Dodaj do ulubionych

kto czyta(ł) bruLion?

IP: 213.25.193.* 27.03.01, 21:48
Ludzie, powiedzcie, czy ktoś czytuje poetów z formacji bruLionu? Czy nazwiska
Świetlicki, Foks, Koehler, Podsiadło, ... coś znaczą w świadomości literackiej
Polaków? I co znaczą? Czy są pokoleniem, grupą poetycką, czy zbiorem
indywidualności? Klasycyści czy barbarzyńcy? Czy Historia ocalite nazwiska?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kryz Tow Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.01, 20:25
      Dobry Wiczór !
      Z racji wieku załapałem się na kilka
      numerów "starego" "brulionu"
      Pewnie wiesz o czym piszę(mówię).
      Nigdy dotąd się na tym nie zastanawiałem, ale dziś
      czytając Twoją wiadomość uświadomiłem sobie,że to
      pismo w jakiś sposób ukształtowało moją wrażliwość i
      to, w jaki sposób widzę świat.
      W tych kilku ostatnich wydaniach, nie było już
      Świtlickiego, ani Podsiadły. Szczerze,to nie pamiętam,
      kto się tam prezentował. Poezja mnie wtedy nie
      interesowała, a dziś interesuje na tyle, aby znać
      Świetlickiego, kojarzyć Podsiadłę, ale niestety żyć w
      słodkiej nieświadomości, o istnieniu pozostałych
      wymienionych przez Ciebie. Przepraszam ignorant
      jestem, i może niepotrzebnie się odzywam, ale słowo
      Brulion działa na mnie jak 220 V.
      Czy poeci Brulonu to klasycy?
      Świetlicki i Podsiadło pewnie już tak. Ten pierwszy
      podobno ma już swoje miejsce w podręczniku dla
      licealistów.
      Czy historia coś ocali?
      Coś mi się zdaje, że od jakiegoś momentu historia
      szeroko pojętej sztuki biegnie co najmniej kilkoma
      torami. Na którymś z torów na pewno będą znaczącymi
      postaciami.
      Na razie to tyle wymądrznia się
      Pozdrawiam i Dobranoc
    • Gość: ada Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: 212.244.189.* 03.04.01, 09:42
      Czytalam kilka numerow ''brulionu'' .....
      Z wymienionych przez Ciebie nazwisk mowia mi cos jedynie Swietlicki i Podsiadlo.
      Wiem , ze Swietlicki wydal ostatnio tomik , bardzo dobrze wypowiadal sie o nim (tomiku) Jerzy Pilch w jednym ze swych felietonow w ''Polityce''.
      Przypomina mi to , ze musze tego tomiku poszukac w ksiegarniach :-)
      Posdrawiam.
      ada

• Gość: axamitka Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: 213.25.193.* 03.04.01, 15:21
        Ada, jak się cieszę, ze też czytasz, nie tylko bruLion, ale i te same strony na
        forum, co ja... Tomik Świetlickiego ("Czynny do odwołania") jest dobry, ale, moim
        zdaniem, pisał on już lepiej, niektóre poprzednie teksty chyba są lepsze. A
        Podsiadło - po nagrodzie od Miłosza coraz więcej czytam jego felietonów, mniej
        poezji - a może tylko źle szukam? Z młodszych poetów polecam ci jeszcze Pawła
        Marcinkiewicza, warto poczytać. i w ogóle zapraszam: axamitka@wp.pl
        POZDRAWIAM ADĘ I WSZYSTKICH CZYTAJACYCH bruLion

• Gość: punk '77 Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: *.gazeta.pl 04.04.01, 11:44
          Oczywiście, że czytałem bruLion, czasem nawet pisywałem tam jakieś drobiazgi. A dziś? Jak w
          każdym pokoleniu literackim: najpierw jest grupa, a potem zostają indywidualności. Podsiadło - pisze
          i publikuje dużo, a mimo to z tomu na tom jest lepszy; myślę, że to jeden z najlepszych polskich
          poetów. Świetlicki - ani lepszy, ani gorszy niż 10 lat temu, ale to wciąż znaczy - bardzo dobry. Marcin
          Sendecki - gdy debiutował, był równie głośny jak dwaj wymienieni. On z kolei pisze bardzo mało, ale
          dobrze. Nieźli są Marcin Baran, Dariusz Suska... to i tak dużo, a pewnie o kimś zapomniałem.
        • Gość: venus Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: *.public.uconn.edu 25.04.01, 00:15
          Gość portalu: axamitka napisał(a):

> Ada, jak się cieszę, ze też czytasz, nie tylko bruLion, ale i te same strony na
          >
          > forum, co ja... Tomik Świetlickiego ("Czynny do odwołania") jest dobry, ale, mo
          > im
          > zdaniem, pisał on już lepiej, niektóre poprzednie teksty chyba są lepsze. A
          > Podsiadło - po nagrodzie od Miłosza coraz więcej czytam jego felietonów, mniej
          > poezji - a może tylko źle szukam? Z młodszych poetów polecam ci jeszcze Pawła
          > Marcinkiewicza, warto poczytać. i w ogóle zapraszam: axamitka@wp.pl
          > POZDRAWIAM ADĘ I WSZYSTKICH CZYTAJACYCH bruLion
          >

Cos mi sie nie zgadza.Na forum o ksiazkach strasznie pomstujesz na
          brulionowcow a tu prosze,zupelnie co innego.
          Wyjasnij sprawe kobieto o dwoch twarzach !

acha, i lepiej jak nie uzywasz tego belferskiego tonu.
    • Gość: gustaff bruLion IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 12:37
      Czytałem swego czasu bardzo dużo ale odkąd Tekieli doznał religijnej przemiany
      pismo przestało się nadawać do czegokolwiek. Ja lubiłem bruLion nie tylko przez
      Podsiadłę, Barana czy Świetlika lecz także przez Sajnóga, Brzóskę i wszystkich
      happenerów. A teraz nawet nie wiem czy jeszcze wychodzi. Cieszy mnie obecnie
      "Literatura na Świecie".
      Przemo
    • Gość: ada Re: kto czyta(ł) bruLion? IP: 212.244.189.* 04.04.01, 14:23
      No jasne , jeszcze Koehler , ostatnio ''podczytywałam'' sobie jego tomik ''Na krancu długiego pola''...

W sumie parę osób z tej grupy przebiło się do czytelników ...

A z tš przemianš religijnš Tekielego, o której pisze gustaff, to �więta (sic !) prawda.
      Najgorsi sš neofici.

ada
    • Gość: zielka Re: Grotowski moze byc zbawiony!!! IP: *.bnf.fr 15.05.01, 17:49
      No , chyba faktycznie jakis smutny czas w Polsce nastal, ze Tekieli mowi, ze
      Grotowski grzesznik, Michalski nawraca Malenczuka, a Staszewski jest wymieniany
      w tej samej familii co Gronkiewicz-Waltz. A to takie dobre pismo kiedys bylo...

Ja deklaruje moja wiernosc Cezaremu Domarusowi, vide nr 28, i
      dawniejszy "Poemat dla licealistek". Jego nowy tomik "Mozg story" - rewelacja,
      jak zawsze.

klaniam sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka