanei brak wyobrazni, bo zeby zrouzmeic co ktos chcial napsiac, a zrobil to
            z błedemi to trzeba miec nielda wyobraznie czego życze wystzkim forumowiczą.
            • Gość: antyprymityw Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:13
              a teraz przeczytaj co napłodziłaś
    • Gość: precz z głupotą Re: precz z ortografią IP: *.238.101.234.adsl.inetia.pl 29.01.05, 21:48
      Nie można wszystkiego zwalać na dysleksję czy dysortografię. Tym bardziej, że
      wielu, którzy się tym zasłaniają, zupełnie nie ma pojęcia na czym polega istota
      tych problemów. A ortografia to podstawa języka, a nie jakieś akademickie
      wymysły.
      • Gość: slepajula Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:24
        jasne ,że nie mozna wszystkiego zwalac na dys ...lub dys.. i tym zakrywac
        zwyjle w swiecie lenistwo ale mi chodziło o to ,że przesadzacie .Wysłuchajcie
        co ten człowiek chce ,czym chce sie podzielic ...
        Zaraz mi sie przypominaja dzieciece lata /wy chyba nie js\estecie dzieciakam/ i
        pierwszy miłosny list od sympatii mielismy wtedy okolo 12 lta napisał ,że mnie
        strasznie koha i co miłam mu odpisac -chłopie ucz sie ortografii ?!
        tak napisałam ale zawstydziłam sie i listu nie wysłałam.I co ?kocha mnie dalej
        i to 30 lat
        Czego i wam straznicy ortografii zycze z całego serca
        • Gość: za a nawet przeciw Re: precz z ortografią IP: *.238.100.172.adsl.inetia.pl 30.01.05, 21:57
          Julo, dobrze, że Cię Twój mężczyzna "koha", miłość wybaczy jeden błąd, zwalmy
          to na burzę uczuć. Ale jeśli ktoś pisze tak, że nie można go zrozumieć, to już
          jest problem, a wiesz mi kumulacja błedów faktycznie uniemożliwia czasem
          prawidłowe zrozumienie i rodzą się nieporozumienia. Lekcją ortografii niech
          będzie historia pewnego studenta, któremu profesor za przekręcenie swojego
          nazwiska wpisał do indeksu: TFUJKA.
          • Gość: truten Re: precz z ortografią IP: 69.110.228.* 31.01.05, 02:26
            Gość portalu: za a nawet przeciw napisał(a):

> Ale jeśli ktoś pisze tak, że nie można go zrozumieć, to już
            > jest problem, a wiesz mi kumulacja błedów faktycznie uniemożliwia czasem
            > prawidłowe zrozumienie i rodzą się nieporozumienia.
            ===============================
            do tego by cos przeczytac nie trzeba znac ortografii
            ale by zrozumiec co sie czyta,
            nalezy posiadac wyobraznie,
            jesli nie potrafisz zrozumiec tekstu z bledami ortograficznymi,
            znaczy to nic innego jak jej brak.
            • Gość: neli Re: precz z ortografią IP: *.access.telenet.be 31.01.05, 20:55
              ortografia czy jest faktycznie nam poczebna czlowiek inteligetny na wyzszym
              poziomie i tak tekst zrozumie i bedzie z bledamy czy nie a ludzie skromne
              inteligeci i malego mozgu nie potrafia tego zrozumiec i wypisuja roznego
              rodzaju brednie na temat sposobu twojego pisania.
              • Gość: antyprymityw Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:16
                jestes boska!
                Mam IQ powyzej przeciętnej i wyobraźnię też niczego sobie, ale by Twoje
                wypociny zrozumieć to trzeba chyba byc geniuszem
                • Gość: bailon 23 Re: precz z ortografią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:19
                  pewnie tak ale to nie wynika chyba z ortografii :)
                • Gość: popieram Re: precz z ortografią IP: *.238.101.187.adsl.inetia.pl 01.02.05, 00:24
                  Wyobraźnia raczej nie służy do rozumienia tekstu, raczej do jego interpretacji.
                  Ortografia to jakiś sposób zapisu wyrazu. Nasza ortografia na ogół jest oparta
                  na zasadze, że jak słyszysz tak piszesz. Część dźwięków uległa zanikowi i
                  pozostał po nich ślad jedynie w ortografii, ten ślad jednak pozwala rozróżnić
                  wyrazy, który brzmią dziś tak samo: jak może i morze. Co do neli-jej wypowiedź
                  rzeczywiście jest nieskładna i przez to niezrozumiała do końca, ponadto
                  napisana nieco na przekór regułom języka. Integet-co to ma być? Intligent-
                  rozumiem, ale inteliget-neologizm. Kto wie, co mogła sobie neli pod tym
                  pojęciem wymyślić. Co to są "ludzie skromne
                  inteligeci i malego mozgu "-nie ma ani ładu, ani składu, nie po polsku, można
                  by się próbować domyślić, ale ludzie skromnie inteligentni też brzmi jakoś
                  dziwacznie, małego mózgu-bardzo subetlny styl widzę. Neli najpierw się
                  zastanów, co chcesz pisać, a potem pisz, bo ludzie na poziomie najpierw myślą,
                  potem piszą, a ludzie o małej główce wręcz odwrotnie.
                • Gość: truten Re: precz z ortografią IP: 69.110.228.* 01.02.05, 03:44
                  jeszcze jeden co w swoje IQ uwierzyl he he he

a tu zacytuje wam tekst z dzisiejszej wyborczej i sami to sobie przemyslcie
                  cyt.:
                  - Listę podręczników zatwierdza w ministerstwie specjalnie powołana grupa
                  ekspertów, autorytetów w danej dziedzinie, rekomendowanych m.in. przez szkoły
                  wyższe, PAN, stowarzyszenia naukowe - wyjaśnia Mieczysław Grabianowski, rzecznik
                  prasowy MENiS. - Eksperci z języka polskiego to liczne i szacowne grono.
                  ===========

a co sie okazalo?
                  to szanowne grono szalenie inteligentnych ekspertow
                  co to innych maja nauczac, okazalo sie niedosc wyuczone ,
                  wynika z tego jak wczesniej pisalem, nascie miesiecy temu
                  ze nie ma wszechwiedzacych
                  kazdy z nas posiada braki w wiedzy
                  a wynika to z tego ze nasze umysly sa ograniczone

a antyprymityw rozwiazujac test na inteligencje
                  uwierzyl w swoje IQ he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się