Dodaj do ulubionych

Zamek Bolczów

IP: 91.203.16.* 19.05.08, 10:07
witam
wiele slyszalem na tematzamku Bolczów ale nijak nie wiem jak tam dojechac - znajomy mowil ze to w okolicach Janowic, ale chyba mam przestarzala mape bo nie ma zaznaczonego zamku,wie ktos jak tam trafic? i jakie jest wejscie do zamku? forsowne czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: TnBd Re: Zamek Bolczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:24
      Janowice Wielkie leżą na terenie zwanym Rudawami Janowickimi, na trasie kolejowej z Wałbrzycha do Jeleniej Góry, około 15 km na wschód od tejże. Chociaż jest to wieś, zatrzymują się tutaj pociągi pospieszne. Od stacji należy kierować się żółtym albo zielonym szlakiem w kierunku południowym. Ruina położona jest w lesie i nie widać jej z daleka, droga do niej jest jednak dość prosta, więc nie powinno być większych problemów z nawigacją. Do celu dotrzeć można po ok 30 minutach marszu. Jadąc samochodem od strony Jeleniej Góry należy kierować się na Wrocław i w miejscowości Radomierz skręcić w prawo na Janowice. We wsi po pokonaniu przejazdu kolejowego ponownie skręcić w prawo, a następnie ok. 400 metrów dalej w lewo, na wykładaną kostką brukową alejkę. Potem cały czas prosto na asfalt, aż do końca drogi utwardzonej. Finałowe podejście na piechotę.
      • Gość: turysta lokalny Re: Zamek Bolczów IP: 91.203.16.* 19.05.08, 10:25
        dzieki za wyczerpujaca odpowiedz:)pozdrawiam
        • Gość: TnBd Re: Zamek Bolczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:33
          Nie ma sprawy, miłych wypadów :)
          • Gość: feniks Re: Zamek Bolczów IP: *.chello.pl 19.05.08, 14:42
            A tak nawiasem mówiąc wiecie może jak nazywa się ta ruina zamku
            (wieży?) w wiosce Pełcznica i jakie cele spełniała niegdyś?
            • Gość: TnBd Re: Zamek Bolczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:54
              Feniks - piszesz o Pełcznicy (wieś) koło Kąt Wrocławskich tak? czy może Ci chodzi o dzielnicę Świebodzic?
              • Gość: feniks Re: Zamek Bolczów IP: *.chello.pl 19.05.08, 19:12
                Oczywiście chodzi mi o dzielnicę Świebodzic.
                Jest tam pewna ruina zawsze jak przejeżdżam obok zapominam zerknąć
                co jest na niej napisane, ale z tego co wiem chyba pttk zajeło się
                renowacją tego zabytku.
                Znacie historię tego miejsca? Wiem jedynie, że budowla ta pełniła
                rolę wieży obronno-sygnalizacyjnej dla perły śląska "Książa".
                • Gość: TnBd Re: Zamek Bolczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 08:30
                  spanie.pl/15-atrakcje-turystyczne-Swiebodzice-Ruiny_romanskiego_kosciolka_sw._Anny-789.html
                  może to to? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka