Dodaj do ulubionych

33 razy Trójka

17.02.13, 13:27
Poza recenzją airborella nie poznałem jeszcze opinii na temat książki Weissa.
Dzięki publicznej bibliotece przeczytałem wreszcie tę książkę. Jestem pod wrażeniem tytanicznej pracy jaką musiał wykonać Weiss, aby zgromadzić materiał do TAKIEJ książki. Czyta się fantastycznie. Prawdziwie oddana jest wielka rola Trójki w naprawdę siermiężnych czasach. Autor pisze z pozycji warszawiaka, a to było kilka stopni lepiej niż na prowincji. Dlatego rola Trójki jest nie do przecenienia. Weissa znielubiłem w latach osiemdziesiątych, gdyż znęcał się na węgierską grupą EAST, której płyty bardzo mi się podobały. Ale teraz mu odpuszczam.
Bardzo żałuję,że słuchacze nie zechcieli poczytać o Janie Weberze i jego audycjach. Miał on niesamowity głos i potrafił niesamowicie opowiadać o muzyce i ulubionych wykonawcach. Właśnie takie osobowości zadecydowały o wielkości Trójki. Wielka szkoda, że nawet od święta nie można usłyszeć archiwalnej audycji Jana Webera, np. o Horowitzu.
Nie zauważyłem żadnych niezgodności z moim zapamiętaniem tamtych lat i tamtej Trójki. Jest jedna nieścisłość : wiadomośc o podpisaniu porozumień gdańskich Trójka podała wcześniej niż zapisał Weiss. Nagrywałem w niedzielne popołudnie muzykę z filmu "Love story". Nagle muzyka urywa się i usłyszałem głos spikera mówiący o tym wydarzeniu. I był to chyba serwisant Trójki, a nie Polskiego Radia. Jeżeli uda się uruchomić szpulowiec, to przeżyję tę chwilę po raz kolejny.
Podzielam zdanie Manna, że w porannej ZD3 jest za dużo polityki. Cieszę się,że także słuchacze piszą mu o tym. Poza tym, co to za salon, skoro zaprasza się doń Jacka Kurskiego czy Ryszarda Czarneckiego.
Bardzo, bardzo dobra książka o bardzo dobrej rozgłośni, którą kiedyś była Trójka.
Obserwuj wątek
    • t.o.m.e.k Re: 33 razy Trójka 02.04.13, 21:18
      imagistyk napisał:

> Poza recenzją airborella nie poznałem jeszcze opinii na temat książki Weissa.
      > Dzięki publicznej bibliotece przeczytałem wreszcie tę książkę. Jestem pod wraże
      > niem tytanicznej pracy jaką musiał wykonać Weiss, aby zgromadzić materiał do TA
      > KIEJ książki. Czyta się fantastycznie.

To prawda. Książka jest WIELKA. Jestem w trakcie czytania, choć nie jest to pozycja z cyklu "od dechy do dechy". Wybieram sobie rozdziały czy fragmenty i czytam, konfrontując z własnymi wspomnieniami (gdzieś od roku 1980 w górę). Aczkolwiek - dwóch rzeczy mi brakuje. Parę osobnych rozdziałów poświęconych zostało programom raczej marginalnym - a praktycznie w całej książce nie ma szerszej wzmianki i audycji "Winien i Ma", prekursorskiej wręcz jeśli chodzi o edukację ekonomiczną, znakomitą merytorycznie, ze świetną obsadą. Audycja z tego co pamiętam zdobyła też swego czasu jakąś prestiżową nagrodę - i okazuje się, że w TAKIEJ księdze jest o niej głucho.
      Druga sprawa - opis tego, co działo się z Trójką w okresie rządów Laskowskiego. Tło, podłoże polityczne, główni aktorzy, zmiany programowe i repertuarowe, protesty słuchaczy, "gotowość moralna" Laskowskiego i spółki na osiągnięcie 30% słuchalności - i co z tego wszystkiego wynikło. To wszystko jednak jest jakimś tam obrazem epoki i na pewno ważnym elementem w historii Pr III - i oczywiście pojawiają się w książce wzmianki, ale powinno być to potraktowane jako osobny rozdział. Z nazwiskami, wywiadami, zdjęciami... Ciekawe, co główni aktorzy tego spektaklu mieliby do powiedzenia dzisiaj...
      Poza tym - książka imponująca, niezależnie od wszystkiego i zasłużenie piastuje u mnie w domu honorowe miejsce na głównej półce w dużym pokoju :)

> Poza tym, co to za salon, skoro zaprasza się do
      > ń Jacka Kurskiego czy Ryszarda Czarneckiego.

Hehe, dobre :)

> Bardzo, bardzo dobra książka o bardzo dobrej rozgłośni, którą kiedyś była Trój
      > ka.

Trójka, Bogu dzięki jest znów BARDZO DOBRĄ rozgłośnią. Ktoś powiedział (nie wiem, czy nie A. Holland), że najlepszą na świecie. Myślę, że nie jest to zbyt odległe od prawdy.
      • martola80 Re: 33 razy Trójka 06.12.13, 16:17
        Ciekawa recenzja.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka