Dodaj do ulubionych

Ranking Gitarowy w Trójce

23.07.04, 17:01
Dzisiaj w porannym ZD3 P.Baron zaproponował wybór riffu gitarowego. Czy ktoś wie jak to się zakończyło bo niestety nie mogłem słuchać po 9-tej.
Przy okazji dla mnie the best jest Deep Purple - Smoke on the water. A jkaie są Wasze typy?
Oto propozycje z Trójki:
Led Zeppelin - Stairway to heaven
Deep Purple - Smoke on the water
The Animals - House of the rising sun
Rolling Stones - Satisfaction
Eric Clapton - Layla
Nirvana - Smells like teen spirit
The Eagles - Hotel California
Breakout - Kiedy byłem małym chłopcem
Perfect - Nie płacz Ewka
Free - All right now
Santana - Samba pa ti
Maanam - Kocham Cię, kochanie moje

Amoże inne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Ranking stękających murzynek IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 23.07.04, 18:23
      chyba taki konkurs byłby bardziej stosowny w tym radiu.
      • yacy Re: Ranking stękających murzynek 23.07.04, 18:54
        Ale ja nie o to pytałem. Nie bardzo kumam czemu większośc odpowiedzi nawet na zwykłe, pytanie musi być usilnie sformułowane tak aby dopiec Trójce (teraz pewnie Janusz sie czepi mojego sposobu formuowania zdań). Ja od 1983 roku słuchałem PRIII, teraz słucham Trójki bo nie mam innej alternatywy i jak słyszę pojękujące murzynki to włączam CD, a nie piszę jakieś bzdury na forum (a może jednak piszę, co Janusz???). To tyle i ponawiam prośbę o ranking
        • Gość: Janusz Re: Ranking stękających murzynek IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 23.07.04, 20:24
          yacy napisał:

Ja od 1983 roku słuchałem
          > PRIII, teraz słucham Trójki bo nie mam innej alternatywy

Współczuję, ja mam. Przyznasz jednak że to smutne, przez siedemnaście lat
          słuchałeś tego radia z przyjemnością a teraz tylko z braku alternatywy. Wyrazy
          współczucia.

> i jak słyszę pojękując
          > e murzynki to włączam CD,

To kiedy masz okazję do słuchania Trujki ? Chyba w nocy ?

a nie piszę jakieś bzdury na forum (a może jednak pis
          > zę, co Janusz???).

Ależ skąd.

Ps. Taki ranking, w taim radiu i w takiej audycji, wydaje mi się podobnie
          absurdalny jak np. konkurs na najlepszy utwór blackmetalowy roku w radiu eska.

Pozdrawiam i życzę powodzienia w poszukiwaniu rankingu
        • Gość: Johan Bengtson Re: Ranking stękających murzynek IP: 195.117.50.* 23.07.04, 20:59
          Stairway to Heaven wygrało bodajże, Marcel wchodzący w tym momencie na antenę
          rzekł coś w rodzaju "kiedy słucham tego utworu, to się cieszę, że nie gram na
          gitarze i cieszę się, że istnieją inni, którzy grają". Wzruszył tym wszystkich,
          poza mną, ale tylko dlatego, że akurat słucham hip hopu, a na "Stairway to
          Heaven" rzygam gorąco.
          Gwoli informacji jednak yacemu odpowiadam.
          • szef.komisji Re: Ranking stękających murzynek 23.07.04, 21:20
            Gość portalu: Johan Bengtson napisał(a):

> Stairway to Heaven wygrało bodajże, Marcel wchodzący w tym momencie na antenę
            > rzekł coś w rodzaju "kiedy słucham tego utworu, to się cieszę, że nie gram na
            > gitarze i cieszę się, że istnieją inni, którzy grają". Wzruszył tym
            wszystkich,
            >
            > poza mną, ale tylko dlatego, że akurat słucham hip hopu, a na "Stairway to
            > Heaven" rzygam gorąco.

Gość: Johan Bengtson IP: 195.117.50.*

inetnum: 195.117.50.0 - 195.117.50.255
            netname: POLSKIERADIO
            descr: Polskie Radio Poland Warsaw Al.Niepodleglosci 77/85
            country: PL

... i wszystko jasne
            • Gość: Janusz Re: Ranking stękających murzynek IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 23.07.04, 22:05
              szef.komisji napisał:

>
              > Gość: Johan Bengtson IP: 195.117.50.*
              >
              > inetnum: 195.117.50.0 - 195.117.50.255
              > netname: POLSKIERADIO
              > descr: Polskie Radio Poland Warsaw Al.Niepodleglosci 77/85
              > country: PL
              >
              > ... i wszystko jasne

Taa...Gnojki już nawet na siebie nadają.
              • Gość: Johan Bengtson Re: Ranking stękających murzynek IP: 195.245.217.* 24.07.04, 17:14
                > > Gość: Johan Bengtson IP: 195.117.50.*
                > >
                > > inetnum: 195.117.50.0 - 195.117.50.255
                > > netname: POLSKIERADIO
                > > descr: Polskie Radio Poland Warsaw Al.Niepodleglosci 77/85
                > > country: PL
                > >
                > > ... i wszystko jasne

Co jest jasne?

> Taa...Gnojki już nawet na siebie nadają.

A na takim poziomie to rozmawiać nie będziemy.
                • szef.komisji Re: Ranking stękających murzynek 24.07.04, 17:25

> A na takim poziomie to rozmawiać nie będziemy.

Oczywiście nie musimy.
                  Zważ jedno - jak na razie tylko JEDNA osoba z Polskiego Radia (która zresztą
                  już tam nie pracuje) - Michał Kowalewski prowadzący ZD3 - rozmawiała z
                  forumowiczami otwarcie i gotowa była do dyskusji na temat programu, który
                  prowadziła. I było OK, nikt nikogo wówczas obelgami nie obrzucał.
                  Pozostałe głosy na forum pochodzące z Polskiego Radia były i są niestety,
                  bardzo delikatnie mówiąc, poniżej wszelkiego rodzaju krytyki. Cóż... szkoda
                  jednak, ponieważ skoro robi się poniekąd radio dla słuchaczy i robi się
                  rewolucyjne zmiany w programie, to mimo wszystko warto wsłuchać się w krytykę,
                  a nie murować się w twierdzy... Ale po co to ja piszę.
                  • Gość: Johan Bengtson Re: Ranking stękających murzynek IP: 195.245.217.* 24.07.04, 17:34
                    > Zważ jedno - jak na razie tylko JEDNA osoba z Polskiego Radia (która zresztą
                    > już tam nie pracuje) - Michał Kowalewski prowadzący ZD3 - rozmawiała z
                    > forumowiczami otwarcie i gotowa była do dyskusji na temat programu, który
                    > prowadziła. I było OK, nikt nikogo wówczas obelgami nie obrzucał.

Może też byłbym gotowy do dyskusji na temat programu, który prowadzę, ale nie
                    prowadzę żadnego, przykro mi. Możemy pogadać o kwestiach technicznych, nie
                    merytorycznych.

> Pozostałe głosy na forum pochodzące z Polskiego Radia były i są niestety,
                    > bardzo delikatnie mówiąc, poniżej wszelkiego rodzaju krytyki.

Słuchaj, ja mam prawo do wyrażenia własnego zdania na temat zwycięzcy rankingu.
                    Wiem, że się nie pokrywa z Twoim, ale to jeszcze nie powód, żeby kwalifikować
                    je jako "poniżej krytyki".

A zarzutu o "nadawanie na siebie" nie rozumiem. Tekst Marcela podobał mi się,
                    to chyba jasne?
                    • szef.komisji Re: Ranking stękających murzynek 24.07.04, 18:37

> Słuchaj, ja mam prawo do wyrażenia własnego zdania na temat zwycięzcy
                      rankingu.
                      Nie zabraniam nikomu dyskusji. Proszę jednak powiedzieć kolegom w swojej
                      firmie, którzy zabierają tutaj głos, aby godniej reprezentowali się na forach
                      internetowych. Bo jak na razie wystawiają bardzo złe świadectwo zarówno sobie,
                      Polskiemu Radiu, jak i wszystkim innym, którzy z Polskiego Radia być może
                      chcieliby tu normalnie pisać.
                      >
                      > Wiem, że się nie pokrywa z Twoim, ale to jeszcze nie powód, żeby kwalifikować
                      > je jako "poniżej krytyki".
                      Czy ja określiłem _twoje_ zdanie jako poniżej krytyki? Może i jestem skłonny je
                      z góry tak kwalifikować - ale to z powodów jak wyżej. Jak na razie 99% głosów
                      pochodzących z Polskiego Radia na tym forum jest na pewno poniżej krytyki. Nie
                      chciej lepiej, abym poszukał ci przykładów, bo to wstyd dla całego PR SA.
                      Naprawdę, kilku takich "elegantów" (albo jeden w kilku internetowych odsłonach)
                      skutecznie nadwerężają wizerunek PR SA. Za takie coś wylatuje się
                      dyscyplinarnie z pracy...

> A zarzutu o "nadawanie na siebie" nie rozumiem. Tekst Marcela podobał mi się,
                      > to chyba jasne?
                      To nie pytanie do mnie. Tym nie mniej - wszystko możliwe...
                      • Gość: Johan Bengtson Re: Ranking stękających murzynek IP: 195.245.217.* 24.07.04, 18:50
                        > Proszę jednak powiedzieć kolegom w swojej
                        > firmie, którzy zabierają tutaj głos, aby godniej reprezentowali się na forach
                        > internetowych.

Wybacz, ale ja nie jestem od wychowywania swoich kolegów. Jeśli któryś z nich
                        zhańbił się niewybrednymi argumentami ad personam, pospolitym chamstwem innego
                        rodzaju lub agresywnym fanatyzmem, to przepraszam za niego/nią. Któż jest bez
                        wad?
                      • Gość: stekajaca murzynka Re: Ranking stękających murzynek IP: 67.128.13.* 26.07.04, 18:48
                        Toz to przeciez Pan Rokosssss...poznaje go po charakterze pisma niestety...
    • Gość: Lesiek Re: Ranking Gitarowy w Trójce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 08:19
      Bez sensu. To jest zbiór hiciorów, a nie riffów. O ile np. Smoke on the Water
      czy Layla rzeczywiście pamięta się przede wszystkim ze względu na riff, to
      Stairway? Nie bardziej by Whole Lotta Love pasowało?
      • Gość: Janusz 100 najlepszych riffów IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 25.07.04, 10:51
        Magazyn "Total Guitar" przygotował zestawienie 100 najlepszych riffów na
        podstawie głosów ponad dwóch tysięcy swoich czytelników.

Oto pierwsze 20 utworów rankingu 100 Greatest Riffs Ever:

1. GUNS N' ROSES – "Sweet Child O' Mine"
        2. NIRVANA – "Smells Like Teen Spirit"
        3. LED ZEPPELIN – "Whole Lotta Love"
        4. DEEP PURPLE – "Smoke On The Water"
        5. METALLICA – "Enter Sandman"
        6. DEREK & THE DOMINOES - "Layla"
        7. METALLICA - "Master Of Puppets"
        8. AC/DC – "Back In Black"
        9. JIMI HENDRIX – "Voodoo Child"
        10. BLACK SABBATH – "Paranoid"
        11. OZZY OSBOURNE – "Crazy Train"
        12. FREE – "All Right Now"
        13. MUSE – "Plug In Baby"
        14. LED ZEPPELIN – "Black Dog"
        15. VAN HALEN – "Ain't Talkin' 'Bout Love"
        16. AEROSMITH – "Walk This Way"
        17. CREAM – "Sunshine Of Your Love"
        18. QUEENS OF THE STONE AGE – "No One Knows"
        19. GUNS N' ROSES – "Paradise City"
        20. RAGE AGAINST THE MACHINE – "Killing In The Name"

www.gitarzysta.com/portal/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=70
        • Gość: jarek Re: 100 najlepszych riffów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 15:52
          ...małe są szanse aby coś z tej listy usłyszeć na antenie " za dnia", choćby
          dlatego, że są dłuższe niz 3-4 minuty:-) target tyle nie wytrzyma bez przerwy:-
          ))
      • surtout Re: Ranking Gitarowy w Trójce 27.07.04, 00:13
        Pomijając "merytoryczną" dyskusję nt PRIII...
        Panowie, zanim się doinformujecie do końca, zauważcie, że to co p. Baron
        zaproponował jako kawałki riffowe, niekoniecznie nimi jest. Najpierw trzeba
        wiedzieć, co to jest riff, a potem tworzyć rankingi.
        Pozdrawiam.
        • t.o.m.e.k Re: Ranking Gitarowy w Trójce 27.07.04, 06:51
          > Najpierw trzeba
          > wiedzieć, co to jest riff, a potem tworzyć rankingi.

No właśnie - ale przecież żyjemy w epoce pomieszania pojęć... Instytucje takie
          jak obecna trUjka, czy Agora są przecież liderami tego trendu. I pojęcie "riffu
          gitarowego" to według trUjkowych ekspertów to również wygrywana na pojedynczych
          strunach melodyjka. Jeszcze parę lat temu słysząc wyrażenie np. "riff gitarowy
          do "Kocham cię kochanie moje" popatrzyłbym na rozmówcę wzrokiem lekko
          niewyraźnym. Dziś wiem, że nie należy się dziwić niczemu - nawet "riffom" do
          Stairway To Heaven czy Nie Płacz Ewka <rotfl>
    • mh2 Schizofrenia, czyli z innej beczki. 27.07.04, 08:53
      Nie będę dyskutował, czy lista Barona to lista riffów, czy hiciorów. Sądzę, że
      wszystko zostało w tej sprawie powiedziane przez kompetentnych przedmówców.
      Interesuje mnie jednak inny aspekt tej sprawy - do kogo zaadresowano ów ranking,
      bo jak tu robić ranking, kiedy nie ma szansy w dziennym programie emitowanym z
      Myśliwieckiej usłyszeć utworów nominowanych? Nie ma również najmniejszej szansy,
      by w "zreformowanej" Poczcie UKF doprosić się o coś z tej listy. Jedynie nocą u
      Piotra Kaczkowskiego lub jednego z panów Kosińskich, gdzie kołaczą sie jeszcze
      wspomnienia świetności "3", można usłyszeć coś starszego. Jak dobrze zrozumiałem
      najwyższego specjalistę od marketingu - Banacha - starzy słuchacze byli łaskawi
      od trUjki odejść. Więc pytam: KTO JEST/BYŁ ADRESATEM TEGO RANKINGU?
      Czy nie mamy tu do czynienia z posuniętą schizofrenią myśliwiecką, wynikającą z
      braku pomysłu do kogo i co nadawać? W zestawieniu z pytaniami zadawanymi przez
      derekcję - "dlaczego słuchacze od nas odchodzą, skoro robimy takie zaj....te
      radio?"(sic!) - moje wątpliwości zdają się być uzasadnione.
      Czy nie jest to już najwyższy czas, by Laskowski odszedł wraz z dobrodziejstwem
      inwentarza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka