Dodaj do ulubionych

Orzeł może

29.04.13, 16:54
Domyślam się, że nikomu się już nie chce nic pisać, bo wszystkim ręce opadły...

Zastanawiam się, czy pani Jethon i biedni dziennikarze wrobieni w tę akcję zdają sobie sprawę, że mówią "Misiem"? Nie mam nic przeciwko słusznej dumie ze swoich osiągnięć - ale co innego słuszna duma, a co innego nachalna propaganda sukcesu, w momencie załamujących się nastrojów społecznych.
Obserwuj wątek
    • petshopgirl Re: Orzeł może 29.04.13, 21:02
      Ha, czekałam aż ktoś mnie wyręczy
      Podjaranie na miarę Eski
      • imagistyk Re: Orzeł może 02.05.13, 17:10
        To jest orzeł na miarę naszych możliwości.
        Na szczęście rzadziej słucham Trójki i reklamówki słyszałem kilka razy. Brzmi tak sobie. Ponieważ w tym roku nie było hucznych obchodów urodzin Trójki, więc ten marsz to jakiś erzac. Dla mnie główne hasło skojarzyło się z "Polak potrafi" z epoki Gierka. Ciekaw jestem, czy to gierkowskie hasło zmusi w końcu "historyków" do zauważenia propagandy polskiego nacjonalizmu w PRL-u. Wprawdzie nie pasuje to do obrazu malowaniego przez IPN i jego klony, ale mam nadzieję, że ktoś odważy się na takie badania.
        Na blogu revelsteina znalazłem wiadomość, że Rada Programowa PR obiecała zaskarżyć tę akcję do międzynarodowych organizacji dziennikarskich. I to jest dopiero zabawne.
        • raszefka Re: Orzeł może 04.05.13, 19:55
          No i sama piosenka przewodnia... Taki tekst wybaczyłabym Panu Kubie, gdzies w okolicy pierwszego Karpia.
          • jedzoslaw Re: Orzeł może 04.05.13, 20:03
            Akcja w sumie ważna, pozytywny patriotyzm jest w tym kraju bardzo potrzebny, ale piosenka jak i promocja tej akcji jakoś mnie nie poruszyła.
            • tuberfit Re: Orzeł może 05.05.13, 18:02
              Z zakamarków pamięci wyziera przebój festiwalu opolskiego "Od rana mam dobry humor". Rok 1980, cała sala śpiewała la-la-la, gdy tymczasem na Wybrzeżu zaczynały się strajki.
              • jedzoslaw Re: Orzeł może 05.05.13, 21:45
                Hm, a właściwie jakie to wydarzenia ta cała akcja miałaby przytłumić?
                • airborell Re: Orzeł może 05.05.13, 21:59
                  No właśnie żadne, bo na razie żadnych poważnych strajków nie ma. Są spadające słupki poparcia dla rządu, ale to na razie tyle.

Mnie boli coś innego - Jethon podzieliła politycznie słuchaczy Trójki. Do tej pory identyfikować się jako słuchacz Trójki mógł każdy - platformers, pisowiec i lewak, wierzący w zamach i wierzący w brzozę. Wystarczyło, że cenił Kaczkowskiego, Manna, Andrusa, kogo by tam jeszcze.

Od tygodnia to już niemożliwe. I bardzo chciałbym, żeby arogancka pani dyrektor poczuła na własnej skórze, że słupki pisowców tak samo liczą się do rankingu słuchalności jak słupki platformersów.
                  • jedzoslaw Re: Orzeł może 06.05.13, 12:19
                    > Mnie boli coś innego - Jethon podzieliła politycznie słuchaczy Trójki. Do tej p
                    > ory identyfikować się jako słuchacz Trójki mógł każdy - platformers, pisowiec i
                    > lewak, wierzący w zamach i wierzący w brzozę. Wystarczyło, że cenił Kaczkowski
                    > ego, Manna, Andrusa, kogo by tam jeszcze.
                    >

To prawda, ale nie jest to chyba nic nowego. Trójka z reguły była liberal-friendly i u zagorzałej prawicy miała faktyczną popularność chyba tylko w czasach Skowrońskiego i Sobali.
                    • imagistyk Re: Orzeł może 07.05.13, 15:06
                      Trudno identyfikować się z porannym ZD3, gdzie promuje się hieny smoleńskie i nagłaśnia się każdą bzdurę o zamachu.
                      W sobotnim " KTCL " Mann zakpił sobie z Dobroń. Od tygodnia Mann jest chory . Po co Mu było zadzierać ?
                      • raszefka Re: Orzeł może 08.05.13, 18:32
                        Chory? Wczoraj był w Tonacji.
                        • imagistyk Re: Orzeł może 09.05.13, 12:41
                          Pisałem tuż przed tonacją.
                          Zapewne redaktor Dobroń wbiła delikatnie szpilkę w lalkę Manna. Dlatego tylko tydzień go nie było.
    • piotr7777 Re: Orzeł może 15.05.13, 18:02
      Możemy faktycznie założyć, że M. Jethon przeprowadziła jakieś badanie rynkowe (a może oparła się np. na litach i telefonach do redakcji, wpisach w internecie etc.) i wyszło jej, że przeciętny słuchacz Trójki to człowiek z wyższym wykształceniem, mieszkaniec wielkiego miasta, o poglądach liberalno - lewicowych, zdegustowany Jarosławem Kaczyńskim i PiS, ale też bez jakiegoś szczególnego politycznego zacięcia. Taki, który na co dzień polityką nie żyje, posmnieje się z wpadki "kaczora", czasem nie spodoba mu się coś co robią rządzący, ale i tak westchnie np. "biedny ten Tusk, tyle ma na głowie". I dlatego zdecydowała się budować linię programu pod takiego właśnie słuchacza. I akcja "Orzeł może" była nie jakimś wyłomem ale logicznym następstwem tego procesu. Już wcześniej prezydent często gościł na antenie stacji (wprawdzie dyrektorka zapewniała, że częstotliwość występów polityków jest dokładnie odmierzana i zrównoważona, no ale widocznie prezydenta za polityka nie uważa).
      Ponieważ zaś ten proces się nasilał można się obawiać co będzie dalej. W 2015 roku Święto Flagi akurat wypadnie w środek kampanii prezydenckiej, czy możemy oczekiwać, że p.dyrektor (jeśli nadal będzie pełnić tę funkcję) powie np. coś w rodzaju: "panie prezydencie, życzymy dużo zdrowia i sił i mam nadzieję na spotkanie w tym miejscu za rok" i nikogo to już specjalnie nie zszokuje.
      Zwracam uwagę, że piszę o osobie, która - gdy po raz pierwszy została dyrektorem PRIII - usunęła ze swojej strony internetowej zdjęcie z premierem Tuskiem. Wówczas zdawała sobie sprawę z niestosowności eksponowania kontaktów z politykami i nie chciała być politycznie kojarzona. Jeśli teraz hamulców takich nie ma to znaczy, że poprzeczka wiarygodności i obiektywizmu została drastycznie obniżona.
      Jednak 2 maja br. przekroczona została także inna granica. Otóż i K. Skowroński i J. Sobala wyznawali i wyznają dość określone poglądy, raczej zbieżne z tą konserwatyną i tradycyjną częścią społeczeństwa (niektórzy powiedzieliby dosadnie "PiS-owskie"). Ale żaden z nich - jakkolwiek próbowali przemycić ten punkt widzenia na antenie jako równoważny temu dominującemu, lewicowo - liberalnemu - nie narzucał swoich poglądów dziennikarzom ani nie angażował stacji w akcję polityczne organizowane pod egidą PiS czy ówczesnego prezydenta. Fakt, że dziś M. Jethon ustawia się obok prezydenta nie jako osoba prywatna ale w imieniu całej stacji, dziennikarze Trójki promują akcję na antenie a osobistości (jak np. Z. Zamachowski czy Z. Hołdys) które 3 lata temu krzyczały o upolitycznieniu Trójki dziś ochoczo angażują się w stricte polityczną kampanię pokazuje, że wszystkie te teksty o wartościach były bzdurą. I że Trójka upolityczniona przeszkadza tylko wówczas gdy jest upolityczniona w nieodpowiednim kierunku (czytaj u-P-i- S- owiona).
      Nie zamierzam tu stawiać analogii między obecnymi czasami a latami PRL, ale pod wieloma względami jest gorzej niż np. w latach 80. Tamta Trójka była medium systemowym (oczywiście w żadnym urodzinowym wydawnictwie nie zostanie to przyznane, ale tak było). Tzn. nie działała w politycznej próżni, realizowała wytyczne władz, które jednak w stosunku do niej nie były zbyt restrykcyjne i to akurat zasługa jej ówczesnego kierownictwa (A. Turski i S. Zieliński), oczywiście lojalnych członków PZPR, niepozbawionych zdrowego rozsądku. Tzn. Program III miał promować muzykę rockową dla młodzieży i ambitną rozrywkę, ale ani nie musiał angażowac się w propagandę (wtedy już mocno kulejącą), ani ocieplać wizerunku rządzących (akurat Jaruzelski i inni nie mieli do tego ani serca ani predyspozycji), ani ośmieszać opozycjonistów (a takie antysolidarnościowe hapeningi czy grepsy można sobie przecież wyobrazić). I z tej roli odwracacza uwagi stacja wywiązywał się perfekcyjnie, wielu słuchaczom wydawała się enklawą wolności w zniewolonym kraju. Dygresja - np. Marek Niedźwiecki zaczął karierę radiowca w okolicznościach moralnie dwuznacznych (po zwolnieniu wielu dziennikarzy), ale faktycznie był genialnym prezenterem muzycznym i zarzucanie mu dziś współpracy z SB jest - w świetle braku jakichkolwiek dokumentów w IPN - kalumnią. To tak na marginesie.
      Dziś o tyle jest podobnie, że Trójka też ma za zadanie odwracać uwagę, ale robi w to o wiele mniej wyrafinowany a znacznie bardziej prostacki sposób. W latach 80 Trójka nie udawała jednak, że jest cudownie i starała się faktycznie robić coś co mogło połączyć ludzi z różnych stron politycznej barykady. Teraz faktycznie opowiedziała się po jednej ze stron, lekceważąc i poniżając drugą. W tym sensie jest to chyba najczarniejsza era w dziejach stacji.
      • mrdn Re: Orzeł może 15.05.13, 23:48
        nieprawda ze w latach 80 Trójka nie angażowała się w propagandę. Od stanu wojennego pracowala tam m. in Maja Zawadzka, specjalizująca się w wywiadach z działaczami ZSMP, Jaskiernia itp. W 1989r przed wyborami Miecugow, w popołudniowym zd3 przeprowadzil ciepły wywiad z L. Millerem, kandydate PZPR na senatora. Po śmierci Brezniewa było w pr. III pare dni załoby, nadawano muzykę inną niż zwykle a Janusz Atlas wygłosił felieton, krytykujący słuchaczkę która zadzwoniła do radia, mówiąc ze zawiodla się na Trojce z powodu tej żaloby. Telefonu słuchaczki na antenie nie było. Od 1985 w Trojce pojawiał się nowy minister ds. młodzieży Kwasniewski, z którym chyba zaprzyjaźnił się S. Zieliński. W 1984r niektórzy dziennikarze m. in Niedzwiecki chyba Zieliński pojechali z działaczami młodzieżowymi do Moskwy na igrzyska, zorganizowane jako konkurencja dla olimpiady w Los Angeles
        • airborell Re: Orzeł może 16.05.13, 15:13
          Ależ bez jaj, wyobrażasz sobie, żeby po śmierci Breżniewa w Trójce NIE BYŁO żałoby? W państwowym radiu?

Propaganda w Trójce była, ale z pewnością było jej mniej niż w innych publicznych mediach i działało to raczej na zasadzie, że wyznaczeni dziennikarze pełnią propagandowe serwituty, a inni są od tego raczej wolni.

Jethon miesza w propagandową akcję całą Trójkę, łącznie z jej największymi gwiazdami. To jest myślenie w stylu "po mnie choćby potop". Co będzie z Trójką za dwa lata, jak PiS przejmie władzę?
          • jedzoslaw Re: Orzeł może 16.05.13, 19:01
            Trójka należała do Polskiego Radia. Pomimo roli pewnego rodzaju wentyla i okna na świat, Program Trzeci był częścią tej instytucji i błędem byłoby oczekiwać, że nie będzie realizować narzuconego programu.
            • imagistyk Re: Orzeł może 26.05.13, 10:31
              Moim zdaniem Skowroński pozostawił trwały ślad : Trójka nadal propaguje PiS-owską ( PO niewiele różni sie pod tym względem) wizję rzeczywistości. Jestem stałym czytelnikiem POLITYKI i PRZEGLĄDU. Przez jakiś czas bawiły mnie przewidywanie artykułów, które zostaną wspomniane, a które zostana pominiete w trójkowych przeglądach tygodników. Pomijano wszelkie przypomnienia nieprawości IVRP i rzeź wołyńską.
              Z przyjemnością słuchałem benefisu Piotra Kaczkowskiego. Nie na miejscu była jednak nieobecność pana Piotra, który siedział w jakimś tam pokoju.
              Mam nadzieję na benefis pana Manna. Przeczytałem właśnie "Kroniki wariata..." Pan Wojciech nie wysilił się zbytnio i umieścił także opowiastki znane z "Nie tylko dla orłów". A ja miałem nadzieję na dużo nowości.
              • airborell Re: Orzeł może 27.05.13, 19:41
                Ostatnie książki Manna to jest dla mnie zwykłe chałturzenie, przykro to pisać.
    • raszefka Re: Orzeł może 30.05.13, 14:04
      Czekoladowa kura może się wybronić i na coś przydać. www.polskieradio.pl/9/201/Artykul/854901,Orzel-moze-Trojka-licytuje-czekoladowego-orla
      • airborell Re: Orzeł może 31.05.13, 14:21
        Czyli najpierw wydali 100 tysięcy publicznych pieniędzy na durną akcję, a teraz będą żebrać o pieniądze na pomoc dzieciom, które to pieniądze właśnie powinny pochodzić z funduszy publicznych. Fajnie, że orzeu się ostatecznie na coś przyda, ale...
        • raszefka Re: Orzeł może 03.06.13, 13:54
          Przypuszczam, że pomysł z licytacją pojawił się jako PR-owa odpowiedź na marne przyjęcie całej akcji.
          A sytuacja placówki pewnie nie spędza snu z powiek wszystkim uśmiechniętym oficjelom, którzy miesiąc temu dumnie promowali się w różowym marszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka