Dodaj do ulubionych

Światła w Wałbrzychu

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.10.05, 17:24
Ciekawe, czy doczekamu się kiedyś nareszcie świateł w okolicach "Manhatanu"
na Piaskowej Górze i przy wjeżdzie na Podzamcze...
Koło "Manhatanu" ciężko przejechać ze względu na ciągły ruch pieszych, zaś w
okolicach godzin szczytu skręcić z Podzamcza w Stonę Auchan to istny cud :-)
Skręt od strony Tesco na Podzamcze też czasem bywa trudny i tworzą się korki.
Obserwuj wątek
    • Gość: *** Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:26
      Popieram Cie Marcinku to bardzo dobry pomysl!! Tylko z realiacja bedzie
      gorzej...

Pozdrawiam
      • Gość: Justyna Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 19:43
        Przydałyby się jeszcze światła w okolicy przychodni ,,Na Browarnej" lub przed
        WWSZiP na Wrocławskiej. Tam , aby przejść trzeba sie najpierw przeżegnać:).
    • Gość: Mat Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:37
      Światła zamiast rozładowywać korki, tylko je zwiększają. W tych miejscach o
      których piszesz powinno wybudować się rondo, a pieszych przepuścić kładkami nad
      jezdnią, lub jaeszcze lepiej przejściem podziemnym. Fantasta za mnie, co???
      • Gość: Marcin Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 10:10
        Ano fantasta :-))) Nie stać ich na światła, a co dopiero na przejście
        podziemne :-)
        A ronda spełnią swoją rolę, gdy kierowcy nauczą się z nich korzystać. Przede
        wszystkim co można zauważyć na rondzie koło Tesco:
        Prawie zawsze kierowcy jadąc wewnętrznym pasem ronda wymuszają pierwszeństwo
        opuszczając rondo ( większość nie wie nawet, że jest to zmiana pasa ruchu taka
        sama jak na prostej drodze i obowiązują takie same przepisy).
        Kierunkowskazy uzywane są w 75% dokładnie odwrotnie. Włączają wjeżdzając na
        rondo, zaś nie włączają opuszczając je. Sporo kierowców przejeżdża całe rondo
        przy włączonym kierunkowskazie.
        Słyszałem niedawno dyskusję w której jeden kierowca upierał się, że
        pierwszeństwo ma zawsze wjeżdżający na rondo (o zgrozo!!!)
        • Gość: lubuszanin Re: Światła w Wałbrzychu IP: 62.87.178.* 15.10.05, 10:32
          Pozwolę sobie przyłaczyć do tej dyskusji ponieważ jestem dość częstym i
          "regularnym gościem" w W-chu. Otóż, światła lub rondo w centrum Piaskowej to
          KONIECZNOŚĆ. Sorry za określenie ale to co wyprawiają tam te "Święte Krowy"
          czyli piesi wywołuje u mnie małą agresję ;-) Ja wolałbym rondo - ludzie w końcu
          nauczą sie jeździć na rondzie ;-) Z tego co zauważyłem to kierowcy panicznie
          boją się lewego pasa na rodzie przy Tesco. Zawsze jest sznurek samochodów na
          prawym pasie przy wjeździe a na lewym echo... A potem rządek samochodów wesoło
          objeżdza całe rondo zewnętrznym pasem jadąc na Piaskową. Tym samym utrudniają
          płynne włączenie sie do ruchu m.in tym wyjeżdżającym z Tesco.
    • ledwozipie Re: Światła w Wałbrzychu 15.10.05, 10:28
      Jestem absolutnie przeciwny stawianiu nowej sygnalizacji świetlnej w
      Wałbrzychu. Przez światła, które powstały ostatnio w naszym mieście, Wałbrzych
      stał się jednym wielkim korkiem. Kiedyś zator od strony Grunwaldzkiego rozbijał
      się na wysokości politechniki. Teraz przez sygnalizację koło kina apollo, Obi,
      (x2) i kauflanda, w korku jedziemy na samo podzamcze.

Zgadzam się z wypowiedzią przedmówcy apropo ronda Tesco. Ze zgrozą patrzę na
      kierowców, którzy włączają kierunkowskaz jak na nie wjeżdżają. Zmorą na rondzie
      są też busiarze, zwykle wlekący się swoimi śmierdzącymi złomami nagle wbijają
      się na lewy pas ronda aby pokazać jakimi są świetnymi i doświadczonymi
      kierowcami. Niestety z lewego pasa zjeżdżają wymuszając pierwszeństwo. Im
      więcej jeżdżę tym bardziej przychylam się do opinii połowy Polski, że
      wałbrzyszanie to jedni z najgorszych kierowców.

ps. Pozdrawiam wszytkich kierowców i proszę o więcej wyobraźni
      • Gość: Mat Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:07
        Co do ronda przy Tesco to nie zgadzam się z twierdzeniem,że winni są tylko
        kierowcy. To rondo jest po prostu ZA MAŁE na dwa pasy. Nie da się prawidłowo
        zasygnalizować zamiaru a potem wykonać manewru skrętu na odcinku kilku metrów
        dzielących poszczególne wjazdy/wyjazdy z ronda.
        Przyjęliście metodę naszych władz (policji) za wszystko winny jest kierowca, a
        ten kto wydaje pozwolenie na budowę ronda - potencjalnie niebezpiecznego,
        siedzi sobie wygodnie za urzędniczym stołkiem i bierze kasę.
        • Gość: kierowca Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 15.10.05, 13:51
          A najlepsi są ci co z lewego pasa "wskakują" na rondo od strony podzamcza z duza
          predkosci i wpychają się na prawy pas by skrecić w strone szczawna.
      • Gość: kierowca Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 13:59
        ledwozipie napisał:

> Im więcej jeżdżę tym bardziej przychylam się do opinii połowy Polski, że
        > wałbrzyszanie to jedni z najgorszych kierowców.

Nieprawda. My, wałbrzyscy kierowcy nabieramy wprawy właśnie na takich rondach.
        I w Polsce jeżdzi nam się o wiele wygodniej. To jełopy spoza naszego miasta
        mają problemy z przeprawą przez wałbrzyskie uliczne zagadki.
        • Gość: Marcin Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 14:57
          Ja choć jestem Wałbrzyszaninem niestety nie jestem dumny z Naszych kierowców.
          Chodzi mi o ogół, nie tylko o Naszych wałbrzyskich (choś Nasi wyjątkowo nie
          przyznają się do błedów).
          Główne grzechy:
          1. Na drogach, gdzie istnieją dwa pasy w jednym kierunku prawie zawsze jadą
          lewym pasem.
          2. Ronda ( to nie wina, że ronda za małe). Na Bielanach pod Wrocławiem na
          rondzie koło Castoramy obserwuję jeszcze gorsze "kwiatki".
          3. Przy manewrze wyprzedzania nadal ogromna liczba kierowców ma przez cały czas
          trwania manewru włączony lewy kierunkowskaz.
          4. Jazda z włączonymi światłami przeciwmgłowymi nocą podczas deszczu gdy nie ma
          mgły.
          5. Holowanie z użyciem świateł awaryjnych.

To są w sumie drobne przewinienia, ale irytujące czasem, zaś czasem mogące
          stworzyć naprawdę niebezpieczne sytuacje.
          • Gość: parawy&lewy Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 17:11
            Z pierwszym to bym polemizował
            Dwupasmówka wieniawskiego droga krajowa!!!ma tak wytłuczone prawe pasy ze nawet
            cieżarówki uciekaja na lewy.
            Armi Krajowej od shella przy przejezdzie kolejowym(jeszce stary zdrój)wszyscy
            się pchają na prawy bo nowy.
            • Gość: kszatan rondo Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:05
              kochani 2 pasy na rondzie wymuszają 2 pasy zjadowe z ronda których nie ma poza
              jednym wyjazdem w kierunku i tak zablokowanym ze względu na "bezkolizyjny"
              wjazd z Długiej, wiec mnie piepszcie o słabych umiejetnościach wałbrzyskich
              kierowców. Przy takich wyjazdach to rondo powinno być JEDNOPASOWE !
              • Gość: KASZTAN Re: rondo Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:07
                Gość portalu: kszatan napisał(a):

> kochani 2 pasy na rondzie wymuszają 2 pasy zjadowe z ronda których nie ma
                poza
                > jednym wyjazdem w kierunku i tak zablokowanym ze względu na "bezkolizyjny"
                > wjazd z Długiej, wiec mnie piepszcie o słabych umiejetnościach wałbrzyskich
                > kierowców. Przy takich wyjazdach to rondo powinno być JEDNOPASOWE !

A tak naprawde aby bylo bezpieczne powinno być trzypasowe
                • Gość: Marcin Re: rondo Tesco IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 21:26
                  Sorki, ale bzdury piszesz. Polecam kodeks ruchu drogowego wraz z
                  przestudiowaniem ronda i wymalowanymi pasami. W przypadku wątpliwości polecam
                  kontakt z wydziałem ruchu drogowego. Polecam to zrobić przed forsowaniem
                  istniejącego oznakowania, gdyż w innym wypadku grozi to mandatem.
              • Gość: Marcin Re: rondo Tesco IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.05, 21:22
                Rondo z dwupasmowym wyjazdem musi posiadać conajmniej 3 pasy ruchu i na samym
                rondzie musi mieć nakaz wyjazdu z ronda, bądź ograniczenie pierwszeństwa dla
                kontynuacji jazdy po rondzie dla pasa prawego. Inaczej nie miałoby to sensu.
              • Gość: Mat Re: rondo Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 06:42
                Albo ja nie znam przepisów, albo coś nie tak. Z którego pasa sręca się w prawo:
                z lewego czy prawego. Jestem przkonany że z prawego, o ile nie jest to inaczej
                oznaczone, więc dwa pasy zjazdowe nie mają sensu w tym znaczeniu o jakim
                myślisz.
                • Gość: Marcin Re: rondo Tesco IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.10.05, 19:03
                  Są ronda z dwoma pasami zjazdowymi. Prawy pas wyłącznie przeznaczony i
                  oznakowany do zjazdu, jego sąsiedni po lewej spełnia taką samą rolę jak na
                  zwykłym rondzie prawy pas. Takie rondo jest np. w Głogowie, kilka takich jest
                  we Wrocku.
                  Tak czy inaczej uważam, że rondo koło Tesco nie spełnia swojej zakładanej roli.
                  Sporo kierowców zachowuje się na nim niepewnie, powodując zagrożenie dla innych.
              • Gość: kierowca Re: rondo Tesco IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 16.10.05, 11:50
                Jednak jest dwupasmowe co nie znaczy, ze z prawego i lewego pasa trzeba sie
                pchac na zjazd jednoczesnie bo pierwszenstwo ma jadacy prawym pasem i juz. A
                gdyby pare glombow zaczekalo i jechalo prawym pasem na rondzie nie byloby tyle
                wypadkow.
    • Gość: ewa Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.10.05, 14:56
      Mat ma rację, rondo koło Tesco jest za małe i to oczywiste, natomiast przy
      Manhatanie powinny być przejścia kładkowe lub podziemne
      • Gość: kierowca Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.couchwhite.com 18.10.05, 19:08
        To Ty chyba jeszcze małego ronda nie widziałaś. Po prostu zwala się winę właśnie
        na to np. że rondo za małe, a tak naprawdę większość nie wie jak się na rondzie
        zachować.
        • Gość: Mat Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:21
          Ja nie wiem jak zachować się na rondzie, bo jestem wieśniak z Wałbrzycha, ale
          wytłumacz mi jak prawidłowo zasygnalizować zamiar zmiany pasa ruchu jadąc tylko
          30 km/h na odcinku 10 m (tj w ciągu 5 s) a potem jeszcze ten zamiar wykonać. TO
          RONDO KOŁO TESCO JEST ZAMAŁE. ZWYKŁY KALKULATOR TO POKAŻE, ale tylko pod
          warunkiem że ktoś umie myśleć.
          • Gość: Marcin Re: Światła w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.10.05, 17:04
            Czy to takie trudne ? :
            1. Wjeżdzając na rondo od strony Podzamcza i chcąc skęcić do Tesco włącz prawy
            kierunkowskaz w chwili wjechania na rondo - Ten, który stoi aby wjechać na
            rondo od Tesco będzie mógł już ruszyć. Chcąc skręcić w stronę Szczawna włącz
            prawy kierunkowskaz zaraz po minięciu zjazdu do Tesco - ten, który stoi od
            strony Szczawna już będzie mógł wjechać na rondo, itd.
            2. Jadąc za kimś kto wjeżdżając na rondo i jadąc nim prawym pasem ma włączony
            lewy kierunkowskaz ( bardzo częsty przypadek) nie wiemy czy zmienia on pas na
            lewy więc nie zjedziemy na lewy pas - efekt jest taki, że nikt go nie wyprzedzi
            na rondzie, zaś oczekujący na wjazd na rondo stoją do momentu jego fizycznego
            zjazdu z ronda.
            3.Wszyscy jadący prawem pasem hamują nagle, gdy ktoś z lewego pasa nagle
            zjeżdża z ronda nie mając nawet pojęcia, że wymusza pierwszeństwo. Jadąc od
            strony Podzamacza z zamiarem skrętu do Tesco w ogóle nie powinno się jechać
            lewym pasem na rondzie ( częsty przypadek), bo prawie zawsze oznaczać to będzie
            wymuszanie pierwszeństwa.

I kilka jeszcze innych przypadków, które przez drobiazgi powodują, że rondo
            zamiast usprawniać ruch blokuje go. W takim wypadku ronda nigdy nie spełnią
            swojej roli, więc budowa ich jest pozbawiona sensu.
            JEŚLI JUŻ JEŹDZIMY - JEŹDZIJMY WYRAŹNIE !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka