falanga1 10.09.05, 13:27 Wzbogaci się trzech, z głodu umrze piętnastu. www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi Polecam tym, którzy mają słabą pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyab1 Re: Program PO 3 x 15 10.09.05, 20:39 A dlaczego Ci którzy zarabiają więcej mają być karani podatkiem progresywnym?. Drażni mnie Twoja lewicowość Falango. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 13:27 > A dlaczego Ci którzy zarabiają więcej mają być karani podatkiem progresywnym?. > Drażni mnie Twoja lewicowość Falango. W imię solidaryzmu społecznego, tego samego, o który zabiegał Ojciec Święty. Ja bym się raczej zapytał, dlaczego Ci, którzy żyją poniżej minimum socjalnego, a takich mamy ponad połowę obywateli, lub Ci, którzy są bezrobotni a takich jak wiemy mamy 20%, mają jeszcze więcej płacić za żywność, leki, artykuły dla dzieci. Jeśli do tego dopuścimy to nie 30% dzieci w Polsce będzie głodować, ale 70%. Niema to nic wspólnego z lewicowością a raczej z przyzwoitością. Ci, którzy są przedsiębiorcami i tworzą miejsca pracy, od dawna już płacą podatek liniowy. Zaś Ci, którzy zarabiają krocie i społeczeństwo niema z nich żadnego pożytku, powinni płacić jeszcze większy podatek. Daj mi zarobić 100.000 a ja z przyjemnością oddam połowę na podatek. Zastanów się, czy naprawdę takie ideały przyświecały „Solidarności” w 80r i czy o taką Polskę walczyliśmy. Nie mogę już słuchać tego sepleniącego „człowieka z zakolami”, jak opowiada o swojej martyrologii i mam nadzieję, że ludzie po raz kolejny się na to nie nabiorą. Miło, że znów jesteś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gina Re: Program PO 3 x 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 13:43 Moim zdaniem piszesz bzdury Falango. Piszesz jak komunista, dziwne bo wydawało mi się, że ich nie lubisz. Jednak lata życia w tym ustroju zrobiły swoje... Z tych, którzy zarabiają krocie mało kto płaci podatek w Polce. Wyobrażam sobie, że będzie ich jeszcze mniej, gdy będą musieli płacić 50%. Dziwne, że zawsze wraz ze wzrostem obciążeń podatkowych, wpływy do budżetu są coraz mniejsze, za to po łbie dostaną jak zwykle średniacy. Wolę już, aby najbogatsi płacili w Polce 15 % niż nic. Nie mówię już o szarej strefie, za którą należałoby się wziąć, bo gołym okiem widać, że tak wielkie bezrobocie, jak się podaje nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 14:07 Gość portalu: Gina napisał(a): > Moim zdaniem piszesz bzdury Falango. Piszesz jak komunista, dziwne bo wydawało > mi się, że ich nie lubisz. Jednak lata życia w tym ustroju zrobiły swoje... > > Z tych, którzy zarabiają krocie mało kto płaci podatek w Polce. Wyobrażam sobie > , > że będzie ich jeszcze mniej, gdy będą musieli płacić 50%. Dziwne, że zawsze wra > z > ze wzrostem obciążeń podatkowych, wpływy do budżetu są coraz mniejsze, za to po > łbie dostaną jak zwykle średniacy. Wolę już, aby najbogatsi płacili w Polce 1 > 5 > % niż nic. Nie mówię już o szarej strefie, za którą należałoby się wziąć, bo > gołym okiem widać, że tak wielkie bezrobocie, jak się podaje nie ma miejsca. Podatki owszem powinno się obniżać, to rzeczywiście sprawi, że w budżecie będzie więcej pieniędzy. Tylko, że obniżać je należy najmniej i średnio zarabiającym, a nie najbogatszym. Podatek liniowy zaś uderzy właśnie w najbiedniejszych, a wzbogaci bogatych. I to ty kochanie piszesz bzdury, każdy, kto pracuje w Polskiej firmie i zarabia krocie, musi płacić w Polsce podatki. I dlatego jest taki szum o to żeby je obniżać. A ja tam wolę, żeby najbogatsi płacili 50% niż 5%. I nie jest też tak, że jak ktoś nie jest liberałem, to od razu musi być komunistą. Dla mnie jedni i drudzy to jedna swołocz, jakby ich tak razem wysłać w kosmos to wszystkim nam by się żyło o wiele lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 14:37 Solidaryzm spoleczny ??? A coz to za dziwolag wymyslony przez socjalistow??? Tzn W imie tzw sprawiedliwosci spolecznej ( nastepny dziwolag jezykowy wymyslony przez socjalistow! ) trzeba zabrac tym co maja wiecej , by dac tym co maja mniej !!Janosik wiecznie zywy???? Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 14:51 jacekm22 napisał: > Solidaryzm spoleczny ??? A coz to za dziwolag wymyslony przez socjalistow??? > Tzn W imie tzw sprawiedliwosci spolecznej ( nastepny dziwolag jezykowy > wymyslony przez socjalistow! ) trzeba zabrac tym co maja wiecej , by dac tym co > > maja mniej !!Janosik wiecznie zywy???? Jeżeli Jan Paweł II był socjalistą, to niech będzie, ja też jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gina Re: Program PO 3 x 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 15:30 Falango nie napisałam, że jesteś komunistą, tylko, że tak piszesz. Nieodżałowany Jan Paweł II nie chciał zabierać siłą pieniędzy bogatym. Podatki o ile wiem płaci się pod przymusem. Ja wierzę, że podatek 50% w gruncie rzeczy przyniósłby więcej złego niż dobrego, a propozycja PO jest sprawiedliwa. W końcu każdy z nas jest w tym samym stopniu obywatelem tego kraju. Podobnie uważam, że rolnicy powinni płacić podatek dochodowy i pownno się wreszcie przestać hołubić górników kosztem innych grup zawodowych. Tego wymaga "sprawiedliwość społeczna". Obawiam się, że aby w tym kraju było normalnie, potrzeba radykalnych zmian, na które nigdy nie będzie zgody społeczeństwa popsutego przez poprzedni ustrój. Wydaje mi się, że PO jest jedyną deską ratunku, niestety raczej nie będą rządzić samodzielnie, więc przyszłość widzę czarno. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kidler Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 17:08 Gość portalu: Gina napisał(a): > Falango nie napisałam, że jesteś komunistą, tylko, że tak piszesz. Nie przejmuj sie Gino - on i tak nie wie co pisze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 20:30 > Nieodżałowany Jan Paweł II nie chciał zabierać siłą pieniędzy bogatym. Podatki > o ile wiem płaci się pod przymusem. To prawda, że Jan Paweł II nie chciał zabierać pieniędzy bogatym, tym bardziej siłą. Podatki owszem płaci się pod przymusem, tyle tylko, że ten przymus z o wiele większą siłą uderza w biednych jak w bogatych. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie mam nic przeciwko bogaceniu się, chodzi tylko o to żeby w miarę sprawiedliwie dzielić to co wypracujemy. Jak prezes Orlenu czy innego koncernu zapłaci 50% podatku, to naprawdę nie zbiednieje. > a propozycja PO jest sprawiedliwa. W końcu każdy z nas jest w tym samym stopniu > obywatelem tego kraju. No przestań, co sprawiedliwego jest w tym, że zdrożeją nam wszystkim żywność, leki art. dziecięce, po to aby kilku panów prezesików mogło zapłacić mniejszy podatek. Zastanów się jaka w Polsce jest bieda i co PO chce zafundować tym ludziom. Jedni salceson zamienią na smalec, a drudzy jacht na statek. No, to dopiero będzie sprawiedliwość. Wydaje mi się, że PO jest > jedyną deską ratunku, niestety raczej nie będą rządzić samodzielnie, więc > przyszłość widzę czarno. PO jest partią koniunkturalistów, kłamców i złodziei. Niestety jest duże prawdopodobieństwo, że będą rządzić, na szczęście nie samodzielnie, ale to mała pociecha. Już całkiem niedługo przekonasz się jakie piekiełko nam zgotują. Ja też przyszłość widzę czarno i to chyba jedyne co nas łączy. Może uda nam się na ten temat podyskutować za rok, myślę, że wtedy już nie będzie ani tej koalicji (POPiS), ani rządu, pozostanie tylko kolejne pobojowisko. I przypowieść nową kraj kupi, że tak przed szkodą jak i po szkodzie, jesteśmy tyle lat głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Program PO 3 x 15 IP: 212.87.13.* 12.09.05, 13:08 Jan Paweł dawał... Komuniści zabieraja.... to różnica Odpowiedz Link Zgłoś
anyab1 Re: Program PO 3 x 15 12.09.05, 10:10 1. Prtoszę nie powołuj się na Jana Pawła II w forumowych dyskusjach politycznych, to imo uwłacza jego pamięci 2. Chrześcijanin powinien solidaryzować się z biednymi dzieląc się z nimi swoimi(!) pieniędzmi, a nie modlić się do Boga żeby bogatszemu sąsiadowi zdechła krowa. 3. W krajach o liberalnej godpodarce jest mniejsze bezrobocie 4. Proste jest piękne. Prosty i klarowny system podatkowy sprzyja aktywności gospodarczej. Państwo powinno być neutralne podatkowo - producenci lekarstw, żywności powinni być traktowani tak samo jak producenci sprzętu AGD 5. Ja chcę żeby Polska była wolna i bogata i takie w moim przekonaniu było ideały Solidarności. > Miło, że znów jesteś i tradycyjnie po drugiej stronie barykady :) Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 12.09.05, 20:50 anyab1 napisała: > 1. Prtoszę nie powołuj się na Jana Pawła II w forumowych dyskusjach > politycznych, to imo uwłacza jego pamięci W dyskusja wszelkiego typu, lubię się powoływać na autorytety. Jan Paweł II dla mnie, jak myślę również dla Ciebie, był niekwestionowanym autorytetem. Nie bardzo rozumiem dlaczego powoływanie się na jego słowa miało by uwłaczać jego pamięci. Często z ust środowisk zbliżonych poglądowo do twojego, słyszałem, że go słuchamy ale nie słyszymy. Tymczasem Ci sami ludzie słyszeli go tylko wtedy jak mówił, że trzeba wstąpić do Unii. Jak mówił, o solidaryzmie społecznym czy o zagrożeniu jakim jest liberalizm, wtedy cichosza. Można i tak. > 2. Chrześcijanin powinien solidaryzować się z biednymi dzieląc się z nimi > swoimi(!) pieniędzmi, a nie modlić się do Boga żeby bogatszemu sąsiadowi > zdechła krowa. Nie wiem a propos czego to było. (Chyba powinienem się obrazić, ale za bardzo Cię lubię). Mi właśnie chodzi o to, żeby bogaci się podzielili z biednymi. Jak zapłacą większy podatek, to im krowa zdechnie?? > 3. W krajach o liberalnej godpodarce jest mniejsze bezrobocie A ile znasz krajów w których jest większe?? > 4. Proste jest piękne. Prosty i klarowny system podatkowy sprzyja aktywności > gospodarczej. Państwo powinno być neutralne podatkowo - producenci lekarstw, > żywności powinni być traktowani tak samo jak producenci sprzętu AGD No w taki sposób, to żywność i leki staną się towarem tak samo deficytowym dla wielu ludzi jak sprzęt AGD. Przypomniała mi się stara piosenka z czasów komuny, kawałek zwrotki brzmiał tak: „i czy można proszę taty, kupić taki chleb na raty”. > 5. Ja chcę żeby Polska była wolna i bogata i takie w moim przekonaniu było > ideały Solidarności. Pewnie, że tak, choć było ich znacznie więcej. Niestety dopóki będziemy głosować na liberałów z jednej czy drugiej strony, którzy nas tylko okradają, bo to mają we krwi, to bogata nigdy nie będzie. Ps. Lubię z tobą rozmawiać, choć poglądy masz beznadziejne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anyab1 Re: Program PO 3 x 15 14.09.05, 10:27 falanga1 napisał: > Tymczasem Ci sami ludzie słyszeli go tylko wtedy > jak mówił, że trzeba wstąpić do Unii. Jak mówił, o solidaryzmie społecznym > czy o zagrożeniu jakim jest liberalizm, wtedy cichosza. Można i tak. Sam widzisz, że ten kij ma dwa końce. Po co mieszać JPII w internetowe spory - tak często prowadzone w bardzo podłym, wręcz wulgarnym stylu. Jeśli chcesz użyj jego argumentów na poparcie swojej tezy nie nadużywając jego imienia. Nie zgadzam się z wszystkimi poglądami JPII np. jestem zwolennikiem kary śmierci i interwencji w Iraku :). > Mi właśnie chodzi o to, żeby bogaci się podzielili z biednymi Najlepiej podzielą się z biednymi jak przybędzie miejsc pracy. > No w taki sposób, to żywność i leki staną się towarem tak samo deficytowym dla > wielu ludzi jak sprzęt AGD. Ta teza byłaby prawdziwa w gospodarce regulowanej - takiej jak w PRLu. Państwo nie powinno faworyzować żadnej grupy producentów - a obecnie to czyni poprzez preferencyjne stawki VAT i ulgi w PIT. Jednolita stawka VAT zwiększy konkurencję pomiędzy producentami - a to jest gwrancją niskich cen. Przedsiębiorcy mogą zmniejszyć swoje zyski a przede wszystkim koszty, nie muszą kosztów VATu przerzucać na konsumentów. Może to wymusić duża konkurencja na rynku, także pomiędzy producentami towarów z różnych grup. Jednolita stawka VAT zmniejszy również wpływ polityków na gospodarkę(korupcja). Podam przykład, który Cię może przekona - lobbing na łamach GW w sprawie utrzymania preferencyjnej stawki VAT na gazety "lub czasopisma" . Ps. Lubię z tobą rozmawiać, choć poglądy masz beznadziejne :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 14.09.05, 23:16 jestem zwolennikiem kary śmierci i > interwencji w Iraku :). No o to, to Cię nie podejrzewałem. Nie wiem co dała interwencja w Iraku, oprócz cierpień Irakijczyków których doświadczają do dziś dnia. Przemoc, zawsze rodzi przemoc. > Najlepiej podzielą się z biednymi jak przybędzie miejsc pracy. Tylko, że Ci którzy tworzą miejsca pracy, już od dawna płacą Cit. A my rozmawiamy o tych, którzy nic nie tworzą. > Jednolita stawka VAT zwiększy konkurencję pomiędzy producentami - a to jest > gwrancją niskich cen. W jaki sposób, skąd to bierzesz?? Zwiększy się konkurencyjność między producentami chleba, jak im Vat podniosą?!?! I jaką to jest gwarancją niższych cen, co najwyżej gwarancją bankructwa kilku z nich, a o za tym idzie zwiększenia bezrobocia. > Przedsiębiorcy mogą zmniejszyć swoje zyski a przede wszystkim koszty, nie > muszą kosztów VATu przerzucać na konsumentów. Może to wymusić duża konkurencja > na rynku, także pomiędzy producentami towarów z różnych grup. Przykro mi to stwierdzić, naprawdę, ale opowiadasz bzdury. Po pierwsze większość Polskich przedsiębiorstw funkcjonuje na granicy opłacalności i już nie mogą zmniejszać zysków, bo najzwyczajniej w świecie zbankrutują. Koszty, owszem Ci co jeszcze ich nie zredukowali do minimum, a takich jest niewielu, mogą obniżać. Tylko, że takie obniżanie kosztów, to w 99% zwalnianie pracowników i zwiększanie bezrobocia. Bajką jest również konkurencja, między producentami chleba i pralek. Coś takiego nie istnieje. Chyba, że w takim sensie, jak mam do wyboru kupić dzieciom chleb lub zapłacić ratę za pralkę, to oczywiście kupię chleb. Tylko, że jak zdrożeje chleb, to pralek będzie się sprzedawało jeszcze mniej. Podam przykład, > > który Cię może przekona - lobbing na łamach GW w sprawie utrzymania > preferencyjnej stawki VAT na gazety "lub czasopisma" . Przykład raczej nietrafiony, gazet się nie jada, ( a ta którą wymieniłaś, to już niejednego zatruła, ale im nie jest wszystko jedno, kto im załatwia ustawy ), nie jest to również art. pierwszej potrzeby. Niższa stawka podatkowa powinna być na artykuły pomagające przeżyć, wychować dzieci i ewentualnie wyprowadzić gospodarkę z kryzysu, jak budownictwo. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: Program PO 3 x 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 17:06 Oto próbka w stylu Falangi:, "Z nieba spadnie szarańcza-którą zrzucą Zydzi i masoni i komunisci- i zje plony biednych. Plony bogatych ostaną się i biedni bedą mieli jeszcze mniej albo nic. Bogaci staną się więc jeszcze bogatsi a biedni jeszcze zbiednieją albo zgoła zdechną z głodu.... Bujaj się prowoku z tym swoim nawiedzonym językiem! Odpowiedz Link Zgłoś
falanga1 Re: Program PO 3 x 15 11.09.05, 20:32 Gość portalu: Ender napisał(a): > Oto próbka w stylu Falangi:, > "Z nieba spadnie szarańcza-którą zrzucą Zydzi i masoni i komunisci- i zje > plony biednych. Plony bogatych ostaną się i biedni bedą mieli jeszcze mniej > albo nic. Bogaci staną się więc jeszcze bogatsi a biedni jeszcze zbiednieją > albo zgoła zdechną z głodu.... Bujaj się prowoku z tym swoim nawiedzonym > językiem! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: Program PO 3 x 15 IP: *.chello.pl 14.09.05, 10:54 Niestety ale falanga1 ma całkowitą racje.Tusk jest fałszowany przez tvp Dworaka jak za dawnej komuny,bo niby skąd takie % dostaje.Widać to było w dyskusji z Cimoszewiczem gdzie Cimoszka pokonał założeniami programowymi Tuska,a dostał 2 X tyle głosów.A zreszta na PO SMS wysyłają tylko ludzie bogaci bo na to ich stać ,i stąd to zakłamanie.Należy robić nową rewolucję by tą złodziejską burżuazję wyciąć w pień.To własnie zasługa "s" ,że rozpieprzyła całą gospodarkę i zawłaszczyła sobie ogromne pieniądze za darmowe akcje sprzedanych zakładów.To slepa konsumpcja i pazerność na kase do tego doprowadziła.Nie pomyśleli tylko o tym ,że ich dzieci oraz oni sami zostaną w tych zakładach bez pracy.3 % bogaczy nie może dyktować warunków reszty społeczenstwa,bo mleko się wreszcie wyleje.itd,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
devegas Re: Program PO 3 x 15 14.09.05, 10:55 Jestem z przekonania liberałem ale w tym miejscu się z Falangą zgadzam. Dogmatyczna liberalna zasada nie może przesłaniać konsekwencji społecznych. Zastanowiłem się nad argumentacją Kaczyńskiego i jego argumenty mnie przekonały. Martwi mnie to, że prawdopodobnie przyszły premier Rokita coraz bardziej jawi się jako neoliberał-dogmatyk o niezwyle rozbudowanym ego, co nie wróży dobrze Polsce. Zdecydowanie wolałbym dla Polski aby Panowie Tusk i Rokita zamienili się rolami, Tusk-premier, Rokita-prezydent. Uważam, że upieranie się Rokity przy 3X15 będzie problemem dla Platformy w rozsądnym i pragmatycznym podejściu do naprawy Polski i budowaniu polityki fiskalnej rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geremek Re: Program PO 3 x 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:12 Falanga ma rację, liberalizm nie widzi człowieka, tylko zera na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś