Gość: trojka IP: 213.17.237.* 15.12.03, 17:41 Dziesięcioro wybitnych polskich poetów przyjęło zaproszenie Trójki i przeczytało specjalnie dla słuchaczy swoje wiersze. Więcej: www.opalnet.pl/~media-news/modules.php?name=News&file=article&sid=799 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ianu Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.gemini.net.pl / 193.25.0.* 15.12.03, 23:13 > Dziesięcioro wybitnych polskich poetów przyjęło zaproszenie Trójki i > przeczytało specjalnie dla słuchaczy swoje wiersze. Ale nie ma w Trójce regularnej audycji poetyckiej, ani nawet literackiej. Podobnie z muzyką. Można w różnych audycjach wysłuchać dobre "kawałki" reprezentujące różne kierunki muzyczne, ale nie ma - jak było dawniej - autorskich audycji prezentujących różne gatunki muzyki. Jazz można słuchać od czasu do czasu podczas niedzielnych koncertów, ale podstawowy program "jazzowy" leci po północy. taka trójkowa schizofrenia ... Co z tego, że kilku "dziennych" prezenterów muzycznych "dwoi sie troi" skoro i tak nie są w stanie zaprezentować więcej niż "siebie" (Kostrzewa nigdy nie będzie Mannem choćby się ... ugryzł). Odpowiedz Link Zgłoś
mh2 Re: Dni z poezją z Trójce 15.12.03, 23:24 Atomowy daj spokój. Żebyś się dwoił i troił, to autorytetem w sprawie mediów nie będziesz. Jak mawiają górale "wyżej kiej du.. nie podskocys". Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator17 Re: Dni z poezją z Trójce 16.12.03, 01:46 Przepraszam, ale to troche tak, jakby się człowiek chwalił, że umył zęby. Dla jednych to norma, dla innych wydarzenie. 10 dni (a właściwie paręnaście minut) porządnej kultury na trzy lata "reform trUjki? Nieźle. Kiedyś kultura w Programie Trzecim nie była wielkim półgodzinnym wydarzeniem raz na 3 lata. Kiedyś kultura w Programie Trzecim była normą. Ale teraz "nazywamy się trUjka" i fakt, że kultura gości na antenie to wielkie wydarzenie. Następne kiedy? Za 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Dni z poezją z Trójce IP: 195.205.139.* 16.12.03, 15:35 Hmm... to nie jest, jak widzę, jedyne forum, które spamuje Atomowy. Na forum Muzyka też się pojawia. Żeby to jeszcze mógł się zdecydować na nick, pod jakim ten spam wysyła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Hela Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.acn.waw.pl 16.12.03, 17:14 Ja tam nie lubię poezji. Nie wiem, jak wy, ale ja jej w ogóle nie rozumiem i - szczerze mówiąc - ona mnie nudzi. Więc niespecjalnie mnie ekscytuje jakieś słuchanie wierszy w Trójce. Wolę chillout. A wy? Czytacie sobie jakieś tomiki do poduszki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.torun.mm.pl 16.12.03, 18:19 Brak audycji literackiej to jedno, a najlepsi współcześni polscy poeci, w tym dwoje noblistów, czytający swoje wiersze w okresie przedświątecznym - to drugie. Także w PR III byłoby to WYDARZENIE. Nie usprawiedliwia braku audycji literackich, ale umiejmy też dostrzec jego znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.torun.mm.pl 16.12.03, 18:39 Natomiast za skandal uważam to, że informacja o tym wydarzeniu na stronach PR jest JEDYNIE w informacjach trójkowych dla prasy i bez podanej godziny emisji. Dzięki temu ominęły mnie już wiersze czytane przez Czesława Miłosza i Agnieszkę Kuciak. Niestety nie jestem w stanie warować przy radio przez cały dzień, w zwiazku z tym jest całkiem możliwe, że ominą mnie i następne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 16.12.03, 21:19 Gość portalu: jw napisał(a): > Niestety nie jestem w stanie warować przy radio przez cały > dzień, w zwiazku z tym jest całkiem możliwe, że ominą mnie i następne. Warowanie przez cały dzień przy takim radiu jak TrUjka to byłby czysty masochizm. A tak w temacie wątku: jak z podkładem muzycznym ? Wszak poezja również powinna być dynamiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.torun.mm.pl 16.12.03, 22:59 Nie ominą mnie kolejne wiersze dzięki pani Barbarze Marcinik. Wczoraj cykl rozpoczął wiersz "Na cześć księdza Baki". Dziś był wiersz Agnieszki Kuciak - młodej poetki z Poznania /przetłumaczyla min. "Piekło" Dantego/. Jutro - Adam Zagajewski. W czwartek - Jarosław Mikołajewski, w piatek - Dariusz Suska. W poniedzialek - Tomasz Różycki, we wtorek - Bronislaw Maj, w Wigilię - Julia Hartwig. Po Świętach - w poniedziałek - Ewa Lipska, we wtorek przedsylwestrowy - Wisława Szymborska. Czas - 14.50. /ten, w ktorym nadają powieść/. Autorami pomysłu są Dariusz Bugalski i Adam Fijałkowski, pani Barbara go realizuje. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ianu Re: Dni z poezją z Trójce IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.12.03, 21:08 > Także w PR III byłoby to WYDARZENIE. Nie usprawiedliwia braku audycji > literackich, ale umiejmy też dostrzec jego znaczenie. Oczywiście, jest to wydarzenie - i dobrze że będą wiersze, chociaż nawet nie bardzo wiadomo, kiedy można je usłyszeć. Mój krytyczny komentarz (powyżej) dotyczył raczej całego programu niż tego wydarzenia. Po prostu dawniej w PR III kultura i nauka "była" (w danym dniu o określonej porze), teraz zaś "bywa". Podobnie z dobrą i różnorodną muzyką - dawniej ją "grano", dziś sie ją "grywa" w Trójce. Jeszcze mam pytanie do p. Leśka: Kto to jest "Atomowy"? Jesli to ma dotyczyć mojej osoby, to niewątpliwie jest to pomyłka. I co to jest "spam"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Dni z poezją z Trójce IP: 195.205.139.* 17.12.03, 07:10 Atomowy to jest pewna legendarna postać forum Radio, znany z zażartej obrony Trujki. Obecnie wygląda na to, że udziela się w jakimś portaliku poświęconym mediom i spamuje wszelkie możliwe fora. Odpowiedz Link Zgłoś