Dodaj do ulubionych

Niby racja, ale

09.03.05, 23:08
Ukraińcy są od nas biedniejsi, ale stary Lwów wygląda wspaniale. Porównanie
może nienajszczęśliwsze, bo Lwów, to nie Wałbrzych, więc posłużmy się
przykjładem Górnego Śląska - szkody górnicze im nie przeszkadzają ściągać
ogromnje inwestycje. Albo z innej beczki. W Legnicy jest podobne bezrobocie
co u nas, a ścisłe stare centrum wygląda wspaniale. Więc może nie poddawajmy
się ot tak, bez walki...
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: Niby racja, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 23:14
      Wałbrzych, jaki jest taki jest, ale też ściąga dużo inwestycji, tyle że brak mu
      takiego "ducha czasu" i pra dawnej kultury, którą np ma Lwów. A Górny Śląsk to
      nic szczególnego wg mnie
      • antol44 Re: Niby racja, ale 09.03.05, 23:21
        Wybaczx dorota, walnąłem się, to było do watku Wałbrzych: północ - południe.
        Chodziło mi o to, że nie mozna z góry zakładać, że w Wałbrzychu już tylko na
        Podzamczu i na Piaskowej jest coś do wygrania. a swoją drogą, jak przyjdzie
        wiosna, moja ciotka z Piaskowej jak zwykle będzsie kląć w żywy kamień, że znowu
        nie będzie gdzie wyjśc na spacer i usiąść z psem na ławce, bo wszędzie tylko
        sklepy i warkot samochodów. Nied wiem, skąd jesteś, ale ta dzielnica jest coraz
        mniej do życia, prawda?
        • abcd17 Re: Niby racja, ale 09.03.05, 23:41
          antol44 napisał:

> Chodziło mi o to, że nie mozna z góry zakładać, że w Wałbrzychu już tylko na
          > Podzamczu i na Piaskowej jest coś do wygrania. a swoją drogą, jak przyjdzie
          > wiosna, moja ciotka z Piaskowej jak zwykle będzsie kląć w żywy kamień, że
          znowu
          >
          > nie będzie gdzie wyjśc na spacer i usiąść z psem na ławce, bo wszędzie tylko
          > sklepy i warkot samochodów. Nied wiem, skąd jesteś, ale ta dzielnica jest
          coraz
          >
          > mniej do życia, prawda?

Jestem przekonany, że przyjdzie kiedyś taki czas, że ludzie uciekną z dużych
          aglomeracji, mając dosyć pośpiechu, nerwów i wieżowców i osiedlą się...
          właśnie, na pewno nie na Piaskowej czy Podzamczu. Zrodzi się popyt na urocze
          dzielnice, gdzie niekoniecznie będzie się handlowało czy pracowało w biurze,
          gdzie ludzie będą cenili sobie ciszę i spokój, gdzie będą przyjeżdżać by
          wypocząć, zrelaksować się, pograć, pobawić. Ważnym elementem w tym procesie,
          mającym znaczenie w Wałbrzychu i w Warszawie, jest możliwość taniego i łatwego
          dojazdu. I znowu wracamy do tematu tramwajów i kolei :)
          • van.hanegem Re: Niby racja, ale 09.03.05, 23:59
            Raczej obwodnicy
            • abcd17 Re: Niby racja, ale 10.03.05, 08:23
              van.hanegem napisał:

> Raczej obwodnicy

Też, choć obwodnica nie rozwiąże wszystkich problemów, np. w poruszaniu się
              szybkim i tanim pomiędzy dzielnicami. Np. młodzieży która podróżuje koleją i
              która chciałaby zwiedzić miasto i jego okolice.
          • le_tigre Re: Niby racja, ale 10.03.05, 00:08
            Dojazd tani i łatwy? To mrzonka. Popyt na "urocze,...blabla" mają kreować ci,
            którzy chcą łatwo i ci, którzy chcą tanio? Czemu nie traktujemy się na tym forum
            poważnie?
    • koza16 Re: Niby racja, ale 10.03.05, 11:54
      Ty chyba w tym Lwowie to byles przed wojna;) Jakies 5 lat temu odmalowane byly
      tylko zewnetrzne fasady i to koniec. Ale faktycznie architektura wspaniala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka