edgar_xii Wawelska rulez! 30.10.06, 17:33 Autor niechlujny i korekta śpiąca. Znawca "Sztuki Wysokiej", gnębiący Rubika, powinien znać nazwisko jednej z naszych lepszych sopranistek. Wawelska prędzej ryknie jak smok niż cienko zaśpiewa. Małgorzata, mezzosopranistka, nazywa się WALEWSKA. P.S. Szkoda że autor nie zauważył wielu lat współpracy Piotra Rubika z Michałem Bajorem. Wiele kompozycji z tego okresu jest spoooko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Kostka Rubika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:06 No nareszcie ktoś to napisał. czym jest twórczośc tego pana. Bo do tej pory czułam sie jak na jakiejś bezludnej wyspie w morzu zachwytów. A to po prostu kicz. Li i jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Kostka Piotra Rubika IP: 195.136.49.* 30.10.06, 23:06 Do Autora artykułu i zawistnych Komentatorów: Zróbcie coś, co kupi 200 tysięcy ludzi. Płytę, książkę, cokolwiek. Wpadnijcie na pomysł. Komercyjny, niekomercyjny, jakikolwiek. Z gatuku pop lub jakiegokolwiek innego. Jak Wam sie uda kochani - wtedy podyskutujcie, skrytykujecie i zmieszajcie z błotem innych, którym się udało. Szczerze? Mnie ta twórczość tez nie bardzo grzeje. Natomiast to, co czytam w komentarzach napawa mnie szczerym obrzydzeniem. Typowo polskie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekzi Dajcie chłopu spokój: 31.10.06, 19:30 fajnie gra. A do tego wszystkiego słyszałem, że ma narzeczoną o takim dziwnym nazwisku - jakoś tak Szpetnicka czy Koszmarska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Tryptyk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.06, 18:23 Nie dziwię się, że Tryptyk Książka i Rubika odniósł taki sukces. Oprócz fantastycznej muzyki, która w duszy nieustannie gra już po pierwszym usłyszeniu, to doceniam fakt tematyki utworów: odważnego wyznania wiary, podczas gdy media ignorują fakt istnienia Boga i próbują przekonać człowieka, szczególnie młodego, że Boga nie ma. Świetny sposób na ewangelizację. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Dalibóg, lat czterdzieści iak ia prozą gadam 01.11.06, 19:22 Wyrazistość to w show-biznesie niesamowity kapitał. A Rubik - choć od kilku lat stara się nas przekonać, że tworzy "sztukę wysoką" - operuje wciąż w obszarach show-biznesu. ************************************** Owe starania biorą w łeb po pierwszym odsłuchaniu "Psałterza" przez osobę, choćby w maleńkim zakresie obeznaną z dobrą muzyką. Infantylne teksty, muzyka disco-polo rozpisana na więcej, niż cztery instrumenty, możliwości wokalne wykonawców na poziomie Edyty Górniak. Górniak zawsze się kompromituje, gdy próbuje sił w repertuarze wymagającym dobrego głosu. Rubik, występując we fraku, zamiast w dresie, próbuje nam wmówić, że robi z tego sztukę. Pretensjonalność w najczystszej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K_ SV 650 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.06, 23:33 Zaglądałem do galerii, nie ma tam Suzuki SV 650 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słońce Rubik to G...WNO muzyczne IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.11.06, 09:48 Słuchałam koncertu w tv. To jest tragiczne. Melodie i aranżacje rodem z Festiwalu Piosenki Żołnierskiej 1975. Rubik jest cwanym gnoj..iem i wie, że tylko sprzedając takie g..wno zarobi kasę. A że przy okazji odmóżdźy jeszcze bardziej polską publiczność? Co z tego@ Ważne, żeby było na motor i fryzjera. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika rubik 03.11.06, 13:55 Tylko dlaczego jego wszystkie utwory brzmią tak samo? Nigdy nie wiem którego słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Kostka Piotra Rubika bez szalenstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 11:00 Mamy tendencje do zachwycania sie wszystkim, co ludyczne. Muzyka, image, gwiazdy krecace sie wokol brand Rubika, uwazam za jeden wielki biznes. Muza glosna, melodyjna, jednostajnosc utrudniajaca czesto rozpoznanie "kolejnego" utworu. Ktos dobrze zainwestowal kase, zrobil i robi szum wokolo gwiazdy, ktora wykreowal, a za jakis czas sluchacz wroci do mszy Bacha, Mozarta. Fajny przerywnik, pozwalajacy oderwac sie od codziennosci niezbyt wymagajacemu sluchaczowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Tryptyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 13:40 Znakomita muzyka do słuchania i medytacji ! Opinie negatywne zamieszczają głównie osoby, kórym nie odpowiada religijna treść utworów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Rubik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 12:34 Piotr Rubik to świetny kompozytor, jego muzyka to okład dla duszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baś Rubik ?? IP: 149.156.58.* 14.11.06, 13:52 nie wszystkie utwory są piękne - ale są takie które się miło słucha, i dobrze lubię czasem posłuchać - a nawet wsłuchać się i jego muzyka się do tego nadaje - brawo Odpowiedz Link Zgłoś
lukasztoczek nie 14.11.06, 14:39 nie cierpię typa.. wzbudza we mnie niechęć...nie sądze by był piękny jakkolwiek.. jest moda na rubika nic więcej, on minie jak michał wisia wiśniewski...zwykłay gwiazdor tandetny inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embronks nie także denerwuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:31 taki trochę sztucznie wypromowany osobnik... Nie sądzę, że jest fenomenalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaranda a ja go uwielbiam IP: *.onlink.net 14.11.06, 20:34 i tylko zawistnicy i zakompleksieni go krytykuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaranda Artysta i to z polotem. IP: *.onlink.net 14.11.06, 20:41 Jesli on jest taki marny to dlaczego jest taki slawny, dlaczego tyle plyt sprzedaje, dlaczego robi taka kase? Jesli jestes naprawde lepszy od niego to pokaz co potrafisz i zachwyc tak jak i on zachwyca. Znalezli sie sami eksperci od muzyki i sraczki z zawisci dostaja glaby pieronskie.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Piotr Rubik to prawdziwy fenomen IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.06, 01:57 No rzeczywiście, to, że dany "artysta" jest uwielbiany przez masy, świadczy o tym, ze ma talent... dycht rychtyk Misiu Wiśniewski... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Nie krytykować Mistrza! 15.11.06, 12:48 Tak, tak mądrale, ci, którzy krytykujecie Mistrza, spróbujcie sami skomponować to co on. No co, nie wychodzi, pustka w głowie, ciężko? Nie uważało się na lekcjach muzyki, nie grało na cymbałkach, że o wiolonczeli nie wspomnę? Czytać nutek nie chciało? A teraz zazdrościcie człowiekowi, któremu się udało, którego słuchają i uwielbiają miliony prawdziwych melomanów, który przy okazji jest bardzo przystojny i niezwykle skromny. To takie polskie - kopać kogoś, kto odniósł sukces, kiedy się samemu żadnych sukcesów nie ma. No, zmierzcie się z mistrzem, stańcie mu. Póki nie usłyszę waszego, krytykanci, utworu muzycznego, jakiejś skromnej symfonii, czy sygnału programu telewizyjnego dla wędkarzy, odbieram wam moralne prawo do krytyki Mistrza Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Rubik - wielki kompozytor, dobre IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.06, 15:34 Nie wiedziałam, że trzeba być światowej sławy kompozytorem, żeby krytykować Rubika (dobre sobie). Otóż informuję, że nie miałam problemów z nutkami i cymbałkami, ale też nie miałam potrzeby udowadniania światu, że mam talent, skoro nie muszę go mieć, bo mam np. w innej dziedzinie. A pan Rubik nie jest żadnym wielkim kompozytorem a chce udowodnić, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Piotr Rubik to prawdziwy fenomen IP: *.tkdami.net 15.11.06, 21:04 OJ OJ OJ, ktoś tu ma kompleksy, dlatego wyżej o cymbałach mowa.... Pan Rubik tworzy, nikomu nic nie udowadnia. Ciekawa jestem ile z osób wypowiadających się na tym forum wysłuchało Tryptyku Świętokrzyskiego. Polecam, mile widziana zaduma i refleksja przy tekstach Pana Zbyszka Książka. Fajnie się kogoś krytykuje??? Skomponujcie coś lepszego, bardzo chętnie posłucham. Odpowiedz Link Zgłoś
zwareshag ??? 15.11.06, 21:13 Cos sie tutaj chyba niektorym pomieszalo!? nie wydaje mi sie, ze trzeba byc znakomitym muzykiem czy kompozytorem, zeby wyrazac sie krytycznie o muzyce. Ciekawe ilu z Was, gorliwych obroncow tworczosci Rubika i zarazem krytykow "krytykow", narzekala na jakis film, pomimo tego, ze zapewne zadnego nie nakreciliscie!?! A Rubik, racja, trafil w dobry nurt piosenek patetycznych, chwytliwych i przystepnych dla ludu. Jezeli tworzyl muzeke dla Bajora, to szkoda, ze sie wdal w taka chalture, cyba jednak swiadomie. To, ze muzyka wpada w ucho i jest popularna, wcale nie znaczy, ze jest na wysokim poziomie. Na odwrot tez nie. Ale Rubik nie pokazal niczego nowatorskiego, ba, nawet sie o to nie staral. Musze przyznac, ze u mnie w kosciele (na dodatek w z 60% ateistycznych Czechach) wielokrotnie slyszalem lepsza muzyke sakralna (o tematyce sakralnej). Odpowiedz Link Zgłoś
celikw Pan Rubik 15.11.06, 21:30 Czy niektórzy- jak " stare ciotki" muszą wypisywać bzdety- uważam tak samo jak ty- niech skomponują coś lepszego, a my ocenimy. Ja uważam ze Pan Rubik jest "debeściak", a uszy niektórych Polaków pobrzmiewają jeszcze kawałkami ...muzyki-sieczki i dlateko krytykują.pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Rubik IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.06, 22:48 Tja, niech tylko inni kompozytorzy i muzycy wypowiadają sie o muzyczce Rubika, bo reszta to profani, hahahaha... Proponuję douczyć się muzycznie. Posłuchac także trochę tej tzw. klasyki ;) A Rubik - jak dla mnie może sobie pisać musicale, wokaliści wykonujący jego utwory mają już tę manierę, a on - słabość do rozdmuchanych form, przerastających treść. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Krytykować mistrzunia 16.11.06, 10:15 Widzę, że ironia w moim poście była zbyt dobrze ukryta, więc wyjaśniam, jak ja to widzę: głupotą jest pisanie: warunkiem krytyki jest stworzenia czegoś lepszego od tworu ocenianego, bo wówczas nie mógłbym złego słowa powiedzieć o okropnym gdańskim "Falowcu", albowiem sam nie zbudowałem nawet karmnika dla ptaków. Twórczość pana Rubika jest mi wstrętna, pod "płaszczykiem" czegoś wielkiego kryje się bowiem kupa muzycznego, kiczowatego, nadętego gówna. Co jeszcze zaniża wartość tych, pożal się boże, dzieł, to teksty pana od tekstów. Przytoczę to świetny post z Forum Muzyka na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=40276312&wv.x=1&a=41515021 nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś