Dodaj do ulubionych

Zmarła Simona Kossak

16.03.07, 13:17
Wczoraj wieczorem zmarła Simona Kossak.Córka Jerzego,wnuczka Wojciecha i prawnuczka Juliusza.Jeszcze wczoraj rano słuchałem JEJ kolejnej gawędy "Dlaczego w trawie piszczy".Jak zwykle mówiła silnym głosem i jak grom z jasnego nieba dopadła wieść ,że już nie będzie więcej JEJ gawęd.Mówiła z niesamowitym przejęciem,fascynowała słuchaczy wiedzą i miłością do przyrody.Szczęśliwi ci,którzy mogli słuchać JEJ gawęd,a wszyscy pozostali niechaj wierzą na słowo,że wiele stracili.
Niech to wszystko szlag trafi...
Obserwuj wątek
    • poziomk Re: Zmarła Simona Kossak 18.03.07, 19:14
      Radio Białystok w piątek cały program jej poświęcił
    • airborell Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 13:01
      imagistyk napisał:

> Wczoraj wieczorem zmarła Simona Kossak.Córka Jerzego,wnuczka Wojciecha i prawnu
      > czka Juliusza.

Z całym szacunkiem, ale co to ma za znaczenie, czyją jest córką?
      • un1 Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 13:15
        airborell napisał:
        > Z całym szacunkiem, ale co to ma za znaczenie, czyją jest córką?

Aleksander Dumas starszy i młodszy, Johann Strauss ojciec i syn, Edward i Olaf
        Lubaszenkowie, klany Fordów, Bliklów (Bliklech?), Tajnerów - dystyngowany urok
        tradycji. Historia po prostu.
        • un1 Że już ... 19.03.07, 13:17
          ... nie wspomnę o Aleksandrze c. Piotra . Tym razem przez litość;-).
          • imagistyk Re: Że już ... 19.03.07, 13:31
            O rodowodzie Simony Kossak wspomniałem,gdyż miał to być wstęp do opowieści o Jej poczuciu wolności,którego doznała w lesie.Panienka z wyższych sfer krakowskiego mieszczaństwa,która rzuca legendarne miasto ,by zamieszkać w dziczy,która jest dla niej uosobieniem wolności.Wyraziłem to niezdarnie,ale mam nadzieję,że teraz jestem bardziej zrozumiały.
        • airborell Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 13:50
          Dla mnie snobizm, a nie historia. Ale ja tam jestem plebs i się nie znam.

(Żeby było jasne. Fajnie mieć znanych przodków. Niefajnie jest się tym
          wychwalać. Pisanie o tym w obituarium pani Simony, to jakby sugerowanie, że
          głównym jej tytułem do pamięci i sławy jest jej nazwisko i przodkowie, a nie
          dokonania jej samej).
          • un1 Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 13:52
            Ależ pani Simona nie przechwalała się przodkami w swoim - trudne słowo -
            obituarium.
          • dan82 Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 16:59
            Mój dhrogi aihrbohrellu !
            Nie jestem snobem i o rodowodzie Simony Kossak napisałem z powodu jak wyżej.Ona sama ,gdy opowiadała o swojej rodzinie ,to nie robiła tego bynajmniej ze świętym namaszczeniem.Jeżeli słuchałeś Jej audycji to zrozumiesz o co mi chodziło.A jeżeli nie słuchałeś to Twoja strata.
            W sumie to jest wątek uboczny i nie powinien zajmować miejsca na forum. Napisałem o p. Simonie Kossak ,gdyż odczuwam wielki żal,że już nie będę mógł Jej słuchać.
            • winieta Re: Zmarła Simona Kossak 19.03.07, 18:21
              Szkoda, że nie widać żadnej wzmianki w mediach. Simonę znałam jedynie z
              opowieści mojego męża, który lata temu gdy uczęszczał do Technikum leśnego w
              Białowieży, był częstym gościem u Simony i Lecha Wilczka w Dziedzince. W
              ubiegłym roku namawiałam go do odwiedzin ale niestety nie doszło to do skutku.
              Dzisiaj już za późno. (*)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka