Dodaj do ulubionych

OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA

IP: 213.199.192.* 14.06.03, 12:25

news.free4web.pl/index.jsp?u=46610&k=16876
W lipcu rozpoczynają się już na dobre prace nad największą produkcją
taneczną w Polsce. Grupa realizatorów pragnie zaprezentować nowoczesny
spektakl, ukazujący niezwykłą historię naszego (słowiańskiego) rodowodu,
wykorzystując najlepsze znane do tego narzędzia: doskonały taniec,
porywającą muzykę, efekty specjalne, piękną inscenizację. Pierwszy raz na tą
skalę wykorzystana zostanie kultura tańca i teatru w widowisku tanecznym.

Artystyczna formuła złączona zostanie przy wykorzystaniu najciekawszych
nowych technologii, unikalnej warstwy tanecznej, fascynujących efektów,
tematu zapatrującego się o tradycyjne i polskie formy przekazu wartości w
oszałamiającą całość, w której zaangażowanych zostanie, po raz pierwszy na
taką skalę, kilkadziesiąt najlepszych tancerek, tancerzy i wykonawców, oraz
liczna ekipa wspomagająca te działania. Patronat nad przygotowaniami
spektaklu objęło Polskie Stowarzyszenie Tańca Współczesnego, różne
instytucje kulturalne oraz Krajowa Izba Gospodarcza.

Choreografię i reżyserię spektaklu powierzono Jarosławowi Stańkowi -
czołowemu polskiemu choreografowi, mającemu ogromne doświadczenie w
tworzeniu na scenie przestrzeni emocji kierowanej ciałem tancerzy. Muzykę
komponuję Adam Sztaba. Scenografię projektuje Marek Boretti.

Przygotowania do spektaklu będą trwały przynajmniej trzy miesiące, przez
które tancerze i wykonawcy będą uczestniczyli w warsztatach i zajęciach
podnoszących ich kwalifikacje. Odbywać się one będą w Teatrze Muzycznym w
Gdyni od początku lipca do premiery w październiku. Zakwaterowanie dla
obsady podczas prób zapewnia producent.

Obserwuj wątek
    • Gość: Renatka Są castingi? IP: *.swps.edu.pl / 192.168.17.* 16.06.03, 14:00
      Są jakieś jeszcze castingi, na których można pokazać swoje umiejętności?
      • Gość: Paulina (Poznań) Teraz castingi do DRACULI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 14:53
        Teraz warto się wybrać na Draculę 1 i 6 ostatnie castingi do musicalu którego
        choreografię układa Jarosław Staniek twórca m.in. Opentańca. Spektakl ma być
        grany m.in.: w Szwajcarii. Najlepiej zobaczyć informacje na stronie Jarosława
        Stańka lub serwisach tanecznych.
        • opentaniec Castingi na Broadway 18 kwietnia - Opentaniec 11.04.04, 05:40
          CASTING DO OPENTAŃCA

W niedzielę 18 kwietnia w studio tanecznym przy ulicy Żwirki i Wigury (budynek
          klubu PROXIMA) odbędzie się casting na tancerzy do największego polskiego show
          tanecznego - OPENTANIEC.
          Casting przeprowadzany jest w związku z planowaną trasą OPENTAŃCA w Polsce i
          zagranicą (Anglia, Francja, Niemcy, Broadway) oraz realizacją filmu OPENTANIEC.

Casting przeprowadzi reżyser i choreograf OPENTAŃCA - Jarosław Staniek znany
          m.in. z takich produkcji jak: Jesus Christ Superstar, Hair czy Chicago.

Poszukiwani są młodzi zdolni tancerze i akrobaci (mile widziane podstawy
          wykształcenia klasycznego).
          www.opentaniec.pl
          • Gość: 1 Re: Castingi na Broadway 18 kwietnia - Opentaniec IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.04, 17:30
            a
      • Gość: Opentany Nagroda Teatralna Marszałka Województwa Pomorskie IP: *.tele2.pl 18.03.04, 14:19
        Opentaniec zdobył Nagrodę Teatralną Marszałka Województwa Pomorskiego jako
        najlepszy spektakl roku 2003.
        • Gość: Nagroda Re: Nagroda Teatralna Marszałka Województwa Pomor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 16:07
          Chba najważniejsze, że komisja była skonstrułowana z poważnych krytyków.
    • Gość: kubu Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.03, 21:53
      Macieju Florku
      z tonu tego wpisu oraz z tekstow zawartych na stronie news.free4web.pl
      mozna wywnioskowac, ze czeka nas najwieksze przedstawienie na swiecie
      byc moze
      jednak ja bym radzil wstrzymanie sie z tymi wszystkimi superlatywami do chwili
      kiedy spektakl bedzie gotowy
      bo jezeli chodzi o rozmach przygotowan, to przypomne Ci tylko rozdmuchana do
      granic mozliwosci prapremiere REQUIEM DLA MOJEGO PRZYJACIELA Preisnera, w
      ktorym utopiono kupe pieniedzy nic z tego nie wyniknelo, bo dzien pozniej nikt
      nie chcail o tym rozmawiac

dlatego prosze: informuj o przygotowaniach ale bez nadmiernej egzaltacji :-)

dziekuje
      • Gość: Maciej Florek Tylko prawda!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 19:03
        Gość portalu: kubu napisał(a):

> Macieju Florku
        > z tonu tego wpisu oraz z tekstow zawartych na stronie news.free4web.pl
        > mozna wywnioskowac, ze czeka nas najwieksze przedstawienie na swiecie
        > byc moze
        > jednak ja bym radzil wstrzymanie sie z tymi wszystkimi superlatywami do
        chwili
        > kiedy spektakl bedzie gotowy
        > bo jezeli chodzi o rozmach przygotowan, to przypomne Ci tylko rozdmuchana do
        > granic mozliwosci prapremiere REQUIEM DLA MOJEGO PRZYJACIELA Preisnera, w
        > ktorym utopiono kupe pieniedzy nic z tego nie wyniknelo, bo dzien pozniej
        nikt
        > nie chcail o tym rozmawiac
        >
        > dlatego prosze: informuj o przygotowaniach ale bez nadmiernej egzaltacji :-)
        >
        > dziekuje

W tym świecie trzeba promować nawet zapałki w sposób niezwykły, a już nie
        mówiąc o tańcu. Pojawiła się unikalna szansa zrobienia spektaklu, który nie
        będzie rozbijany o fundusze, choć i one oczywiście mają swój kres. Żaden polski
        teatr tańca, a jak sądzę również dramatyczny nie dysponuję (jak podają media) 2
        milionami złotych na premierę i takim składem twórczym.

Byłoby głupotą zmarnować taka szansę.
        • Gość: Radikal Głupotą zmarnowanie takiej szansy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:04
          Gość portalu: Maciej Florek napisał(a):

> W tym świecie trzeba promować nawet zapałki w sposób niezwykły, a już nie
          > mówiąc o tańcu. Pojawiła się unikalna szansa zrobienia spektaklu, który nie
          > będzie rozbijany o fundusze, choć i one oczywiście mają swój kres. Żaden
          polski
          >
          > teatr tańca, a jak sądzę również dramatyczny nie dysponuję (jak podają media)
          2 milionami złotych na premierę i takim składem twórczym.
          >
          > Byłoby głupotą zmarnować taka szansę.

Nie zachwyca mnie ta forma sztuki, może dlatego, że zobaczyć mogę tylko balety,
          które młode pokolenie nie za bardzo interesują. Jak chcecie mnie przekonać do
          pójścia na taki spektakl i czy wyjdę z niego zadowolony?

• Gość: kubu Re: Tylko prawda!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 06.07.03, 21:46
          > W tym świecie trzeba promować nawet zapałki w sposób niezwykły, a już nie
          > mówiąc o tańcu. Pojawiła się unikalna szansa zrobienia spektaklu, który nie
          > będzie rozbijany o fundusze, choć i one oczywiście mają swój kres. Żaden
          polski
          >
          > teatr tańca, a jak sądzę również dramatyczny nie dysponuję (jak podają media)
          2
          >
          > milionami złotych na premierę i takim składem twórczym.
          >
          > Byłoby głupotą zmarnować taka szansę.

hmmm

może to sie sprawdza w przypadku zapalek (nie wiem, nie uzywam), ale jezeli
          chodzi o sztuke to brzmi jak jakies nuworyszowskie chełpienie sie budzetem
          a w przypadku Opetanca jest nie tylko irytujace, ale i naprawdziwe, bo np.
          wystawienie Miss Saigon tez pochlonelo 2 miliony zlotych :/

a o walorach artystycznych pogadamy po premierze, ok? :)

pozdrawiam i zycze milej pracy :)
          • helikopter_z_kartonu Chełpienie się budżetem helikopteru z kartonu. 06.07.03, 22:57

> wystawienie Miss Saigon tez pochlonelo 2 miliony zlotych :/

No, jeśli w Warszawie na helikopter z kartonu wydaje się 2 miliony złotych to
            ja się nie dziwię, że pod bramą Romy stoją puszki z Whiskas. Zresztą cytowanie
            na każdym kroku za Rzeczpospolitą - Lądowanie helikoptera największym
            wydarzeniem teatralnym stolicy, jest najlepszym dowodem chodnikowo -
            rynsztokowego chełpienia się trzęsącą się machinerią.
            • Gość: kubu Re: Chełpienie się budżetem helikopteru z kartonu IP: *.chello.pl 07.07.03, 10:35
              ok
              jest o co sie czepiac (chociaz helikopter nie jest z tektury) ;)
              ale w takim razie czemu autorzy Opetanca wybrali ta sama strategie marketingowa?
              • helikopter_z_kartonu Nowa jakość 07.07.03, 11:34

> ok
                > jest o co sie czepiac (chociaz helikopter nie jest z tektury) ;)
                > ale w takim razie czemu autorzy Opetanca wybrali ta sama strategie
                marketingowa
                > ?

OPENTANIEC nie jest podobny do innych produkcji, nawet pod względem strategii
                marketingowych.

Różnica tkwi w ludziach zaangażowanych do produkcji i w tym, że OPENTANIEC jest
                spektaklem tworzonym od początku, na bazie nowego scenariusza. Wystarczy
                porównać rozmach gdyńskiego Chicago z warszawskim i łatwo człowiek dojdzie do
                wniosku, gdzie jest jakość i werwa, a gdzie sławni ludzie na plakatach i pustka
                na scenie. Marketing niczemu nie przeszkadza, jeśli po spektaklu, człowiek
                wychodzi zadowolony, bo widział olśniewającą sztukę. Szkoda, że w Warszawie
                widzowie nie mają się od czego odbić jeśli chodzi o produkcje musicalowo,
                taneczne. Jestem przekonany, że nowa produkcja, tworzona od początku ludzmi z
                castingów, a nie z układów, postawi wysoko poprzeczkę dla twórców w Polsce i w
                tej dziedzinie zacznie się w końcu wiekszy ruch.
                • dziewczyna_mickiewicza Re: Nowa jakość 23.09.03, 12:24
                  ja przepraszam, ze sie wtracam, ale mowienie o "rozmachu" w przypadku polskich
                  (wszystko jedno, czy z gdyni, czy z warszaffki) musicali jest, wybacz
                  helikopter, nieco zalosne. widzialam "chicago" na west endzie - tam mozemy
                  mowic o rozmachu przy jego produkcji, jesli idzie o jakosc, juz nawet nie o
                  kase (ze wspomne tylko marti pellowa w roli glownej, swietna choreografie,
                  wykonanie techniczne i atmosfere). w polskich realiach nie ma mowy chwilowo
                  jeszcze o rozmachu... wiec wielkie uniesienia i zachwyty moze zostawmy na inne
                  czasy.
          • maciej_florek Fakty!!!! 07.07.03, 14:45

>
            > może to sie sprawdza w przypadku zapalek (nie wiem, nie uzywam), ale jezeli
            > chodzi o sztuke to brzmi jak jakies nuworyszowskie chełpienie sie budzetem
            > a w przypadku Opetanca jest nie tylko irytujace, ale i naprawdziwe, bo np.
            > wystawienie Miss Saigon tez pochlonelo 2 miliony zlotych :/
            >
            > a o walorach artystycznych pogadamy po premierze, ok? :)
            >
            > pozdrawiam i zycze milej pracy :)

Nie przesadzaj, nie piszę tylko o pieniądzach, ale również i przede wszystkim
            o twórcach i wykonawcach. A co do faktów, to tak jak pisałem żadne taneczne
            przedstawienie nie miało takiego budżetu w Polsce, nie chcesz mi chyba wmówić,
            że Miss Saigon jest tanecznym przedstawieniem, zresztą Roma takich w swoim
            repertuarze nie ma i mieć na razie nie będzie, bo moim zdaniem nie ma
            odpowiednich ludzi do stworzenia takiego spektaklu. Zapraszam na stronę
            strony.wp.pl/wp/dmfloo/opentaniec/ tam dowiesz się więcej.

Dziękuję za pozdrowienia i życzenia miłej pracy.
            Tobie również się odwzajemniam - pozdrawiajac.
            Maciej Florek

• helikopter_z_kartonu Tylko nie helikopter!!!!!!! 07.07.03, 18:36
              maciej_florek napisał:

> Zapraszam na stronę
              > strony.wp.pl/wp/dmfloo/opentaniec/ tam dowiesz się więcej.

Mam nadzieję, że "efekty specjalne" i "najciekawsze nowe technologie" nie
              zostaną zmarnowane na budowę kilejnego helikoptera z Miss Saigon.

• Gość: kubu Re: Tylko nie helikopter!!!!!!! IP: *.chello.pl 07.07.03, 18:51
                Ty masz jakas niezdrowa fiksacje na tle tego helikoptera
                moze czas udac sie do jakiegos specjalisty? ;)
                • helikopter_z_kartonu Re: Tylko nie helikopter!!!!!!! 07.07.03, 21:54

> Ty masz jakas niezdrowa fiksacje na tle tego helikoptera
                  > moze czas udac sie do jakiegos specjalisty? ;)

Sorki może masz racje, ale pierwszy raz udało mi się trafic na wątek o tym
                  helikopterze, podobno (tak podawała prasa) trzeba było przebudowywać scenę Romy
                  z tego powodu. Nie moge znieść tego, że w moim mieście reklamuję sie spektakl
                  ciekawy i interesujacy efektem trzęsącej sie machinerii, która ledwo co się nie
                  rozpada (wspomnę, że to kulminacyjna scena).
                  • Gość: kubu Re: Tylko nie helikopter!!!!!!! IP: *.chello.pl 07.07.03, 23:29
                    jezeli chcesz rozmawiac o Miss Saigon (ale niekoniecznie o helikopterze) to
                    zapraszam do Forum prywatne -> Kultura -> Musiacle 3 zarzadzane przez devojce :)
                    • Gość: Gilu Re: Tylko nie helikopter!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.03, 19:13

> jezeli chcesz rozmawiac o Miss Saigon (ale niekoniecznie o helikopterze) to
                      > zapraszam do Forum prywatne -> Kultura -> Musiacle 3 zarzadzane przez dev
                      > ojce :)

Nie ma o czym rozmawiać przynajmniej w wydaniu Warszawskim. Ciekaw jestem ile
                      jeszcze Warszawa będzie zachwycała sie taką tandetą.
              • Gość: MB Re: Tylko nie helikopter!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 11:03
                Ani karton, ani helikopter, ani nic podobnego. Zobaczymy co Ania na to.
            • Gość: kubu Re: Fakty!!!! IP: *.chello.pl 07.07.03, 19:12
              gwoli scislosci: "Żaden polski teatr tańca, a jak sądzę również dramatyczny nie
              dysponuję (jak podają media) 2 milionami złotych na premierę i takim składem
              twórczym."
              we wczesniejszym wpisie chcialem powiedziec, ze zdarzaly sie takie budzety, jak
              np. w Miss Saigon
              chyba, ze teraz okaze, ze chodzilo o teatry tanca i teatry dramatyczne, z
              wylaczeniem scen musicalowych ;)

ja nie chce tu na sile bronic Romy
              ciesze sie, ze wreszcie pojawia sie nowa, oryginalnie polska produkcja
              i bardzo chetnie wpadne do Gdyni, zeby dac sie oczarowac
              ale dopiero po premierze pogadmy, czy to byl dobry spektakl czy nie
              mimo wszystko nie jestescie skazani na sukces - jest wiecej mozliwosci ;)

niemniej ja Wam zycze powowdzenia ;)

ps. takie moje małe pytanie:
              czy opentanca mozna okreslic jako balet?
              • maciej_florek Re: Fakty!!!! 09.07.03, 16:11
                >
                > ps. takie moje małe pytanie:
                > czy opentanca mozna okreslic jako balet?

\
                Jeśli chodzi o formę spektaklu to jest ona podobna do baletu, gdyż na scenie
                rozwija się tylko taniec ( przestrzeń, emocja, czas) i muzyka.

Jeśli chodzi o styl tańca to jest to taniec oparty poniekąd na podstawach
                klasyki, ale już nowoczesnej, wyrażony indywidualnym stylem choreografa i
                reżysera spektaklu Jarosława Stańka, który zbliżony jest bardziej do form
                nowoczesnych i współczesnych.
                • Gość: kubu Re: Fakty!!!! IP: *.chello.pl 09.07.03, 22:21
                  nie no
                  ja sie domyslam, ze to nie bedzie klasyka a la Marius Petipa
                  od razu chodzilo mi o balet wspolczesny (albo nowoczesny, nie jestem mocny w
                  definicjach)

:)
            • wawarok Miejsce 07.07.03, 22:26
              maciej_florek napisał:

nie chcesz mi chyba wmówić,
              > że Miss Saigon jest tanecznym przedstawieniem, zresztą Roma takich w swoim
              > repertuarze nie ma i mieć na razie nie będzie, bo moim zdaniem nie ma
              > odpowiednich ludzi do stworzenia takiego spektaklu.

No i miejsca!!!!!! do pomieszczenia 40 tańczących ludzi.
              • Gość: kubu Re: Miejsce IP: *.chello.pl 07.07.03, 23:32
                ludzi zawsze mozna sciagnac
                a w Romie scena taka mala to nie jest

ale tak skoro jestesmy przy powierzchni to zastanawiam sie ile beda kosztowaly
                bilety na Opentanca, skoro tam widownia jest malusienka a tak duzy spektakl
                musi na siebie zarobic :/
                • wawarok Miejsce 14.07.03, 16:10
                  Mnie też ciekawi ile będą kosztować bilety, i gdzie będzie grane
                  przedstawienie. Czy odwiedzi inne miasta? poza Gdynią. W końcu to ogromna scena
                  jedna z najwiekszych w Polsce, nie wszystko da sie przerobic na mniejsze
                  teatry. Czy może chcecie sie wystawiać jak widowiska w halach.
                  • Gość: kubu Re: Miejsce IP: *.chello.pl 14.07.03, 19:32
                    jedna z największych?
                    no nie wiem :/
                    bylem tam ostatnio na nieudanym Jesus Christ Superstar i nie wydaje mi sie,
                    zeby byla wieksza od np. warszawskiego Teatru Powszechnego :/
                    • maciej_florek Czy duża, czy nie za duża? 15.07.03, 00:02
                      scena
                      > jedna z największych?
                      > no nie wiem :/
                      nie wydaje mi sie,
                      > zeby byla wieksza od np. warszawskiego Teatru Powszechnego :/

Nie wiem jak duży jest Teatr Powszechny w Warszawie, ale przedstawiam Ci
                      parametry sceny w Teatrze Muzycznym w Gdyni i powiem tylko, że jest to "duża"
                      scena:

Widownia - 694 miejsca
                      Powierzchnia 400,00 m kw.
                      Szerokość sceny 22,00 m
                      Szerokość między kulisami 18,00 m
                      Głębokość sceny z zakrytą fosą orkiestrową 21,00 m
                      Głębokość sceny z odkrytą fosą orkiestrową 18,50 m
                      Wysokość okna portalowego 7,15 m
                      Szerokość okna portalowego 15,81 m
                      Wysokość do stropu technicznego 24,60 m
                      Średnica dużej sceny obrotowej 15,00 m
                      Średnica małej sceny obrotowej 5,50 m

www.trojmiasto.pl/teatrmuzyczny/graf/centrum/scen.gif
                      • Gość: kubu Re: Czy duża, czy nie za duża? IP: *.chello.pl 15.07.03, 01:28
                        mi taki metraz nic nie mowi :/
                        ale probuje sobie przypomniec to co widzialem na zywo
                        bo chyba po SNIE NOCY LETNIEJ mozna oceniac rzeczywiste parametry - dekoracje
                        byly cokolwiek azurowe ;)
                        zreszta to niewazne
                        a ja juz nie zadaje glupich pytan :)

pzdr

kubu
                        • Gość: Irys Re: Czy duża, czy nie za duża? IP: *.tawernet.pl 29.09.03, 13:01

> mi taki metraz nic nie mowi :/
                          > ale probuje sobie przypomniec to co widzialem na zywo
                          > bo chyba po SNIE NOCY LETNIEJ mozna oceniac rzeczywiste parametry - dekoracje
                          > byly cokolwiek azurowe ;)
                          > zreszta to niewazne
                          > a ja juz nie zadaje glupich pytan :)
                          >
                          > pzdr
                          >
                          > kubu

Podobno trzecia co do wielkości!!!

Sen nocy letniej robił wrażenie
                          Podobno trzecia co do wielkości!!!

Sen nocy letniej robił wrażenie

• Gość: Jabul Teatr Wielki w Warszawie jest największy w Europie IP: *.provider.pl / *.provider.pl 10.12.03, 12:36
                            Tak aby uciąć dyskusje czy jest duża czy też nie. Tam już byliście więc zostaje
                            tylko opentać jakąś jeszcze większą scenę
                • maciej_florek Cena biletów 29.09.03, 23:51

> ludzi zawsze mozna sciagnac
                  > a w Romie scena taka mala to nie jest
                  >
                  > ale tak skoro jestesmy przy powierzchni to zastanawiam sie ile beda
                  kosztowaly
                  > bilety na Opentanca, skoro tam widownia jest malusienka a tak duzy spektakl
                  > musi na siebie zarobic :/

Bilety są w cenie 48 - 60 złotych.
                  wszelkie informacje mozna uzyskać pod nr telefonu (0x58) 6616000
                  rezerwacje (0x58) 6216024

• Gość: YTy OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.meganet.pl 27.07.03, 05:42
      W Gdyni czytałem o Was w prasie. Co i jak teraz jst w waszej produkcji.
      • Gość: zaczarowany ołówek Strona internetowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 21:57
        strony.wp.pl/wp/jaroslaw_staniek/produkcje/
        Tu znajdziesz trochę informacji o OPENTAŃCU.
        • taniecsokolnikow Widać w końcu jakiś ruch w świadku tańca 04.08.03, 16:58
          Gość portalu: zaczarowany ołówek napisał(a):

> strony.wp.pl/wp/jaroslaw_staniek/produkcje/
          > Tu znajdziesz trochę informacji o OPENTAŃCU.

No proszę, dobrą nowinę przynosisz. W końcu ruszyły się pewne sprawy i
          taniec wychodzi do szerokiego widza. Cieszyć się należy, że powstała nowa
          strona o tańcu (Jarosław Staniek) strony.wp.pl/wp/jaroslaw_staniek/.
          Ciekaw jestem, czy wreszcie przynajmniej nazwisko Jarosława Stańka trafi do
          innych czasopism niż branż-owe.

Moim zdaniem ktoś przypuścił atak na szerokiego widza i dobrze się
          dzieję, bo jemu najbardziej się należy edukacja kulturalna ale i rozrywkowa.
          Oglądałem "Sen nocy letniej" w Teatrze Muzycznym w Gdyni i "Chicago" są to moim
          zdaniem dwa przedstawienia, które, oczywiście w swoich formach, są
          pierwszorzędne w Polsce. Opentaniec ma być chyba pierwszorzędny w ogóle i tego
          właśnie ekipie realizatorów życzę.
          • Gość: Hania W październiku albo klapa albo sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 19:53
            taniecsokolnikow napisał:

> Moim zdaniem ktoś przypuścił atak na szerokiego widza i dobrze się
            > dzieję, bo jemu najbardziej się należy edukacja kulturalna ale i rozrywkowa.
            > Oglądałem "Sen nocy letniej" w Teatrze Muzycznym w Gdyni i "Chicago" są to
            moim
            >
            > zdaniem dwa przedstawienia, które, oczywiście w swoich formach, są
            > pierwszorzędne w Polsce. Opentaniec ma być chyba pierwszorzędny w ogóle i
            tego
            > właśnie ekipie realizatorów życzę.

No właśnie ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Widowisko tylko taneczne - czy to
            oby nie będzie nudne.
            • Gość: Tycjan malutki Na pewno nie nuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 12:40
              Taniec nie jest nudną sztuką! A wręcz przeciwnie jest sztuka fascynującą, nie
              sprowadzajaca się do pytania czy ktoś robi szpagat.
            • Gość: Hania W grudniu oby sukces IP: localhost:* / 10.100.100.* 18.11.03, 12:52
              Okazuje się po ilości wątków, że nudne zapewno nie jest a
              po tym, że w końcu zobaczę je w Warszawie wiem , że klapą
              też nie jest.

Tak przy okazji, to nie jest chyba łatwo przenieść
              przedstawienie z jednego teatru do drugiego. Teatr Wielki
              jest ogromny co prawda nie wiem jaka jest scena w Teatrze
              w Gdyni, ale zawsze to trochę roboty. Ciekawe czy coś
              pozmienieają, jak ktoś wie to niech się odezwie.
    • paulapaula Taniec jest super 10.08.03, 14:51
      W końcu zapowiada się profesjonalne widowisko taneczne, podkreślę profesjonalne
      widowisko taneczne. Kilkudziesięciu tancerzy, w prawdziwym teatrze, bardzo
      dobry skład realizatorów, przede wszystkim reżysersko, choreograficzno,
      taneczny reprezentowany przez Jarosława Stańka, jego asystentów i tancerzy.
      Powodzenia
      Paula
      • maciej_florek Re: Taniec jest super ruszyła oficjalna strona 13.08.03, 17:23
        paulapaula napisała:

> W końcu zapowiada się profesjonalne widowisko taneczne, podkreślę
        profesjonalne
        >
        > widowisko taneczne. Kilkudziesięciu tancerzy, w prawdziwym teatrze, bardzo
        > dobry skład realizatorów, przede wszystkim reżysersko, choreograficzno,
        > taneczny reprezentowany przez Jarosława Stańka, jego asystentów i tancerzy.
        > Powodzenia
        > Paula

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na stronę www.opentaniec.pl
        • maciej_florek WWW.OPENTANIEC.PL 21.08.03, 16:46
          www.opentaniec.pl
          Ruszyła oficjalna strona przedstawienia. Zapraszam do obejrzenia filmów
          promocyjnych, materiałów z castingów, podyskutowania na forum, posłuchania
          muzyki i przeczytania informacji o przedstawieniu, realizatorach i nowościach.

ZAPRASZAM
          Maciej Florek

• Gość: kubu Re: WWW.OPENTANIEC.PL IP: *.chello.pl 22.08.03, 00:07
            ładna strona
            co prawda nie odpalilem filmu, ale to prawdopodbonie wina mojego kompa (cos mi
            wariuje ostatnio)

troche mi sie nie podoba muzyka w tle
            nie wiem czy te kawalki maja sie znalezc w spektaklu, ale to troche wtorne, a
            co gorsza troche przebrzmiałe bity
            a moze po prostu myslalem, ze Adas pojdzie w troszke inna strone :/
            nie wiem
            ocenimy calosc :)

na razie uruchamiam moja wtyczke w 3M w ramach rezerwacji biletow :)

a Wam zycze milej pracy
            pzdr

kubu
            • Gość: Alicja Re: WWW.OPENTANIEC.PL IP: 213.76.140.* 23.08.03, 21:54

> ładna strona
              > co prawda nie odpalilem filmu, ale to prawdopodbonie wina mojego kompa (cos
              mi
              > wariuje ostatnio)
              >
              > troche mi sie nie podoba muzyka w tle
              > nie wiem czy te kawalki maja sie znalezc w spektaklu, ale to troche wtorne, a
              > co gorsza troche przebrzmiałe bity
              > a moze po prostu myslalem, ze Adas pojdzie w troszke inna strone :/
              > nie wiem
              > ocenimy calosc :)
              >
              > na razie uruchamiam moja wtyczke w 3M w ramach rezerwacji biletow :)
              >
              > a Wam zycze milej pracy
              > pzdr
              >
              > kubu

Troche wolno sie odpala, szkoda, że nic nie można ściągnąć, już nie wspomnę o
              tym, że jak wpisuję OPENTANIEC w wyszukiwarki to tylko pojawia mi się strona
              Jarosława Stańka, lub Teatru Tańca DM Floo, lub fora taneczne i kulturalne.

Filmiki maja kiepską rozdzielczość i ten pod tańcem nie jest ciekawy i kolory
              zupełnie nie pasują do całości tej strony. Podoba mi sie logo spektaklu i jego
              ruch na stronie. Muzyka nie jest najlepszym pomysłem, lepsze były by same
              efekty.

Ale w sumie widać, że będzie poprawiana i to dobrze rokuje dla niej i całości
              przedstawienia.

A i jeszcze jedno forum też można byłoby poprawić. Nie jest zbyt wygodne do
              wpisywania postów. Może jakieś tematy przewodnie, czy inne uporządkowanie????

• Gość: Rebix38 Re: WWW.OPENTANIEC.PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 17:41
            maciej_florek napisał:

> www.opentaniec.pl
            > Ruszyła oficjalna strona przedstawienia. Zapraszam do obejrzenia filmów
            > promocyjnych, materiałów z castingów, podyskutowania na forum, posłuchania
            > muzyki i przeczytania informacji o przedstawieniu, realizatorach i nowościach.
            >
            > ZAPRASZAM
            > Maciej Florek
            >
            Coś mi się nie chcę otworzyć korzystam z Twojej Maćku. Chyba muszę wybrać się
            do kawiarenki internetowej.
            dmfloo.webpark.pl/opentaniec/
            • maciej_florek WWW.DMFLOO.WEBPARK.PL/OPENTANIEC/ 26.08.03, 17:24
              Gość portalu: Rebix38 napisał(a):

> maciej_florek napisał:
              >
              > > www.opentaniec.pl
              > > Ruszyła oficjalna strona przedstawienia. Zapraszam do obejrzenia film
              > ów
              > > promocyjnych, materiałów z castingów, podyskutowania na forum, posłuchania
              >
              > > muzyki i przeczytania informacji o przedstawieniu, realizatorach i nowości
              > ach.
              > >
              > > ZAPRASZAM
              > > Maciej Florek
              > >
              > Coś mi się nie chcę otworzyć korzystam z Twojej Maćku. Chyba muszę wybrać się
              > do kawiarenki internetowej.
              > dmfloo.webpark.pl/opentaniec/

Dziękuję za odwiedziny na stronie, za kilka dni zostanie ona uzupełniona o
              kolejne informacje i zdjęcia z sesji, która odbędzie się w najbliższą sobotę.

• Gość: __00__ Re: WWW.DMFLOO.WEBPARK.PL/OPENTANIEC/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 16:40
                Zamieszczone zostały zdjęcia i sa całkiem niezłe, co prawda wplecione w
                strone...

• Gość: Dagi WWW.OPENTANIEC.PL Twórcy w twórcach!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 10:01
            maciej_florek napisał:

> www.opentaniec.pl
            > Ruszyła oficjalna strona przedstawienia. Zapraszam do obejrzenia filmów
            > promocyjnych, materiałów z castingów, podyskutowania na forum, posłuchania
            > muzyki i przeczytania informacji o przedstawieniu, realizatorach i nowościach.
            >
            > ZAPRASZAM
            > Maciej Florek
            >
            Powiedzcie mi dlaczego najmniej rozbudowany jest dział taniec, a przecież to
            podobno ma być show taneczny (taneczne?). Nic nie słychać o tancerzach,
            wzmiankę o choeografie i reżyserze spotykam za czwartym podejciem na stronie.
            Ciekawi mnie jak wyglądaja wasze próby. Czy Staniek ma asystentów i jaka jest
            ich rola, czy robi całe show samemu. Czekam przde wszystkim na twórców w
            twórcach, a nie proukcję w twórcach. Chyba że to producenci tworzą spektakl

Na razie najwiecej informacji jest o producentach i produkcji, a nie o tańcu -
            chyba powinno się to zmienić.

Podoba mi się wasze logo tylko troche ciemne i z opentańca na pierwszej
            stronie wyświetla mi się tylko OPEN.

Poza tym gratuluję i samych sukcesów....
            • Gość: Dagi Re: WWW.OPENTANIEC.PL Twórcy w twórcach!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:24
              > Powiedzcie mi dlaczego najmniej rozbudowany jest dział taniec, a przecież to
              > podobno ma być show taneczny (taneczne?). Nic nie słychać o tancerzach,
              > wzmiankę o choeografie i reżyserze spotykam za czwartym podejciem na stronie.
              > Ciekawi mnie jak wyglądaja wasze próby. Czy Staniek ma asystentów i jaka jest
              > ich rola, czy robi całe show samemu. Czekam przde wszystkim na twórców w
              > twórcach, a nie proukcję w twórcach. Chyba że to producenci tworzą spektakl
              >
              > Na razie najwiecej informacji jest o producentach i produkcji, a nie o tańcu -

> chyba powinno się to zmienić.
              >
              > Podoba mi się wasze logo tylko troche ciemne i z opentańca na pierwszej
              > stronie wyświetla mi się tylko OPEN.

Spektakl rewelacja strona dobra ale ciagle w niej wiecej niedoborów niż
              informacji. Dobrze że zamieścili w końcu obsadę i są fajne zdjęcia ale aby tam
              dotrzeć trzeba troche poszukać (są pod spektaklem)
              > Poza tym gratuluję i samych sukcesów....

• Gość: Jeszcze nieopętany Dance Europe IP: 213.76.140.* 11.09.03, 16:34
            Widziałem was w Dance Europe na stronach internetowych. Gratuluję!!!
            • Gość: Tomek Strefa tańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 23:07
              Szkoda, że się do Was nie dostałem, czytałem artykół z waszej oficjalnej strony
              ze Strefy Tańca. Praca idzie pełną parą. Pokażcie na co Was stać!!!!
      • Gość: Alga Show? czy spektakl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 12:44
        paulapaula napisała:

> W końcu zapowiada się profesjonalne widowisko taneczne, podkreślę
        profesjonalne
        >
        > widowisko taneczne. Kilkudziesięciu tancerzy, w prawdziwym teatrze, bardzo
        > dobry skład realizatorów, przede wszystkim reżysersko, choreograficzno,
        > taneczny reprezentowany przez Jarosława Stańka, jego asystentów i tancerzy.
        > Powodzenia
        > Paula

Na ile jest to show taneczne a na ile spektakl, czy widowisko?
    • reklamybrak.pl Opentani bez reklamy???? 22.08.03, 17:28
      Nie za bardzo o Was słychać w mediach. Szkoda, że skończycie się jak każda
      produkcja w Polsce, rozbijając się o fale braku inwestycji w reklamę.

Strona taka sobie, długo się odpala, są na niej błędy. Wszystko projektowane we
      flashu nie da się niczego zciągnąć. Nic ciekawego, żadnych zdjęć z prób, filmy
      małej rozdzielczości, brak ciekawostek, dodatków...

Macie taką fajną ekipę realizatorów, producentów, tancerzy, dużo kasy i co Wy z
      tym robicie???

Zresztą porażka "Pięciu braci Moe" w Romie, chyba niczego Pana Perzyny nie
      nauczyła, bo dalej pracuję z "doklejonym do zdjędcia".

warkonik szawski
      • Gość: hulk Re: Opentani bez reklamy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:53
        reklamybrak.pl napisała:

> Nie za bardzo o Was słychać w mediach. Szkoda, że skończycie się jak każda
        > produkcja w Polsce, rozbijając się o fale braku inwestycji w reklamę.
        >
        > Strona taka sobie, długo się odpala, są na niej błędy. Wszystko projektowane
        we
        >
        > flashu nie da się niczego zciągnąć. Nic ciekawego, żadnych zdjęć z prób,
        filmy
        > małej rozdzielczości, brak ciekawostek, dodatków...
        >
        > Macie taką fajną ekipę realizatorów, producentów, tancerzy, dużo kasy i co Wy
        z
        >
        > tym robicie???
        >
        > Zresztą porażka "Pięciu braci Moe" w Romie, chyba niczego Pana Perzyny nie
        > nauczyła, bo dalej pracuję z "doklejonym do zdjędcia".
        >
        > warkonik szawski

Masz rację, dużo piszą jak Maciej Florek, a efekty mizerne, ta strona jest
        zupełnie nie przygotowana. Juz nie wspomnę o błędach. Zresztą czy Florek to
        jakiś szef reklamy OPENTAŃCA, tylko jego słychać na tym forum. W przeglądarce
        trafiłem na jakieś teatry tańca wpisując jego nazwisko, to chyba przesada, aby
        tancerz z produkcji jako jedyny wypowiadał sie na forum.
        • maciej_florek Sprostowanie 23.08.03, 18:34
          Gość portalu: hulk napisał(a):

Zresztą czy Florek to
          > jakiś szef reklamy OPENTAŃCA, tylko jego słychać na tym forum. W przeglądarce
          > trafiłem na jakieś teatry tańca wpisując jego nazwisko, to chyba przesada,
          aby
          > tancerz z produkcji jako jedyny wypowiadał sie na forum.

Jestem asystentem choreografa i reżysera spektaklu Jarosława Stańka, a
          nie „szefem reklamy OPENTAŃCA”. Od momentu castingów w maju monitoruję to forum
          jak i inne portale internetowe związane z kulturą i tańcem, aby przekazywać
          niezbędne informacje o tym niepowtarzalnym przedsięwzięciu, w którym jestem
          zaangażowany.

Maciej Florek
      • reklamybrak.pl Re: Opentani bez reklamy???? i nawet bez butów 23.08.03, 21:34
        Podobno każdy z tancerzy miał dostać buty do tańca, a nikt nie dostał nawet
        koszulki z logo!!!

> warkonik szawski
      • Gość: Janki Dużo gadania mało efektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 23:57
        reklamybrak.pl napisała:

> Zresztą porażka "Pięciu braci Moe" w Romie, chyba niczego Pana Perzyny nie
        > nauczyła...

Perzyna jest cieniutki....

Trudno mu się nauczyć czego kolwiek. Pierwszy Polski Show Taneczny??? - dobre
        sobie, ekrany wodne i inne duperele pewnie się zepsują, albo nie dojadą i taki
        będzie to show. Zaczynali z ponad 40 ludzi teraz mają niecałe 30...

Dużo gadania mało efektów - nic nowego.

Piszą o trasię po Europie... Gratuluję wydumanej wyobraźni...
        Zróbcie sobie lepiej opętane koszulki...
        • Gość: kibic Re: Dużo gadania mało efektów IP: 217.153.13.* 17.09.03, 12:48
          Właściwie dlaczego Perzyna jest cieniutki?
          Czego mógłby się nauczyć?

Widzę tylko jeden błąd w jego pracy: naiwność, ktorej mógłby się już wyzbyć.
          Rynek muzyczny i produkcyjny w Polsce to kilkudziesięciu starych wyjadaczy, z
          ktorych większość nie potrafi poprawnie się wysławiać, a ich gust determinowany
          jest przez forsę. Oprócz tego pilnują swojego podworka i gryzą się między sobą
          jak psy. Chujoza.

Dyrektor Kepczynski cieniutki nie jest niewątpliwie. Nie mogę się już doczekać,
          kiedy odejdzie z teatru. Facet ma możliwości stworzenia ważnej sceny
          musicalowej w naszym kraju, a produkuje kupę za kupą (poza Piotrusiem - mojemu
          synkowi się podobało) na zachodnich licencjach. Nawet gdyński teatr muzyczny
          jest od dwóch lat lepszy. Proszę powiedzieć, czy Roma wystawiła coś na
          poziomie "Snu nocy letniej" w ciągu ostatnich pięciu lat? NIE MA NAJMNIEJSZYCH
          SZANS.

Czekam na premierę. Jak będzie klapa artystyczna sam będę się wściekał. Czy
          będzie klapa finansowa? - jak się różne stare chuje postarają, to będzie i już,
          choćby nawet na reklamę wydano odpowiednią ilość pieniędzy.

Pozdrowienia dla wielbicieli gówna.
    • Gość: D&P Powodzenia i pozdrowienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 13:29
      Maćku,

bardzo nam się podobało jak tańczyłeś wczoraj w Żaku, życzymy powodzenia dla
      produkcji i pozdrawiamy z juz z Poznania.

D&P
    • Gość: Mariusz Strefa Tańca i Serwis Tańca Współczesnego IP: 212.127.77.* 01.09.03, 12:35
      Czytałem o Was w Strefie Tańca i Serwisie Tańca Współczesnego. Zapowiada się
      wspaniale. Oby jak najwięcej ludzi dało się Wam opentać, ja wybieram się na
      pewno na jakieś przedstawienie. Czy może wiadomo ile kosztują bilety i gdzie
      można je kupić?
    • Gość: Mariusz OPENTANIEC - super nazwa IP: 212.127.77.* 01.09.03, 12:44
      Wieloznaczny tytuł Waszego przedstawienia jest naprawdę bardzo fajny. Czy to
      tytuł scenariuszowy czy wymyśliła go produkcja. Jak powstał?
    • maciej_florek WWW.BALET.PL 06.09.03, 19:46
      Zapraszam do serwisu www.balet.pl tam w systemie newsów znajdują się
      informację o OPENTAŃCU.
    • Gość: Floo Newsweek o OPENTAŃCU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 00:29
      Sezon teatralny 2003/2004 rusza pełną parą: na scenach całej Polski tylko w
      pierwszych tygodniach jesieni pojawi się kilkadziesiąt premier. Przedstawiamy
      najciekawsze z nich.

Teatr Muzyczny, Gdynia

OPENTANIEC

reżyseria i choreografia Jarosław Staniek

premiera październik

Zgodnie ze starymi słowiańskimi legendami raz w roku w najkrótszą noc zakwita
      kwiat paproci. Kto go znajdzie, będzie miał wszystko, czego zapragnie...
      Historię na ten temat zafunduje nam gdyński Teatr Muzyczny w "pierwszym
      słowiańskim musicalu Opentaniec" w reżyserii i choreografii Jarosława Stańka.
      Budżet w granicach dwóch milionów złotych, 40 tancerzy i imponująca
      scenografia, w której nie zabraknie nawet wodospadów - to tylko nieliczne
      szczegóły widowiska, które będzie jednym z największych scenicznych
      przedsięwzięć muzycznych w Polsce.

newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7510&Strona=6
      • Gość: Hulk Wytańczą sukces czy też nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 19:32
        No zobaczymy co z tego urośnie, a raczej wytańczy.
      • Gość: Floo Newsweek 39/03 o OPENTAŃCU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 10:25
        W najnowszym Newsweeku ukazał się obszerny materiał prasowy o OPENTAŃCU

KULTURA Newsweek numer 39/03, strona 82.

"Współczesne rytmy, szalone figury i rozbuchana scenografia - to cechy
        megaspektaklu, który szykuje gdyński Teatr Muzyczny.

Od trzech miesięcy czterdziestka tancerzy i tancerek, absolwentów szkół
        baletowych, wybranych podczas siedmiu castingów (stawiło się na nie łącznie
        ponad 800 osób) po 10 godzin dziennie szlifuje kolejne sceny widowiska,
        przyrządzonego wedle amerykańskich receptur.

Mają jak najsugestywniej wytańczyć prostą historię, opartą na prastarej
        słowiańskiej legendzie o kwiecie paproci. Pewien młodzian o imieniu Jan,
        zakochany bez pamięci w Dziewczynie, znajduje w najkrótszą noc w roku
        legendarny obiekt pożądania: kwiat paproci. Ta niezwykła roślina, bijąca
        nieziemskim blaskiem, ma ogromną moc - daje znalazcy wieczne szczęście. Ale pod
        jednym warunkiem: szczęściem nie można się z nikim podzielić. Zdobywca jest
        skazany na samotną egzystencję w złotej klatce... Kto uratuje Jana, który w tak
        osobliwy sposób stał się doskonałym egoistą? Dziewczyna?

Legenda jest słowiańska - ale po premierze planowane jest europejskie tournée.
        Widowisko ma być uniwersalną rozrywką dla wszystkich Europejczyków. Twórcy
        zarzekają się, że tempo i atrakcyjność spektaklu w niczym nie będą ustępować
        produkcjom zza oceanu. To gra o wysoką stawkę - budżet spektaklu wynosi prawie
        4 mln złotych, te pieniądze muszą się zwrócić, i to z nawiązką. "

• Gość: Ricognito Newsweek 39/03 o OPENTAŃCU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 11:50

Sukcesem będzię jeśli "7 metrowy paczek paproci" nie będzie pyrkał jak
          wspomniany przez kogoś na tym forum helikopter z Miss Saigon, ekran wodny z
          animacjami, będzie większy niż telewizor, a wielki płomień nie będzie tekturową
          dekoracją.

Ja na pewno przyjdę aby to zobaczyć.
    • Gość: Loki Adaś Sztaba uciekł z Idola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 17:05
      No proszę:

Nie udało się zatrzymać w "Idolu" charyzmatycznego Adama Sztaby, którego zespół
      akompaniował występującym na scenie wokalistom. W rozmowie z INTERIA.PL muzyk
      wyjaśnił, iż zajęty jest obecnie pracą nad spektaklem "Opentaniec", który od
      października będzie można podziwiać w Teatrze Muzycznym w Gdyni.
      • Gość: Gregor Re: IP: *.itpp.pl 15.09.03, 11:15
        ważne!!możecie podać listę osób które biorą udział w spektaklu?!bo oprócz
        tego ,że są i ,że jest ich ok 40 ,a może 30..., to nic więcej nie wiadomo!????
        • maciej_florek Re: 18.09.03, 09:18
          Już za niedługo pod tym linkiem znajdą się informacje o tancerzach...
          opendance.webpark.pl/page3.html
    • Gość: FLOO Ubu Król PREMIERA OPĘTANA 18 XI 2003 IP: cristal:* / 10.0.0.* 16.09.03, 17:34
      18 PAŹDZIERNIKA NA FESTIWALU POLSKICH FILMÓW FABILARNYCH W GDYNI ODBĘDZIE SIĘ
      PREMIERA KRÓLA UBU W REŻYSERII PIOTRA SZULKINA. FILM BIERZE UDZIAŁ W GŁÓWNYM
      KONKURSIE FPFF.

CHOREOGRAFIE DO TEGO FILMU TWORZYŁ JAROSŁAW STANIEK - REZYSER I CHOREOGRAF
      OPENTAŃCA.

ZAPRASZAMY TEATR MUZYCZNY W GDYNI

Opis filmu ze strony festiwalfilmow.pl/index.php?a=3&b=32&c=18&fid=814 :

Ubu, schlebiając szumowinom i podlizując się ludziom wpływowym, w krwawy
      sposób przejmuje władzę w państwie pod hasłami walki o wolność i demokrację.
      Jego głupie i okrutne rządy podporządkowane są tylko jednemu celowi - nabiciu
      własnej kiesy. Wprowadzane reformy są absurdalne, obywatele biednieją, zaś
      skarb państwa okazuje się pusty. Ubu, otoczony pochlebcami, wzmaga terror.
      Podjudzony przez ambasadorów obcych mocarstw wyrusza na wojnę z rosyjskim
      carem. Wyprawa kończy się klęską. Lud przepędza Ubu i jego żonę. Car przybywa
      do stolicy. Wspólnie z ambasadorami wybierają nową królową, o której sądzą, że
      będzie marionetką w ich rękach.

Obalony Ubu ucieka do sąsiedniego państwa. Nie traci animuszu, wie, że tacy
      jak on nie przepadną.
      • Gość: Floo Twórcy + obsada IP: cristal:* / 10.0.0.* 16.09.03, 17:36
        reżyseria: Piotr Szulkin
        scenariusz: Piotr Szulkin (na motywach based on "Ubu Króla" Alfreda Jarry)
        zdjęcia: Dariusz Kuc
        choreografia: Jarosław Staniek
        muzyka: nieoryginalna
        scenografia: Agnieszka Zawadowska
        dekoracja wnętrz: Krzysztof Benedek
        kostiumy: Magdalena Biedrzycka
        montaż: Elżbieta Kurkowska
        dźwięk: Nikodem Wołk-Łaniewski

obsada: Jan Peszek (Ubu), Katarzyna Figura (Ubica), Krzysztof Kowalewski
        (Pissedoux), Zofia Saretok (kapelan), Maria Ciunelis (kwiaciarka), Wojciech
        Siemion (Merdenpot), Marek Siudym (Fioderovitch), Julita Tomasik (dziewczynka)
        produkcja: Euro-Film
        koprodukcja: Agencja Produkcji Filmowej
        producent wykonawczy: Dorota Ostrowska-Orlińska
        producent: Iwona Cichowska
        dystrybucja: SPI International Polska
        sprzedaż światowa: otwarta
      • Gość: Floo Ubu Król PREMIERA OPĘTANA - DZISIAJ - WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 01:48
        godzina 17.00
        Teatr Muzyczny w Gdyni
        Pl. Grunwaldzki 1

Festiwal Polskich Filmów Fabularnych
        www.fpff.pl/
      • Gość: Floo Ubu Król strony internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 01:41
        www.ubukrol.pl/
        film.onet.pl/F,9595,galeria.html
        www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=15225
      • Gość: Ubu Król Ubu Król w kinach 16 stycznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 23:34
        Film bedzie miał swoją odsłone w kinach 16 stycznia 2004 roku
    • Gość: kubu Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.chello.pl 23.09.03, 17:45
      no dobrze
      mam bilety na 19.X.
      i ustalmy jedna rzecz Macku Florku - nie chce byc rozczarowany, tak? :)
      mam byc co najmniej tak zachwycony jak na wroclawskiej Operze za trzy grosze
      pozdrawiam :)
      • Gość: Irys Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.tawernet.pl 29.09.03, 13:07

> no dobrze
        > mam bilety na 19.X.
        > i ustalmy jedna rzecz Macku Florku - nie chce byc rozczarowany, tak? :)
        > mam byc co najmniej tak zachwycony jak na wroclawskiej Operze za trzy grosze
        > pozdrawiam :)

Moje koleżanki były po dwa razy na Operze. Solowy taniec do ballady o
        seksualnym uzaleznieniu jest naprawdę dobry, choć wolałbym tam widzieć kobietę.
        • Gość: kubu Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.marketscore.com / 216.148.244.* 30.09.03, 07:41
          coz... rozumiem, ze wolalbys kobiete
          ale chyba do tego akurat tekstu nieszczegolnie by to pasowalo :/

a te kolezanki to byly dwa razy tylko ze wzgledu na golego tancerza?
          to chyba sa niezle sfrustrowane ;)
    • Gość: misia Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 01:18
      ile w ludziach zawiści ,czytam te wypowiedzi i nie mogę uwierzyć ,że wątpicie
      w sukces spektaklu . Sukcesem jest samo to , że z marzeń młodych wspaniałych
      ludzi powstaje wydarzenie artystyczne , Chwała Bogu , że są w Polsce producenci
      i sponsorzy którzy ryzykują swoje pieniądze , czas i zapał ,aby wprowadzić coś
      nowego w naszą kulturę. Brawo chłopaki , jesteście wielcy będzie sukces i dużo
      zazdrości. Acha byłam w Romie na Pięciu Braciach , bardzo dobry spektakl, może
      trochę niedofinansowany , co było widać po kostiumach , ale spektal bardzo
      udany. Szkoda , że tak mało grany i w nieciekawych terminach , no ale co sie
      dziwić teatr Roma nie lubi konkurencji , Zyczę wytrwałości i szczęścia.

Fanka tańca
      • Gość: miś opentaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 23:11
        Gość portalu: misia napisał(a):

> ile w ludziach zawiści ,czytam te wypowiedzi i nie mogę uwierzyć ,że wątpicie
        > w sukces spektaklu . Sukcesem jest samo to , że z marzeń młodych wspaniałych
        > ludzi powstaje wydarzenie artystyczne , Chwała Bogu , że są w Polsce
        producenci
        > i sponsorzy którzy ryzykują swoje pieniądze , czas i zapał ,aby wprowadzić
        coś
        > nowego w naszą kulturę. Brawo chłopaki , jesteście wielcy będzie sukces i dużo
        > zazdrości. Acha byłam w Romie na Pięciu Braciach , bardzo dobry spektakl, może
        > trochę niedofinansowany , co było widać po kostiumach , ale spektal bardzo
        > udany. Szkoda , że tak mało grany i w nieciekawych terminach , no ale co sie
        > dziwić teatr Roma nie lubi konkurencji , Zyczę wytrwałości i szczęścia.
        >
        > Fanka tańca

Pięciu braci Moo jest słabym spektaklem, może się juz trochę rozegrał ale jesli
        warszawski spektakl się nie sprzedaje to znaczy, że jest po prostu kiepski,
        albo ma kiepskiego managera, albo jest sztuka wysoką i specjalistyczną.
        Oczywiście Roma nie lubi konkurencji, ale kto kazał grać ten spektakl w Romie
        nie było innych ośrodków?

Tutaj producenci mają więcej szczęścia bo spektakl zapowiada się ciekawie i
        może urośnie do rangi wydarzenia artystycznego 2003 jak to niektórzy juz piszą
        o nim. Ja mimo wszystko nie wątpię w sukces spektaklu - Staniek to mądry
        choreograf i wie co jest dobre, oby go tylko posłuchali...

Fan tańca
    • Gość: Irys Trzy tygodnie dopremiery!!! IP: *.tawernet.pl 29.09.03, 13:03
      Trzy tygodnie do premiery!!!

No to czekam z przyjaciółmi z niecierpliwością. Staniek potrafi zrobić naprawdę
      najlepsze rzeczy. Życzę powodzenia
    • Gość: kubu Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.chello.pl 06.10.03, 00:31
      widziałem jakiś niewielki materiał o OPENTANCU bodajze na Polsacie
      ale i tak podobalo mi sie to, co zobaczylem
      :)
    • Gość: krok TV POLONIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 01:22
      Włąśnie widziałem jeden z układów tanecznych w TV Polonia. Czy to był jakiś
      reportaż, bo widziałem tylko końcówkę układu.
      • pstosia Re: TV POLONIA 08.10.03, 20:49
        nie wiem, moze juz byla w tym watku (calego nie przeczytalam), ale polecam
        stone: www.opentaniec.pl
        pozdr
    • tancezr RMF FM o OPENTAŃCU 09.10.03, 10:13
      www.rmf.pl/imprezy.html?sub=opentaniec&m=200310
      Premira: 18 października 2003
      Teatr Muzyczny w Gdyni
      Pierwszy polski show taneczny.

18 października odbędzie się w Teatrze Muzycznym w Gdyni prapremiera pierwszego
      w Polsce show tanecznego OPENTANIEC. Spektakl ten łączy w sobie wszystkie ważne
      elementy składające się na tak niezwykłe widowisko: dynamiczną i efektowną
      choreografię, przebojową i łączącą różne gatunki muzykę, zaskakującą i
      nowatorską scenografię oraz barwne kostiumy na długo pozostające w pamięci.

Reżyserem i choreografem spektaklu jest Jarosław Staniek - choreograf o
      największym w Polsce doświadczeniu musicalowym, autor choreografii do
      m.in. "Jezus Christe Superstar", "Chicago", "West side story", Hair" oraz wielu
      innych spektakli teatralnych i telewizyjnych programów muzycznych. Choreografia
      zawiera w sobie elementy baletu, tańca klasycznego, układy podobne do estetyki
      teledysku, a nawet akrobatykę. Trzydziestu tancerzy Opentańca wybranych zostało
      podczas castingów odbywających się w całej Polsce, w których brało udział około
      siedemset osób. Średnia wieku tancerzy to ok. 21 lat. Wśród wybranych osób
      znajdują się mistrzowie Polski, Europy i świata w różnych stylach tanecznych
      oraz dziedzinach pokrewnych do tańca.

W muzyce stworzonej przez dwóch młodych, ale już bardzo doświadczonych
      kompozytorów, Adama Sztabę i Tomasza Filipczaka, odnajdziemy bardzo różnorodne
      brzmienia: od muzyki klubowej i rockowej zaczynając, a na brzmieniach
      symfonicznych kończąc. Tancerzom towarzyszy 37 osobowa orkiestra. Brzmienia
      żywych instrumentów kojarzone są z hantlami muzycznymi i brzmieniami
      uruchamianymi z twardego dysku.

Twórcą niezwykłej scenografii jest pracujący na stałe w USA architekt Marek
      Boretti. Wśród jego amerykańskich projektów są m.in.: dom Jennifer Lopez i
      obiekty dla amerykańskiego przemysłu rozrywkowego. Na szczególną uwagę
      zasługuje konstrukcja Kwiatu Paproci. Jest to ogromna, efektownie podświetlana
      i rozkładana kula o średnicy 5,5m, którą właściwie można nazwać samodzielnym
      budynkiem. Ma w sobie oddzielne zasilanie i elektronikę. Kula samodzielnie
      otwiera się na 6 platform stanowiących scenę dla tancerzy. Innym z wielu równie
      ciekawych elementów scenografii jest zestaw kul-pułapek, w których znajdują się
      więźniowie Kwiatu Paproci. Zbudowane są one ze specjalnej folii, a swój kształt
      utrzymują za pomocą różnicy ciśnień.

Tak samo atrakcyjnie jak scenografia prezentują się kostiumy. Ich autorami są
      awangardowi projektanci Dagmara Czarnecka i Wojciech Czapla. W tworzeniu
      kostiumów zastosowano ogromną różnorodność materiałów: od jedwabiu i bursztynów
      po lycrę, sztuczne kryształy i światłowody.

Spektakl, choć współczesny, opiera się na legendzie o Kwiecie Paproci. Opowieść
      przedstawiona jest w bardzo nowoczesny sposób. Do spektaklu wykorzystano takie
      rozwiązania technologiczne jak ekran wodny i niestandardowe efekty świetlne.
      Jednym z wielu takich efektów będzie wschód słońca, który niczym prawdziwe
      słońce rozjaśni teatr.

Spektakl można będzie obejrzeć w Gdyni jeszcze dwa tygodnie po premierze.
      Kolejnym miejscem jest Warszawa, a następnie inne miasta w całej Polsce.
      • Gość: Rocky Polsat o OPENTAŃCU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 10:46
        Wczoraj widziałem w Polsacie programik o was.
    • maciej_florek w internecie info 12.10.03, 18:50
      gdynia.naszemiasto.pl/teatr/
      www.gdansk.naszemiasto.pl/teatr/sztuka/1886.html?ses_nm=26d8c4236001f87b1bbf35087efa9c6b
      • maciej_florek Re: w internecie info 12.10.03, 18:52
        www.trojmiasto.pl/info_imp.phtml?id_imp=40295
      • maciej_florek w internecie info 13.10.03, 01:24
        www.polishnews.com/kultura/opentaniec/opentaniec.shtml
        • Gość: gosia Re: w internecie info IP: *.lanet.wroc.pl 19.10.03, 17:52
          cudo! po prostu wspaniale! nie moge sobie wyobrazic lepszej polskiej
          produkcji! wspaniala i genialna muzyka. A. Sztaba wykonal naprawde solidna
          robote! nie mniej fascynujaca byla choreografia! nie wiem co mam powiedziec.
          wczoraj byl spektakl, a ja jeszcze nie moge wyjsc z podziwu dla tych
          wspanialych ludzi, ktorzy niezle sie napracowali! gratulacje! polecam naprawde!
    • chmur PATRZANIEC ??? 13.10.03, 16:16
      Nie rozumiem jaki ma sens patrzeć na czyjś taniec. Ja uwielbiam tańczyć ale
      nie wytrzymałbym na takim przedstawieniu kiedy każą mi przyglądać się, jak się
      bawią inni. Może jestem prymitywny i nie nadaję się do teatru. wolę sam skakać
      i się opętywać rytmami w klubie tam jest prawdziwy taniec a nie jakieś
      wyperfumowane szoł.
      • Gość: Polo Re: PATRZANIEC ??? IP: 213.199.201.* 14.10.03, 00:43
        Niezłą masz teorię. Pierwszy raz coś takiego słyszę i dziwi mnie twoja opinia.
        Ktoś jednak wymyślił teatr dla uciechy wielu ludzi widocznie nie twojej.
        Pytanie tylko co robisz na dziale KULTURA, bo przecież rzeczy związane z tym
        terminem są właśnie tworem na który się patrzy jak by nie było.
    • Gość: Paweł Re: OPĘTANI TAŃCEM - PORYWAJĄCA PERFEKCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 01:18
      pokaz przedpremierowy był zajebisty!!!!!!!!!!!
      • moniczkabb A kiedy Opentaniec w innych miastach??? 20.10.03, 22:06
        Wie ktoś może???? Bo podobno w Gdynii do końca miesiąca grają. A później które
        miasto????
        • Gość: widzu 1 grudnia premiera w Teatrze Wielkim w Warszawie IP: *.pl-net.pl 22.10.03, 12:15
          1 grudnia premiera w Teatrze Wielkim w Warszawie
          • edziula Re: 1 grudnia premiera w Teatrze Wielkim w Warsza 22.10.03, 17:15
            A gdzie można zdobyć bilety na spektakl w Wawie ??? Do Gdyni mam niestety za
            daleko.
            • edziula Gdzie można kupić bilety ????? 22.10.03, 17:19
              Bardzo proszę o informację, gdzie można zamówić bilety na spektakl w Wawie. Jak
              na razie udało mi się zdobyć numer do Gdyni, ale do Gdyni mam niestety za
              daleko.
              • maciej_florek Ostatnie bilety na Wa-wę do kupienia w e-bilet.pl 17.11.03, 00:39
                edziula napisała:

> Bardzo proszę o informację, gdzie można zamówić bilety na spektakl w Wawie.
                Jak
                >
                > na razie udało mi się zdobyć numer do Gdyni, ale do Gdyni mam niestety za
                > daleko.

jeśli wejdziesz na stronę:
                www.teatrwielki.pl/tekst.php?id=473 to po lewej stronie znajduję się
                portal e-bilet, który oferuje bilety lub trzeba kliknąć na link
                www.ebilet.pl/szukaj.php?t=t&tid=1216.
                • maciej_florek 3 i 4 XII 2003 bilety na Torwar do kupienia w: 17.11.03, 00:45
                  BILETY NA SPEKTAKLE NA TORWARZE W WARSZAWIE

3 i 4 GRUDNIA (GODZ. 19.00)

W CENIE 120, 80, 40 ZŁ

MOZNA KUPIC W:

EMPIK BILETERIA: "JUNIOR" MEGASTORE TEL: (22) 551 44 37

EMPIK BILETERIA: "NOWY SWIAT" MEGASTORE TEL: (22) 625 12 19

GALERIA MOKOTOW (PRZY WEJSCIU DO KINA) TEL: (22) 541 35 36

KASY ZASP TEL: (22) 621 93 83, (22) 621 94 54

ORAZ

WWW.EBILET.PL www.ebilet.pl
    • Gość: widzu Staniek zauwarzył piekno w ludziach IP: *.pl-net.pl 22.10.03, 12:14
      Muzyka i choreografia została nasycona polskimi tańcami, oglądamy poloneza i
      wspaniałą sekwencją krzesanego z wyraźnymi odniesieniami do baletu Conrada
      Drzewieckiego. Finał, w którym Dziewczyna, Jan i Kwiat Paproci, już pogodzeni,
      tańczą w rytm nowoczesnego, klubowego remiksu muzyki góralskiej - wywołuje
      uśmiech na twarzy. Chciałoby się nawet przyklasnąć pomysłodawcy "Opentańca" za
      to, że w kraju znanym na świecie głównie z kiełbasy i wódki, zobaczył piękne
      obrazy i pięknych ludzi.

Jacek Cieślak
      Rzeczpospolita

"Opentaniec", reżyseria i choreografia Jarosław Staniek, muzyka Adam Sztaba i
      Tomasz Filipczak, scenografia Marek Boretti, kostiumy Wojciech Czapla i Dagmara
      Czarnecka, libretto Irek Dobrowolski, produkcja Blue Hill i Performance, Teatr
      Muzyczny w Gdyni, premiera 18 października
    • Gość: jakim niezwykła premiera IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 22.10.03, 13:09
      Od przepięknej uwertury zapomina sie o pieniądzach i wkracza w magiczny świat
      wykreowany przez twórców tego przedstawienia. Staniek odnalazł oryginalną drogę
      pokazania nas jako wspaniałych ludzi. Za to mu dziekuję.

Spektakl jest niezwykły, łatwo sie poddać jego urokowi i delikatnosci formy.

Polecam
    • Gość: T superprodukcja IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 22.10.03, 13:20

Opentaniec - superprodukcja w Teatrze Muzycznym

W sobotę 18 października odbyła się w Teatrze Muzycznym polska
      prapremiera "Opentańca". To największa produkcja taneczna w historii polskiego
      teatru. W spektaklu uczestniczy ponad trzydziestoosobowa grupa najlepszych
      tancerzy, wybranych w ogólnopolskich castingach z prawie tysiąca osób.
      Reżyserem i choreografem jest Jarosław Staniek, muzykę stworzył Adam Sztaba,
      kostiumy Dagmara Czarnecka i Wojciech Czapla, libretto Ireneusz Dobrowolski.
      Autorem niezwykłej scenografii jest Marek Boretti /zaprojektował także dom
      Jennifer Lopez/. Na scenie pojawiły się niespotykane do tej pory w teatrze
      kurtyny wodne /sprowadzona specjalnie z Niemiec, wykorzystująca 1200 litrów
      wody/, platformy, ważący 3 tony kwiat paproci, pirotechnika, widowisko muzyki,
      dźwięku i światła.

Producentem spektaklu jest Amerykanin Robert Gamble. To jedno z największych
      tego typu przedsięwzięć muzycznych w Polsce. Budżet spektaklu wynosi 2 mln zł.
      Opentaniec to pierwsze polskie show taneczne, w którym elementy kultury masowej
      łączą się z tożsamością i kulturą narodową. Fabuła spektaklu jest oparta na
      starosłowiańskiej legendzie o paproci, zakwitającej raz w roku w najkrótszą
      noc.

Premierowa publiczność przyjęła show entuzjastycznie. Spektakl ma świetne
      recencje:

Tak imponującego połączenia pasji, talentów poszczególnych tancerzy i radości
      wspólnego tworzenia już dawno Trójmiasto nie widziało. "Opentaniec" dowodzi, że
      kluczem do powodzenia jest nie tylko zawrotny jak na polskie realia budżet
      spektaklu (2,5 mnl), ale pozostawienie wolnej ręki twórcom już uznanym młodym,
      jeszcze poszukującym i głodnym sukcesu. Katarzyna Fryc, Gazeta Wyborcza
      Trójmiasto

Od oklasków puchły dłonie, zmęczonych artystów zmuszono do bisowania. Głównym
      powodem jest efekt synergii, z którym mamy do czynienia na scenie. Synergia to
      działanie znacznie silniejsze niż suma współpracujących elementów, jak w
      sporcie sztafeta. Podobnie tutaj: choreografia, scenografia, kostiumy, muzyka,
      libretto, wykonawcy, reżyseria - wykreowały widowisko znacznie wyższej jakości
      niż poszczególne jego składowe, choć trzymają one klasę. Szczególnie
      scenografia i poszczególni wykonawcy. Tadeusz Skutnik, Dziennik Bałtycki

• Gość: Rafał Re: superprodukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 11:32
        Strasznie mi się ten spektakl podobał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka