Dodaj do ulubionych

"Kierownik" Szydłowska - żenuła!!!

IP: *.toya.net.pl 28.12.05, 20:10
Nie mam zbyt wiele do p.Szydłowskiej. Głos znakomity, zmysłowy i kuszący.
Polszczyzna bez większych zarzutów. Sposób prowadzenia programów - rzecz
gustu, mnie podoba się "tak sobie" (da się wyczuć lekuchny feminizm, a ja
żadnych skrajności nie lubię). Ale jak słyszę "kierownik" Szydłowska, to krew
mnie zalewa! Jaka znowu kierownik? Co to za pretensjonalny bełkot?!?! Czy
Szydłowska ma imię? Może w ogóle idźmy w te klimaty i wymyślmy funkcje i
tytuły innym dziennikarzom Trójki. Niech się pojawią inspektor Rokos, sacelan
Kantereit, dyspozytor Bugalski, referent Łukawski, pełnomocnik Andrus, starszy
specjalista Strzyczkowski, szef brygadzistów Baron czy przedstawiciel Olszański...

Agnieszka Szydłowska raczej tak,
"Kierownik" Szydłowska zdecydowanie nie!!!
Obserwuj wątek
    • kahloo Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! 29.12.05, 08:14
      Wydaje mi sie, że określenie "Kierownik Szydłowska" to potężne nawiązanie do
      starego systemu nazewnictwa socjalistyznego, kiedy przzedstawiano się funkcją i
      nazwiskiem. Podobnie jak "Inżynier Mamoń"...:)).
      • Gość: Mols Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 08:22
        kahloo napisała:

> Wydaje mi sie, że określenie "Kierownik Szydłowska" to potężne nawiązanie do
        > starego systemu nazewnictwa socjalistyznego, kiedy przzedstawiano się funkcją i
        > nazwiskiem. Podobnie jak "Inżynier Mamoń"...:)).

Może, ale to średnio koresponduje z charakterem programu. Dla mnie to zwyczajna
        pretensjonalność. Choć Szydłowska ma jeden z bardziej zjawiskowych głosów, dla
        mnie jest druga na liście irytujących Trójkowiczów. Na pierwszym miejscu jest,
        była i będzie (nie wiem co musiałaby zrobić Szydłowska) BASZKA (!!!) Marcinik.
        Jej każde wejście to mix przejaskrawionej do granic egzaltacji i czegoś jeszcze.
        Moja ciocia osiąga to po dużej ilości wina typu vermut :)
        • Gość: ja Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:28
          moim zdaniem powinna walczyc z "dniem dzisiejszym" to żenada, żeby w publicznym
          Radiu padaly takie błedy
      • Gość: azm2 Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 10:31
        Rysunek Andrzeja Mleczki:
        Facet przedstawia się w towarzystwie: "Jestem magister. Dla przyjaciół - Megi."
        :-)))
    • Gość: tik Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.crowley.pl 29.12.05, 11:07
      Myszko, kierownik bo Szydło prowadzi Radiowy Dom Kultury.
      A w domach kultury tylko "derektorzy" i "kerownicy". Czy to tak trudno
      zrozumieć? Załapać? Skojarzyć?
      • obcyastronom Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! 29.12.05, 12:42
        Gość portalu: tik napisał(a):

> Myszko, kierownik bo Szydło prowadzi Radiowy Dom Kultury.
        > A w domach kultury tylko "derektorzy" i "kerownicy". Czy to tak trudno
        > zrozumieć? Załapać? Skojarzyć?

No mozna skojarzyc, pewnie ze mozna... Niemniej haslo "Kierownik Szydlowska" w
        kazdym jinglu, zajawce, informacji podawanej przez tzw. PR Trojki to lekka przesada.

W ogole Pani A.S. jest nieco nadmuchana. Gdyby upuscila nieco powietrza byloby
        lepiej. Kategoryczne sady o piosenkach czy plytach to moze wyglaszac Kaczkowski,
        Niedzwiedz a potem Stelka czy Metz. Pani Szydlowska moze co najwyzej mowic "moim
        zdaniem", albo "wedlug mnie".

A wracajac do RDK, to jesli Szydlowska jest tytulowana kierownikiem, to Rico
        powinien byc chyba Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Kultury ;)
        • Gość: astat Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 29.12.05, 13:13
          obcyastronom napisał:

> W ogole Pani A.S. jest nieco nadmuchana. Gdyby upuscila nieco powietrza byloby
          > lepiej. Kategoryczne sady o piosenkach czy plytach to moze wyglaszac
          Kaczkowski
          > ,
          > Niedzwiedz a potem Stelka czy Metz. Pani Szydlowska moze co najwyzej
          mowic "moi
          > m
          > zdaniem", albo "wedlug mnie".

Moim zdaniem zarówno pani A.S., jak i każdy, może sobie dowolnie wygłaszać
          kategoryczne sądy i mieć swój gust oraz swoje poglądy. I mówić co chce na
          antenie, o ile jej pracodawca to akceptuje. Co z tego trafia do słuchaczy czy
          ich przekonuje to zupełnie inna sprawa.
          Nie wracajmy jednak do czasów komu co i kiedy wolno było powiedzieć.

Gość portalu: tik napisał(a):
          >
          > > Myszko, kierownik bo Szydło prowadzi Radiowy Dom Kultury.
          > > A w domach kultury tylko "derektorzy" i "kerownicy". Czy to tak trudno
          > > zrozumieć? Załapać? Skojarzyć?
          >

Nie, wbrew pozorom nie jest trudno zrozumieć. Jak widać mniemanie o słuchaczach
          jest ogromne:). Co zresztą czuje się na każdym kroku. No cóż, można powiedzieć
          staropolsko jaki pan taki kram. Tyle, że to w dwie strony działa.

Natomiast dziwnie to nieśmieszne, bo ten obecny dom kultury trujką zwany oraz
          kierownicy i dyrektorzy zbytnio się teraz kojarzą jednak wprost z tamtejszą
          jakością a nie satyrycznie i przeciwważnie. Może dlatego mało kto ubawiony.
          • Gość: Adam Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: 172.16.3.* 29.12.05, 14:39
            Dla mnie obciachem jest używanie słowa "żenuła..." to ja już wolę "kierownik
            Szydłowska", przynajmniej z żartem i po polsku. Weź się człowieku zajmij czymś
            pozytywnym, wydziergaj szaliczek, napij sie soczku. Zanim bedziesz ocenial
            poprawnosc polszczyzny sam przeczytaj uwaznie 3 razy co za bzdury wypisujesz.
            • Gość: Mols Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 16:53
              Gość portalu: Adam napisał(a):

> Dla mnie obciachem jest używanie słowa "żenuła..." to ja już wolę "kierownik
              > Szydłowska", przynajmniej z żartem i po polsku. Weź się człowieku zajmij czymś
              > pozytywnym, wydziergaj szaliczek, napij sie soczku. Zanim bedziesz ocenial
              > poprawnosc polszczyzny sam przeczytaj uwaznie 3 razy co za bzdury wypisujesz.

- Wskaż mi błędy językowe które popełniłem.
              - "Żenuła" pochodzi z młodzieżowego słownika. Wyrażenie to słyszałem w audycji
              "Spikać po polsku"
              - Bez względu na to, jak bardzo nie podoba Ci się moja opinia o Agnieszce
              Szydłowskiej, nie będę pił soku, bo wolę mineralną. Szalika też nie wydziergam,
              bo nie posiadłem tej umiejętności. Dodam jednak, że wcale Ci jej nie
              zazdroszczę. Ty umiesz dziergać szaliki, ja leczyć zwierzęta. Jedno cenne,
              drugie pożyteczne.

Na marginesie: Nie dorosłeś, Adamie, do tego typu forum, skoro zamiast
              dyskutować i kuturalnie się spierać, Ty atakujesz innego uczestnika dyskusji.
              Gdybyś skończył na pierwszym zdaniu, byłoby miło. A tak jest trochę jak w Radiu
              Maryja. A szkoda...

No to ukłony dla wszystkich, którzy się z Tobą zgadzają. A reszta to niech się
              soczku napije, albo koszyki wyplata (byle z dala od ludzi, bo obciach).
              • Gość: Agata Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.aster.pl 29.12.05, 21:57
                Nie zdązyłam jeszcze przeczytac wszystkich postów, ale chcialabym zdementowac
                informację, dotyczącą tego, że w moim cyklu pojawiło się słowo "żenuła". Nigdy
                słowo to nie zostało wyjaśnione w audycji "Spikac po polsku", nigdy tez nie
                słyszałam nawet o jego istnieniu.
                Pozdrawiam serdecznie,
                Agata Torańska.
                • Gość: Kapral Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: 80.51.232.* 29.12.05, 22:07
                  No to może warto zbadac czy funkcjonuje...
                  Osobiście uważam, że brzmi dość dziwacznie, wygląda też nie najlepiej...
                  • Gość: MArCello Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: 80.51.167.* 30.12.05, 08:12
                    > No to może warto zbadac czy funkcjonuje...
                    > Osobiście uważam, że brzmi dość dziwacznie, wygląda też nie najlepiej...

Nie znam nowomowy młodzieżowej i nie wiem, czy to jest słowo tam funkcjonuje.
                    Ale określenie "żenuła" czy też "żenua" pojawiło się w jednym ze skeczów
                    znanego kabaretu ... i choćby z tego powodu warto je znać, bo może niedługo
                    pojawi się w jakimś słowniku ;). Niezależnie, czy kabaret ów wymyśli to słowo,
                    czy tylko zaczerpnął, to jest to bardzo śmieszne słowo ;) i często pasuje jak
                    ulał do nazwania niektórych sytuacji ...
                    • Gość: Jacenty Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.chello.pl 30.12.05, 09:15
                      Widzę, że tu chyba sama młodzież skoro nikt się nie spotkał ze słówkiem "żenua"
                      ;). Faktem jest, że od dość dawna się z nim nie zetknąłem. 20-30 lat temu
                      funkcjonowało wśród moich znajomych, choć nie można powiedzieć by zrobiło
                      oszałamiającą karierę. Co do urody tego określenia, bądź jej braku, powiem
                      krótko - są gorsze ;)

• Gość: astat żenuła!!! IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 29.12.05, 22:28
                  Jak miło, że Pani tu zajrzała. Miałam z założenia ideologicznego rodzynków
                  (albo rodzynek:))w zakalcu nie chwalić, ale wszystko co związane z językiem
                  polskim jakoś bliskie memu sercu i kiedy tylko trafię na Pani audycje, to
                  jestem zwyczajnie wdzięczna.
                  PS. Z tą 'żenułą' przeprowadzilam 'wywiad środowiskowy' i też jakoś nikt nie
                  słyszał.
                • Gość: Mols Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 23:17
                  Gość portalu: Agata napisał(a):

> Nie zdązyłam jeszcze przeczytac wszystkich postów, ale chcialabym zdementowac
                  > informację, dotyczącą tego, że w moim cyklu pojawiło się słowo "żenuła". Nigdy
                  > słowo to nie zostało wyjaśnione w audycji "Spikac po polsku", nigdy tez nie
                  > słyszałam nawet o jego istnieniu.

No cóż, zwracam honor. Widocznie ja coś przekręciłem.
                  Pozdrawiam i gratuluję cyklu :)
                • prawdziwy_andrzej Re: "Kierownik" Szydłowska - chyba "ŻENA" 29.12.05, 23:27
                  Gość portalu: Agata napisał(a):

> chcialabym zdementowac
                  > informację, dotyczącą tego, że w moim cyklu pojawiło się słowo "żenuła". Nigdy
                  > słowo to nie zostało wyjaśnione w audycji "Spikac po polsku", nigdy tez nie
                  > słyszałam nawet o jego istnieniu.
                  > Pozdrawiam serdecznie,
                  > Agata Torańska.

Też nie słyszałem... Co innego "żena"... Chyba nawet było to w pani audycji?
                  Jeśli tak to może się komuś pomyliło....

Ad meritum,to rękoma i nogami,a także nogami i rękami mojej żony (zresztą Agaty)
                  podpisuję się pod postem osoby która protestuje przeciwko temu że Jaźwiński jest
                  "niby" podwładnym Pani Kierownik.Sama w sobie Pani kierownik nie wkurza mnie
                  jakoś szczególnie, ale "Trójkowo, fimlowo" to było coś!!!
        • Gość: Kapral Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: 80.51.232.* 29.12.05, 22:03
          całkowicie się zgadzam. Dziennikarze pracujący w trojce od wielu wielu lat -
          np. wlaśnie jaźwiński jest przedstawiony jako podwladny jakiejs idiotki, ktora
          o radiu nie ma zielonego pojęcia. no nie wiem czy to ok.

Domyslam sie ze szydlowskiej sie to bardzo podoba, reszcie pewnie mniej.

Kiedyś w wywiadzie powiedziala ze RDK to jej dziecko. A co tu odkrywczego w
          programie ktory prezentuje zajawki dot. glownie wydarzen kulturalnych?

Przeciez w wiekszosci stacji regionalnych jest taki program.

Nie ma sie czym chwalić!
          • mondokane Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! 30.12.05, 09:30
            Aleście na nią wsiedli - parada wątrobowców. Pewnie AS jest juz cala zolto-zielona od tego strzykania żółcią.

Są w Trujce dużo głupsze rzeczy i niz RDK i pomysl z kierownikiem (Kamele, Rokosy itp., pora nadawania niektorych audycji). Czepianie sie tego "kierownika" to - IMHO - malostkowosc do pierwiastka n-tego.
            • Gość: pz Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:18
              Reasumując SZydłowska jest be i nie powinna prowadzić tylu audycji w ciągu
              tygodnia jest bezbarwna i nijaka.Rokos i Kamel to jej poziom.Audycje dla nich
              robią inni,a do sitka bełkoczą a przez radio powinno sie mówić do słuchacza a
              nie do siebie ja to czynnią powyższe "pseudo gwiazdy Radia Laskowsko-
              Siezieniewskiego"
              • Gość: Kapral Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: 80.51.232.* 30.12.05, 11:04
                rokos zrobil sie chyba bardziej zjadliwy. przynajmniej mam takie wrazenie. Byc
                moze to odczucie wywolane przyzwyczajeniem... kamela tez jakos mozna przezyc,
                ale szydlowskiej nie zniose chyba nigdy.
                • Gość: pz Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:12
                  Dzisiaj słuchałem złotoustego bredził jak najęty.Uwazam że z nim nie jest
                  lepiej.Tego nie da sie słuchać i nie denerwowac ,że takie miernoty przez 3 godz
                  mogą mówic od rzeczy w radiu tak zwanym publicznym nie pojęte.
                  • Gość: Kapral Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 01:34
                    Zwroc jednak uwage na to, ze audycja rokosa nie ma zadnego watku glownego. jest
                    w pewnym sensie o niczym - wypelniaczem trwajacym 3 godziny. W ramowce to chyba
                    jedyna az tak pusta tresciowo audycja.

Rokos w sposob dosc sprawny wypelnia te 3 godziny (faktycznie wypelnia je
                    niczym). jest to jednak pewna umiejetnosc - mowienie roznych bzdur na rozne
                    tematy, przez 3 godziny...

Mysle ze takie dostal zadanie i zwyczajnie je wypelnia.
    • pan.panajew Szydłowska - i nie tylko Szydłowska... 30.12.05, 15:13
      To może i ja zabiorę głos, po raz pierwszy na tym forum.

Problemem dzisiejszej Trójki nie jest tylko Szydłowska (fakt, RDK i pomysł z
      kierowiczką jest ani zabawny, ani genialny). Jest w ramówce miejsce dla wielu
      osób, które mnie, delikatnie mówiąc irytują. Ja nawet nie zamierzam dyskutować z
      tym, w jakim kierunku idzie dziś radio i z faktem że wartościowe i wysmakowane
      kąski są teraz późną nocą. Mam na ten temat swoje zdanie (śledząc forum wydaje
      mi się że mieści się ono w okolicach większości opinii) ale nie o tym jest
      dyskusja. Wydaje mi się, że problemem nie jest sama ramówka, a jej wykonawcy.
      Krótko mówiąc, gdyby zachować obecny stan rzeczy, ale podmienić niektórych
      wykonawców, byłoby o wiele lepiej.

Nie twierdzę, że to co nowe jest z założenia złe. Taki Kantereit na przykład, to
      jeden z lepszych nowych nabytków Trójki. Facet ma coś do powiedzenia, umie
      trafnie skonkludować wiadomość, wybiera ciekawe tematy a do tego ma wyjątkowo
      niemęczący głos. Ale Szydłowska, Rokos czy Kamel to naprawdę zupełnie inna
      klasa! O ironio, Szydłowska zmienia Kantereita a Kamel (czy też Kammel)
      poprzedza super inteligentnego i profesjonalnego Dariusza Bugalskiego. Takie
      zestawienie depresji z Himalajami wkurza mnie niezwykle. Aż się nieraz
      zastanawiam, czy mądre głowy wymyśliły to celowo, czy to dzieło genialnego
      przypadku?

Nie mam nic przeciwko ludziom radia komercyjnego. Sam znam kilka osób, których
      słucha się naprawdę miło. Jeśli jest założenie, że pasmo 9-12 ma prowadzić
      luzak, to niech tak będzie, żaden problem, ale czy musi to być Rozkosz, którego
      słucha się (mimo wieloletniego przywiązania do częstotliwości) naprawdę z dużym
      poczuciem zniesmaczenia? RMF FM, którego fanem nie jestem (choć doceniam
      profesjonalne i grutnownie przemyślane odżinglowanie, spójną playlistę, nieźle
      brzmiące głosy) ma ludzi od nasłuchu. Gdy ktoś się im spodoba, ściągają go do
      siebie. Niechby ktoś z szanownego towarzystwa został oddelegowany do takich
      zadań. Szybko okazałoby się że w lokalnych stacjach można znaleźć prezenterów
      stokrotnie lepszych od rozkosznego Pana Mariusza. Nie znam innych stacji poza
      warszawskimi, ale bardzo dobrzy są porankowcy z Koloru (szczególnie jeden, ten
      który wrócił do Koloru, nazwiska niestety nie mogę sobie przypomnieć), Mariusz
      Nałęcz-Nieniewski (dawniej Zetka, teraz chyba Radio Plus), czy Rafał Turowski z
      PINu (chyba dawniej Trójka?).

Z obecnego składu osobowego wybrałbym taką oto obsadę na pn-czw:

4.00-6.00 P.Łodej
      6.00-9.00 P.Baron (Ranek)
      9.00-12.00 P.Stelmach
      12.00-13.00 K.Strzyczkowski (Za a nawet przeciw)
      13.00-16.00 A.Orzech (...i reszta)
      16.00-18.00 R.Kantereit (Zapraszamy...)
      18.00-21.00 T.Żąda / M.Owczarek (tylko nie MP3)

W mojej koncepcji brak miejsca na dla Marcina Łukawskiego, ale tylko dlatego, że
      to super rezerwowy, który jest w stanie poprowadzić każdy program. Nie można
      ustawić go w jednym miejscu, bo wiele straci. A gdyby się pojawił w Trójce ktoś
      nowy w typie Turowskiego (a może Marka Wiernika?) to Stelmach mógłby robić pasmo
      po 18 (naprawdę znakomity dziennikarz muzyczny).

To tyle fantazji. Jutro kolejny raz towarzyszyć mi będzie w pracy Mariusz Rokos ...
      • Gość: Sanczo Re: Szydłowska - i nie tylko Szydłowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 09:01
        Wszyscy mamy podobne zdanie w kwestii Szydłowskiej Kamela i Rokosa ale to są
        najwyraźniej pupilki dyrekcji, która hołduje zasadzie: mierny ale wierny. Po co
        im jakies tam osobowości, wystarczą zwyczajne lizod_py.
      • Gość: Kapral Re: Szydłowska - i nie tylko Szydłowska... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 01:42
        jedyne co mi sie tu nie podoba to żąda- ktory jest w moim przekonaniu miernotą
        i dla ktorego w trojce miejsca byc nie powinno juz od wielu lat.

Bardzo nudna osobowosc, zle przygotowany warsztatowo itd....... itp.....
        • szakal35 Re: Szydłowska - i nie tylko Szydłowska... 01.01.06, 01:49
          Prawda.Żąda w ogóle nie nadaje się do Trójki.Muzyczna Poczta UKF z jego
          prowadzeniem jest dodatkowo żenująca.
          • Gość: JK Re: Szydłowska - i nie tylko Szydłowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 03:11
            A kto prowadził "Muzyczną pocztę UKF" jeszcze w Programie III? Jakoś wyleciało
            mi z głowy to nazwisko... :/
    • Gość: .. Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 19:50
    • Gość: .. Re: "Kierownik" Szydłowska - żenuła!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 23:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka