Gość: aaa IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.09, 22:23 Czy są w W-ch tacy, którzy mogą się nazwać audiofilem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 01:42 Obawiam się że sporo osób pomyśli że audiofil to to samo co np. pedofil i bedzie sporo zamieszania...:) Ja osobiście nie jestem,ale czasem słyszę coś o wzmacniaczu lampowym, kolumnach Jamo, słuchawkach Sennheiser, amplitunerach itp. Ale jak porównałam płytę odsłuchaną na sprzęcie Harman Kardon z głośnikami JBL ze zwykłym Sony czy Philipsem to zrozumiałam tę pasję:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 07:29 Audiofil za wikipedią - "osoba przywiązująca szczególną wagę zarówno do jakości technicznej słuchanych nagrań dźwiękowych, sprzętu użytego do tych celów jak i wszelkich innych aspektów wpływających na wierne odtworzenie zarejestrowanego dźwięku" Audiofilem może zatem być każdy, kogo priorytetem jest odtwarzać muzyke w jak najlepszy sposób i takich myślę jest wielu, ale posiadaczy sprzętu hi-end'owego już niestety mniej. Na pewno wiele osób posiada sprzęt klasy np. jak pisała Magda Harmana Kardon JBL, ale te zestawy niestety nie mogą nazywać się sprzętem hi-end'owym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampiak Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 13:38 Wiem o czym mowisz Piotrze. Ale... Czy wiesz, ze w Walbrzychu powstaja wzmacniacze lampowe klasy A? Klienci z Europy przyjezdzaja posluchac i kupic. Na moj gust to JEST high-end. Sluchalem i wiem co mowie. Pozdrawiam AA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:58 Gdzie? Powstają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 14:04 pierwsze słysze.. a klasą A tak bym się nie obnosił bo to stare jak swiat rozwiazanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 14:17 A może znasz jakieś lepsze rozwiązanie i nowsze to chętnie poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:27 do PIotra.. w temacie dzwieku nie uzywam słów lepszy czy gorszy.. kazdy lubi cos innego i inaczej slyszy..a klasa A to rozwiazanie konstrukcyjne jak inne..jedni wola A np. Sugden, Musical Fidelity etc inni klasę D (ICE POwer), inni AB (wiekszosc tranzystorowych) a inni mają to godziś :) p.s. chetnie bym posluchal tych walbrzyskich baniek.. o ktorych nic nie ma no forach branżowych...a które są tak genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 14:13 słyszałem o tym jakiś czas temu, ale nic konkretnego, a tematu nie pogłębiałem, gdyż zwyczajnie lampa mi nie leży ;-( Swoją drogą to dość dużo jest u Nas w kraju takich małych "przedsiębiorstw" produkujących wzmacniacze lampowe w cenie koło 1000 euro z czego bardzo się cieszę - w końcu czemu mamy być gorsi od Czechów, Słowaków, czy reszty naszych "pobratyńców" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:08 I tu masz racje,ale niestety jak do tej pory to oni są w lampach najlepsi!Tesla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 19:14 A z jakiego sprzętu korzystacie? Pochwalcie się :) Jam mam amplituner Pioneer'a SX-203RDS i kolumny Clatronic PS-191 Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwetrzykropki Re: Wałbrzych, audiofile 26.01.09, 21:16 sama nazwa amplituner cie dyskwalifikuje - a gdzie przedwzmacniacz, końcówka mocy, przewody, zaciski, kable połączeniowe? Clatronic PS-191 - to nie jest? www.google.pl/search?hl=pl&q=Clatronic+PS-191&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= tego nigdzie nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 22:31 Zacznijmy od tego, że ja audiofilem nie jestem. Nie stać mnie na to. A chwalenie się sprzętem przyszło mi do głowy, ot tak. Wiem, że nie mam się czym chwalić, ale jestem ciekaw czego Wałbrzyszanie używają, więc nie czepiaj się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 16:09 Audiofil to taki człowiek, który wydaje 1500zł na kabelek połączeniowy (jeśli brać pod uwagę te tańsze), a potem w ślepych testach odsłuchowych nie potrafi odróżnić takiego od zwykłego "czincza" za 30 zeta. Rzecz tez się tyczy kabli zasilających (tak, one również "grają") oraz głośnikowych (również audiofil wydaje tu kilka tyś zł) z tym samym efektem. Inne elementy toru, może nie z taką skrajnością, audiofil kupuje również oczami a nie uszami, w skrajniejszych przypadkach z czystego snobizmu lub zachęcony audiofilskim marketingowym bełkotem. Jednak najgorszy audiofil to taki, który częściej kupuje klocki do swojego zestawu audio niż płyty, słucha tylko old-rocka, jazzowego mainstream'u, bo tak wypada, lub muzykę klasyczna jedynie żeby ocenić jak mu zestaw zagra z dużymi składami. Tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 16:13 Jeśli chodzi o takich to pewnie znajdzie się kilku w Wałbrzychu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:18 dobre dobre..kiedys tez tak mialem..teraz nie żongluję sprzętem a raczej płytami..chociaż nie przeczę..dosc czesto spotykamy sie w kilkanaście osob zeby posluchac nowych (innych) ciekawych sprzetow..a przede wszystkim nowej muzyki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:20 ahh zapomnialem dodac ze ciesze sie ze jest wiecej takich osob...czy jestescie zalogowani na forach audio? p.s. co do sprzetu to Quad i ukochane monitory Harbeth! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:13 czy ja też jestem audiofilem??? mam diorę i altony co wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też chce... Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:21 a ja ja mogę być mam zrk kasprzak unitra i radmora i altusy i co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha ha Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:28 audiofil w wałbrzychu z hi-endem ha ha chyba jebnę tu ludzie nie mają czym sr... bo nic nie jedzą a wy wyjeżdżacie z kablami za dziesiątki tysięcy ha ha przedwzmacniacze wzmacniacze końcówki mocy ha ha ha to nie ta szerokość geograficzna ha ha ha pomyłka...apropo może ktoś odsłuch robił nautiliusów B&W z serii signature??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 28.01.09, 08:00 jeżeli nie używasz określeń lepszy czy gorszy to Twoja indywidualna sprawa, ja pisze jedynie o zniekształceniach, które w klasie a sa najmniejsze a czy jest to powód do określania jej klasa najlepszą ...?? cóż nie znam ludzi, którzy odtwarzając muzykę dążyli by do jak największego "odróżnienia" jej od oryginału, ale oczywiście nie twierdzę, że takich nie ma. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.09, 08:26 oczywiscie masz rację.. jak najblizej oryginału.. jednak to nie takie proste! Kwestia tego aby byc najblizej tego dzwieku ktory jest na plycie..czyli tak jak chcial realizator..wiadomo ze realizator nie zawsze odda wiernosc nagrania.. p.s. swoja droga widze Pawel ze jestes w temacie..jesli jestes zainteresowany kontaktem z ludzmi z naszego rejonu napisz na grabek77@gmail.com! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.09, 08:35 A kim jest tajemniczy...Paweł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 28.01.09, 08:55 haha właśnie ... kim jest Paweł ?? czyżbyś sugerował mi jekieś alter ego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś