Dodaj do ulubionych

Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych :)

IP: 80.48.237.* 12.02.03, 20:20
Jeśli ktoś ma jakieś pytania o sztuce - chętnie pomogę, jestem również w
dziale edukacyjnym i w nieruchomościach. Będę wdzięczna, jeśli znajdzie się
do tego chętny na korepetycje z malarstwa, rysunku i sztuki z okolic
Sosnowca. Nie zedrę z Was skóry - obiecuję :)
Pozdrawiam i zapraszam
Marlena
Obserwuj wątek
    • Gość: Frank Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: *.lodz.gazeta.pl 13.02.03, 13:25
      Gość portalu: ditrich napisał(a):

> Jeśli ktoś ma jakieś pytania o sztuce - chętnie pomogę....

Który z kierunków malarstwa współczesnego można inaczej nazwać "Realizmem
      pojęciowym"? :o)))))))
      • Gość: ditrich Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: 80.48.237.* 15.02.03, 18:29
        REALIZM [ łac.], szt. plast. :

1) Naśladowczy sposób przedstawiania rzeczywistości w sztuce. Znamienny
        zwłaszcza dla sztuki eur. lub powstającej pod wpływami eur., występował w
        różnych okresach, w których dominowało pojmowanie sztuki jako naśladowania
        rzeczywistości (m.in. klas. sztuka gr., renesans wł., mal. hol. XVII w.).
        Termin wieloznaczny ze względu na różne definicje rzeczywistości oraz wielość
        artyst. konwencji realist. przedstawiania. Nieostra jest także definicyjna
        granica między realizmem a naturalizmem.

2) Kierunek artyst. w malarstwie 2 poł. XIX w., zakładający wierne i
        bezpośrednie odtwarzanie wyłącznie rzeczywistości postrzeganej zmysłowo.
        Program realizmu rewidował i kwestionował wielowiekowe, utrwalone przez
        akademizm ideały i kanony artyst.: odrzucał piękno na rzecz prawdy, idealizację
        na rzecz wiernego odtwarzania rzeczywistości, także przypadkowej i bezładnej;
        burzył hierarchię tematyczną uzależniającą rangę dzieła od doniosłości
        przedstawianego tematu; zrywał z tradycyjnymi konwencjami przedstawieniowymi,
        postulując odzwierciedlanie prawdziwego obrazu otaczającego świata. W praktyce
        realizm oznaczał przede wszystkim podejmowanie tematyki współcz. z tendencją do
        ukazywania niskich i pospolitych stron życia społ., niemniej istota artystyczna
        realizmu tkwi nie w wyrugowaniu przedstawień hist., rel., mitol. itp., lecz w
        odnowie i odświeżeniu sposobów widzenia i obrazowania rzeczywistości. Czołowym
        przedstawicielem i propagatorem realizmu był malarz franc. G. Courbet (
        Kamieniarze, Pogrzeb w Ornans), którego indywidualna wystawa w Paryżu 1855
        nosiła tytuł Le Réalisme. Nie programowymi, ale konsekwentnymi realizatorami
        założeń realizmu byli H. Daumier i J.F. Millet. Realizm rozprzestrzenił się w
        wielu krajach eur.: Niemczech (A. von Menzel, M. Liebermann), Belgii (Ch. de
        Groux), w Rosji zyskał ostrze krytyki społ. w malarstwie grupy pieriedwiżników.
        W Polsce jego rzecznikiem był S. Witkiewicz (ale i również malarstwa
        groteskowego - polecam książkę "Witkacy malarz" Ireny Jakimowicz oraz
        fotografie Witkacego - są naprawdę superowskie, Witkacy miał bardzo dużo zdjęć
        z serii MINY, prowadził swego rodzaju teatr jednego aktora, również groteskowy
        i interesował się teorią tzw. sobowtórów - polecam Ci Witkiewicza, gdyż jego
        realizm był tylko namiastką prawdziwej skomplikowanej sztuki),
        przedstawicielami — m.in. J. Chełmoński, A. Gierymski, A. Kotsis.

Ps. Istnieje również surrealizm, hiperrealizm, socrealizm i są to tak zwane
        covery realizmu, np. surrealizm - Braque, Dali, socrealizm- Łarionow, Tatlin,
        możesz to wszystko znaleźć również w internecie w pisując w wyszukiwarce
        konkretny temat np. malarstwo realistyczne, surrealistyczne etc.
        Jeśli chodzi o coś innego proszę o sprostowanie
        Pozdrawiam
        Marlena
        • Gość: Frank Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: *.lodz.gazeta.pl 19.02.03, 18:26

> REALIZM [ łac.], szt. plast. :................

Witam ponownie. To co napisałaś wiem. Moje pytanie było wyłącznie "zabawowe"...
          Skoro oboje wiemy co to jest ten REALIZM w ogóle, to ponowię:
          Który z kierunków współczesnego malarstwa nazwała byś inaczej "Realizmem
          pojęciowym"?
          Nie mam nic złego na myśli... :o)))))))))
          Pozdrawiam
          • Gość: ditrich Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: 80.48.237.* 21.02.03, 10:24
            Nie wiem jak dokładnie nazywa się kierunek malarstwa o którym mówisz, ale dla
            mnie jest to KICZYZM, czyli tzw. jelenie na rykowisku, moi znajomi chętnie
            widzieliby u siebie na ścianie takie właśnie obrazy, a za ambitne dzieła sztuki
            uważają abstrakcje - o ile ma to coś z abstrakcją wspólnego - wykonane techniką
            laserową w jaskrawo niebieskich ramkach z plastiku. U mnie na uczelni nigdy nie
            był modny realizm, bo przecież zamiast się produkować, można było zrobić
            zdjęcie, ale fotografia też nie musi mieć koniecznie wiele wspólnego z
            realizmem. Czyż nie tak? :)
            Pozdrawiam.
            ditrich
            • Gość: Frank Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: *.lodz.gazeta.pl 21.02.03, 11:04
              Wszystko OK. A to moje pytanko z pozoru "zabawowe" nie jest wcale takie głupie.
              Teraz jestem mądrzejszy, ale upłynęło sporo czasu zanim intuicyjnie odkryłem
              odpowiedź. To pytanie - "poza konkursem" i daaawno temu - zadał mi profesor na
              egzaminie - szt. współczesna.
              Chodziło mu (skubaniutkiemu) oczywiście o KUBIZM :o)))))))))
              No, ale wtedy nie wiedziałem... "szuflada mi się wysunęła, a oczka miałem jak
              longplay'e"...:o))))
              Pozdrawiam
              • Gość: ditrich Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: 80.48.237.* 21.02.03, 18:13
                diejstwitielno :) - to po rosyjsku, jakbyś miał wątpliwości.
                Nigdy bym na to nie wpadła, a przecież byłam nawet na wystawie Picassa w
                Barcelonie. Ale wstyd. No ale dla mnie pojęcie to nie kojażyło się zabawowo,
                tylko wykpiwająco. Przeczytaj sobie książkę "Kicz, czyli sztuka szczęścia", nie
                pamiętam autora, ale sobie niedługo przypomnę.
                Pozdrawiam
                A tak w ogóle, to co Ty studiujesz, czy studiowałeś?
                • Gość: Frank Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: *.lodz.gazeta.pl 24.02.03, 10:33

> A tak w ogóle, to co Ty studiujesz, czy studiowałeś?

2 lata malarstwo w W-wie u Sienickiego (roczek) i Pągowskiej (roczek), a potem
                  przeniosłem się do Łodzi (to moje rodzinne miasto) na grafikę projektową -
                  dyplom z malarstawa i plakatu - dawne czasy.... :o))))
                  Tak więc ze względu na "PostStrzemińszczyznę" nadal nie mogę się
                  wyzbyć "konstruktywicznego" podejścia... :o))))))))
                  Pozdrawiam także :o)
                  • Gość: ditrich Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: 80.48.237.* 24.02.03, 11:29
                    Ja Cieszyńskie malarstwo, ale nie mogę się pochwalić super prowadzącym w tym
                    kierunku. Jedyne cz mogę się pochwalić to rysunek z Anną Kowalczyk-Klus, dzięki
                    któremu dużo odkryłam w sztuce i na pierwszym roku mieliśmy plener z
                    Kazimierzem Cieślikiem - teraz jego praca "Taniec Salome z diabłami" jest w
                    internecie na www.artbiznes.pl jako praca konkusu z ubiegłego roku- jest tam
                    dużo innych ciekawszych prac. W każdym razie Cieszyn sam w sobie nakłaniał do
                    pracy twórczej```````````````````mój temat pracy mgr MOTYW LUSTRA W SZTUCE -
                    super temat zwłaszcza dla sztuki współczesnej, a dyplomu jeszcze nie obroniłam
                    bo mam obrazy do poprawy a wena twórcza mnie opóściła jak na razie po korekcie
                    mojego prowadzącego
                    hej!
                    PS. Napisz jaki był Twój temat pracy
                    • Gość: Frank Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: *.lodz.gazeta.pl 24.02.03, 12:08

a dyplomu jeszcze nie obroniłam bo mam obrazy do poprawy a wena twórcza mnie
                      opóściła jak na razie po korekcie mojego prowadzącego

Nie przejmuj się - wróci... :o)))))

> PS. Napisz jaki był Twój temat pracy

Skaładała się z dwóch niby oddzielnych rzeczy - jedna dotyczyła plakatu, druga
                      malarstwa.
                      "Groteska, prześmiewczość i poczucie humoru we współczesnym plakacie polskim"
                      (poważnie) - głównie pierniczyłem w niej kocopoły, opierając się o twórczość
                      mojego guru H. Tomaszewskiego i "Rola przypadku w twórczości"...
                      W gruncie rzeczy "luźne" tematy (takie bardziej od siebie). Dzięki promotorowi,
                      który je zaakceptował, nie musiałem się męczyć przepisując czy zmieniając szyk
                      wyrazów i składnię tego, co zostało przez mądrzejszych napisane... :o))))))) Za
                      co jestem mu wdzięczny. No i oczywiście same plakaty i obrazeczki -
                      tzw. "pizdryki". Fijał, u którego byłem na malarstwie nieźle mnie przetrzepał.
                      Nie lubił przypadkowości, oj nie lubił.... :o))))))), ale nie było tak źle.
                      Zresztą na "tego typu" studiach najtrudniejszy "pierwszy jest krok..." -
                      egzamin wstępny, wiadomo.
                      Pozdrowienia wiosenne i pałeru życzę :o)
                      • Gość: Ditrich O grotesce do Franka IP: 80.48.237.* 24.02.03, 16:09
                        Ale numer, moja koleżanka Iwa z Cieszyna pisała o grotesce "Groteska w sztuce",
                        czyli to ciekawy temat. Czy pisałeś coś o Czeczocie? Wena wróci coś tak czuję,
                        mam piękny widok z okna na jeziora i słońce wpada mi do okien, mam mieszkanie
                        południowy zachód i słońce towarzyszy mi cały dzień. Właśnie mi świeci prosto w
                        lewe ucho, jak piszę, bo komputer mam tuż koło okna. Jak masz jakieś prace na
                        kompie to przeslij mi na ditrich@poczta.fm, to ja może też coś zeskanuję, albo
                        prześlę coś z grafiki komp.
                        Hej!
                        • Gość: Frank Re: O grotesce do Franka IP: *.lodz.gazeta.pl 24.02.03, 16:55
                          Gość portalu: Ditrich napisał(a):

> Hej!

OK. Cieszyn, eeech...ładnie tam - pozazdrościć! :o))))

Zahaczyłem o wielu z "Polskiej szkoły plakatu" (Czeczot, Lenica, Świerzy,
                          Cieślewicz, Młodożeniec....) - i pomyśleć, że kiedyś coś takiego istniało i
                          miało sie dobrze, tak jak film nasz rodzimy z tego czasu zresztą.
                          Praska Szkoła Filmowa, Łódzka Filmówka.... Polska szkoła...hi. A teraz? Dla
                          kogo robić plakaty autorskie? Po co? Może do szuflady jako "terapia zajęciowa"?
                          Może. Pewnie nie te czasy, choć to dziwne, że poligrafiści nie pójdą po rozum
                          do głów i nie zaczną sponsorować "plakacistów" i ich prace czyniąc z tego
                          swoiste wizytówki ich możliwości, to dobra promocja dla jednych i drugich - tak
                          zrobili Japończycy zdominowując prawie całkowicie tę działkę. No cóż, takie
                          czasy, ani lepsze, ani gorsze. Takie.
                          Na razie
                          PS. Pogmeram w komputerze domowym, pewnie cosik znajdę i podeślę. :o)))
    • apokalipsa86 Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : 18.02.03, 17:57
      a z technik plastycznych też?
      • Gość: ditrich Re: Udzielę darmowej porady z nauk plastycznych : IP: 80.48.237.* 19.02.03, 10:38
        postaram się :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka