Dodaj do ulubionych

Ochrona danych

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 13:16
Ostatnio rejstrowałem firmę w Urzędzie Miejskim i w ślad za tym otrzymałem do
domu dwie oferty z biur rachunkowych.Ciekawe skąd mieli moje dane i skąd
wiedzieli,że założyłem firmę ? Szanowne Panie z UM czy znacie ustawę o
ochronie danych?.Może trzeba sobie przypomnieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 13:50
      coś mi się zdaje, że ochrona danych osobowych nie dotyczy osób prowadzących
      działalność gospodarczą..
      • Gość: przedsiębiorca Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 13:55
        Momencik Macieju!
        A skąd te biura wiedziały, że OSOBA PRYWATNA założyła działalność? I drugie
        pytanie: za ile urzędasy sprzedają takie informacje "zaradnym kolesiom"?
        Sprawa nadaje się do prokuratury ponieważ urzędnikom nie wolno podawać
        jakichkolwiek danych osobom nieupoważnionym. Obojętnie czy to jest firma czy
        nie! Jeżeli stało się inaczej jest to przestępstwo!
        • Gość: maciek Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 15:00
          Ja też kiedyś dostałem podobne pismo z biura rachunkowego.. poszedłem zapytać
          się w urzędzie miasta i usłyszałem coś podobnego do tego co znalazłem tu:
          www.wroclaw.pl/m36844/p36847.100.0.aspx
          cytuję:
          Ewidencja przedsiębiorców jest jawna, co oznacza ,że zarówno Ty jak i Twoi
          klienci mogą uzyskać informację o prowadzonej przez Ciebie działalności, bez
          potrzeby wykazywania interesu prawnego. Wgląd do ewidencji jest bezpłatny."

Czyli takie biuro przychodzi sobie do urzędu.. prosi o wgląd do ewidencji,
          przepisuje sobie dane teleadresowe firmy a potem robi mailing..

Niestety odzieramy się zupełnie z prywatności...
        • Gość: ktoś Re: Ochrona danych IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 05.03.07, 21:15
          Te biura wiedziały, bo przychodząc tam dobrowolnie nikt Cię do niczego nie
          zmuszał, zgłosiłeś prowadzenie działalności gospodarczej czyli zgłosiłeś
          istnienie firmy i wtedy Jan Kowalski jako firma ( podmiot gospodarczy) nie
          podlega ochronie danych osobowych bo dane dotyczą firmy a nie osoby -
          zawierają nazwę firmy, adres czy rodzaj prowadzonej działalności.
    • Gość: inspektor gadżet Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 14:36
      byłes też w GUS US i ZUS, chyba... to rozszerza krąg podejrzanych
    • Gość: oiowa Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.03.07, 15:01
      dane firm nie są tajne
      • Gość: Nowy Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.07, 08:46
        Jak dostałem ofertę z biur jeszcze nie byłem w U.Statystycznym, a Urząd
        Skarbowy będę załatwiał w tym tygodniu.Jeżeli dane firmy nie są tajne, to
        ciekawe czy jak bym poszedł spytać kto rejestrował firmę np w tym tygodniu-
        ciekawe czy udzielono by mi bez problemu te informacje.Podejrzewam,że zostałbym
        oddelegowany z kwitkiem.Wyobrażcie sobie jak urzędnicy podają dane innym:):):)
    • Gość: Alex. Re: Ochrona danych IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 06.03.07, 13:15
      ...w chwili kiedy zgłaszasz działalność gospodarczą tracisz status osoby
      prywatnej, więc dane firmy (bądź działaność) nie są już chronione tą ustawą,
      czy wcześniej o tym nie wiedziałeś???
      trzeba było więcej na ten temat poczytać zanim udałeś się do pierwszego
      urzędu...
      • Gość: Nowy Re: Ochrona danych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.07, 13:27
        NO CHYBA NIE DO KOŃCA WSZYSTKO JEST JAWNE!!!

Ochrona firmy i oznaczenia przedsiębiorstwa

Firma jest dobrem intelektualnym niejednokrotnie o znacznej wartości
        majątkowej, któremu ustawodawca przyznaje ochronę. Ma ona charakter prawa
        podmiotowego bezwzględnie skutecznego erga omnes, przysługującego
        przedsiębiorcy. Wyrok S. Ap. w Katowicach z 04.11. 2004r. I Aca 560/04 niepubl.

Każde oznaczenie przedsiębiorstwa, rzeczywiście używane w obrocie gospodarczym,
        podlega ochronie przewidzianej w art. 5 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej
        konkurencji bez względu na to czy zostało zarejestrowane we właściwym rejestrze
        (...) Wyrok SN z 11.03.2003r.V CKN 1872/00 niepubl.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz.
        93 ze zmianami)
        Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z
        1993r. Nr 47, poz. 211 ze zmianami)
        Ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym (Dz. U. z 1997r.
        Nr 121, poz. 769 ze zmianami)
        Ustawa z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z
        2004r. Nr 173, poz. 1807)
      • Gość: Destruction. Re: Ochrona danych IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 06.03.07, 13:52
        kopiuj-wklej....bez analizy kontekstu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka