Gość: Zdrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 13:37 Slyszalem, ze szpitale podaja NFZ do sadu. Moze i tak w Walbrzychu ktos by im sie dobral do tylka. Na szczescie ja nie korzystam z darmowej opieki medycznej:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.07.05, 13:59 Po pierwsze wch to tylko delegatura Wroclawskeigo oddzialu. Wszystkie decyzje podejmuje warszawka, ew. wplyw na podzial pieniedzy maja dyrektorzy oddzialow. Po drugie NFZ to tylko dysponent pieniedzy publicznych wiec jezeli on dostanie po .upie to tak naprawde dostanie twoja kieszen. Po trzecie dyrektor szpitala na poczatku roku wiedzial na jaka kwote podpisal kontrakt. Wiec wypadalo ruszyc d... skoro wiedzial ze to za malo. Trwal w swietym przekonaniu ze jak zwykle nfz zaaplikuje nastepne pieniadze w jego kontrakt. Szpitale musza sie przestac nauczyc wyciagac reke, a zaczac zarzadzac placowka jak nalezy. Gratuluje znajomosci znachora, bo tak chyba nalezy rozumiec "darmowa opieke zdrowotna" Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 12.07.05, 14:30 Szpitale pozywaja NFZ o zaplate pieniedzy za przekroczenie limitu w procedurach ratujacych zycie. Wg przepisow NFZ powinien za to zaplacic bo szpital ma obowiazek udzielic takiego swiadczenia, ale NFZ sie opiera. To zaplaci z odsetkami. Szpitale musza sie przestac nauczyc wyciagac reke, a zaczac zarzadzac placowka > jak nalezy. To swiete slowa, tylko niech NFZ dotrzymuje umow. > Gratuluje znajomosci znachora, bo tak chyba nalezy rozumiec "darmowa opieke > zdrowotna" I tu tez sie calym sercem przylaczam. Nic nie ma za darmo. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.07.05, 14:47 Specyfika sluzby zdrowia jest ratowanie ludzkiego zycia i zdrowia. Nie bedzie tak latwo wygrac z NFZ bo zatrudnia stado prawnikow, ktorzy odpowiednio skonstruowali umowe. No a ktos ja podpisal. Mnostwo zwyklych zakladow opieki zdrowotnej przekracza limity i nie ma szans na odzyskanie pieniedzy. Gdyby tego nie robili mozliwosc dostania sie lekarza jeszcze by sie zmniejszyla. Tylko jak dlugo oni beda wykazywac cierpliwosc, tym bardziej ze w niepubliczych idzie to z ich prywatnych pieniedzy. Oj chwieje sie system, chwieje. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 12.07.05, 20:36 No wiec pare szpitali juz wygralo takie procesy wiec nie jest tak zle. A to dotyczy sytuacji kiedy do spzitala przywoza pacjenta w "stanie bezposredniego zagrozenia zycia" i takiego pacjenta szpital przyjac musi, a zasranym obowiazkiem NFZ jest zaplacic za to. Zwykle ZOZy raczej nie maja do czynienia z pacjentami w tak ciezkim stanie, wiec one limity przekraczaja swiadomie i z premedytacja mozna powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: NFZ IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 12.07.05, 21:11 Dobrze by było, gyby każdy z was miał chociaż blade pojęcie o sprawach w których zabiera głos ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.07.05, 08:18 Hmm Pacjent, tylko ciekawe ktorego osrodka? Co do zoz-ow to nie jest tak ze przekraczaja "z premedytacja". Bylo by to naiwnoscia z ich strony poniewaz NFZ za nadwykonanie na 99% w tym roku nie zaplaci. Wczesniej poprzegrywaly sprawy w sadzie kiedy NFZ zrobil caloroczne korekty powolujac sie na zapis ze na jednego pacjenta przypada 20 min. Idealna sytuacja, pacjent mial wizyte w zozie, NFZ nie zaplacil, cale koszty poniosly przychodnie. Szum jezeli jest to zawsze wokol szpitali, wiec zdaja sobie sprawe ze zozy nic nie zrobia, bo boja sie zmniejszenia kontraktow i innych tego typy form nacisku. A czy wykonuja swiadczenia ktore sa niepotrzebne ? Zapewniam ze dlugo by mozna opisywac. Ale czekam na opinie "Pacjenta" ktory pewnie prawde nam powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:06 A moim zdaniem to kwestia zatrudniania. Poprzyjmowali do NFZ byle kogo co nie za wiele ma wspolnego ze sluzba zdrowia - przynajmniej z zakresu motalnosci. I obwiniaja tacy pseudo specjalisci dyrektorow szpitali za zle szacunki. A jak tu .... bezblednie okreslic ilosc chorych?? Zalosne to co piszecie. Sczesliwy ten co zrowy!! Najwieksza korucja i lapowkarstwo jest w sluzbie zdrowia. Lokalny polityk przy lokalnym lekarzu jest czysty jak zla. Jedno jest pewno cala sluzba zdrowia jest do reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.07.05, 13:32 Ales sie wysilil. Sam to napisales, czy ci dyktowali ? Jedno jest pewne, kawal dobrej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:46 Sory, ale nie mam czasu na klepamie tak jak TY to robisz!! Poza tym szkoda mi urlopu na dyskusje na forum. Poczytalem sobie Twoje wypowiedzi i juz widze z kim mam do czynienia. Sory, ale mnie w to nie wciagniesz. Zajmij sie pracą - może to wychodzi Ci lepiej!! Chociaz w to watpie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.05, 13:52 Najpierw piszesz jakies bzdety, z ktorych wynika ze nie masz pojecia o czym piszesz, zarzucasz innym niewiedze, zamiast wniesc cos do dyskusji, a potem nagle zamykasz sie w sobie :) bo ktos ci nie klaskal ? Nie boj sie nie bede cie wciagal, mozesz wyjsc spod kanapy. Musisz w siebie uwierzyc, nie wystarczy "watpie wiec jestem". Mam wrazenie ze strasznie duzo tu wrazliwych ludzi, tylko dziwnym trafem wrazliwych na swoim punkcie. Milego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 14.07.05, 18:10 Po pierwsze nie ma czegos takiego jak sluzba zdrowia tylko ochrona zdrowia. Sluzba to moze byc w wojsku! Po drugie nie wiem co to jest motalnosc. Mam wrazenie ze ty tez nie wiesz. Po trzecie to kto tym brudnym rzekomo lekarzom daje lapowki? Inni lekarze czy zwykli ludzie? Czyli logicznie rzecz biorac "zwykli ludzie" sa przynajmniej tak samo skorumpowani, czyz nie? Rowniez zycze milego urlopu, bo ewidentnie ci sie przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:11 Po pierwsze: pierwsze słyszę, Po drugie: moralność - chyba nie muszę Ci tłumaczyć co to takiego, nie mylić z Moralnością Pani Dulskiej!! Po trzecie - nie będę nawet tego komentował bo mam wrażeninie, że jesteś z jakiejś innej planety, albo urwałeś się z choinki skoro nie wiesz kto daje lakarzom i pielęgniarkom pieniądze do ręki. Po czwarte: ewidentnie to nie tylko mi. Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 18.07.05, 15:19 Ad po pierwsze: Jakos mnie to nie dziwi, to pokazuje Twoje zorientowanie w temacie. Ad po drugie: a co ma moralnosc wspolnego z tym o czym pisale(a)s. A moralnosc pani Dulskiej to mam wrazenie domena wiekszosci spoleczenstwa, nie wylaczajac Ciebie: Lekarze bioracy lapowki to skorumpowane swinie, ale ludzie dajacy im te lapowki sa ok, dobrze rozumuje? Ad 3: No ja wlasnie doskonale to wiem stad moje pytanie. Ad 4: no pewnie ze nie tylko Tobie, ja na szczescie jeszcze w trakcie i jeszcze duuuuuuuuuzo przede mna! Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:54 koza16 napisał: Po trzecie to kto tym brudnym rzekomo lekarzom daje lapowki? Inni lekarze czy zwykli ludzie? Czyli logicznie rzecz biorac "zwykli ludzie" sa przynajmniej tak samo skorumpowani, czyz nie? A moralnosc > pani Dulskiej to mam wrazenie domena wiekszosci spoleczenstwa, nie wylaczajac > Ciebie: Lekarze bioracy lapowki to skorumpowane swinie, ale ludzie dajacy im te > > lapowki sa ok, dobrze rozumuje? A nie widzisz tej subtelnej różnicy pomiędzy sytuacją lekarza-pana życia i śmierci a sytuacją ciężko chorego człowieka? Stawianie znaku równości pomiędzy odpowiedzialnością jednego i drugiego za łapówki, to jakiś ponury żart. Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 18.07.05, 19:01 No wiesz ten ciezko chory czlowiek dajac lapowke pozbawia pomocy innego ciezko chorego czlowieka. Dla mnie to tez swinstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:35 koza16 napisał: > No wiesz ten ciezko chory czlowiek dajac lapowke pozbawia pomocy innego ciezko > chorego czlowieka. Dla mnie to tez swinstwo! Łapówka wręczona lekarzowi to tylko zło konieczne, ale wykorzystywanie sytuacji chorego i często wymuszanie na nim datku, to jest właśnie prawdziwe świństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: NFZ 19.07.05, 00:39 I to jest wlasnie mit z ktorym trzeba sie rozprawic. Nie bronie sk...syow wymuszajacych lapowki, ale NAJCZESCIEJ lapowki daje sie na oddzialach ortopedycznych(glownie endoprotezoplastyki), ginekologicznych, okulistycznych czy przy okazji drobnej chirurgii (przepukliny itp.) Nie sa to stany nagle, zagrazajace zyciu, no ale kazdy przeciez chcialby szybko bo jemu sie nalezy. A lapownictwo na tych oddzialach spowodowane jest mala liczba wykonywanych zabiegow a co za tym idzie dosc dlugimi kolejkami oczekiwania. W stanach wymagajacych natychmiastowego dzialania sa ustalone procedury i czas jaki pacjent moze oczekiwac na zabieg. Jesli ktos tego odmawia to wystarczy jeden telefon do NFZ albo wizyta w innej placowce, wszak szpitali w naszym kraju sporo. W zwiazku z tym uwazam ze ludzie dajacy lapowki to takie same swinie jak ci wpychajacy sie przed toba do kolejki, co oczywiscie w zadnym stopniu nie umniejsza winy lekarzy! Tylko trzeba miec swiadomosc ze do tego przestepstwa potrzebne sa 2 strony, a roztrzyganie ktora bardziej winna to juz temat na dluga dyskusje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.07.05, 10:56 Wszystkiemu winna ta cholerna pogoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:41 A ja myślałam, że prezydent. Ponoć ostatnio był winny za kolejki w bankach:-) Odpowiedz Link Zgłoś