Dodaj do ulubionych

Polska silna w obciachu

IP: *.org 09.11.06, 01:24
a ja myslalam ze to o kaczorach...
Obserwuj wątek
    • Gość: placek Polska silna w obciachu IP: 62.233.163.* 09.11.06, 03:26
      plastik i silikon i tak sa nie do ruszenia, ale dobrze trzeba pisac ze plastik
      to plastik. dobry art.
    • marcin_95 Polska silna w obciachu 09.11.06, 05:01
      E tam, na Zachodzie też były, są i będą trendy obciachowe. Jak się dobrze poszuka, to można znaleźć dziesiątki tysięcy gwiazdek jednego sezonu albo nawet jednego przeboju. Wystarczy mieć trochę czasu i samozaparcia, żeby przeszukać internet, i znajomości angielskiego, żeby zrozumieć, jakie kaszaniaste teksty są serwowane przez zagranicznych tfurców… Zresztą OIDP takie samo narzekanie było słychać w okresie „świetności” Disco Polo (a DP to jest dopiero obciach) i nic z tego nie wynikło. Tak już jest, że gusta krytyków i guściki gawiedzi zwykle bardzo się rozmijają, ale artyści czy też „artyści” żyją albo dzięki wyrobionym i bardzo bogatym sponsorom, albo dzięki trafieniu w gusty mas.
    • Gość: rutek Polska silna w obciachu IP: *.e-wro.net.pl 09.11.06, 08:41
      widze ze sie autor tekstu troche zagalopowal.
      primo: nigdzie nie widizalem sprecyzowania slowa "obciach" i odnosze wrazenie ze
      autor traktuje je dosc luzno, wrzucajac do jednego worka wszystko co przynosi
      zyski. czy bo wiem mozna o Dodzie powiedzec ze jest obciachowa? mozna. ale
      uczyni to tylko czlek ktory poprzestal na wysluchaniu kilku jej ckliwych
      piosenek a najlepiej teledyskow. tam kicz sie leje strumieniami. jednak po
      zadaniu sobie trudu i poznaniu blizej persony tej piosenkarki i wysluchaniu jej
      albumow, uwazam ze slowo obciach przestaje do niej pasowac. dlaczego? ano
      dlatego ze ona to robi wlasnie zeby na taka wygladac a obciach zamiezony,
      obciachem byc przestaje.
      nie mowiac juz o mozliwosciach wokalnych Dody przy ktorych cale pokolenie
      splodzonych przez koncerny muzyczne gwiazd i gwiazdek po prostu blednie.
      secundo: autor jako kontrapunkt przywoluje "metalowcow z Vadera i Behemotha"
      (sugeruje zmienic matalowcow na death metalowcow. oni sa na tym punkcie dosc
      wrazliwi). i znow niekonsekwencja. czym sie rozni pod wzgledem Doda od Vadera,
      pomijajac ciezkosc brzmienia, choc i tego Dodzie odmowic nie sposob? niczym.
      obie formacje loja na gitarach i bebnach az milo i popisuja sie wokalem.
      powiedzailbym nawet ze warsztat techniczny Dody & Co jest o niebo lepszy od
      wspomnianych jegomosciow. kto nie wierzy to niech poslucha chocby "material
      girl" (cover madonny).
      co do reszty to sie zgadzam. a doda po prostu nie pasuje do slowa kicz choc
      kiczem jest. ale tylko dla "ciemnego ludu" a za takiego autor tekstu sie chyba
      nie uwaza.
      pozdrawiam
    • Gość: milosniczka kiczu Polska silna w obciachu IP: 193.174.8.* 09.11.06, 08:45
      ja juz mam dosc obrazania przez tych krytykow polskiej publicznosci. wiecznie
      ciemny lud, albo jeszcze inne. o gustach przeciez sie podobno nie dyskutuje, o
      co wiec sie czepia autor tego artykulu, ze produkuje sie to, co lubia ludzie.
      zycie w tym kraju jest wystarczajaco podle, by katowac sie "ambitna" muzyka i
      powaznymi tekstami. denerwuje mnie dopatrywanie sie w tej kociej muzyce
      artyzmu, ja artyzm mam w nosie, dla mnie najwazniejsza jest ladna melodia, a na
      slowa raczej nie zwracam uwagi, chyba, ze juz jest przegiecie z doborem
      slownictwa.ja przy muzyce chce odpoczac a nie sie denerwowac. a ci ambitni
      artysci moga sobie zostac ambitni, ale niech nie zazdroszcza rubikowi,
      wisniewskiemu, czy dodzie kasy i nie wieszaja na nich psow, bo mnie wtedy
      obrazaja. juz wojewodzki w idolu obrazal wieksza czesc polskich sluchaczy, to
      nie spowoduje boomu na pseudo ambitna muzyke. to jest kapitalizm wybieram co
      lubie i nawet gdy ci, ktorzy mienia sie krytykami nazywaja to tandeta. moim
      zdaniem to dobrze, ze mamy taki wybor nurtow muzycznych na naszym rynu, ze
      kazdy znajdzie cos dla siebie, i ci o wybrednych gustach i zwolennicy nowych
      trendow, no i zwykli ludzie dla ktorych najwazniejsza jest tylko ladna linia
      melodyczna.
    • Gość: Major Polska silna w obciachu IP: *.w83-204.abo.wanadoo.fr 09.11.06, 09:17
      Swiete slowa!!! A rubik to zdecydowanie obciach najwiekszy bo wmawiajacy ludziom ze te prostackie
      wypociny sa sztuka... Dramat!
    • Gość: pawcio Polska silna w obciachu IP: *.aster.pl 09.11.06, 09:20
      Czy ta zasada rządzi tylko polską muzyką? A czy jakiś krytyk nie zająłby się
      tym co wyprawia się w polskim filmie, czy teatrze? Warto tam zajrzeć i
      sprawdzić, bo obciach tandeta i kicz stają się głównymi wyznacznikami polskiej
      kultury. Nawet gdyby coś ambitniejszego się pojawiło, to nie dadzą temu
      zjawisku przeżyć. Po porostu umrze smiercią ekonomiczną. A ta jest
      najskutzeczniejsza. Może Fisz, czy Novika tworzyć indywidualnie w niszowych
      wytwórniach i nawet z tego wyżyć, ale już tworzenie w niszowych teatrach nie
      daje mozliwosci przeżycia, a tzw kino offowe, to droga zabawka. Pozdrawiam
      wszystkich
      P.
    • adas313 Ten artykuł jest niekompletny! 09.11.06, 09:25
      Autor zdaje się zapomniał o Mandarynie i Blogu 27!
    • Gość: es a ja znalazlem plyte Skalpela w Bangkoku IP: 124.157.232.* 09.11.06, 09:38
    • Gość: U Polska silna w obciachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 09:46
      Jakiś taki bardzo obrażony jest ten art. Hmm. Zasada jest prosta: im wiecej
      bedzie muzyki w POlsce, tym poziom sie podwyzszy, a przeciez nikt nikogo nie
      zmusza do sluchania...
    • Gość: Spokojny Polska silna w obciachu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 10:33
      To nie żaden obciach, to demokracja.
    • Gość: szmaciarz Polska silna w obciachu IP: 80.55.5.* 09.11.06, 10:34
      "Polska fonografia to nie sam obciach. Zaledwie w ciągu ostatnich paru tygodni
      ukazały się nowe płyty Ani Dąbrowskiej, Fisza i Emade, Noviki. Wszystkie na co
      najmniej przyzwoitym europejskim poziomie i wszystkie jak najbardziej poważne."

przyzwoity europejski poziom to oryginalnosc brzmienia- a zaden z powyzszych
      wykonawcow nic takiego nie reprezentuje, bo to albo nusoulowe popluczyny albo
      jak wypadku ww. Pań po prostu słaby pop ala sofi elisbekster na plycie sprzed 3
      lat
    • Gość: Spokojny Polska silna w obciachu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 10:38
      Dodam, że za tzw. "komuny" 90% obecnych wykonawców miałaby zakaz pokazywania się
      na estradzie. Co z tego wynika? Sam sobie odpowiedz. To też element demokracji.
      Dobrze o tym wie np. minister Giertych
    • Gość: GAGA Polska silna w obciachu IP: 194.146.248.* 09.11.06, 10:54
      A kto nie uważa się za "ciemny lud" wyłącza telewizor i bierze dobrą książkę,
      najlepiej sprzed epoki tak zwariowanych mód.
    • Gość: adamczokus a my mamy najlepszy festiwal na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:44
      www.wrzesnia.pl/index.php?act=1&id=2123&sid=35&lang=pl&wrze=eb3b85f6ee79829131333eb2b88f8dce&crc=fd12e8356
      04b17918440491dad50cfd1
    • Gość: Olaf Młodych słuchaczy trzeba wychowywać!!! IP: *.abaks.pl 09.11.06, 11:47
      Problem w tym ze szefowie wytworni nie zdają sobie sprawy, że rynek muzyczny
      czyli ludzi którzy kupują płyty trzeba wychowywać a nie wypuszczać tandetne
      płyty żeby zarobić; Jak zwykle wszystko w tym kraju krótko terminowe, nie
      przemyślane i odbije się to jeszcze jedna czkawka z tym ze teraz wypłyną z nią
      wymiociny...sorry za określenie ale to jakim głupim narodem jesteśmy to aż przeraża.
    • Gość: tchayka p. Sankowski był red nacz BRAVO... IP: 212.244.191.* 09.11.06, 12:39
      ... czy to nie jest obciach???, wszystkie te pseudogwiazdki umieszczał na
      okładkach tego pisma. Wiem, że konwencja pisma jest taka, ale teraz nie
      powinnien się na ten temat wypowiadać , skoro sam napędzałim koniunkturę.
      Pozdrawiam

NASZYM PRZEZNACZENIEM JEST PŁONĄĆ
    • mpruchni Polska silna w obciachu 09.11.06, 13:02
      I jeszcze tym postmodernizmem autor dowalił. Napisać byle co, tylko tak bardziej
      socjologicznie, z troską i naukowym podejściem, to przejdzie, co? Znaczy się np
      stare Wilki były ambitne, tylko coś się złamało od Baśki? A dobił mnie ten
      biedny Janson, który szarga swoje nazwisko pisząc szajs dla kogoś tam, a
      przedtem pisał same perełki dla U2 i Radiohead...
      A tak na poważnie, to może trzeba popatrzeć, jakie pawie się puszcza w prawie
      każdym radio z komputerowej plejlisty układanej z góry na cały tydzień, co jest
      w każdym tv (również w tym, za które płaci się z abonamentu), albo co wydają i
      reklamują wytwórnie (- no bo przecież płyty Skalpela nie wydała żadna polska
      wytwórnia, Kapelę ze wsi Warszawa też jakieś zagraniczne albo offowe polskie -)
      z kim współpracują, kto im pisze muzykę, czy słowa dla różnych zwycięzców
      śpiewaczych konkursów - jak mistrz, którego autor tu wymienił pisze rocznie 500
      piosenek dla wszystkich którzy tego chcą, albo i nie, do spółki z Krzesimirem
      D., to trudno oczekiwać, żeby były jakieś zajefajne...
    • mpruchni Co za bzdurny, wymęczony esej... PO CO? 09.11.06, 13:04
      I jeszcze tym postmodernizmem autor dowalił. Napisać byle co, tylko tak bardziej
      socjologicznie, z troską i naukowym podejściem, to przejdzie, co? Znaczy się np
      stare Wilki były ambitne, tylko coś się złamało od Baśki? A dobił mnie ten
      biedny Janson, który szarga swoje nazwisko pisząc szajs dla kogoś tam, a
      przedtem pisał same perełki dla U2 i Radiohead...
      A tak na poważnie, to może trzeba popatrzeć, jakie pawie się puszcza w prawie
      każdym radio z komputerowej plejlisty układanej z góry na cały tydzień, co jest
      w każdym tv (również w tym, za które płaci się z abonamentu), albo co wydają i
      reklamują wytwórnie (- no bo przecież płyty Skalpela nie wydała żadna polska
      wytwórnia, Kapelę ze wsi Warszawa też jakieś zagraniczne albo offowe polskie -)
      z kim współpracują, kto im pisze muzykę, czy słowa dla różnych zwycięzców
      śpiewaczych konkursów - jak mistrz, którego autor tu wymienił pisze rocznie 500
      piosenek dla wszystkich którzy tego chcą, albo i nie, do spółki z Krzesimirem
      D., to trudno oczekiwać, żeby były jakieś zajefajne...
    • Gość: fan kabaretu KSM - obciachowy kabaret IP: 195.205.24.* 09.11.06, 13:14
      A np. kabaret KSM z Kielc? Obciach na maksa, chłopaki w ogóle nie mają poczucia
      estetyki itp. Dym... co się rusza i zgarniają kasę z rynku, pozostawiając
      bardziej ambitne kabarety daleko z tyłu. Trzymam za nich kciuki - jaki widz
      taki kabaret! Ech...

fan
    • Gość: Tomi a czego Ty słuchasz?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 14:34
      Ciekawy jestem czego ów autor - Robert Sankowski słucha na codzień w swoim domu?
      Skoro dla niego kiczem jest praktycznie wszystko. Z kilkoma rzeczami się
      zgadzam. Np. Ich Troje i pan kolorowy Michał Wiśniewski. Ale dlaczego atakuje
      innych jak legendarny zespół Kombii, który praktycznie wylansował w Polsce
      muzykę dance albo muzykę elektroniczną. Czemu szargany jest zespół Chłopcy z
      Placu Broni? Jeśli chodzi o powrót Wilków to po części się mogę zgodzić. Od
      T.Love to z daleka !! Oni istnieli od zawsze i trzymają się praktycznie cały
      czas jednego nurtu jakim jest rock. Od zawsze grali to co leżało na sercu
      polskiemu społeczeństwu. Co do Piotra Rubika... Jeśli chodzi o teksty jego
      piosenek -"oratoriów" to może i nie są zbyt ambitne, ale jeśli chodzi o muzykę,
      o wykonanie i o samą aranżację to chyba to nie jest taki kicz i taka tandeta.
      Osobiście uważam za tandetę to co próbują tworzyć niektórzy hip-hopowcy, którzy
      "śpiewają" tylko i wyłącznie i du..ch, szmatach, su..., kur... itp...Dlaczego
      autor nie zwrócił uwagi na to? Co do Ani Dąbrowskiej... To jest poprostu
      gwiazdka, która zaistniała po Idolu. I wcale takich ambitnych tekstów nie ma. Co
      do Doroty "Dody" Rabczewskiej. Hm... JEśli chodzi o jej zachowanie i jej
      wypowiedzi w wywiadach to przyznaję absolutną rację: jest to kicz i zwykłą próba
      zwrócenie na siebie uwagi i robienie sztucznego show. Ale jeśli chodzi o jej
      śpiew, o jej muzykę to nie mam za dużo do zarzucenia. Czemu nie ma wzmianki o
      Edycie Górniak i o jej próbach ponownego zaistnienia? Niech autor tego artykułu
      jeszcze raz zastanowi się nad polską sceną muzyczną i polskim show-biznesie i
      niech napiszę ten artykuł jeszcze raz. To tyle co miałem do napisania na ten
      temat. Pozdrawiam.
    • Gość: kaczor uber alles Polska silna w obciachu IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.11.06, 14:41
      Polska to jeden wielki obciach !!! Prezydent obciachowiec, rząd obciachów, ludzie obciachowi, prawo obciachowe, ceny i zarobki to dopiero obciach !!! CO ROBIĆ POMÓŹCIE - JA NIE CHCĘ BYĆ OBCIACHEM !!!!
    • brunet.biust.fan.22 no ale Sonnet'owna to moj typ kobiety :))) 09.11.06, 16:55
      mimo wszystko. pozdrawiam takie panie w Polsce :*
    • Gość: x [...] IP: *.crowley.pl 09.11.06, 16:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: fazapana Polska silna w obciachu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:58
      www.freeones.com/html/e_links/Ewa_Sonnet/

polecam linki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka