IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 13:37
Slyszalem, ze szpitale podaja NFZ do sadu. Moze i tak w Walbrzychu ktos by im
sie dobral do tylka. Na szczescie ja nie korzystam z darmowej opieki
medycznej:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.07.05, 13:59
      Po pierwsze wch to tylko delegatura Wroclawskeigo oddzialu. Wszystkie decyzje
      podejmuje warszawka, ew. wplyw na podzial pieniedzy maja dyrektorzy oddzialow.

Po drugie NFZ to tylko dysponent pieniedzy publicznych wiec jezeli on dostanie
      po .upie to tak naprawde dostanie twoja kieszen.

Po trzecie dyrektor szpitala na poczatku roku wiedzial na jaka kwote podpisal
      kontrakt. Wiec wypadalo ruszyc d... skoro wiedzial ze to za malo. Trwal w
      swietym przekonaniu ze jak zwykle nfz zaaplikuje nastepne pieniadze w jego
      kontrakt.

Szpitale musza sie przestac nauczyc wyciagac reke, a zaczac zarzadzac placowka
      jak nalezy.

Gratuluje znajomosci znachora, bo tak chyba nalezy rozumiec "darmowa opieke
      zdrowotna"

• koza16 Re: NFZ 12.07.05, 14:30
        Szpitale pozywaja NFZ o zaplate pieniedzy za przekroczenie limitu w procedurach
        ratujacych zycie. Wg przepisow NFZ powinien za to zaplacic bo szpital ma
        obowiazek udzielic takiego swiadczenia, ale NFZ sie opiera. To zaplaci z
        odsetkami.

Szpitale musza sie przestac nauczyc wyciagac reke, a zaczac zarzadzac placowka
        > jak nalezy.

To swiete slowa, tylko niech NFZ dotrzymuje umow.

> Gratuluje znajomosci znachora, bo tak chyba nalezy rozumiec "darmowa opieke
        > zdrowotna"

I tu tez sie calym sercem przylaczam. Nic nie ma za darmo.
        pozdr.
        • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.07.05, 14:47
          Specyfika sluzby zdrowia jest ratowanie ludzkiego zycia i zdrowia. Nie bedzie
          tak latwo wygrac z NFZ bo zatrudnia stado prawnikow, ktorzy odpowiednio
          skonstruowali umowe. No a ktos ja podpisal.

Mnostwo zwyklych zakladow opieki zdrowotnej przekracza limity i nie ma szans na
          odzyskanie pieniedzy. Gdyby tego nie robili mozliwosc dostania sie lekarza
          jeszcze by sie zmniejszyla. Tylko jak dlugo oni beda wykazywac cierpliwosc, tym
          bardziej ze w niepubliczych idzie to z ich prywatnych pieniedzy.

Oj chwieje sie system, chwieje.

Pozdro

• koza16 Re: NFZ 12.07.05, 20:36
            No wiec pare szpitali juz wygralo takie procesy wiec nie jest tak zle. A to
            dotyczy sytuacji kiedy do spzitala przywoza pacjenta w "stanie bezposredniego
            zagrozenia zycia" i takiego pacjenta szpital przyjac musi, a zasranym
            obowiazkiem NFZ jest zaplacic za to.
            Zwykle ZOZy raczej nie maja do czynienia z pacjentami w tak ciezkim stanie,
            wiec one limity przekraczaja swiadomie i z premedytacja mozna powiedziec.
            • Gość: Pacjent Re: NFZ IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 12.07.05, 21:11
              Dobrze by było, gyby każdy z was miał chociaż blade pojęcie o sprawach w których
              zabiera głos !
              • koza16 Re: NFZ 12.07.05, 21:37
                Wiec oswiec nas.....
                • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.07.05, 08:18
                  Hmm Pacjent, tylko ciekawe ktorego osrodka?

Co do zoz-ow to nie jest tak ze przekraczaja "z premedytacja". Bylo by to
                  naiwnoscia z ich strony poniewaz NFZ za nadwykonanie na 99% w tym roku nie
                  zaplaci. Wczesniej poprzegrywaly sprawy w sadzie kiedy NFZ zrobil caloroczne
                  korekty powolujac sie na zapis ze na jednego pacjenta przypada 20 min. Idealna
                  sytuacja, pacjent mial wizyte w zozie, NFZ nie zaplacil, cale koszty poniosly
                  przychodnie. Szum jezeli jest to zawsze wokol szpitali, wiec zdaja sobie sprawe
                  ze zozy nic nie zrobia, bo boja sie zmniejszenia kontraktow i innych tego typy
                  form nacisku. A czy wykonuja swiadczenia ktore sa niepotrzebne ?

Zapewniam ze dlugo by mozna opisywac. Ale czekam na opinie "Pacjenta" ktory
                  pewnie prawde nam powie.
                  • Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:06
                    A moim zdaniem to kwestia zatrudniania. Poprzyjmowali do NFZ byle kogo co nie
                    za wiele ma wspolnego ze sluzba zdrowia - przynajmniej z zakresu motalnosci. I
                    obwiniaja tacy pseudo specjalisci dyrektorow szpitali za zle szacunki. A jak
                    tu .... bezblednie okreslic ilosc chorych?? Zalosne to co piszecie. Sczesliwy
                    ten co zrowy!! Najwieksza korucja i lapowkarstwo jest w sluzbie zdrowia.
                    Lokalny polityk przy lokalnym lekarzu jest czysty jak zla. Jedno jest pewno
                    cala sluzba zdrowia jest do reformy.
                    • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.07.05, 13:32
                      Ales sie wysilil. Sam to napisales, czy ci dyktowali ?
                      Jedno jest pewne, kawal dobrej roboty.
                      • Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:46
                        Sory, ale nie mam czasu na klepamie tak jak TY to robisz!! Poza tym szkoda mi
                        urlopu na dyskusje na forum. Poczytalem sobie Twoje wypowiedzi i juz widze z
                        kim mam do czynienia. Sory, ale mnie w to nie wciagniesz. Zajmij sie pracą -
                        może to wychodzi Ci lepiej!! Chociaz w to watpie....
                        • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.05, 13:52
                          Najpierw piszesz jakies bzdety, z ktorych wynika ze nie masz pojecia o czym
                          piszesz, zarzucasz innym niewiedze, zamiast wniesc cos do dyskusji, a potem
                          nagle zamykasz sie w sobie :) bo ktos ci nie klaskal ?

Nie boj sie nie bede cie wciagal, mozesz wyjsc spod kanapy. Musisz w siebie
                          uwierzyc, nie wystarczy "watpie wiec jestem". Mam wrazenie ze strasznie duzo tu
                          wrazliwych ludzi, tylko dziwnym trafem wrazliwych na swoim punkcie.

Milego urlopu.

• koza16 Re: NFZ 14.07.05, 18:10
                      Po pierwsze nie ma czegos takiego jak sluzba zdrowia tylko ochrona zdrowia.
                      Sluzba to moze byc w wojsku!
                      Po drugie nie wiem co to jest motalnosc. Mam wrazenie ze ty tez nie wiesz.
                      Po trzecie to kto tym brudnym rzekomo lekarzom daje lapowki? Inni lekarze czy
                      zwykli ludzie? Czyli logicznie rzecz biorac "zwykli ludzie" sa przynajmniej tak
                      samo skorumpowani, czyz nie?
                      Rowniez zycze milego urlopu, bo ewidentnie ci sie przyda...
                      • Gość: Zyga Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:11
                        Po pierwsze: pierwsze słyszę,
                        Po drugie: moralność - chyba nie muszę Ci tłumaczyć co to takiego, nie mylić z
                        Moralnością Pani Dulskiej!!
                        Po trzecie - nie będę nawet tego komentował bo mam wrażeninie, że jesteś z
                        jakiejś innej planety, albo urwałeś się z choinki skoro nie wiesz kto daje
                        lakarzom i pielęgniarkom pieniądze do ręki.
                        Po czwarte: ewidentnie to nie tylko mi.
                        • koza16 Re: NFZ 18.07.05, 15:19
                          Ad po pierwsze: Jakos mnie to nie dziwi, to pokazuje Twoje zorientowanie w
                          temacie.
                          Ad po drugie: a co ma moralnosc wspolnego z tym o czym pisale(a)s. A moralnosc
                          pani Dulskiej to mam wrazenie domena wiekszosci spoleczenstwa, nie wylaczajac
                          Ciebie: Lekarze bioracy lapowki to skorumpowane swinie, ale ludzie dajacy im te
                          lapowki sa ok, dobrze rozumuje?
                          Ad 3: No ja wlasnie doskonale to wiem stad moje pytanie.
                          Ad 4: no pewnie ze nie tylko Tobie, ja na szczescie jeszcze w trakcie i jeszcze
                          duuuuuuuuuzo przede mna!
                          Podrawiam
                          • Gość: max Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:54
                            koza16 napisał:
                            Po trzecie to kto tym brudnym rzekomo lekarzom daje lapowki? Inni lekarze czy
                            zwykli ludzie? Czyli logicznie rzecz biorac "zwykli ludzie" sa przynajmniej tak
                            samo skorumpowani, czyz nie?

A moralnosc
                            > pani Dulskiej to mam wrazenie domena wiekszosci spoleczenstwa, nie wylaczajac
                            > Ciebie: Lekarze bioracy lapowki to skorumpowane swinie, ale ludzie dajacy im
                            te
                            >
                            > lapowki sa ok, dobrze rozumuje?

A nie widzisz tej subtelnej różnicy pomiędzy sytuacją lekarza-pana życia i
                            śmierci a sytuacją ciężko chorego człowieka? Stawianie znaku równości pomiędzy
                            odpowiedzialnością jednego i drugiego za łapówki, to jakiś ponury żart.
                            • koza16 Re: NFZ 18.07.05, 19:01
                              No wiesz ten ciezko chory czlowiek dajac lapowke pozbawia pomocy innego ciezko
                              chorego czlowieka. Dla mnie to tez swinstwo!
                              • Gość: max Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:35
                                koza16 napisał:

> No wiesz ten ciezko chory czlowiek dajac lapowke pozbawia pomocy innego
                                ciezko
                                > chorego czlowieka. Dla mnie to tez swinstwo!

Łapówka wręczona lekarzowi to tylko zło konieczne, ale wykorzystywanie sytuacji
                                chorego i często wymuszanie na nim datku, to jest właśnie prawdziwe świństwo!
                                • koza16 Re: NFZ 19.07.05, 00:39
                                  I to jest wlasnie mit z ktorym trzeba sie rozprawic. Nie bronie sk...syow
                                  wymuszajacych lapowki, ale NAJCZESCIEJ lapowki daje sie na oddzialach
                                  ortopedycznych(glownie endoprotezoplastyki), ginekologicznych, okulistycznych
                                  czy przy okazji drobnej chirurgii (przepukliny itp.) Nie sa to stany nagle,
                                  zagrazajace zyciu, no ale kazdy przeciez chcialby szybko bo jemu sie nalezy. A
                                  lapownictwo na tych oddzialach spowodowane jest mala liczba wykonywanych
                                  zabiegow a co za tym idzie dosc dlugimi kolejkami oczekiwania. W stanach
                                  wymagajacych natychmiastowego dzialania sa ustalone procedury i czas jaki
                                  pacjent moze oczekiwac na zabieg. Jesli ktos tego odmawia to wystarczy jeden
                                  telefon do NFZ albo wizyta w innej placowce, wszak szpitali w naszym kraju
                                  sporo.
                                  W zwiazku z tym uwazam ze ludzie dajacy lapowki to takie same swinie jak ci
                                  wpychajacy sie przed toba do kolejki, co oczywiscie w zadnym stopniu nie
                                  umniejsza winy lekarzy! Tylko trzeba miec swiadomosc ze do tego przestepstwa
                                  potrzebne sa 2 strony, a roztrzyganie ktora bardziej winna to juz temat na
                                  dluga dyskusje...
                                  • Gość: damadama z benzyna Re: NFZ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.07.05, 10:56
                                    Wszystkiemu winna ta cholerna pogoda :)
                                    • Gość: xx Re: NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:41
                                      A ja myślałam, że prezydent. Ponoć ostatnio był winny za kolejki w bankach:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka