Dodaj do ulubionych

HORCRUX i Snape - Kto go zabrał?

05.08.05, 08:57
ten ktos podpisal sie R.A.B. Moze jest to wiec bart Syriusza: Regulus. Nie
pamietam jak mial na drugie imie, ale moze okazac sie, ze zaczynalo sie
na "A". Czyli Regulus A. Black.

Poza tam mysle ze Snape okaze sie w 7 czesci dobry, bo:
1. nie zabił harrego, choc mial okazje (nie tylko w tej ostatniej walce, gdy
uciekal z malfoyem)
2. dumbledore byl przeciez najpotezniejszym czarodziejem, wiec na pewno nie
mylil sie co do niego
3. zostawil harremu ksiazke, choc na pewno mogl ja odnalezc i zabrac

Co o tym myslicie?

Obserwuj wątek
    • meggw Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 07.08.05, 01:39
      olal2 napisała:

> ten ktos podpisal sie R.A.B. Moze jest to wiec bart Syriusza: Regulus. Nie
      > pamietam jak mial na drugie imie, ale moze okazac sie, ze zaczynalo sie
      > na "A". Czyli Regulus A. Black.

Ja także podejrzewam brata Syriusza. Czy mamy rację, okaże się w VII tomie ;).
      Co mnie jeszcze zastanawia, czy oprócz horcruxa z jaskini, zniszczył któryś z
      pozostałych.

> Poza tam mysle ze Snape okaze sie w 7 czesci dobry,

Czytałam ostatnio wywiad z Rowling i wydaje mi się, że ona nie przepada za tą
      postacią, więc może się okazać, że Snape jest zły, chociaż bardzo byłoby mi z
      tego powodu smutno, bo Snape'a akurat najbardziej lubię i mam nadziję, że
      autorka szykuje nam jakąś niespodziankę. Kiedy czytałam książkę, to do ostatnigo
      momentu miałam nadzieję, że Snape przyjdzie z pomocą Dumbledore'owie, albo że
      ich walka okaże się mistyfikacją. Cóż, zawiodłam się... Teraz czekam
      niecierpliwie na kolejny tom, i z żalem myślę, że to jakieś dwa lata :(
      • eeela Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 08.08.05, 12:58
        Na forum książki ktoś miał interesującą koncepcję, że Dumbledore został zabity
        przez Snape'a na własną prośbę.
        • skubaniutka Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 23.08.05, 09:23
          sluchajcie, a jezeli te inicjaly wziely sie od przezwiska ?!
          ja mialam nadzieje, ze to nie byl Dumbledore, tylko jego sobowtor po eliksirze
          wielosokowym. Ale rzeczywiscie wydaje mi sie, ze troche to grubymi nicmi szyte,
          ze umarl. No i nie powinien mylic sie co do Snape'a...chyba ze ostatnia czesc
          bedzie katastroficzna - wtedy Dumbledore nie wroci.

A co sadzicie o inferi ? czy Voldemort wykorzysta ciala ukochanych
          najblizszych, zeby walczyc z Harrym i reszta ?
        • eldamar Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 28.11.05, 12:42
          no wlasnie... bo jak inaczej SamiWiecieKto moglby uwierzyc, ze Snape na prawde
          wrocil do jego obozu??? sprytnie...
          • absurdello Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 02.12.05, 16:20
            Dumbledore żyje a to była zmyła na użytek Walgowmorda !
            • aste Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 05.12.05, 01:15
              nie no to by była przesada, rozumeim jeszcze, że może się okazać, że Snape
              zabił go na własną prośbę i wygrzebie na to jakiś dowód ale zmartwychwstanie
              chyba jednak należy wykluczyć.
              zastanawiam się jak będzie wyglądała 7 bez Hogwartu, może Harry się rozmyśli?
              • eldamar Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 08.12.05, 11:46
                ja tez mysle ze D nie wroci... i mam nadzieje ze Snape nie powiedzial jeszcze
                osatniego slowa, ale prawde mowiac po przeczytaniu tej ostatniej czesci
                zaczynam myslec ze w worku z pomyslami pani R zaczyna przezierac dno wiec
                raczej spodziewam sie jakiejs na sile wysmazonej intrygi niz zaskakujacego
                zwrotu akcji
                • harrietta.potter Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 08.12.05, 23:41
                  Ja tez bylam bardzo zawiedziona, tym co sie porobilo za Snapem w ostatniej
                  czesci. To naprawde swietna postac, wlasnie dlatego, ze taka niejednoznaczna.
                  Ja zaczealm raczej myslec, ze moze Snape sprobuje zdetronizowac Voldemorta.
                  Choc to sie chyba kupy nie trzyma... A tak na marginesie strasznie mi sie
                  podobal watek Z Lupienm i Tonks. Slodkie:-)
                  • yvona73pol Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 11.12.05, 01:04
                    tez sie zawiodlam Snapem, ale - mozliwe, ze niestety okaze sie "zly", za to
                    widze ze mozliwe jest, iz Draco przejdzie na strone dobra, po tym, jak sie
                    zachowal, i to bedzie najwieksza niespodzianka...
                    z Regulusem prawdopodobne, ale nie wiem.... moze;
                    tez mi sie wydaje dziwne brak szkoly, ale, z drugiej strony teraz czas goni i
                    musza odnalezc Horcruxy
                    • michal-z Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 16.12.05, 16:11
                      podejrzewam, że Harry może sie spodziewać znaczącej pomocy ze strony owego R.A.B. w ostatniej części. teraz, jak nie ma dumbledore'a, musi się pojawić ktoś, kto będzie odgrywał rolę takiego męża opatrznościowego, autorytetu dla harrego. jeśli chodzi o snape'a to chyba jednak okaże się dobry, i wyjdzie na to że akcja zabicia dambiego to była szopka (zaplanowana oczywiście - był stary, już mu sie żyć nie chcało). zmartwychwstanie byłoby już raczej przegięciem, zresztą ze śmiercią też trzeba umieć się pogodzić. ciekawi mnie jak to będzie bez hogwartu i czy harremu uda się zniszczyć wszystkie horkruxy, NO I NAJWAŻNIEJSZE - czy ostateczna walka odbędzie się już na końcu 7 tomu... oto jest pytanie!
                      • agatka1111 Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 16.12.05, 18:16
                        Niestety nikt w VII części nie ożyje (a szkoda, bo do tej pory nie mogę
                        odżałować Syriusza Blacka), a Snape chyba naprawde jest zły (moim zdaniem od
                        początku można sie było tego spodziewać).
                        • fatalna_jendza Re: Fajnie będzie jak się okaże, że jednak ... 17.12.05, 18:19
                          Wydaje mi się, że ten R.A.B. pozostanie zagadką zą do końca 7 części, ale będzie
                          mu wciąż pomagał. Jest też drugi wariant - R.A.B. też będzie szukał horcruxów i
                          będzie nieraz harry'ego wyprzedzał :-)
                • fajnamonika1 Koniec z Malfoy'em 29.01.06, 21:27
                  Draco ma przechlapane! Ciekawe czy Voldemort go zabije, czy bedzie go
                  torturował? Zresztą wiedzialam, ze Malfoy nie zabije Dumba bo to mięczak. Z
                  drugiej strony został postawiony w ciężkiej sytuacji, troche mi go szkoda.
              • fajnamonika1 Dumbledore na pewno umarł 29.01.06, 21:24
                Przeciez to oczywiste, ze on umarł. Chyba ze jest niesmiertelny, no bo jak
                miałby odeprzec klątwe Avada Kedavra??? Jak na razie tylko Harry to uczynił.
                • e.milkaa Re: Dumbledore na pewno umarł 03.02.06, 15:32
                  no i dobrym dowodem na to, że Dumbledore umarł jest śpiew feniksa
        • fajnamonika1 hipoteza 06.02.06, 16:34
          gdy Dumbledore prosił o litość Snapa'a, może ten sie nad nim zlitował i
          powiedział te niewerbalne zaklęcie w tajemnicy przed Voldemortem?
    • aqulka_swaj Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 18.12.05, 20:52
      A wiesz, że ja też od razu pomyślałam o Regulusie. Bo w końcu Lupin mówił, że
      Voldemort zabił go w ciągu jednego dnia od zdrady. Więc musiał mu czymś
      podpaść...

I nie wiem co myśleć o Snape, bo to było głupie, że Dumbledore ufał mu tylko
      dlatego, że żałował śmierci rodziców Harry'go. Ale z drugiej strony... Może
      miał jakiś powód, tylko, że w końcu Dumb błagał go, żeby go nie zabijał. Może
      Dumb przejrzał na oczy zaraz przed śmierćią... No i co się teraz stanie z
      Malfoy'em? W końcu to on miał zabić dyrektora...

I nie chcę, że by zamykali Hogwart...
      • yvona73pol Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 19.12.05, 12:15

Malfoy sie przekabaci i dokopie Voldowi - takie jest moje zdanie; jednak nie
        bedzie sie chcial spoufalac z Harrym i jego klika - za dumny ;)
        • olcia_007 Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 28.12.05, 12:31
          Ale Rowling mówiła że całkiem odmieni postaś Snape pod wpływem jego miłości :D,
          ale maly zwrot akcji też by się przydał
          • emiczek Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 05.01.06, 15:40
            a gdzie mozna znalezc jakies przepowiednie tego co znajdzie sie w VII tomie ?
            ale chodzi mi o to co ujawnila do tej pory Rowling
            • eeela Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 05.01.06, 17:44
              Wiarygodnych informacji nie znajduje sie nigdzie. Ploteczki sa na roznych
              stronach fanow. Na stronie Rowling z niejakim opoznieniem pojawiaja sie pelne
              rozbawienia komentarze do tych ploteczek, nic wiecej. Mlodziez jednak lubi
              ekscytowac sie plotkami chyba jeszcze bardziej niz my, stare baby ;-P
              • klara_wade_robson Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 10.01.06, 18:15
                gdzies czytalam,ze Snape okaze sie dobry i bedzie mial romans i ze Malfoy
                bedzie pracowal ramie w ramie z Harrym zeby zatrzymac zlo.
                • kaaarolinkaa Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 11.01.06, 13:24
                  chyba w chinskiej wersji :)))
          • dzetta Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 18.01.06, 17:27
            oczywiście!! Rowling napisze tak: Snape sie zakocha w Harrym, najpierw bez
            wzajemnosci, ale potem i potter rzuci ginny dla severusa. snape przejdzie na
            dobra strone i bedzie razem z nim walczyc ze złem, voldemortem, rasistmi i tymi
            co to gejostwa nie uznają. Mówie wam :]
            • tikotka Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 30.01.06, 18:36
              no jak RAB mozee pomagac w 7 tomie Potterowi skoro nie zyje :P ??? przeciez tak
              jest napisane w tym liscie do VOldemorta :"Wiem ze zanim to odczytasz bede juz
              dawno martwy.."
    • noida To ja wam powiem ;-) 30.01.06, 19:00
      R.A.B. to zdaje się rzeczywiście jest Regulus, brat Syriusza. Nie zabił go
      Voldemort, bo "był za małą płotką". Na stronie www.the-leaky-
      cauldron.org oraz www.mugglenet.com jest (dla anglojęzycznych) długi
      wywiad z autorką i moim zdaniem ona w nim potwierdza, że R.A.B to Regulus. Ale
      on nie będzie mu pomagał- Harry musi w ostatnią walkę z Voldemortem udać się
      sam, a raczej- bez pomocy silniejszych od siebie czarodziejów. Ron i Hermiona
      będą mu pomagać, ale ostatnią walkę stoczy sam...
      I zdaje się, że rzeczywiście nie będzie Hogwartu w ostatniej części, bo mecz
      Quidditcha komentowany przez Lunę był ostatnim meczem w serii...
      I podobno, jeśli się uważnie przeczyta część 6 to można się domyślić, co jest
      jednym z Horcruxów.
      I w ogóle przeczytajcie sobie ten wywiad, bo jest bardzo ciekawy. W Polsce nie
      można nigdzie chyba przeczytać żadnych wywiadów z autorką, a szkoda... bo ona
      podaje wiele interesujących faktów na tematy okołoksiążkowe.
      Wydaje mi się, że gdyby jakaś strona fanowska chciała go przetłumaczyć, to ona
      by się zgodziła- w końcu dała go za darmo właśnie dla tych fanowskich stron,
      ale trzeba by na pewno zapytać ich wcześniej o zgodę. To tak w kwestii praw
      autorskich.
      Pozdrawiam :-)
      • olistan Re: To ja wam powiem ;-) 10.03.06, 16:56
        euh;)
      • art6666 Re: To ja wam powiem ;-) 18.04.06, 14:29
        No więc tak. Jestem prawie pewien, że Snape jest ok. Świadczy o tym:

1. Kłótnia między Dumbledore'em a Snapem w lesie, którą Hagrid podsłuchał, gdzie
        Snape zarzucał Dumbledore'owi, że za dużo od niego wymaga.

2. Dumbledore WCALE nie błagał Severusa o litość. Moim zdaniem, on go błagał o
        wykonanie tego polecenia, wiedząc, że wymaga od niego rzeczy straszliwej
        (dlatego na twarzy Snape'a było widać odrazę).

3. Kiedy Harry gonił Snape'a i wyzywał go od tchórzy, pozwolę sobie na cytat
        (przepraszam, złamię prawa autorskie, jeśli trzeba będzie, mogę pójść siedzieć :D):
        "NIE NAZYWAJ MNIE TCHÓRZEM!!!- ryknął Snape, a jego twarz stała się nagle twarzą
        szaleńca jakby targał nią ból tak nieludzki, jak wyjącym, skomlącym psem,
        uwięzionym w płonącym domu poza nimi."
        Jeśli rzeczywiście Severus Snape był po właściwej stronie, jeśli wykonał tą
        zbrodnię na polecenie Dumbledore'a, i miał się teraz stać agentem tak blisko
        Czarnego Pana, że nawet członkowie Zakonu Feniksa byli pewni, że przeszedł na
        stronę wroga, to był to czyn naprawdę bohaterski i bardzo niewdzięczny zarazem,
        bo właśnie Snape musiał znosić takie poniżenia.

Co do notatki zostawionej przy fałszywym horkruksie, to nie można pominąć
        następujących faktów:

1. Znaleziony Horkruks nie był na pewno tym samym, który Harry z Dumbledore'em
        wyjęli z tej czary (wczytajcie się).

2. Nie wiemy, czy osoba, która to napisała jest już nieżywa, bo list jest
        adresowany do Czarnego Pana, a on go jeszcze nie przeczytał.

Póki co tyle moich przemyśleń ;)
    • esupermario Re: HORCRUX i Snape - Kto go zabrał? 18.04.06, 15:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16511&w=39722152

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka