Dodaj do ulubionych

Najlepsi lektorzy dziennikow

09.08.02, 10:47
Moim zdaniem
1. Kacper Kaliszewski PR
2. Wincenty Pipka PR
3. Daniel Adamski - Zet
4. Zdzislawa Guca -
5. Jaroslaw Kuzniar - Zet PR

Najgorsi?
Beata Talacha - BBC
Obserwuj wątek
    • Gość: mali_bu Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 20.08.02, 16:22
      szczerze mówiąc nie znam żadnego

ale jakoś od razu polubiłem WINCENTEGO PIPKĘ

sam nie wiem dlaczego
      • Gość: mali_bu Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.08.02, 20:56
        mimo że dalej nie usłyszałem głosu WINCENTEGO PIPKI

to jednak lubię go coraz bardziej
        • Gość: Zuza Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 172.16.3.* 17.04.03, 17:10
          Genialna jest Małgosia Sobieszczańska z TOK FM !!!
    • Gość: magda Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 18:26
      Jarosław Kuźniar.
    • Gość: martka Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 80.51.244.* 17.04.03, 19:50
      O tak - Jarosław Kuźniar:) Facet ma świetny głos i dykcję, z przyjemnością
      słuchałam go w Trójce, choć tam nie czytał serwisów.
      • Gość: Jarek Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 62.233.163.* 26.04.03, 13:03
        Kużniar i basta. Tu nie ma konkurecji
    • Gość: awers Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 62.233.173.* 17.04.03, 23:20
      Najlepsi wg mnie lektorzy dziennikow w Radiu ZET:

1. Piotr Marciniak, Justyna Pochanke (teraz TVN24)
      2. Sławek Mierzejewski
      3. Rafał Jas (teraz chyba radio 96)
      4. Piotr Maślak
      5. ś.p. Rafał Domański
      6. Michał Kowalewski
      7. Jarosław Kuźniar
      8. Anita Kurosad
      9. Iza Szumielewicz
      10. Lucyna Płóżyczka
      11. Krzysztof Lipski
      • Gość: magda Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 11:10
        Gość portalu: awers napisał(a):

> Najlepsi wg mnie lektorzy dziennikow w Radiu ZET:
        >
        > 1. Piotr Marciniak, Justyna Pochanke (teraz TVN24)
        > 2. Sławek Mierzejewski
        > 3. Rafał Jas (teraz chyba radio 96)
        > 4. Piotr Maślak
        > 5. ś.p. Rafał Domański
        > 6. Michał Kowalewski
        > 7. Jarosław Kuźniar
        > 8. Anita Kurosad
        > 9. Iza Szumielewicz
        > 10. Lucyna Płóżyczka
        > 11. Krzysztof Lipski

Brakuje mi Justyny Pochanke w Zetce. Też lubię słuchać Anity Kurosad i Izy
        Szumielewicz. Najlepiej jeśli są w parze z Jarkiem Kuźniarem.
        Lubie jeszcze jak wiadomości sportowe czyta MARCIN Jedliński.
        Jak częściej kiedyś słuchałam Trójki, to lubiłam Słuchać Jacka Cholewińskiego
        i Marcina Kujawskiego.(nie jestem pewna czy tak ma na imię).
        W RMF lubiłam Drzyzgę(teraz Tvn).
        • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 12:11
          W starej rmf-ce lubilem Ewe Stykowska. Co sie teraz z nia dzieje?
          • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 12:16
            Pracuje w Radiu Kraków Małopolska. Jest nawet dyrektorem ds. czegoś tam (nie
            pamiętam czego). Prowadzi przed 9 wraz z Elżbietą Lisowską krótki program
            turystyczno-krajoznawczy. Bardzo ciekawy.

PS. Spostrzeżenie językoznawcze: w Krakowie nikt nie mówi na RMF "eremefka",
            ale "eremef". Tak samo jak nie ma u nas Starówki.
            • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 12:57
              ja jestem z pily =)
              • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 13:03
                Wiem. To było spostrzeżenie wyjaśniające:)
                • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 13:04
                  Co do Stykowskiej - onqa byla swietna jako lektorka. Zal mi jej...
                  • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 13:08
                    No nie wiem. Może się teraz lepiej czuje. Słuchalność nie ta, ale psychicznie
                    ma pewnie lepsze samopoczucie. Radio Kraków jest o niebo lepsze od RMFu.
                    • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 13:10
                      Zdazylem zauwazyc. EW ogole lubie regionalne rozglosnie PR. U mnie slychac 3:
                      PiK, Merkury Poznan i Koszalin. Wszystkie niezle.
                      • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 18.04.03, 13:15
                        Do mnie przy dobrych wiatrach dociera Radio Katowice. Rzadko słucham, ale
                        czasem przyjemnie posłuchać ewangelickich nabożeństw.
    • Gość: Gość Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.radio.com.pl 18.04.03, 17:39

Drobna uwaga, JKuźniar w Trójce zaczynał od czytania serwisów. Zresztą nie
      tylko tam:) Ale dlaczego nie pojawiają się nazwiska z RMF? Kiedyś Drzyzga? RMF
      ma w tej chwili kilka wybornych nazwisk:) profi! z całą pewnością jednymi z
      najlepszych w kraju są Maja Dutkiewicz i Paula Michalik. Albo na odwrót.
      Chociaż wystepuje tam również chyba jedna z najelektroniczniejszych serwisowców
      świata, Pani Beata "eee" Kaczmarek. Kiedy czyta jest "eee"-gospodarka, ale
      także "eee"-pistolet, "eee"-strzały, bywają też "eee" koledzy, kiedy łaczy się
      z reporterami, właściwie cały świat może byc "eee".. Wróżka?? Szkoda, że nikt
      jej nie zwrócił na to, psuje naprawdę dobre serwisy.

Pozdrawiam

G
      • Gość: magda Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 18:14
        W Rmf lubiłam jeszcze Rymanowskiego. Teraz nie wiem kto czyta newsy, bo nie
        słucham już tego radia. Lubie wiadomości w Radiu Zet.
      • Gość: martka Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 80.51.244.* 18.04.03, 18:35
        Oj to ja przeoczyłam Jarosława Kuźniara, czytającego w Trójce serwisy. Dzięki
        za sprostowanie:)
        Ponieważ mimo wszystko pozostaję monoradiowa, to dorzucę jeszcze parę nazwisk z
        PR3.:
        Jacek Cholewiński, Mariusz Kujawski,Marcin Zaborski, Dorota Wojtalczyk,
        Małgorzata Maliborska, Małgorzata Spór i ostatnio Agnieszka Drozd

Pozdrawiam świątecznie:)
      • Gość: radiohead Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 23:45
        Właśnie, serwisy w RMFie zwróciły też moja uwagę. Wydaje mi się, że panuje u
        nich taka moda na zaczynanie każdego zdania od eee albo yyy i robi to juz nie
        tylko Beata K. Nie denerwuje Was to? Ja nie mogę przez to w ogóle słuchać ich
        serwisów!
        • Gość: coola Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 195.116.245.* 19.04.03, 23:35
          świetny jest Tomek Sandak (Radio Plus) i Justyna Kutyna (Radio Plus)
          Lubię też Piotra Maślaka (kiedyś Zet, teraz Plus)
          • Gość: sito Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.03, 23:44
            Gość portalu: coola napisał(a):

> świetny jest Tomek Sandak (Radio Plus) i Justyna Kutyna (Radio Plus)
            > Lubię też Piotra Maślaka (kiedyś Zet, teraz Plus)

iwona kutyna, jesli mozna poprawic
          • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 21.04.03, 11:53
            Gość portalu: coola napisał(a):

> świetny jest Tomek Sandak (Radio Plus) i Justyna Kutyna (Radio Plus)
            > Lubię też Piotra Maślaka (kiedyś Zet, teraz Plus)

mozliwe, nie slucham od czasu, gdy podpadli swietnie sterowana niemajaca nic
            wspolnego z prawda informacja.
            • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 22.04.03, 11:45
              Nikt nie wspomniał o lektorach z polskiej sekcji BBC.
              Moim zdaniem to najlepsze informacje w eterze. Lubię zwłaszcza Rafała Motriuka
              i Pawła Krotowskiego, ale generalnie wszyscy tam są bardzo dobrzy.
              • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 22.04.03, 13:09
                Motriuka tez lubie. Poza tym troche malo ich - tylko 40 minut dziennie...
                • tuhanka Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 22.04.03, 14:03
                  Ja na pierwszym miejscu stawiam Kuźniara :) Świetny był Wojciech Krzyczkowski
                  (kiedyś Trójka, potem BBC, gdzie jest teraz - nie wiem). Oczywiście niezły
                  Kujawski, Cholewiński, Piotr Paszkowski.
                  Ze stacji komercyjnych w Zetce niegdyś Michał Kowalewski (pozdrowienia), w RMF
                  Bogdan Rymanowski, Robert Kalinowski, Ewa Drzyzga.
        • dm357 do radiohead 24.04.03, 10:19
          wiem, że to wątek o lektorach, ale...
          sądząc po nicku domyślam się, iż jest Pani/Pan wielbicielem zespołu thoma
          yorke'a i jego kolegów. zatem dlaczego słucha Pani/Pan tak
          mało_ambitnego_muzycznie radia jakim bez wątpienia jest rmf, które przecież nie
          gra ani radiohead, ani innych tego typu wykonawców?!
          z góry przepraszam za moje zarzuty jeśli Pani/Pana słuchanie rmf ogranicza się
          tylko do serwisów.
          pozdrwiam.
          • Gość: radiohead Re: do radiohead IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 22:04
            Witam!
            Tak, lubie Radiohead, a moje słuchanie RMFu rzeczywiście ogranicza się tylko
            do serwisów Niestety, nie ma w Polsce zbyt wielu stacji, które puszczają
            Radiohead więc najczęściej zamieniam radio na płyty albo tradycyjne rozgłośnie
            na radia internetowe.
            Pozdrawiam!
    • Gość: Tomek Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.03, 15:16
      Wątek się już nieco rozrósł, a nikt jeszcze nie napisał o Bogdanie Zalewskim z
      RMF.
    • Gość: Confi Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 193.108.206.* 23.04.03, 08:28
      Cześć... moje typy:

1. Ewa Drzyzga dawny RMF
      2. Beata Borocka (kiedyś RMF, potem TVN 24, a teraz?)
      3. Bogdan Zalewski RMF
      4. Paula MIchalik RMF
      5. Justyna Pochanke kiedys Zet
      6. Jarosław Kuźniar
      7. Dorota Wojtalczyk Trójka
      8. Rafał Jas (Radio 94)
      • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 12:59
        Gość portalu: Confi napisał(a):

> Cześć... moje typy:
        >
        > 2. Beata Borocka (kiedyś RMF, potem TVN 24, a teraz?)

Przeciez ona sie nawet wyraznie przedstawic nie umiala... miesiac zgadywalem
        jej nazwisko. W koncu spytalem jednego eremefiaka, ktory mi powiedzial ze
        zawsze byly awantury o jej przedstawianie sie...
        • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:09
          I miała problemy z wymawianiem nosówek (tzn. w ogóle ich nie wymawiała),
          brzmiało to mniej więcej tak:

"W Wołchocku kilo mołki kosztuje przeciełtnie dziesiełć złotych".
          • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:18
            no cos w tym stylu. No coz, nie kazdy jest idealny...
            • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:22
              To prawda, ale od lektorów dzienników radiowych chyba można wymagać, żeby
              chociaż wymowę mieli poprawną.
              • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:25
                Wiesz, radiofonia prywatna rzadzi sie swoimi prawaqmi. Wiem - bo dlugo w niej
                pracowalem. najwazniejsze sa uklady z "gora", znajomosci, pozniej dopiero liczy
                sie reszta.
                • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:27
                  Układy dobre są wszędzie, nie tylko w prywatnej radiofonii. Taka rzeczywistość.
                  • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:33
                    Znasm radia gdzie pozbyto sie najlepszych zostawiajac miernote. Efrkty widac
                    jak na dloni w badaniach sluchalnosci...
                    • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 23.04.03, 13:36
                      Dobrym przykładem w Krakowie jest Radio Region. Tu jest właśnie tak jak mówisz,
                      a program w godzinach największej słuchalności (10-14) prowadzi... żona
                      prezesa, która umie powiedzieć jedynie "u nas najwięcej grania bez gadania" i
                      tyle. Nędza, oj nędza.
                      • Gość: korka Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 193.0.117.* 23.04.03, 14:05
                        A jeśli mowa o serwisantach TrUjkowych to co myślicie o Joannie Cieśli i
                        Agnieszce Drozd? Głos tej drugiej bardzo mi się podoba, ale Joanny???? Co ona
                        tam robi????
                        • Gość: awers Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: 62.233.173.* 23.04.03, 15:18
                          pamietam jeszcze Agnieszke Drozd gdy pracowała w ZETce i nawet podobał mi sie
                          jej głos
                          • Gość: tralala Re: Najlepsi lektorzy dziennikow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 18:42
                            podstawowy błąd to nazywanie czytających serwisy lektorami, przecież tak
                            naprawdę poza jedynką lektorów już w radiu nie ma, to są dziennikarze,
                            redaktorzy, czy jak tam chcecie ich nazwać, ale nie lektorzy!!!

lektor czyta nie swój tekst, a czytający dzienniki w trójce, zetce czy RMF,
                            żeby tylko na tych stacjach listę skończyć, czytają to co sami napiszą, złożą
                            itd.

oczywiście najczęściej nad dziennikiem pracuje kilka osób, ale mimo wszystko
                            czytający nie są lektorami, czasami nazywa się ich bardzo nieładnie
                            serwisantami...

a a propos bbc - nie tylko 40 minut, bbc co godzinę wydaje dzienniki jak każda
                            szanująca się stacja, a w razie potrzeby (wojna w afganistanie, iraku) nawet co
                            15 minut, tylko można je usłyszeć w stacjach lokalnych, w warszawie niestety
                            żadna już ich nie transmituje, ale w kraju około trzydziestu tak

pozdrawiam
                        • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 24.04.03, 12:35
                          Gość portalu: korka napisał(a):

> A jeśli mowa o serwisantach TrUjkowych to co myślicie o Joannie Cieśli i
                          > Agnieszce Drozd? Głos tej drugiej bardzo mi się podoba, ale Joanny???? Co ona
                          > tam robi????

Ladna miska jesc nie daje. Nie upajam sie glosem, a raczej merytoryczna
                          wartosciua lektora.
                      • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 24.04.03, 12:34
                        viking73 napisał:

> Dobrym przykładem w Krakowie jest Radio Region. Tu jest właśnie tak jak
                        mówisz,
                        >
                        Gdzie jest to radio?
                        Podobnie jest w mojej miejscowosci - najlepszych sie pozbyto, prowadza
                        wylacznie ci ktorzy maja plecy u senatora, albo zona senatora
                        (wspolwlascicielka, wyksztalcenie podstawowe) nie zdazyla ich wytrzebic w
                        ramach walki z dziennikarzami =_)
    • strzelin Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 24.04.03, 10:33
      Najlepsi lektorzy dzienników to: Beata Borocka,Anna Strycharzewska, Ewa Drzyzga
      (wszystkie panie dawny RMF FM)oraz Bogdan Zalewski i Robert Kalinowski(RMF FM)
      oraz Justyna Pochanke i Michał Kowalewski (dawne Radio ZET.)
      • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow 24.04.03, 12:40
        Mozliwe. Szkoda tylko ze wqszyscy wymienieni (p. Borocka zwlaszcza) ustepuja
        lektorom radia publicznego...
    • Gość: Gość Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? IP: 195.245.217.* 24.04.03, 13:27

Raczej słucha mi się lepiej kobiet w serwisie. Tzn nie porównuję wartości
      merytorycznych wiadomości, głos jest mniej istotny. Ale jeśli mam wybierać
      między dobrą dziennikarką a dziennikarzem to wybieram stację z kobiecym głosem,
      oczywiście w związku z pięknymi okolicznościami przyrody:)) estetyczniej mi sie
      słucha, lepiej.

A Agnieszka Drozd jest świetna.

Pozdrawiam
      G.
      • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? 24.04.03, 13:30
        Wole mezxczyzn albo kobiety o niskim glosia (jak kiedys p. Stykowska). Nie wiem
        dlaczego ale brzmia bardziej wiarygodnie
        • viking73 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? 24.04.03, 13:36
          Kiedys ktoś pzreprowadzał badania i wyszło, że ludzie najbarzdiej ufają
          wiadomiościom odczytywanym przez prezenterów-mężczyznw wieku bardziej niż
          średnim (+50), obdarzonych basowym głosem. Nie wiem na ile to prawda, ale...
          lubię Bengta Magnussona na szwedzkiej TV4 :)
        • Gość: Gość Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? IP: 195.245.217.* 24.04.03, 13:39
          Niski głos= większa wiarygodność, jak najbardziej. Acz zastanawiałem się nad
          takim lekkim przełożeniem, wrażenia estetyczne? Z całym szacunkiem,
          najwiekszym, bo nie znam żadnych liczb, ale myślę, że jednak większą liczbę
          słuchaczy serwisów stanowią mężczyźni. Zastanawiałem się więc nad tym, czy
          mężczyźnie lepiej słucha się kobiety:)

P
          G
          • kicior99 Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? 25.04.03, 12:56
            Nie wi3em, czy sluchajac dziennik ktos szuka wartosci estetycznych z tego
            prostego powodu, ze zastanawia sie nad tym, czego slucham, zwlaszcza ze
            wspolczesne dzienniki sa szybkie - za szybkie
            • Gość: max Re: Najlepsi lektorzy dziennikow- man o women? IP: *.acn.waw.pl 26.04.03, 22:15
              Najlepiej dzienniki czytał Marcin Pawłowski w Radiu Kolor jakieś 6 lat temu -
              obecnie FAKTY TVN, a także Katarzyna Sławińska także w Radiu Kolor - obecnie
              FAKTY TVN. Potem swietny był tam (Kolor) Filip Sokorski - obecnie BBC -
              ostanio słyszłem go w RDC w specjalnych serwisach wojennych BBC o Iraku i chyba
              także te serwisy w Tok Fm chodziły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka