Dodaj do ulubionych

Ryba ma głos 13

08.03.05, 06:34
JESTEM, WIĘC PISZĘ

Arka Frasyniuka

Profesor Aleksander Krawczuk mówił mi kiedyś, było to w połowie lat siedemdziesiątych, że nic nie jest go w stanie zaskoczyć, bo ma przed oczyma 3 tysiące lat ludzkiej historii, w której wszystko już było. Wystarczy trochę pogrzebać, żeby znaleźć analogię, a ponieważ zmienia się wszystko oprócz natury ludzkiej, można też przewidzieć dokładnie, będąc świadkiem początku, jak się to wszystko skończy.

Ale chyba nawet Aleksander Krawczuk nie przewidywał, że przeżyjemy powtórkę z księgi Genesis Starego Testamentu. Że w Polsce tworzyć się będzie partię polityczną w ten sam sposób, jak Bóg Ojciec stwarzał świat: wtedy Frasyniuk rzekł, niech się stanie centrum. I stało się centrum. Frasyniuk widząc, że centrum jest dobre, oddzielił je od prawicy. I nazwał Frasyniuk centrum demokracją, a prawicę ekstremą.

Tworzenie Partii Demokratycznej zajmie Frasyniukowi, mimo wsparcia Belką, więcej czasu, niż zajęło Bogu tworzenie świata. Ale nie bądźmy drobiazgowi. Jak powiadał krawiec, któremu klient zarzucał, że uszycie spodni zabrało mu więcej czasu niż stworzenie świata: Spójrz pan na ten świat i na te spodnie. Umownego szóstego dnia Frasyniuk stworzy wyborcę na swój obraz i podobieństwo, a potem będzie odpoczywał. Zaś Polacy zanurzą się w pierwotnym stanie szczęścia w ogrodach Edenu.

Warunkiem powodzenia jest oczywiście rozdeptanie węża, a nawet wszystkich węży, tak by nie nakłoniły wyborcy do spożycia owocu z drzewa poznania dobra i zła, bo mogłoby mu to zaszkodzić przy dokonywaniu słusznego wyboru. W Biblii Bóg zdążył przed wężem i pokazał Adamowi Ewę.

Można snuć więcej analogii biblijnych, ale i bez takich odniesień dzieło tworzenia Partii Demokratycznej jest imponujące. Jeszcze nie powstała, jeszcze nie ma programu i nie wiadomo, jaki on będzie, a już wszyscy chcą na nią głosować. Po prostu nie mogą się doczekać. Jeszcze tej partii nie ma, a już ma premiera i wicepremiera w rządzie, ma swój organ prasowy i tabuny prasowych rzeczników. Jeszcze się nie narodziła, a już uczeni mężowie skalpelami swych wyostrzonych umysłów dokonują sekcji jej zwłok. Jeszcze nie istnieje, a już w całej Polsce, od krańca po kraniec, tłumy ciągną, żeby się zapisać.

Co będzie dalej? To też jest w Biblii. Najpierw zrzut manny na pustyni, a potem siedem lat chudych i plagi egipskie. •
MACIEJ RYBIŃSKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 11:49
      > Co będzie dalej? To też jest w Biblii. Najpierw zrzut manny na pustyni, a
      potem siedem lat chudych i plagi egipskie.

W Biblii akurat bylo na odwrot - najpierw bylo 7 lat chudych, potem plagi, a
      na koncu zrzut manny.
      Ale jak wiadomo Rybinski pisuje do Wprost, wiec to wiele wyjasnia.
      - Wlasciwie to wszystko wyjasnia, nawet akcesje Bronka W. do nich.
      • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 13 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 08.03.05, 12:05
        Doctorku, Twoja obsesja związana z felietonami Ryby jest zastanawiająca. Facet
        pisze zwięźle i ciekawie, a Ciebie to tak boli
        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 12:29
          > Doctorku, Twoja obsesja związana z felietonami Ryby jest zastanawiająca.
          > Facet pisze zwięźle i ciekawie, a Ciebie to tak boli

Nie calkiem dokladnie. - Facet pisze nieciekawie, nudno i banalnie.
          Nie boli mnie to az tak, ale miernoty nie lubie, ale rozumiem ze pewna
          kategoria ludzi za nim przepada.
          Nawet Shaza i Bayer Full mieli swoich zwolennikow.

Co do obsesji, marny z Ciebie obserwator.
          - Popatrz na tego co te felietony Rybinskiego tu wysyla.
          - Ten to jest naprawde "obsesjonat"!
          • t3rro Re: Ryba ma głos 13 08.03.05, 12:32
            Gość portalu: Doctor napisał(a):

> Nie calkiem dokladnie. - Facet pisze nieciekawie, nudno i banalnie.
            > Nie boli mnie to az tak, ale miernoty nie lubie, ale rozumiem ze pewna
            > kategoria ludzi za nim przepada.

Hm.. czytajac posty mialem zgola inne wrazenie no ale coz bladzic jest rzecza
            ludzka..
      • krzywyryj Re: Ryba ma głos 13 08.03.05, 12:07
        > W Biblii akurat bylo na odwrot - najpierw bylo 7 lat chudych, potem plagi, a
        > na koncu zrzut manny.
        > Ale jak wiadomo Rybinski pisuje do Wprost, wiec to wiele wyjasnia.
        > - Wlasciwie to wszystko wyjasnia, nawet akcesje Bronka W. do nich.
        -------------------------------------------------------------------------
        Cześć Doctor,
        W Biblii jesteś może biegły, ale w Rybińskim- jakby ciut mniej. Rybiński wyraził tylko obrazowo co stałoby się po dojściu do władzy tow. tow. Frasyniuków, Mazowieckich, Hausnerówi i Belek.
        Co prawda nie ma znaczenia gdzie pisuje ale ma znaczenie co pisuje Rybiński, to na marginesie dodam, że aktualnie od dłuższego czasu pisuje w Rzepie.
        Kontroluj bardziej co piszesz.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 12:21
          > Cześć Doctor,
          > W Biblii jesteś może biegły, ale w Rybińskim - jakby ciut mniej.

- Masz racje, po prostu to Rybinski nieciekawy obiekt.

Rybiński wyraził tylko obrazowo co stałoby się po dojściu do władzy tow. tow.
          Frasyniuków, Maz owieckich, Hausnerówi i Belek.

Ciekawe - wg mnie Rybinski wyrazil tylko obrazowo, podpierajac sie zmataczonym
          przykladem z Biblii, co staloby sie po dojsciu do wladzy Frasyniuka,
          Nazowieckiego, Hausnera i Belki.

Podziwiam Twoj zachwyt Rswoim idolem, a nawet rozmiem ze jest az taaaaki
          wielki, wiec przez to kupujesz po kilka egzemplarzy Rzeczpospolitej, ale
          czytanie ich wszystkich moim zdaniem, i zreszya jak widac - przesada.
          Chyba ze lubisz widziec wszystko zwielokrotnione, a nie stac Cie na belt-a.

Na marginesie - bede kontrolowal co pisze Rybisnki, a nie gdzie.
          - Obiecuje.

P.S.
          Cenowo wychodzisz lepiej na Rzeczpospolitej niz na Wprost?
          • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 13 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 08.03.05, 12:33
            Doctorku, czy ta Twoja obsesja na punkcie felietonów Rybińskiego jezt zakaźna,
            czy może nabyta na warsztatach w politbiurze?
            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 12:42

Wyjasnialem juz to, wiec chyba sie bede powtarzac, ale "Co do obsesji, marny z
              Ciebie obserwator.".

- Szkoda ze nie czytasz wyajasnien, bo to oznacza ze jestes twardoglowy.
              • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 13 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 08.03.05, 12:53
                Weź trzy głębokie oddechy i powiedz, co Cię tak naprawde boli, że się tak
                gorączkujesz.
                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 12:58
                  Zapominasz kto tu jest Doctorem, i potem sie dziwisz ;-)

- Pij duzo kakao, a jeszcze lepiej napoju z lusek kakakowych ( Kaziuk - ten od
                  chleba z cukrem powinien znac ), to pamiec nie bedzie Cie zawodzila.
          • krzywyryj Re: Ryba ma głos 13 08.03.05, 12:39
            > Podziwiam Twoj zachwyt Rswoim idolem, a nawet rozmiem ze jest az taaaaki
            > wielki, wiec przez to kupujesz po kilka egzemplarzy Rzeczpospolitej, ale
            > czytanie ich wszystkich moim zdaniem, i zreszya jak widac - przesada.
            > Chyba ze lubisz widziec wszystko zwielokrotnione, a nie stac Cie na belt-a.
            >
            > Na marginesie - bede kontrolowal co pisze Rybisnki, a nie gdzie.
            > - Obiecuje.
            >
            > P.S.
            > Cenowo wychodzisz lepiej na Rzeczpospolitej niz na Wprost?
            --------------------------------------------------------------
            Odpowiadam:
            1. Gdzie znalazłeś w moim poście (popraw mnie jeśli źle odmieniłem) to wszystko
            co wyżej przytoczyłem cytując i na jakiej podstawie zadajesz mi głupie
            pytania ? (Wybacz Doctorze odpowiedź pytaniem).
            Manipulujesz doskonale. Marnujesz talent. Pisz książki.
            Pozdrawiam, z nadzieją, że się jeszcze bardziej rozwiniesz
            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 12:54
              > 1. Gdzie znalazłeś w moim poście (popraw mnie jeśli źle odmieniłem) to szystko
              > co wyżej przytoczyłem cytując i na jakiej podstawie zadajesz mi głupie
              > pytania ? (Wybacz Doctorze odpowiedź pytaniem)

Ano w twom poscie, a dokladnie gdy uzyles liczby mnogiej wilczajac nazwiska
              osob0ob: ( cyt z pamieci ) Frasyniukow, Balek, Mazowiecki, Hausnerow.

Glupich pytan nie zadalem Ci na zadnej podstawie, bo glupich nie zadaje wogole.
              Jezlei masz problemy z odpowiedzia na jakies pytanie to zwroc sie np. do
              przyjaciela, albo popros ( tak jak zreszta zrobiles ) o dodatkowe uscislenia
              lub wyjasnienia.

W kawestii manipulacji chyba nie masz racji.
              Nie zauwazyles manipulacji ktorej Rybinski dokonal w tekscie Biblii,
              pointujac "dowcipnie" swoj felietonik.
              Mam wiec powazne podstawy by sadzic, ze nie wiesz co to jest "manipulacja".
              Samo szermowanie tym slowem na prawo i lewo nie wystarczy.
              • krzywyryj Re: Ryba ma głos 13 08.03.05, 13:07
                I wy z taką mentalnością chcecie jeszcze rządzić ?!?!?!?!!!!!!!!!
                Bez odbioru.
                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 13:20
                  > Bez odbioru.

Przynajmniej na koniec napidsales prawde.
                  - Faktycznie, trudno do Ciebie trafic.
                  • Gość: bubu Re: Ryba ma głos 13 IP: *.mega.com.pl 08.03.05, 14:25
                    Facet (Doctor) albo wali symultanę we wszystkich tematach (Tylko po co mu to? W
                    tej dyscyplinie mistrzostwa nie odbywają się), albo dostał posadę sekretarza i
                    wprawia się w pisaniu na klawiaturze. Tylko, że ten jego bełkot trudno jest
                    rozczytać. Chyba zaczął pracę w jakimś komitecie... wyborczym.
                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 14:53
                      > Tylko, że ten jego bełkot trudno jest rozczytać.
                      > Chyba zaczął pracę w jakimś komitecie... wyborczym.

- Masz racje.
                      Rozczytanie mnie przychodzi Ci z trudnoscia.
                      Jeszcze musza Cie sporo nauczyc....

P.S.
                      Nie rozumiem dlaczego do mnie, o nie piszesz w III osobie.
                      Czyzby u Was panowaly takie reguly?

Jezeli bedziesz wysylal mniej ambitne posty niz ten, to moze zdazysz napisac ze
                      dwa dziennie.
                      Choc ja bym od Ciebie wolal widziec 1 tygodniowo, ale na przyzwoitym poziomie.

• Gość: bubu Re: Ryba ma głos 13 IP: *.mega.com.pl 08.03.05, 15:04
                        Co ty jesteś - Doctor Honoris Causa w naukach humanistycznych, żeby mnie
                        pouczać?! Jak ja kończyłam wyższą uczelnię to ty na wszystko mówiłeś "na na". I
                        tak ci już zostało, dupku.
                        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 13 IP: *.demo.pl 08.03.05, 15:27
                          > Co ty jesteś - Doctor Honoris Causa w naukach humanistycznych, żeby mnie
                          > pouczać?! Jak ja kończyłam wyższą uczelnię to ty na wszystko mówiłeś "na na".

I tak ci już zostało, dupku.

Mylisz osoby, baby!
                          To nie ja nazywam Cie "bu bu", tylko Ty sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka