Gość: Pietrzu Polska silna w obciachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:12 Zgadzam sie w pelni z redakrorem, ale uwazam, za jak cos nie jest dobrze wypromowane to nie znaczy, ze od razu nie mamy zadnych fajnych zespolow. Kiedys wszyscy sluchali Perfectu i Lady Pank. I nikt na muzyczny rynek nie marudzil, a teraz sa super zespoly nl: Coma, Normalsi itp itd. Ktore uwazam ze sa lepsze i poprostu nikt ich nie zna bo stacje muzyczne i radio ich nie puszczaja, a ich plyty bardzo trudno zdobyc. Nie wszyscy musza slychac "blondynek" lub pospolitych manieczek lub hip-hopu. wiem, ze nie kazdy sie ze mna zgodzi, ale takie jest moje zdanie wtej sprawie!! Pozdro all! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaranda Robert Sankowski wysmazyl artykulik IP: *.onlink.net 10.11.06, 17:32 w ktorym chce byc bardzo opiniotworczy. Smiech, smiech, smiech w promowaniu, piosneczek i piosenkarzy, ktorzy wykrzykuja z siebie jakies smiesne dzwieki, ktorych nikt na swiecie ani zaspiewac ani zanucic nie potrafi.Bo jesli jakis utwor ma melodie i mozna go zanucic to juz kicz. Kiedys nagrody na festiwalach zgarnialy piosenki tzw, przeboje, ktore pozniej spiewal caly swiat. Dzisiaj nagradza sie czort wie co a im bardziej wrzaskliwe i bezmelodyjne tym lepiej. Swiat oszalal a najbardziej chyba autor w/w pan R. Sankowski. Ludzie domagajcie sie rozumu od dziennikarzy bo powinni oni byc opiniotworczy. Jak do tej pory to im bardziej pisze ktos bez ladu i skladu tym bardziej jest zadowolony z siebie.Nie dajmy sie zwariowac i nie bomy sie krytykowac bezmozgowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwona Żelka Polska silna w obciachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:04 BO prosty tekst dotrze do każdego xD a w przy muzyczce też "se" można skocznej potupac...nikomu nie zaszkodzi...ale czy aby na pewno?! To tak jakbym pomaziała się tanim, różowym, prawie fluorescencyjnym błyszczykiem...Ja sie czuje tylko zniesmaczona...ale co inni czują jak mnie widzą ? Hmmm... Wole nie myślec i ciesze się że moje poczucie estetyki i smaku nie pozwala mi owego błyszczyka nakładac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galka Polska silna w obciachu IP: *.metronet.pl 11.11.06, 01:00 Człwieku wykułeś kilka górnolotnych słówek i skleciłeś OBCIACHOWY artykuł. dziwie się, że pozwolili na wydrukowanie czegoś co obraża kilka milonów Polaków. Jeśli chodzi o Piotra Rubika przez duże R to może Pan nie zauważył tekstu płynącego z biblii. On w piekny sposób zbliza nas do przesłanek Boga, Papieża- jak wielką wartością jest MIłOśC. Stąd tyle o Niej. Uważam, że jest pan kompletnym ignorantem i wyrzuca Pan publicznie swoje zepsute wnętrze.To przykre , że taki ktoś zaraża innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekła Polska silna w obciachu IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.06, 09:55 Szanowny Panie Redaktorze!! Tak obciachowego artykułu o tak niskim poziomie i tak tendencyjnego dawno nie czytałam. Jak można porównywać światowej sławy kompozytora Piotra Rubika i autora tekstów jego przebojów Zbigniewa Książka do tandetnej muzyki Michała Wiśniewskiego czy Dody. Użyte przez Pana sformułowanie : "...sprzedającego słuchaczom w artystowskim opakowaniu błahe, tandetne piosenki...". Obraża Pan nie tylko Piotra Rubika i Zbigniewa Książka, ale również wszystkich miłośników jego ich twórczości. Napisany przez Pana artykuł jest nieobiektywny i pozbawiony jakiegokolwiek, moim zdaniem, smaku i gustu. Czuję się oburzona i obrażona. Po przeczytaniu tego artykułu czuję wstręt do tego typu artykułów i przyjęłam sobie za punkt honoru nie wydawać ciężko zarobionych pieniędzy na "Gazetę", która publikuje artykułu tak tendencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekła Farsa!!! IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.06, 10:17 Ten artykuł to zatrważający kicz redakcyjny. Jak można marnotrawić miejsce na łamach GW pisząć takim tendencyjnym językiem. To chroniczny brak smaku artystycznego i wiedzy na temat kultury Polskiej. Szanowny Panie Redaktorze weź Pan sobie trochę na wstrzymanie i nie porównuj beztalenci muzycznych z wielkimi twórcami jakimi są chociażby Piotr Rubik i Zbigniew Książek. Pana artykuł to wyeksponowana postawa człowieka sfrustrowanego, wypowiadającego się na tematy, o których nie ma pojęcia, a atakuje wszystkich bez wyjątku i porównuje artystów wysokiej klasy z faktycznie zaistniałymi na scenie muzycznej tandeciarzami i beztalenciami. Niech Pan przemyśli ile szkody Pan wyrządził tym artykułem? Ile zostało obrażonych uczuć i wzbudzonej wściekłości? Proszę o nie pisanie takim językiem kolejnych artykułów, a jeżeli one miały by się ukazać na łamach GW niech je ktoś wcześniej podda cenzurze - może Naczelny GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Polska silna w obciachu IP: *.zetosa.com.pl 11.11.06, 14:29 nie rozumiem - po co taki tekst??? dla kasy? dla sławy, bo zamącił? eeee... słucham różnej muzyki - jak sprzątam, może grać radio; jak piszę - nastawiam jazz, a jak chcę się pobawić, to wybieram disco, pop. Szanuję gusta innych, nawet jeśli wielbią Dodę, i chcę, by szanowano mój gust, nawet jeśli jest to miłość do Boney M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Polska silna w obciachu IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.11.06, 14:42 Jakby tu ująć - zgadzam się w zupełności z R.S. w sprawie Rubika. To niestety, kicz, opakowany w artystowskie szmatki. Poza tym zgadzam się z myślą przewodnią artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoAnna Polska silna w obciachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:46 Panie Sankowski niechże się Pan ogarnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość autor jest zboczony obciach piersi i nic więcej IP: *.realestate.net.pl 11.11.06, 22:43 nic konstruktywnego nie napisał. a do swojego artykułu powinien jeszcze dodać Marka Konrada z piosenką "Cycolina z z kanału TV przyjeżdzaj zaraz......... a niemiecka piosenka w stylu disko polo "chłopaki ubrani w tandetne koszule tańczączy na szkrzydłach samolotu. a Szakira tylko kręci pupą i nic więcej. jaki to rodzaj muzyki to kazdy wie ale jest demokracja moze autor chce zabronić słuchania "obciachu" tylko skoro jest zapotrzebowanie na taką muzyką to czemu ją krytykować a może ludzi którzy ją słuchają. przecierz nie każdy słucha Mocarta. dla mnie osobiście mozliwość wyboru jest najważniejsza. dla mnie k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Polska silna w obciachu IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.11.06, 00:13 A kto Tobie zabrania słuchania Dody czy Mandaryny? To nie tak, że Sankowski zabrania, ale napisał o tym, co od pewnego czasu jest niestety, coraz bardziej powszechne - wypieranie lepszej muzyki przez gorszą poprzez masowe produkowanie plastikowych idoli, bez głosu, tylko z wyglądem (też dyskusyjnym, bo najczęściej takim spod latarni), a resztą zajmują się "spece". Od pewnego czasu zauważa się postępujący spadek jakości muzyki rozrywkowej i to jest smutne, niestety. Nikt do "Mocarta" na siłę nie będzie przekonywał, ale muzyka rozrywkowa też miała swoje złote momenty. Dziś to, co dobre, jest traktowane per noga, za to intensywnie promuje się zwykły szajs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Polska silna w obciachu IP: 80.54.202.* 12.11.06, 01:48 Tu jest napisane dlaczego "ciemny lud to kupi": www.polmic.pl/eseje_desc.php?lang=pl&id=11&aktStrona=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Polska silna w obciachu IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.06, 23:00 A czego tu się wstydzić??????????? Skąd u nas to pragnienie dociągnięcia się do europejskich standardów???? Inni słuchają tego czego lubią i nie mówią o takich banałach. Za nasze gusty nie są odpowiedzialne jakieś tam koncerny, zajeżdża to komunizmem. To wyższa władza ma nam wskazywać, co jest godne uwagi, co jest wysoką kulturą, na poziomie europejskim?! Dlaczego to co się podoba nam musi się sprzedawać za granicą, albo to przypominać. Dlaczego nie możemy być orginalni?!?!?!?!?! Miejcie litość dla ludzi!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jatukamramthep Polska silna w obciachu IP: 82.160.134.* 13.11.06, 15:01 Nic dodać nic ująć ! Piękny artykuł !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Polska silna w obciachu IP: *.net-serwis.pl 14.11.06, 23:10 boś głupia.. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek70 Polska silna w obciachu 15.11.06, 18:43 Jak dla mnie to jest tendencyjny, wręcz szowinistyczny, artykul. Krew mnie zalewa, jak takie czytam! Bo najlepsze to alternatywa, wszystko, co masowe, be? A fe! O wielu z wymienianych grupach w ogóle nikt nie słyszał. O niektórych i owszem. Novika, lansowana na siłę, doskonała didżejka skądinąd, jest w moim odczuciu żadną wokalistką. A i jej "muzyka" daleka jest od muzyki. To samo Tymon T. Muzyka niemuzyczna, niemelodyjna, nierytmiczna, niewpadająca w ucho, ma być na wyższym poziomie tylko ze względu na te cechy? O nie. Image Dody czy Wiśniewskiego to jedno. Ale ich talenty nie sa wcale żadne. Czystość głosu i jego rozpiętość u Dody jest imponująca. Ma naprawdę duży zasięg w oktawach! Na żywo śpiewa praktycznie tak samo jak z płyty, a to bardzo duża umiejętność. Wiśniewski śpiewać nie umie i sam to przyznaje. Ale jest bardzo dobrym tekściarzem! Znacie jego "Tobą oddychać chcę"? Co do Rubika, autor artykułu chyba nie jest zorientowany, że to jest kompozytor, niie autor tekstów i nie jego za te teksty oceniać... chociaż ja uważam, że teksty do muzyki Rubika są naprawdę dobre, zmusily do refleksji ogromną rzeszę ludzi. I to cudowne, że słucha tego tak szerokie grono ludzi. Co poniektórzy znieść chyba nie mogą, że dotad znany z nazwiska niewielkiej grupce ludzi kompozytor nagle jest na ustach wszystkich. Ale on sroce spod ogona nie wypadł! A kto sygnał do Wiadomości stworzył? A muzykę na płytę Wojnowicza? Chyba że nakierowany na alternatywne brzmienie autor nie zna takowego swiatowej klasy muzyka... Nie potępiam nikogo za twórczość dla pieniędzy. Kombi obecne czymze się różni od dawnego? Jak dla mnie niczym! Nadal "gra i trąbi grupa Kombi". I dobrze! I wiecie co? Uważam, że większość jest znacznie mądrzejsza od pseudoznawców, którym wara od naszych gustów. Bo o gustach się nie dyskutuje. I znacznie poważniejszym wykroczeniem w stosunku do ludzi jest narzucanie im swoich gustów i mówienie, co ma się im podobać a co nie i jakie gusty mają mądrzy, a jakie głupi, niż wykorzystywanie twórczości lubianej przez szerokie grono odbiorców dla wyplynięcia na wody popularności i tworzenie "pod publikę". Dla mnie prawdziwy artysta jest tylko wtedy prawdziwym artystą, kiedy trafia do ludzi i zależy mu na ich poklasku. Bo sztuka potrzebuje odbiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
zwareshag Polska silna w obciachu 15.11.06, 19:11 Racja, trafne spostrzezenia w artykule. Dziwi mnie w wypowiedziach niektorych, ze tak stawiaja na to, ze rynkiem muzycznym kieruje pieniadz. To prawda. Ale, porownujac do art. spozywczych, lepiej chybaj zjesc np. pasztet z 100%zwierzat, a nie taki gdzie 90% stanowi kasza manna. Ludzie sluchaja tego wlasnie "kiczu" w duzej mierze z powodu braku dostepu do innej muzyki. Wiekszosc klubow w Warszawie prezentuje "g.wno". Wiekszosc stacji radiowych w Polsce puszcza "g.wno". W telewizjach ogolnopolskich "g.wno". Festiwali muzycznych prawie brak, a jak juz sa to tez "g.wno". Za duzo tego "g.wna" wokol nas, ze az wkoncu "g.wno" znalazlo sie przy wladzy. Przyklad taki dosc przerazajacy. Reklamowka LPRu ("g.wna") z zamykaniem bramy. Pietnuje sie ludzi, ktorzy czyms sie wyrozniaja, tu ubiorem, ktory raczej wskazuje, ze moglil by byc sluchaczmi poszukujacymi innych brzmien niz "g.wno". Lepiej oczywiscie zalozyc dzinsy z tesco i sluchac 15 "g.wien" z eski - takie postawy sa promowane. Z kazda chwila sie umacniam w mysli powrotu do Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
zwareshag Polska silna w obciachu 15.11.06, 19:16 basik 70 napisala: O wielu z wymienianych grupach w ogóle nikt nie słyszał. I wlasnie w tym jest problem. Trudno w powszechnym smrodzie "g.wna" poczuc jakis mily zapach. I o tym chyba byl artykul, ze ludziom nie daje sie nawet wyboru, ze tak owszem slucha radia popularnego, ze owszzem lubi Rubika. Jednak czy ma wybor? Faszeruja ludzi tym "g.wnem"!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zwareshag Polska silna w obciachu 15.11.06, 19:26 Jezeli nawet "najwazniejsze" osoby w tym kraju nie potrafia zaspiewac hymnu narodowego, to nie najlepiej swiadczy o podejsciu ludzi do muzyki, muzykalnosci. Ludzie sa zupelnie obojetni. Ludziom potrzeba wyksztalcenia, nie na uniwersytetach, ale w salach koncertowych, w teatrach, w czytelniach, w klubach(!), w kinie (jednak nie multikinie)... Odpowiedz Link Zgłoś
zwareshag Polska silna w obciachu 15.11.06, 20:38 I jeszcze: Rzygac mi sie chce, po przeczytaniu niektorych postow. Jezeli niektorych obrazil ten artukul, to bardzo mnie to dziwi i zal mi Was. Troche dystansu do siebie i calego otaczajacego swiata! A poza tym gust, to nie to samo, co znajomosc muzyki. Czyli smialo mozna powiedziec, ze Rubik to "g.wno" i wcale to nie oznacza, ze nie lubie muzyki w tym stylu. Rzygac mi sie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Polska silna w obciachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 15:37 jest fajna sexi i podoba mi sie jej biust Odpowiedz Link Zgłoś