Dodaj do ulubionych

Nagroda Kościelskich

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 23:05
...dla Sosnowskiego. Jerzego, żeby nie było wątpliwości. Podobno za
"Wielościan". Ufff... dobrze, że nie za "Apokryf Agłai". Kiedyś Kościelscy to
było coś, a dzisiaj - czy ktoś w ogóle zna tę nagrodę? Czy marzą o niej, jak 20
lat temu, młodzi poeci?
Obserwuj wątek
    • Gość: lulka Re: Nagroda Kościelskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 13:04
      Gość portalu: cez napisał(a):

> ...dla Sosnowskiego. Jerzego, żeby nie było wątpliwości. Podobno za
      > "Wielościan". Ufff... dobrze, że nie za "Apokryf Agłai". Kiedyś Kościelscy to
      > było coś, a dzisiaj - czy ktoś w ogóle zna tę nagrodę? Czy marzą o niej, jak 20
      >
      > lat temu, młodzi poeci?

Mysle (jak posluchac mlodych i nit tylko, poetow i innych prozaikow), ze nikt sie
      publicznie nie przyzna, ale oczywiscie, ze marza, marza o Koscielskich, o
      wyroznieniach (najlepiej zagranicznych) i noblach...
      a ze produkcja tekstow w PL taka a nie inna, to juz calkiem nowy watek (o jakosci
      literatury polskiej nie watpia chyba tylko jacys oszolomieni i malo oczytani
      polonisci; normalny czytelnik raczej wybiera co innego)

• Gość: cez Re: Nagroda Kościelskich IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 17:00
        Że marzą o splendorach, choć się do tego nie przyznają - to rzecz oczywista.
        Marzą chyba nawet bardziej niż "reszta społeczeństwa" - i nie jest to kwestia
        materializmu, tylko szczególnie rozbuchanych ambicji. Poeci muszą płacić za
        swoje wybraństwo, a że od kilku lat dominuje w Polsce ideologia sukcesu, więc
        płacą jeszcze większym egotyzmem niż dawniej. Pisząc "poeci", mam oczywiście na
        myśli wszystkich pisarzy, bo tu dzisiaj nie ma różnicy. Ale czy polska
        literatura - jak chce Lulka - traci na jakości? Mnie wydaje się raczej, że
        czasy jej nie sprzyjają. Czy gdyby pojawił się jakiś wybitny poeta, naprawdę
        znałby go dziś ktoś jeszcze prócz wspomnianych polonistów? Nie sądzę. Wystarczy
        przyjrzeć się życiu literackiemu w innych krajach demokratycznych.
        • Gość: lulka Re: Nagroda Kościelskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 18:27

> Że marzą o splendorach, choć się do tego nie przyznają - to rzecz oczywista.
          > Marzą chyba nawet bardziej niż "reszta społeczeństwa" - i nie jest to kwestia
          > materializmu, tylko szczególnie rozbuchanych ambicji. Poeci muszą płacić za
          > swoje wybraństwo, a że od kilku lat dominuje w Polsce ideologia sukcesu, więc
          > płacą jeszcze większym egotyzmem niż dawniej. Pisząc "poeci", mam oczywiście na
          >
          > myśli wszystkich pisarzy, bo tu dzisiaj nie ma różnicy. Ale czy polska
          > literatura - jak chce Lulka - traci na jakości? Mnie wydaje się raczej, że
          > czasy jej nie sprzyjają. Czy gdyby pojawił się jakiś wybitny poeta, naprawdę
          > znałby go dziś ktoś jeszcze prócz wspomnianych polonistów? Nie sądzę. Wystarczy
          >
          > przyjrzeć się życiu literackiemu w innych krajach demokratycznych.

Jakos nie zauwazam upadku literatury w krajach demokratycznych; ciekawsze, ze tam
          wlasnie obecna jest ona w mediach wyrazniej niz w PL, a i zaniku czytelnictwa nie
          odnotowano (przykladem - Francja, Anglia, kraje skandynawskie, Niemcy) - to jest
          roznorodna oferta dla odbiorcy i jakosciowo znacznie sie rozni od tego, co mozna
          po polsku przeczytac (zawsze jest pare wyjatkow, ale w PL bardzo malo)
    • Gość: rufus Re: Nagroda Kościelskich IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 15:32
      Młodzi polscy poeci są tak samo materialistycznie nastawieni do świata jak cała
      reszta naszego społeczeństwa. Choćby jednak ich kroili, smażyli i co tam
      jeszcze zdoła wymyślić homo sapiens, nie przyznają się do pragnienia bycia
      uwielbianym, wyróżnianym i podziwianym. Fałszywa skromność, a może hipokryzja
      to odpowiedź na Twoje pytanie. Ale dać takiemu w pysk, który twierdzi, że mu
      się Parnasy nie marzą i gala Akademii.
    • Gość: gustaff Re: Nagroda Kościelskich IP: 213.173.209.* 11.10.01, 14:19
      Ufff... dobrze, że nie za "Apokryf Agłai"
      Dlaczego dobrze??? Apokryf Agłai to poprawna książka z bardzo ciekawym
      pomysłem!!! Jasne Wielościan jest lepszy, choć może tylko inny

• Gość: cez Re: Nagroda Kościelskich IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 18:10
        Gość portalu: gustaff napisał(a):

> Gość portalu: cez napisał(a):
        > Ufff... dobrze, że nie za "Apokryf Agłai"
        > Dlaczego dobrze??? Apokryf Agłai to poprawna książka z bardzo ciekawym
        > pomysłem!!! Jasne Wielościan jest lepszy, choć może tylko inny
        >
        Może i z ciekawym pomysłem, ale jeśli nagradzałoby się za "Apokryf Agłai", to
        należałoby też nagrodzić autora scenariusza do Gwizdnych wojen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka