Dodaj do ulubionych

ser żółty bez konserwantów

30.05.11, 19:28
czy coś takiego występuje w naszych sklepach?
Pytałam ostatnio we wszystkich dobrych delikatesach i tam tylko rozkładają ręce - nawet sery po 100 zł/kg mają konserwanty! Podobno nie ma możliwości dostać takiego, który by ich nie miał i to ja jestem dziwna, że takiego szukam...
Ale może jakiś czytelnik forum wie o miejscu, gdzie takie cudo mogłabym kupić?
Obserwuj wątek
    • dobra_droga Re: ser żółty bez konserwantów 03.06.11, 13:53
      Oczywiście, że są sery żółte bez konserwantów - sery Bio :)
      • tsunami05 Re: ser żółty bez konserwantów 11.06.11, 21:08
        jasne że są, a cena nie ma znaczenia.
        No chyba, że za konserwant uznasz podpuszczkę.
        Wystarczy czyta etykiety i wiedzieć co jest szkodliwe a co nie.
        • komagia Re: ser żółty bez konserwantów 12.06.11, 17:16
          No dobrze, ale gdzie dostać sery Bio? W normalnych sklepach nie ma, w sklepach ze zdrową żywnością serów zółtych też nie widziałam.
          Etykiety czytam. I właśnie takich bez konserwantów nie ma nigdzie! I nie mam na myśli podpuszczki, która w serze być musi.
          Tj. widziałam na półkach PACZKOWANY plastrowany ser żółty Hohlanda i Łowicza, na których jest informacja "bez konserwantów". Ale jednak w smaku są plastikowe :-(
          • bezsensu70 Re: ser żółty bez konserwantów 13.06.11, 07:48
            W dużych marketach są sery ekologiczne. A jeśli nie ma to trzeba kupować sery niepaczkowane, tylko porcjowane z dużych i poprosić panią o możliwość przeczytania składu na tym oryginalnym dużym ,,walcu,, :) Ja kupuje ekologiczny Ekołukta (bo stosunkowo niedrogi, polska firma) i Bursztyn albo carski z Hajnówki (też polskie, dobry skład) :)
            • tempura_81 Re: ser żółty bez konserwantów 15.06.11, 18:30
              Potwierdzam, Eko Łukta, bardzo smaczny śmietankowy ser eko. Można znaleźć w Carrefourze, przynajmniej w WWA.
              • katherine24 Re: ser żółty bez konserwantów 25.04.12, 11:10
                I ja dołączam do zwolenników Eko Łukty :) Sery mają bardzo smaczne
    • myszeczka1979 Re: ser żółty bez konserwantów 19.06.11, 00:03
      Ja kupuję Edam Rycki. Z dodatkowych skladników jest podpuszczka i chlorek wapnia-wzbogaca w wapń, barwnik-annato ,ale to przecież nie konserwanty. Ser pyszny,wieokrotnie nagradzany na różnych konkursach.DAje go swoim dzieciom.
      • tempura_81 Re: ser żółty bez konserwantów 29.06.11, 17:49
        LOL... Błyskotliwa jesteś. To nie jest bardzo zły ser, ale nagradzanie go jakimiś medalami wskazuje raczej na niski poziom serowarnictwa w Polsce, a nie na rzeczywiście wysoką jakość tego sera :)
        Powiedzmy, że daleko mu do chociażby Carskiego z Hajnówki.
        Dodatek chlorku wapnia nie ma na celu zwiększenia poziomu wapnia w Twoim organizmie, ale oznacza przede wszystkim użycie niższej jakości mleka i chęć podwyższenia wydajności produkcji.
        Jeszcze napisz, że annato poprawia kolor skóry :D Przecież to związek karotenowy :D
        Za internetem: "Annato może wywoływać alergię, pokrzywkę, niskie ciśnienie u dorosłych, a u dzieci powodować ból głowy. Poza przemysłem spożywczym substancja ta wykorzystywana jest do produkcji farb do ciała, lakierów, mydeł i sztucznych barwników".
        Tak, zdecydowanie Edam Rycki powinien zostać uwzględniony w rozmowie o serach ekologicznych :D
        Co do EkoŁukty - znalazłem także sporą pułkę z ich produktami w Realu (także Wawa), więc jak masz jakiś Carrefour albo Real obok siebie - spróbuj.
        • muczogusto Re: ser żółty bez konserwantów 02.08.12, 22:21
          ale carski z hajnówki - z tego co pamiętam - zawiera azotyny, a sery ryckie nie

---
          dietanakryzys.pl/
      • armandoso Re: ser żółty bez konserwantów 08.05.12, 20:35
        a ja w ogóle nie używam sera :)

---

serwis narciarski
        ogrody zimowe śląsk
        seriale online
        napędy, alarmy, monitoring
    • katrin3783 Re: ser żółty bez konserwantów 04.08.11, 11:28
      W Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność mają ser żółty narwiański od państwa Popek. Bez żadnych konserwantów.. z polskiego niedużego gospodarstwa. Zresztąsery korycińskie oraz z Wiżajn też są zaliczane do serów żółtych i tez nie mają chemi i konserwantów.. W Marketach opowiadają ci głupoty że wszystkie sery mają... Wejdż na stronę www.waszsklep.com.pl i sobie poczytaj.. Ja tam kupuję i jestem zadowolona:-)
      • tempura_81 Re: ser żółty bez konserwantów 08.08.11, 14:58
        to super, ale kup sobie reklamę, a nie używaj forum do promocji sklepu.
    • forencka Re: ser żółty bez konserwantów 07.09.11, 12:57
      Kup eko mleko i sama zrób ser :)
    • katrin3783 Re: ser żółty bez konserwantów 22.09.11, 17:54
      Bardzo duży wybór serów kozich owczych i krowich możesz kupić w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność. Są to sery przeważnie z małych gospodrastw ekologicznych. Także nie maja konserwntów.
      Mogą być tylko pasteryzowane tzn mleko jest podgrzewane w róznych temperaturach w zależności od gospodarstwa, które wyrabia sery. W sieciówkach nie znajdziesz prawdziwych serów..:-( Wiem, że oni maja też swoją stronę i sklep internetowy.. Wejdż i popatrz na te sery.. Ja u nich kupuje i polecam..
    • mek4you Re: ser żółty bez konserwantów 05.10.11, 20:40
      Sery ekologiczne z certyfikatem można kupić na Bio Bazarze na ul. Żelaznej. Sprzedaż prowadzona jest jednak wyłącznie w soboty. Są tam dostępne sery eko kozie, owcze i krowie żółte i świeże. Pycha. Ceny nie przekaczają 100 o której pisałaś. Serki te są godne polecenia.
    • vegabutik.com Re: ser żółty bez konserwantów 09.12.11, 15:14
      Nie wystarczy bowiem by ser był naturalnym produktem regionalnym, wytwarzanym bez konserwantów, by zasłużyć na miano ekologicznego. Nie wystarczy też to, że jest produkowany w „urokliwym miejscu"
    • seweriusz2 JEST SER BEZ KONSERWANTÓW ŁOWICZ GOUDA 04.07.12, 21:41
      JEST SER BEZ KONSERWANTÓW KUPUJE GO W MAKRO . PAKOWANY W KILOGRAMOWE PACZKI KROJONY , KRÓTKI TERMIN WAŻNOŚCI. TO SER ŁOWICZ, GOUDA I JESZCZE DRUGI SMAK . OSTATNIO TEGO DRUGIEGO NIE WIDZIAŁEM. SER JEST W PŁASKICH PACZKACH Z CZERONYM ZANRUKEM Z OKIENKIEM W KTÓRYM WIDAĆ SER POKROJONY W PASKI . NIE DAJĄ KONSERWANTÓW JEDNAK JEST DOŚĆ SŁONY WIDOCZNIE TO MA ZASTĄPIĆ KONSERWNTY
      • salicylanka Re: JEST SER BEZ KONSERWANTÓW ŁOWICZ GOUDA 24.07.12, 21:06
        Łowicz ma bardzo dobre sery. Ja ostatno kupuję tylko tej firmy i mi nie szkodzą. A uczulona jestem na prawie całą chemię spożywczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka