Dodaj do ulubionych

Czy prezes UOKiK straci stanowisko

17.01.11, 12:06
Ciekawa sprawa, która pokaże, jak wielka jest determinacja rządu do pozyskania środków dla łatania budżetu (i jaka jest rzeczywista sytuacja fonansów państwa).

Dr Małgorzta Krasnodębska-Tomkiel wydała decyzję zakazującą przejęcia Energi SA przez PGE:
energetyka.wnp.pl/uokik-nie-zgodzil-sie-na-przejecie-energi-pge-sie-odwola,130215_1_0_0.html

Decyzja nie jest prawomocna, PGE przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (jest nim Sąd Okręgowy w Warszawie), ale taki tryb bardzo opóźni rozwiązanie sprawy (od orzeczenia SOKiK stronom przysługuje jeszcze kasacja do SN).

Ale istnieje jeszcze jedna furtka - możliwość dokonania przez prezesa UOKiK tzw. "autokorekty" wydanej decyzji. Niekoniecznie przez tego samego prezesa:
energetyka.wnp.pl/f-elzanowski-foeeig-o-odwolaniu-sie-pge-od-decyzji-uokik-i-mozliwej-zmianie-prezesa-uokik,130326_1_0_0.html

Sens ekonomiczny połączenia Energi i PGE komentuje trafnie jeden z Użytkowników portalu WNP:
"Gdyby PGE kupilo Energe na dokonanie zakupu musialoby wziasc kredyt. Pieniadze przekazane z PGE do budzetu mogly byc zaliczone jako przychod z prywatyzacji, natomiast kredyt wziety przez PGE nie moglby byc w zadnym wypadku doliczony do deficytu. Jednym slowem "greckie statystyki" w polskim wykonaniu big_grin"

Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Czy prezes UOKiK straci stanowisko 17.01.11, 13:57
      no no
      dorota - stajesz się zdecydowanie krytyczna wobec tuskowej ekipy

ale masz rację
      co będzie?
      Panią Prezes wywalą na 100%
      w końcu 7 miliardów jest chłopakom potrzebne...
      ktoś się zdziwi?
      wątpię..
      jeep
    • stoje_i_patrze na pasku 18.01.11, 10:13
      wróble cwierkają że Prezes UKOiK chodzi na pasku PO i ludków z banków. Innymi słowy to pokazówka. Wróble z samej dziupli
      • dorota_3 Re: na pasku 18.01.11, 11:51
        jestem jak najdalej od lekceważenia wróbli, ale "pokazówka", która polega na tym, że wyjmuje się z tegorocznego budżetu 7,5 mld wpływów z prywatyzacji??? To jest intryga, której nie ogarniam.
        • stoje_i_patrze Re: na pasku 18.01.11, 18:26
          Ja sam się dziwie, ale wróble z samej dziupli i ciężko mi wątpić. Naprawdę.

Poza tym zwróć uwagę na tą wypowiedź w sprawie kwoty o której mówisz:
          forum.gazeta.pl/forum/w,17007,121021436,121078191,Re_Czy_prezes_UOKiK_straci_stanowisko.html
    • stoje_i_patrze Re: Czy prezes UOKiK straci stanowisko 18.01.11, 18:25
      Za Lenym:
      "w sprawie PGE to przypominam o 2 sprawach

1. Ministerstwo Skarbu postanowiło jednak ”wyciągnąć” pieniądze z PGE do budżetu w inny sposób. Dzięki temu może ratować tegoroczny plan wpływów z prywatyzacji. Wczoraj PGE wykupiła od Skarbu Państwa mniejszościowe pakiety akcji trzech swoich spółek zależnych: PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, PGE Obrót oraz PGE Dystrybucja. Spółka zapłaciła za papiery podmiotów zależnych 3,1 mld zł. ( www.rp.pl/artykul/585680.html )

2. PGE odwola sie od tej decyzji co mowi prezes Zadroga: www.cire.pl/item,51653,1,5,6,0,170023,0,prezes-pge-decyzja-uokik-niesluszna-nie-bylo-dialogu.html#komentarz

ale jesli okaze sie ze Pani Prezes UOKiK bedzie miala wieksze kohones niz np kluza z knfu to zastosuje sie wtedy to co w tym przypadku: cire.pl/item,51248,1,0,0,0,0,0,prezes-ure-odwolany---co-bylo-przyczyna.html

"

Pozwalam sobie skopiować wypowiedz z mojego bloga.
      • dorota_3 Re: Czy prezes UOKiK straci stanowisko 18.01.11, 20:36
        Dobry ten komentarz, szczególnie ciekawe te resztówki. Myślę, że Krasnodębska-Tomkiel MA kohones, wiedziała co robi nie wydając zgody.

Pozdrowienia dla Leny'ego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka