Dodaj do ulubionych

Wałbrzych, audiofile

IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.09, 22:23
Czy są w W-ch tacy, którzy mogą się nazwać audiofilem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 01:42
      Obawiam się że sporo osób pomyśli że audiofil to to samo co np.
      pedofil i bedzie sporo zamieszania...:) Ja osobiście nie jestem,ale
      czasem słyszę coś o wzmacniaczu lampowym, kolumnach Jamo,
      słuchawkach Sennheiser, amplitunerach itp. Ale jak porównałam płytę
      odsłuchaną na sprzęcie Harman Kardon z głośnikami JBL ze zwykłym
      Sony czy Philipsem to zrozumiałam tę pasję:)))
      • Gość: Piotr Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 07:29
        Audiofil za wikipedią - "osoba przywiązująca szczególną wagę zarówno do jakości
        technicznej słuchanych nagrań dźwiękowych, sprzętu użytego do tych celów jak i
        wszelkich innych aspektów wpływających na wierne odtworzenie zarejestrowanego
        dźwięku"
        Audiofilem może zatem być każdy, kogo priorytetem jest odtwarzać muzyke w jak
        najlepszy sposób i takich myślę jest wielu, ale posiadaczy sprzętu hi-end'owego
        już niestety mniej. Na pewno wiele osób posiada sprzęt klasy np. jak pisała
        Magda Harmana Kardon JBL, ale te zestawy niestety nie mogą nazywać się sprzętem
        hi-end'owym
        • Gość: lampiak Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 13:38
          Wiem o czym mowisz Piotrze.
          Ale... Czy wiesz, ze w Walbrzychu powstaja wzmacniacze lampowe klasy
          A? Klienci z Europy przyjezdzaja posluchac i kupic. Na moj gust to
          JEST high-end. Sluchalem i wiem co mowie.

Pozdrawiam
          AA
          • Gość: olo Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.chello.pl 26.01.09, 13:58
            Gdzie? Powstają?
            • Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 14:04
              pierwsze słysze.. a klasą A tak bym się nie obnosił bo to stare jak swiat
              rozwiazanie..
              • Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 14:17
                A może znasz jakieś lepsze rozwiązanie i nowsze to chętnie poczytam
                • Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:27
                  do PIotra.. w temacie dzwieku nie uzywam słów lepszy czy gorszy.. kazdy lubi cos
                  innego i inaczej slyszy..a klasa A to rozwiazanie konstrukcyjne jak inne..jedni
                  wola A np. Sugden, Musical Fidelity etc inni klasę D (ICE POwer), inni AB
                  (wiekszosc tranzystorowych) a inni mają to godziś :)

p.s. chetnie bym posluchal tych walbrzyskich baniek.. o ktorych nic nie ma no
                  forach branżowych...a które są tak genialne!
            • Gość: Piotr Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 26.01.09, 14:13
              słyszałem o tym jakiś czas temu, ale nic konkretnego, a tematu nie pogłębiałem,
              gdyż zwyczajnie lampa mi nie leży ;-( Swoją drogą to dość dużo jest u Nas w
              kraju takich małych "przedsiębiorstw" produkujących wzmacniacze lampowe w cenie
              koło 1000 euro z czego bardzo się cieszę - w końcu czemu mamy być gorsi od
              Czechów, Słowaków, czy reszty naszych "pobratyńców"
              • Gość: olo Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.chello.pl 26.01.09, 16:08
                I tu masz racje,ale niestety jak do tej pory to oni są w lampach najlepsi!Tesla!
                • Gość: aaa Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 19:14
                  A z jakiego sprzętu korzystacie? Pochwalcie się :) Jam mam amplituner Pioneer'a
                  SX-203RDS i kolumny Clatronic PS-191
                  • prawdziwetrzykropki Re: Wałbrzych, audiofile 26.01.09, 21:16
                    sama nazwa amplituner cie dyskwalifikuje - a gdzie przedwzmacniacz, końcówka
                    mocy, przewody, zaciski, kable połączeniowe?

Clatronic PS-191 - to nie jest?

www.google.pl/search?hl=pl&q=Clatronic+PS-191&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=
                    tego nigdzie nie ma?

• Gość: aaa Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 22:31
                      Zacznijmy od tego, że ja audiofilem nie jestem. Nie stać mnie na to. A chwalenie
                      się sprzętem przyszło mi do głowy, ot tak. Wiem, że nie mam się czym chwalić,
                      ale jestem ciekaw czego Wałbrzyszanie używają, więc nie czepiaj się :)
    • Gość: ex-audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 16:09
      Audiofil to taki człowiek, który wydaje 1500zł na kabelek połączeniowy (jeśli
      brać pod uwagę te tańsze), a potem w ślepych testach odsłuchowych nie potrafi
      odróżnić takiego od zwykłego "czincza" za 30 zeta. Rzecz tez się tyczy kabli
      zasilających (tak, one również "grają") oraz głośnikowych (również audiofil
      wydaje tu kilka tyś zł) z tym samym efektem.
      Inne elementy toru, może nie z taką skrajnością, audiofil kupuje również oczami
      a nie uszami, w skrajniejszych przypadkach z czystego snobizmu lub zachęcony
      audiofilskim marketingowym bełkotem.
      Jednak najgorszy audiofil to taki, który częściej kupuje klocki do swojego
      zestawu audio niż płyty, słucha tylko old-rocka, jazzowego mainstream'u, bo tak
      wypada, lub muzykę klasyczna jedynie żeby ocenić jak mu zestaw zagra z dużymi
      składami. Tyle...
    • Gość: ex-audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 16:13
      Jeśli chodzi o takich to pewnie znajdzie się kilku w Wałbrzychu.
      • Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:18
        dobre dobre..kiedys tez tak mialem..teraz nie żongluję sprzętem a raczej
        płytami..chociaż nie przeczę..dosc czesto spotykamy sie w kilkanaście osob zeby
        posluchac nowych (innych) ciekawych sprzetow..a przede wszystkim nowej muzyki!
        • Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.09, 17:20
          ahh zapomnialem dodac ze ciesze sie ze jest wiecej takich osob...czy jestescie
          zalogowani na forach audio?

p.s. co do sprzetu to Quad i ukochane monitory Harbeth!
          • Gość: super audiofil Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:13
            czy ja też jestem audiofilem??? mam diorę i altony co wy na to???
    • Gość: ja też chce... Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:21
      a ja ja mogę być mam zrk kasprzak unitra i radmora i altusy i co???
    • Gość: ha ha ha Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:28
      audiofil w wałbrzychu z hi-endem ha ha chyba jebnę tu ludzie nie mają czym sr...
      bo nic nie jedzą a wy wyjeżdżacie z kablami za dziesiątki tysięcy ha ha
      przedwzmacniacze wzmacniacze końcówki mocy ha ha ha to nie ta szerokość
      geograficzna ha ha ha pomyłka...apropo może ktoś odsłuch robił nautiliusów B&W z
      serii signature???
      • Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 28.01.09, 08:00
        jeżeli nie używasz określeń lepszy czy gorszy to Twoja indywidualna sprawa, ja
        pisze jedynie o zniekształceniach, które w klasie a sa najmniejsze a czy jest to
        powód do określania jej klasa najlepszą ...?? cóż nie znam ludzi, którzy
        odtwarzając muzykę dążyli by do jak największego "odróżnienia" jej od oryginału,
        ale oczywiście nie twierdzę, że takich nie ma. pozdrawiam
        • Gość: arecki Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.09, 08:26
          oczywiscie masz rację.. jak najblizej oryginału.. jednak to nie takie proste!
          Kwestia tego aby byc najblizej tego dzwieku ktory jest na plycie..czyli tak jak
          chcial realizator..wiadomo ze realizator nie zawsze odda wiernosc nagrania..

p.s. swoja droga widze Pawel ze jestes w temacie..jesli jestes zainteresowany
          kontaktem z ludzmi z naszego rejonu napisz na grabek77@gmail.com!
          • Gość: x Re: Wałbrzych, audiofile IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.09, 08:35
            A kim jest tajemniczy...Paweł?
            • Gość: Piotr do arka Re: Wałbrzych, audiofile IP: 212.160.143.* 28.01.09, 08:55
              haha właśnie ... kim jest Paweł ?? czyżbyś sugerował mi jekieś alter ego ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka