Dodaj do ulubionych

isc czy siedziec

10.11.11, 16:00
czlowiek, ktorego cenie i przez sympatie do ktorego, niektorzy znajomi tytuluja mnie nawet kryptosocjalista, napisal te oto slowa/apel:

Niepodległość- święte polskie słowo. Mantra kilkunastu pokoleń Polaków. Wieszcz przykazuję „Niechaj żywi nie tracą nadziei”. Leon Wanat podczas II wojny światowej pisarz więzienny Pawiaka, w swej książce ( tytułu nie pamiętam) opisuje taką scenę: Kilkudziesięciu mężczyzn szykują do wywózki. Do dwudziestolatka o nazwisku Heinz mówi niemiecki strażnik: „Wywożą was na rozstrzelanie. Przecież jesteś Niemcem. Tylko to powiedz- będziesz uratowany”. Ten odpowiada mu czystą niemczyzną: „Od… tego się. Mój dziadek był Polakiem, mój ojciec był Polakiem i ja jestem Polakiem”. I poszedł na śmierć. Nieznany polski święty. (Cytuję z pamięci).
Co się z nami stało? 11 Listopada data -wymazywana przez komunistów. W ostatnich latach chłopcy z Młodzieży Wszechpolskiej zaczęli organizować w tym dniu Marsze Niepodległości. Dla siebie i swoich zwolenników. Przeciwnicy okrzyknęli ich mianem faszystów i organizują, z pomocą „ Gazety Wyborczej „, siłowe blokady. W tym roku wzywa na pochód Stowarzyszenie Marsz Niepodległości.
Przed tygodniem rozmawiałem z jednym z liderów tego środowiska. Mówiłem mu, że na warszawski Marsz mają zaprosić Prezydenta, Premiera, Marszałków Sejmu i Senatu, Prymasa, przywódców parlamentarnych partii, panią Prezydent Warszawy. Że mają zaprosić wszystkich weteranów z AK i z AL. Zaprosić aktywistów ugrupowań lewicowych i redaktorów „Krytyki Politycznej”. Wszystkich, którzy czują się Polakami. Mówiłem, że niepodległość nie może nas dzielić. Mój rozmówca obiecał przekazać me prośby kolegom. Ale odpowiadał, że przecież jesteśmy podzieleni na tych co chcą i tych co nie chcą niepodległości. Że taka jest rzeczywistość. Argumentowałem, że zgoda na taki podział, a nawet sama jego artykulacja, to działanie w interesie wrogów naszej niepodległości. Że więc jeśli organizatorzy nie staną ponad własnym etykietowaniem, jeśli będą usiłowali zawłaszczyć największy polski symbol Niepodległość dla siebie i sobie ideowo bliskich kręgów, to ich dobrymi chęciami piekło będzie brukowane.
I stało się. Do rozbicia tegorocznego Marszu Niepodległości w Warszawie szykują się niemieccy lewacy i anarchiści. Niemieccy bojówkarze. Do stolicy Polski obróconej w perzynę, dom po domu, do miasta, które miało być wymazane z mapy Europy, któremu Niemcy wymordowali ok. 800 tys. mieszkańców, w tym ok. pół miliona Polskich Żydów, przyjeżdżają rodacy tamtych faszystowskich nadludzi. Przyjeżdżają w szczytnym zamiarze. Żeby jak twierdzą oni sami i kompletnie otumaniona nasza młodzież, która ich zaprasza bronić nas Polaków przed polskim faszyzmem. Po prostu obłęd. Niewyobrażalna obraza polskiej i europejskiej pamięci.
I milczą polski Prezydent, Rząd, Sejm, Senat. Milczą polscy polityczni przywódcy i europosłowie. Milczy polski i niemiecki Kościół. Milczą szacowne ogólnokrajowe instytucje i autorytety. Na palcach można by policzyć publiczne osobistości, które zamierzają wziąć udział, wesprzeć Marsz Niepodległości, któremu grożą ataki niemieckich bojówkarzy. Tylko policja przygotowuje się do osłony i rozdzielenia manifestantów. Czy sprosta zadaniu? W TVN były prezes Młodzieży Wszechpolskiej, wicepremier i szef Ligii Polskich Rodzin Roman Giertych mówił, że to nie jego sprawa, że zostanie w domu.
Jako jeden z członków Komitetu Poparcia proszę o udział 11 listopada w Marszu Niepodległości w Warszawie pana Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, pana Premiera RP Donalda Tuska, panią Marszałek Sejmu Ewę Kopacz, pana Marszałka Senatu Bogdana Borusewicza, panią Prezydent Stolicy Hannę Gronkiewicz –Waltz. Proszę wszystkich moich kolegów z warszawskiej przedsierpniowej opozycji, kolegów z sejmowych partii, z którymi wspólnie w latach 80 działaliśmy na rzecz niepodległości. Proszę członków i sympatyków Solidarności Walczącej. Proszę wszystkich mieszkańców Warszawy. Przyjdźcie.

Kornel Morawiecki
09 listopada 2011

Obserwuj wątek
    • byly-kadi Re: isc czy siedziec 10.11.11, 18:57
      Podobno 10 listopada jest dzien Jeza. Znow macie dlugi weekend ?
      www.widelec.pl/widelec/1,111648,10609708,25_zdjec_na_Dzien_Jeza.html
    • stoje_i_patrze organizatorzy 10.11.11, 22:37

Gdyby to wyszło od kogoś innego to nie było by problemu, a tak jest problem. zobaczymy, jak bede w okolicy a jest szanse to sie tam znajdę.
      • stoje_i_patrze pospieszalski 10.11.11, 23:00
        dzisiaj 1 odcinek od 22.30 wlasnie leci na tvpinfo

o dwoch marszach...
        • stoje_i_patrze Kto nienawidzi naszej niepodległości Jan Pietrzak 10.11.11, 23:13
          Kto nienawidzi naszej niepodległości Jan Pietrzak felieton
          www.youtube.com/watch?v=GCm_k6pr3zA
      • vice_versa Organizatorzy to tylko tramwaj... 11.11.11, 04:03
        Same szyldy organizatorów zupełnie mnie nie interesują. Jeśli jedyną siłą która chce się oprzeć wszechobecnej poprawności politycznej jest ONR i Wszechpolacy, to ja mam tak samo jak Piłsudski z PPSem- mogę się tym tramwajem przejechać do przystanku Niepodległość. Potem wysiądę.

Jak się chce, to zawsze kij się znajdzie. Więc nie zapominajmy, że nienormalne nie jest to że Marsz Niepodległości organizuje ONR czy Wszechpolacy tylko to, że nie organizują ani nie uczestniczą w nim władze państwowe. Oni mają swoją imprezę i swoją pompę, my możemy mieć nasz spontan smile

Znam wersję GW i czytam słowa tych, którzy idei Marszu Niepodległości bronią. Rozdźwięk jest szokujący.GW tkwi w okopach III RP, a reszta z głową w chmurach śni już o nowej Polsce. Stąd mamy czarny PR, straszenie narodowcami, zadymami, przykazania GW jak należy świętować i dlaczego nie w Warszawie. Znam kilku ułanów którzy będą konno w Warszawie. Jeśli oni mają być tymi radykałami, to ja powinienem już dawno siedzieć za poglądy.

Wpadł mi jeszcze tekst Ziemkiewicza:
        marszniepodleglosci.pl/2010/11/10/rafal-ziemkiewicz-wygwizdac-niepodleglosc/
        I ilustracja:
        kwejk.pl/obrazek/627626/polacy?%2Cfaszy%C5%9Bci%3F.html
        • notsofast Re: Organizatorzy to tylko tramwaj... 11.11.11, 23:07
          > mogę się tym tramwajem przejechać do przystanku Niepodległość. Potem wysiądę.

Z Combat Adolf Hitler też się przejedziesz by w końcu odebrać władze temu faszyście Tuskowi? Straszenie narodowcami? Czy naprawdę trzeba to robić, skoro Prawdziwi Polacy sami piszą takie teksty?
          • leny20-4-7 Re: Organizatorzy to tylko tramwaj... 11.11.11, 23:20
            coma piernik do wiatraka? gdzie Vicent napisal chociazby cien czegokoleik co mogloby sugerowac, ze po drodze mu z Hitlere i jego ekipa?

insunuujesz i udajesz...czyli powracasz do zrodel. ku chwale ojczyzny!
          • vice_versa Re: Organizatorzy to tylko tramwaj... 11.11.11, 23:22
            Mam drobną prośbę: przestań czytać moje posty i na nie odpowiadać. Dziękuję.
            • notsofast Re: Organizatorzy to tylko tramwaj... 11.11.11, 23:30
              Mam drobną odpowiedź: skoro nie pasuje ci publiczna dyskusja, to załóż sobie własne prywatne forum w którym będziesz mógł rozmawiać jedynie z zacnymi panami z tramwaju, czyli z Combat 18 , kościoła Twórcy i innych takich. Dziękuję.
              • vice_versa Pytanie do Adminów 11.11.11, 23:57
                Czy naprawdę nie ma sposobu, na eliminację typów którzy dyskutują nieuczciwie i oszczerczo?
                Dlaczego temu prowokatorowi wolno mnie obrażać a ja mam się tłumaczyć z kretynizmów jakie o mnie wypisuje?
                • notsofast Re: Pytanie do Adminów 12.11.11, 09:46
                  Bo żyjemy w kraju/kulturze w którym po tylu latach mniejszej lub większej niewoli prawo do wolności słowa ma szczególne znaczenie.
                  • glupi_jasio not so fast 12.11.11, 11:30
                    Przeczytałem Twoje wpisy w tym wątku, pełne horrendalnych porównań do Hitlera, zaczepek ad personam, prowokacji, "gówien". To nie jest kwestia ograniczania wolności słowa, to jest kwestia zasmradzania forum. To niszczenie kultury dyskusji, zaniżania poziomu, odstraszanie wartościowych użytkowników. Nie ma tu miejsca dla egzaltowanego chamstwa, zrozumiałeś?
              • llukiz Re: Organizatorzy to tylko tramwaj... 12.11.11, 15:59
                > Mam drobną odpowiedź: skoro nie pasuje ci publiczna dyskusja, to załóż sobie wł
                > asne prywatne forum w którym będziesz mógł rozmawiać jedynie z zacnymi panami z
                > tramwaju, czyli z Combat 18 , kościoła Twórcy i innych takich. Dziękuję.

Przecież to właśnie jest prywatne forum które ktoś sobie założył.
    • szczurek.polny Każdy może przyjść 10.11.11, 23:26
      Przyjść może każdy, kto chce zamanifestować naszą narodową dumę i przywiązanie do suwerennego państwa polskiego. I Tusk, i Komorowski. Jeśli tylko czują naszą narodową dumę i przywiązanie do suwerennego państwa polskiego.

Morawiecki ma rację. Są sprawy ważniejsze, niż prawica - lewica. Trzeba iść.
      • vice_versa Re: Każdy może przyjść 11.11.11, 03:00
        Tak, takiej Polski nam trzeba. Wyrozumiałej, dumnej i wyrastającej ponad. Takiej która nie dzieli a łączy. Takiej której ONI nigdy nie zaakceptują, bo dziel i rządź to ich dewiza.

Świetny tekst napisał Rolex:
        hekatonchejres.salon24.pl/362456,zdazyc-przed-marszem
        Szczególnie upodobałem sobie to zdanie:

"Nie jestem endekiem; przyznałem sobie, jak to może zrobić każdy wolny człowiek, ekskluzywne prawo do niepodzielania w całości żadnych poglądów stricte politycznych uznając, że bardziej niż praktyczna strona – a stronnictwo polityczne jest praktyczną stroną działalności publicznej, interesuje mnie świat idei."

I jeszcze Sceptyczny Jasiu:
        hekatonchejres.salon24.pl/362456,zdazyc-przed-marszem#comment_5274118
        Mam duży szacunek do uczestników i dużą wiarę w to co w tych marszach, pogrzebach, rocznicach najistotniejsze- w odbudowę poczucia wspólnoty i dumy narodowej. Tę odbudowę poczucia wiary we wspólnotę narodowego interesu, niezależnie od wyznania, orientacji, statusu, wykształcenia czy majątku. W tych momentach widać to co w Polakach najlepsze: niepokornego ducha, solidarność i otwartość na wybaczenie. Widać też jednak zagubienie w dzisiejszym świecie, brak duchowego przywództwa i niepewność tożsamości, wynikającą z kompleksu zdominowanej większości, która co prawda wie, że prawdziwa wolność jest gdzie indziej, ale nie ma pomysłu jak do niej dojść. Ale już dziś widać, że Polacy odbudują tę wolność i jeszcze raz zawalczą o WOLNĄ POLSKĘ. Te wszystkie ruchy i inicjatywy są jedynie wstępem do przebudzenia i wyzwolenia się z kompleksu sztokholmskiego. Im bardziej nam napluli w twarz,tym mocniej zdajemy sobie sprawę z tego czyja wolność jest zagrożona, kto nam ją chce odebrać. I tym hardziej podnosimy głowy.
        • leny20-4-7 sam marsz, manifestacja 11.11.11, 22:47
          kilkanascie tysiecy ludzi...na pewno ponad 10.000 ( media zamilczaly ten fakt?).

ja mysle, ze moglo byc nawet ze 20.000 moze wiecej bo PELNA ulica plus chodniki od
          Riwiery az do multiuplexu.

ze wszystkich ulic na plac konstytucji co najmniej od 14 ( ja pojawilem sie wtenczas) naplywali ludzie w roznym wieku i z roznym motywem przyswiecajacym do "swietowania". niestety po niektorych ( kilkunastu, kilkudziesieciu mlodzieniaszkow) widzialem nadmiar testosteronu szukajacy tylko jakiegos ujscia.

mimo wszystko ladnie sie zapowiadala impreza, usmiechy, glosne rozmowy, oczekiwanie na przemowienia, masa flag, transparentow roznych tresci i roznych srodowisk, ulotki, opaski, etc...az zaczela sie burda przy ujsciu Pieknej!

jakies chlystki zaczey rzucac race i petardy w policjantow. ci zaczeli
          "prowokowac" - proszac o spokoj ale w taki sposob ze az mnie mdlilo na to jak
          to robili ( ale moze zbyt drazliwy jestem) i zaczela sie reguralna kopanina jakis 100, moze 200 zadymiarzy z policja. po kilku minutach przyjmowania ciosow, policja nagle ruszyla po calosci placu od Marszalkowiej i Koszykowej!!! az opanowala Plac Konstytucji po przepedzeniu zadymiarzy z placu. kto podpadl im pod reke to z pały albo z armatki wodnej albo
          gazu ( mieli gigantyczne miotacze gazu) zostal potraktowany.

w miedzyczasie po drugiej stronie placu nie zwazajac na bijatke, pochod sie uformowal i "ruszyl" w kierunku Ronda Jazdy Polskiej (Riwiery), grzecznie i cicho,
          matki z dziecmi, starsi ludzie, mlodziez. wszedzie MASA MLODZIEZY!!! mysle, ze przyjezdnej
          glownie bo grupujacej sie pod transparentami z nazwami miast. widac bylo ze dla nich to jest wydarzenie. ŚWIĘTO! wiekszosc skromnie ubrana, bez zaslonietych twarzy, podkrzykiwala ( w zasadzie cenzuralnie) i spiewala ( Rota, 1 brygada)

przeszlismy obok ambasady rosyjskiej, belwederu, kancelarii rady ministrow...nic sie nie stalo!!! ani jeden samochod nie widzialem aby byl zniszczony, zadnych innych zniszczen takze nie widzialem. z dzialan niebezpiecznych zapamietalem odpalanie rac co jakis czas byc moze w celu przyswiecanie sobie drogi w kierunku belwederu.

pod kazdym z w/w budynkow/instytucji wykrzykiwane byly inne okrzyki - ale nie pamietam jakie. czesc na pograniczu dobrego smaku, ale mniejszosc. sam pamietam, ze dolaczalem sie do okrzykow - Bóg-Honor-Ojczyzna, Chwała Bohaterom ale byly takze i "Donald ma Tolę..." oraz "kto nie skacze ten z po/policji ho ho ho".

po podejsciu pod gore doszlismy do mety czyli pomnika Dmowskiego ( w miedzy-czasie bardzo wiele osob fotografowalo sie pod pomnikiem Pilsudskiego stojacym moze 500metrow obok). na finiszu ludzie mogli sie "policzyc", zobaczyc! masa flag, pisoenki, grala orkiestra dęta np. Mazurka ...postalismy z max 10 minut i nagle polcija zaczela wjezdzac na plac ze WSZYSTKICH STRON!!! ten sam irytujacy
          glos co poprzedno na Placu Konstytucji zaczal nadawac te same "farmazony" - cisza, spokoj, rozejsc sie. ludzie oniemieli! szok. policjanci wbiegali z kazdej ze stron i prawie po calosci przecieli zgromadzonych ludzi...podobno aby ratowac jakis plonacy samochod...ale ja nawet nie widzialem ani tego co sie pali ani nie wiedzialem co przez dlugi czas. policjanci stali wsrod maszerujacych i nie wiedzieli co maja robic...palki i armatki w pogotowiu. ja zaczalem klaskac i krzyczec dziekujemy Wam za opiekie ...policjanci zaczeli sie wycofywac...ktos krzyczal gestapo co mimo wszystko chyba bylo nierozsadne.

w kazdym razie rozbili "chlopcy w mundurach" caly final manifestacji/marszu, informujac nagle o tym ze manifestacja stala sie NIELEGALNA i kto zostanie bedzie zatrzymany...wiec ruszylismy ze znajomymi w droge powrotna. kordon policji nie puszczal jednak ( jak wiec rozejsc sie?) i troche kluczylismy anim zeszlismy w Agrykole(?)

ale masa ludzi nadal stala i podkrzykiwala, proszac aby zostac bo nam nic nie moga zrobic...pewnie to oni sa wsrod tych zatrzymanych skoro "manifestacja nielegalna" to najlatwiejszy cel.

wracajac do domu natrafilem kolo Placu Konstytucji na 2 porozbijane auta policyjne ( szyby, lusterka, lampy, zderzaki)...najwidoczniej ktos mimo paru razow przez plecy nadal szukal ujscia dla testosteronu, albo chcial sie zemscic za wczensiejsze lanie? nie wiem. masa fotografow, masa zdjec wiec te "fakty" zapewne bede robily za caly opis.

szkoda mi tych chlopakow/dziewczat, ktorzy moze nawet i pol Polski jechali aby stracic swoje swięto.

co do organizacji pod pomnikiem Dmowskiego to skandaliczna. nic nie bylo slychac. nie bylo ani naglosienia ani byc moze jakiegos wiekszego planu dotyczacego Wielkiego Finalu...a moze był tylko policja zakonczyla go przedwczesnie.

glupota na pewno bylo wydanie zgody na konkurencyjne "marsze" w tak bliskiej odleglosci od siebie, glupota bylo dopuszczenie do nakrecenia sprezyny w dwoch newralgicznych momentach.

tylko na goraco.
          • leny20-4-7 i relacja ktorej nie zobaczysz w zaprzyjaznionej 11.11.11, 23:14
            telewizji

www.youtube.com/watch?v=BHTrAcSHdsU&feature=player_embedded
            warto zrobic kopie. zanim zniknie.
          • notsofast Re: sam marsz, manifestacja 11.11.11, 23:25
            Inną głupotą były próby wmówienia wszystkim(włączając w to samych kiboli), że kibole to patriotyczna i wartościowa grupa społeczna, której członkowie czytają dzieciom, przeprowadzają babcie przez ulice, a te całe niby zadymy to nieprawda, wymysł skorumpowanych policjantów i wiecznie manipulującego TVN-u.

Marsz to naprawdę cenna inicjatywa, ale Sakiewicz i spółka doczepili do niego gówno w postaci chuliganów i innego bydła, co niestety będzie w przyszłości rodzić określone konsekwencje...

• vice_versa Re: sam marsz, manifestacja 11.11.11, 23:44
            Wielkie dzięki za relację, bardzo ciekawa!

To co dziś miało miejsce to jedna wielka prowokacja.

Nie wiem czy wiecie, ale GW miała transmisję online z kamery na gmachu Orbisu. Co to oznacza? To znaczy że doskonale wiedzieli gdzie mają być i co pokazać. Akcja na Pl.Konstytucji wyglądała jak stare obrazki z czasów komuny. Oni po prostu mieli rozkaz zepchnąć Marsz Niepodległości z Pl. Konstytucji rzekomo w obronie "Kolorowych", którzy byli dogodnym pretekstem do użycia nagiej siły. Wiele petard i rac ZOMO rzucało samo sobie pod nogi. Nie mam złudzeń, że było tam też sporo prowokatorów jak za starych czasów...

Najlepiej chyba to o co chodziło pokazuje wpis Rybitzky'ego na S24- efekt jest taki, że w Polskę poszły obrazki zadymy, a normalnie to podobno było na Placu Piłsudskiego... I to jest szok, bo te manipulacje z Antifami, niemieckimi bojówkami i użyciem ZOMO przyniosły taki efekt PRowy, jakby Marsz Niepodległości urządzali zadymiarze, bojówkarze i kibole a godnie zachowywał się Komorowski... Ludzie przecież nie myślą, więc nie zapytają czy kiedy mówił dziś o tym jak to święto powinno łączyć a nie dzielić, nie wiedział, że rozkaz zrobienia zadymy na Pl.Konstytucji był już wydany. Tylko prawdziwe lemingi mogą wierzyć, że on nie znał scenariusza...

Rybitzky:
            rybitzky.salon24.pl/362969,dzien-hanby
            I mój komentarz do jego wpisu:
            rybitzky.salon24.pl/362969,dzien-hanby#comment_5279932
          • vice_versa Re: sam marsz, manifestacja 12.11.11, 00:42
            No i proszę, mamy nawet relacje naocznych świadków o policyjnych prowokatorach:
            rybitzky.salon24.pl/363011,bitwa-na-placu-konstytucji-wideo#comment_5279975
            Więc jednak Leny, nie doceniasz przeciwnika gdy piszesz:

"> glupota na pewno bylo wydanie zgody na konkurencyjne "marsze" w tak bliskiej od
            > leglosci od siebie, glupota bylo dopuszczenie do nakrecenia sprezyny w dwoch ne
            > wralgicznych momentach. "

To nie była głupota. To była zorganizowana akcja i element wojny jaką władze wydały części swoich obywateli. Po prostu mamy PRL i propagandowe rozgrywki dywersyjne. W czasach Solidarności wszyscy wiedzieli, że władza sama prowokuje zamieszki a eliminacja prowokatorów była głównym zmartwieniem organizatorów każdego nielegalnego "zgromadzenia publicznego". Czy dziś nikogo nie zastanawia skąd te ONRy i Wszechpolacy biorą kasę i dlaczego władza pozwala na ich istnienie? Albo co tam robi Maciej Giertych popierający Jaruzela? Grupy skrajne są bardzo użyteczne do kompromitowania środowisk centrowych. I nie utrzymują się same.
    • vice_versa O co tak naprawdę chodzi... 12.11.11, 01:13
      Oprócz efektu polityczno-propagandowego cała ta akcja medialno-policyjna ma służyć zaostrzeniu rygorów zgromadzeń publicznych...
      wpolityce.pl/wydarzenia/17933-kto-tu-w-co-gra-nagle-warszawski-ratusz-oznajmia-ze-ma-gotowe-nowe-ostrzejsze-przepisy-o-zgromadzeniach
      Niesamowite, wpadli na to, że w jednym miejscu nie wolno robić dwóch manifestacji! A HGW wmawia, że winne jest zbyt liberalne prawo. Ciekawe czy "tęczowe antify" zaklepały już wszystkie wolne place w dniu świąt narodowych na 10lat do przodu.

A więc stary numer: najpierw prowokacja potem "środki zaradcze" ograniczające prawa obywatelskie... Tymczasem Policja nie dała sobie rady z grupą 20 niemieckich lewaków...
      wpolityce.pl/wydarzenia/17931-kolejna-szokujaca-informacja-niemieccy-lewacy-zaatakowali-grupe-rekonstrukcyjna-w-polskich-mundurach-plul-na-mundur
      Pewnie też zawiniły przepisy.

Waaaadzy ktoś musi podpowiedzieć, że jest jeszcze kilka ustaw do znowelizowania, np. ustawa o Policji - czekamy na liberalizację warunków używania broni ostrej przez ZOMO.
    • glupi_jasio a może: iść siedzieć? 12.11.11, 02:07
      Napiszę tylko na szybko: moje porównanie jednobrzmiących, bezpośrednich relacji kilkorga wiarygodnych uczestników Marszu Niepodległości z tym, co i jak zaprezentowała państwowa telewizja - daje prosty i klarowny rezultat: mamy PRL bis,

W Marszu Niepodległości brały udział rodziny z dziećmi, w tym małymi. W relacjach mediów, np. TVP info (która zgubiła gdzieś właściwą manifestację) pokazano wyłącznie powtarzaną w kółko scenę, w której kilkunastu wyrostków w kominiarkach szarpie jakaś barierkę, rzuca racę, rzuca jakimś koszem w kierunku policji + zapodano fałszywą informację o delegalizacji Marszu Niepodległości, a jakiś pan profesor (marcowy chyba) w studio był łaskaw utożsamić nacjonalizm z szowinizmem. Bulwersujący najazd lewaków niemieckich, ich agresja, atak na oficjalną inscenizację, zaburzenie oficjalnych obchodów 11 Listopada są właściwie przemilczanie.

Normalnie, zaczyna być, jak za komuny w Stanie Wojennym, tylko ludzie są, niestety, znowu bardziej ufni. A nad tym wszystkim unosi się Komorowski w kotylionie - wycinance, mającym imitować symbol narodowy, z tym że imitacja jest wadliwa, bo mu się kolory narodowe pomieszały.

Inaczej mówiąc, czytajcie dzieła Mrożka z czasów wczesnej PRL, to zrozumiecie polską rzeczywistość a.d. 2011.

• kophalski TVP uczciło święto niepodległości 12.11.11, 02:51
        05:05
        Zwierzęta świata - Techniki Łowieckie cz. 2.
        06:10
        Ojciec Mateusz - odc. 22 - Mag
        07:10
        Królestwo Zielonej Polany
        8:10
        Dwa żebra Adama
        09:45
        Szatan z siódmej klasy
        11:40
        Święto Niepodległości - transmisja uroczystości na Pl. Piłsudskiego w Warszawie
        Na żywo
        13:40
        Plebania - odc. 1774
        14:30
        Klan - odc. 2162
        15:00
        Ranczo - odc. 57 - Człowiek z Rio
        15:55
        Ranczo - odc. 58 - Obcy krajowcy
        17:00
        Teleexpress
        17:20
        Pogoda
        17:35
        Ojciec Mateusz - odc. 29 - Egzamin
        18:20
        Pogodni - odc. 88
        18:30
        Jaka to melodia? - odc. 2278
        19:05
        Wieczorynka - Na krakowskim trakcie
        19:30
        Sport
        20:00
        Droga do Euro - Kronika
        20:05
        Pogoda
        20:15
        Pogodni - odc. 88
        20:25
        Piłka nożna - Mecz towarzyski: Polska - Włochy
        22:45
        Pogodni - odc. 88
        22:50
        James Bond w Jedynce - Żyj i pozwól umrzeć
        01:00
        Piłka nożna - Droga do EURO: Polska - Włochy
        01:20
        Kino nocnych marków - To my
        02:55
        Kino nocnych marków - Próba ognia
        04:25
        Zagadkowa Jedynka
        Na żywo
        05:25
        Zakończenie dnia

Ja nie mówię żeby nas faszerować patriotyzmem, ale kufa chociaż JEDEN dokument.
        Nic
    • llukiz mi się nie chce 12.11.11, 16:11
      bo raz że to nic nie da, a dwa, że protestować trzeba przy urnie póki co. Ponadto mnie Kuba Wątły przekonuje, znaczy myślę podobnie jak on.
      www.wykop.pl/link/941079/janusz-korwin-mikke-w-superstacji-na-temat-marszu-niepodleglosci-11-11-2011/
      • vice_versa Re: mi się nie chce 12.11.11, 18:19
        Gratuluję llukiz fajnego mentora, wróżę karierę polityczną u boku Leszczyńskiego i Palikota, ten sam format.

Prowokacje policyjne i lewacka Antifa... a winny jest Kaczyński bo dzieli. Pewnie Kaczyński też wyprowadzał ZOMO! Nie mówiąc już o celu wyrażonym przez Wątłego: żeby następnym razem wszyscy zostali w domu, a ekstrema niech się bije...

W miarę normalny obywatel mówiący "nacjonalistycznym ścierwie", o "wywożeniu ścierwa za miasto i nie koniecznie do dołów, bo nie chodzi o to żeby zabić" . Czyli klasyka i "dożynanie watah", a Ty llukiz PRAWDZIWEGO FASZYZMU, w tym nie widzisz...

A tutaj chodzi o to, że za pomocą ekstremizmów uniemożliwia się normalne patriotyczne manifestacje. W dodatku ani słowem nie wspomina o kordonie ZOMO czyszczącym plac Konstytucji, ani o tym kto jest odpowiedzialny za użycie siły. Władza, która używa siły przeciw swoim obywatelom uskuteczniając prowokacje, sama pozbawia się szacunku.
        • llukiz Re: mi się nie chce 12.11.11, 19:00
          Ja po prostu nie rozumiem jak wpada się na pomysł by pójść się bić z policją? Przecież od tego można umrzeć albo można też kogoś przypadkowo zabić i pójść siedzieć A co można zyskać? Ano nic nie można zyskać

> Władza która używa siły przeciw swoim obywatelom uskuteczniając prowokacje, sama poz
          > bawia się szacunku.

Już od dawna nie ma szacunku
        • notsofast Re: mi się nie chce 12.11.11, 19:56
          Tak, tak. Prowokacje. Bo kominiarkę to każdy spokojny patriota, ojciec dzieciom nosi wyłącznie celem utrzymania ciepłoty.

> A tutaj chodzi o to, że za pomocą ekstremizmów uniemożliwia się normalne patriotyczne manifestacje.

W pełni się zgadzam. Ale kto te ekstremizmy doczepił na normalnych patriotów? Kto choćby na tym forum niedawno podniecał się kibolami, że jaki to z nich zdrowy, patriotyczny ruch? Naprawdę nie czujesz się częścią tej machiny, która doprowadziła do wrzeszczenia "Legia" pod pomnikiem Dmowskiego?
          • vice_versa Re: mi się nie chce 12.11.11, 21:28
            Jesteś za mały żeby rozumieć słowo "podniecenie". Czytaj więcej Freuda.

www.youtube.com/watch?v=8lJXVfwmHy4&feature=related
          • tartaczek Re: mi się nie chce 12.11.11, 21:38
            @notsofast
            Kominiarki to nosili prowokatorzy wlasni i przyjezdni. Typowa manipulacja w twoim wydaniu.
            • notsofast Re: mi się nie chce 12.11.11, 23:13
              A jak się okaże, że ci prowokatorzy to osoby od kilku lub kilkunastu lat działające w środowiskach narodowych, to co napiszesz?
            • glupi_jasio jeden już rozpoznany... 13.11.11, 00:29

jadax.salon24.pl/363519,rozpoznano-prowokatora-z-marszu-niepodleglosci#
      • damkon Re: mi się nie chce 12.11.11, 20:21

Lubię na ogół słuchać wypowiedzi Korwina Mikke, ale tak bredzącego to go jeszcze nie widziałem. Albo miał zdecydowanie słabszy dzień albo ta manifestacja mu zaszkodziła?
        • llukiz Re: mi się nie chce 12.11.11, 20:45
          > Lubię na ogół słuchać wypowiedzi Korwina Mikke, ale tak bredzącego to go jeszcz
          > e nie widziałem.

Zwłaszcza te bzdury, że trzeba się bić na ulicach, bo jak będziemy się bić na ulicach to będziemy twardzi, i dzięki temu obronimy się przed najazdem muzułmanów...
          Korwin chyba zapomniał, że po to jest policja i wojsko, by zwyczajny obywatel nie musiał być twardy, tylko by był kimś kto umie dobrze pracować. Od bycia twardym ma właśnie te instytucje i po to istnieją państwa. Kiedyś nawet o tym pisał, ale teraz widzę że zamiast trzymać się swoich zasad idzie coraz bardzie w populizm. Tylko że to nawet populizm nie jest, bo to jest bardziej takie niewiadomoco.
          • damkon Re: mi się nie chce 12.11.11, 21:47

Jak zacząłem oglądać ten filmik to miałem przynajmniej nadzieję, że tego lewaka trochę ustawi do pionu. Jednak, niestety to tamten wypadł przy nim jak mąż opatrznościowy, a nasz Korwin jak chłopaczek w krótkich spodenkach. Osobiście jednak w ocenie Korwina mam mały problem, ponieważ mimo wszystko darzę go sporym szacunkiem. Wychowałem się na jego publikacjach, mam bardzo zbliżone do niego poglądy, zwłaszcza te na sprawy gospodarcze, podobnie postrzegam istotę wolności i własności prywatnej. Dlatego tym bardziej przykro mi jak oglądam tak marny spektakl w jego wykonaniu.
            • vice_versa Damkon, usuniesz tego chama? 12.11.11, 21:51
              Usuniesz tego chama który przyprawia mi gębę faszysty czy udajesz że nie widzisz?
              • damkon Re: Damkon, usuniesz tego chama? 12.11.11, 22:08

Nie udaję, że nie widzę, tylko mam z tym mały problem, dlatego że on w zasadzie nie narusza naszego regulaminu. Usunąłem ten wpis, o którym pisałeś, jednak jego samego nie mogę usunąć, ponieważ nie mam ku temu większych podstaw a jako admin nie mogę się kierować moimi osobistymi sympatiami czy uprzedzeniami. Jednak śledząc jego wpisy przyznaję, że ma on dość drażniący sposób dyskutowania.
            • llukiz Re: mi się nie chce 12.11.11, 22:17
              > Dlatego tym bardziej przykro mi jak oglądam tak marny spe
              > ktakl w jego wykonaniu.

Mam dokładnie to samo co Ty. Smutek.
        • leny20-4-7 Re: mi się nie chce 13.11.11, 00:20
          ja widze tylko jego bezkompromisowosc polaczona ze specyficznym systemem idei oraz wartosci, w ktorych nie ma miejsca na dekadentyzm. "cieple kluchy" to dla niego zwiastun konca cywilizacji bialego czlowieka. dlatego wydaje sie byc zwolennikiem osob/dzialan wzbudzajacych ferment.

z drugiej strony to moglo byc takze celowa prowokacja obliczona na uzyskanie pewnych korzysci. ale jakich?

• vice_versa Policyjne prowokacje 12.11.11, 16:53
      www.youtube.com/watch?v=GtmT-QNL164&feature=youtu.be
      www.youtube.com/watch?v=5lPAqfY2YhY
      A tego jak wyglądał marsz już nie pokażą:
      www.youtube.com/watch?v=A8RonYbIc_Q&feature=related
      • vice_versa Dowód na prowokacje-film 13.11.11, 15:09
        www.youtube.com/watch?v=tWCXBoodFTk&feature=youtu.be
        Zwróćcie uwagę na białe kominiarki. Na innych filmach z Pl.Konstytucji roi się od nich, to frontmani zadymy i prowokatorzy. Po raz pierwszy zobaczyłem ich rzucających race w kierunku Policji oglądając relację online GW z gmachu Orbisu. Było ich wielu, w białych kapturach, nie tworzyli zwartej grupy, byli porozsiewani w tłumie... Pamiętam myśl- muszą się wyróżniać by nie atakowali swoich... Tak to wyglądało.
        • tartaczek Re: Dowód na prowokacje-film 13.11.11, 16:29
          Twoje wnioski V-v sa jak zwykle sluszne. Z zalinkowanych filmow wynika , ze w Marszu Niepodleglosci oprocz normalnych ludzi , ktorzy zadnych masek na twarzach nie nosili, brala udzial bardzo duza grupa "przebierancow".
          Grupa przebierancow niemieckich miala czarne kominiarki, polscy przebierancy nosili biale czapeczki/kominiarki/kaptury. No i jeszcze pozostaje trzecia grupa - ludzie z odblaskowymi kamizelkami z napisem "policja"+ cywilni. Bo normalna policja byla umundurowana na czarno, w bialych kaskach. Co do ustawy to wszystko zgodnie z zasada problem - reakcja -rozwiazanie. Problem sie stwarza , zeby dojsc do momentu - rozwiazanie.
          Z kolejnych doniesien wynika, ze Niemcow zwolniono do domu - maja odpowiadac pozniej, a pozostali beda sadzeni zdaje sie w trybie doraznym. Kim sa Ci pozostali?
          • tartaczek Re: Dowód na prowokacje-film 13.11.11, 18:27
            Przygnebiajace to wszystko:
            bombardier.nowyekran.pl/post/37342,identyfikacja-bandytow-czyli-pomozmy-policji
            W necie jest film, gdzie policja - ta umundurowana na czarno, napada na mlodego czlowieka z polska flaga. W jakim kierunku to wszystko zmierza?
        • glupi_jasio Re: Dowód na prowokacje-film 14.11.11, 01:24
          vice_versa napisał:

www.youtube.com/watch?v=tWCXBoodFTk&feature=youtu.be

Ano, kameleon jakiś... Ciekawe, czy policja go znajdzie...

> Zwróćcie uwagę na białe kominiarki.

Też mam takie skojarzenia, z mundurem. Białe kominiarki to rzadkość, a jednocześnie - są widoczne i powodują nieprzyjemne skojarzenia.

Kimkolwiek byli ci goście w białych kominiarkach - sprawiają wrażenie jakiejś organizacji, nastawionej na rozróbę, prowokację, rozbicie marszu. Zważają na kontekst i ten film, trzeba brać możliwość prowokacji bardzo poważnie. A tu już pole wyboru bardzo się zawęża: Antifa i spółka spod wezwania Krytyki Politycznej i Palikota - (dlaczego mieliby nie zrobić prowokacji?) i/lub służby ruskie (szczególnie skuteczne w takich rozgrywkach) i/lub tajna policja w państwie PO (ilu gości w białych kominiarkach ujęła policja?). Jeśli jest tu jakaś sprzeczność...

• leny20-4-7 policyjny zwyrodnialec aka sadysta 14.11.11, 13:08
      www.rmf24.pl/fakty/polska/news-to-policjant-kopal-uczestnika-marszu-niepodleglosci,nId,385987
      zobaczymy czy poniesie, czy nie poniesie...

ale dla mnie sprawa ma takze szerszy obraz. na filmie wyraznie widac poza SADYSTA, jeszcze 3, 4 policjantow ( jeden tajniak) ktorzy byli swiadkami calego zatrzymania, a mimo to NIE ZAREAGOWALI, nie powstrzyamali zwyrodnialca! malo tego, jeden z policjantow swiadomy zapewne przekroczenia uprawnien/popelnianego przestepstwa zakryl kamere i uniemozliwil dalsze filmowanie!

jesli 3, 4 funkcjonarisuzy policji stawia siebie ponad prawem to...chyba mamy problem w sluzbach partii milosci? jakies wadliwe szkolenie? procedury?

przeciez to jest PRZEGRANA w Strassburgu! milionowe odszkodowanie! jakiz WSTYD i geba faszyzmu dla calej Polski!!!

• tartaczek Re: policyjny zwyrodnialec aka sadysta 14.11.11, 19:43
        W telewizorni zapodali, ze ten specjalista od kopania w glowe jest policjantem, ale to on ponoc zostal zaatakowany i obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. Pewnie go noga boli.
      • llukiz Re: policyjny zwyrodnialec aka sadysta 14.11.11, 20:46
        "Funkcjonariusz nie został jeszcze przesłuchany, ponieważ jest na zwolnieniu lekarskim"

To dobre jest. Coś w stylu, złodziej nie został aresztowany ponieważ wziął urlop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka