Dodaj do ulubionych

ŻADEN prezydent po '89 r. nie był tak ciepło

06.08.15, 18:53
i radośnie witany i przyjmowany! W Warszawie tłumy; co zauważyli i skomentowali dziennikarze zarówno mediów publicznych, jak i prywatnych. Wreszcie mamy prezydenta godzącego naród. Ataki cyngli Wybiórczej i leminżej tłuszczy spływają po nim jak po kaczce, hehe. Nomen omen, hehe. Duda będzie uwielbianym prezydentem... wink

Forumowicze/lemingi forum Kraj mają wpisową sraczkę; tworzą antydudowy wątek za wątkiem, niczym na akord, a tu nic, i media, i większość ludzi widzianych w tv przyjmuje Dudę z zadowoleniem, z radością. Duda wraz z żoną i córką świetnie się prezentują. Uroczystość bardzo udana i wyjątkowo dobrze odbierana przez mieszkańców Warszawy. Ku zdziwieniu ochrony i mediów, hehe.

Ku... mać, wreszcie czuję, że żyję w europejskim kraju, a nie w postsowieckiej republice, opanowanej przez oligarchów, mafię i WSI...
Obserwuj wątek
    • leny20-4-7 piękna zmiana. 06.08.15, 21:00
      generalnie niemal wszyscy stanęli na wysokości zadania. przynajmniej oficjalnie.

bardzo podobało mi się zachowanie ustępującego prezydenta Komorowskiego, przynajmniej w tych momentach, które widziałem.

zaskakująco dobrym mówcą okazuje się byc prezydent Duda! do tego potrafi bardzo łebsko się odnalezc, zachowac. myślę, że musiał miec przecwiczony protokół, zachowania, bo all-eyes-on- him i nie bardzo jest sie do czego przyczepic! to u mnie duży plus, że nie "jakoś tam będzie"!

wydaje się, że dla wielu jest nadzieją, nadzieją dla której przybyli z różnych stron kraju do Wawy. nie wstydzili się swoich zachowań!

ps. bardzo łądne zachowanie L. Millera w Sejmie dziś zaobserowałem. czyli jednak można.
      ps2. Piechociński jako pierwszy poderwał się do braw na stojąc! tak tylko spiskowo nadmieniam.
      ps3. subiektywnie Platforma dużo traci, że jej twarzą/liderem jest p. Kopacz, a nie np. p. Siemioniak.
    • glupi_jasio niezly start :) 07.08.15, 13:16
      Prezydent Andrzej Duda daje rade wink

Oczywiscie, ciesze sie niezmiernie z tej dobrej zmiany i zycze Andrzejowi Dudzie wszystkiego, co najlepsze, sily, madrosci, wytrwalosci.

Faktycznie, bardzo cenne jest to, ze lubi ludzi i ludzie to odwzajemniaja. Potencjal jest niemaly, wazne, by nie dal sie sprowokowac i zatruc, a jest calkowicie pewne, ze bedzie duzo prowokacji, manipulacji i jatrzenia przeciw niemu. Ignorowac to i budowac swoja wizje, wizje lepszej Polski, a bedzie dobrze.

Trzeba, jak najbardziej, pozyskiwac ludzi srodka, uczciwoscia, troska o panstwo i interes obywateli, ale w zadnym razie nie wolno stawiac na pozycji recenzentow tej prezydentury tej niewielkiej garstki ludzi skrajnie zapieklych, butnych, ideologicznie wrogich temu, co reprezentuje Andrzej Duda,, operujacych biegle klamstwem i manipulacja. Sluchanie takich doradcow to przepis na nieszczescie i katastrofe, najlepije trzymac od takich jak najwiekszy dystans. Nie mowiac juz o banalnej prawdze, wg ktorej jeszcze sie taki nie narodzil, co by wszystkim dogodzil.

Inaczej mowiac - dobrze, dobrze, ale moze prosze nie przedobrzyc..

Sam Andrzej Duda, mimo, ze bardzo mi sie podoba, jest jeszcze dosc "swiezy", uczy sie szybko, ale jeszcze bardzo duzo musi sie nauczyc.

A co do komentarzy, o ktorych wspominasz Avengerze, zerknalem - i co mam napisac? Tak bylo, jest i bedzie, jaki pan, taki kram.
      • czuk1 Re: niezly start :) 07.08.15, 14:41
        Aby coś przeciwnego wnieść do wątku, musiałbym skłamać.
    • byly-kadi Proste. Polska jeszcze nie miala Prezydenta 07.08.15, 16:14
      Z prawdziwego zdarzenia.

Komuch Jaruzelski- no comment
      Bolek- Juz byl wypalony jak bral stolek....
      Stolzmann, bez estymy I wiecznie najebany w trupa
      Komorowski? Zostal z musu I byl wyraznie wystraszony jak wygral, chial mieszkac w we wlasnym domu I pewnie sobie wyliczyl ze nastepne 5 ma zmarnowane w zyciu. A tez urzad trzba lubic.
      • glupi_jasio ... 07.08.15, 21:53
        racje masz Kadi przypominajac nam, ze Polska miala bardzo godnego Prezydenta, Lecha Kaczynskiego. Prezydenta o znakomitej substancji, ale o wizerunku systematycznie niszczonym, ktory faktycznie zmienial Polske, mial wielkie marzenia, ktory, dla polskiej sprawy, dorobil sie poteznych wrogow, niszczacych go w czasie zlej koniunktury na polskosc i marzenia o samostanowieniu i suwerennosci.

Masz racje, przypominajac, ze Andrzej Duda otrzymal w darze brzemie niesienia misji. Ale po to, by mial sile temu sprostac, musi miec dobre wsparcie.
        • czuk1 Chyba żartujesz... 07.08.15, 22:09
          Jasio twierdzi, że Prezydent Lech Kaczyński ...." faktycznie zmienial Polske, mial wielkie marzenia,..."
          Jasiu ?
          Czy to było widać ? Czy został jakiś ślad tych zmian ? Na czym one polegały ?
          Marzeniami Polski nie można zbudować .! Nie miał wiedzy, kompetencji , swobody działania i przede wszystkim woli zmiany Polski (z wyj. polityki zagranicznej).
          Przecież chodzi o zmianę Polski w kierunku nowoczesności, szybkiego wzrostu potencjału gospodarczego i przyspieszenia poprawy warunków życia Polaków. Kaczyńscy i PiS nie czują tego bluesa, tych konieczności. Nadal chcą nas zakonserwować w "socjalnym narodowym konserwatyzmie" (to mój skrót myślowy)
          • glupi_jasio Re: Chyba żartujesz... 10.08.15, 11:25
            czuk1 napisał:

> Jasio twierdzi, że Prezydent Lech Kaczyński ...." faktycznie zmienial Polske, m
            > ial wielkie marzenia,..."
            > Jasiu ?
            > Czy to było widać ?

tak

>Czy został jakiś ślad tych zmian ?

tak

> Na czym one polegały ?

mniej korupcji i oligarchii w panstwie, obnizenie kosztow pracy, poczatki lamania korporacjonizmu w pewnych wyroznionych dziedzinach, zapoczatkowania znaczacych zmian w kierunku poprawy jakosci kilku sektorow publicznych

przepraszam za ogolniki, potrafilbym je oczywiscie dlugasnie rozwinac, ale niewiele mam teraz czasu na dyskusje i pisuje tylko z doskoku

oczywiscie, jakosc dzialania panstwa i obnizenie poziomu korupcji, wplywow oligarchow, to konieczna baza dla rozwoju kraja w ogolosci, a gospodarki w szczegolnosci

Tam, gdzie panuije korupcja, panstwo dziala zle, niesprawnie, rzadza specjalne interesy - nie pomoga zadne bajania o nowoczesnosci i modernizacji - prawdziwego rozwoju nie bedzie, ludziom nie bedzie sie zylo lepiej

> Marzeniami Polski nie można zbudować .! Nie miał wiedzy, kompetencji , swobody
            > działania i przede wszystkim woli zmiany Polski (z wyj. polityki zagranicznej).

nie zgadzam sie

> Przecież chodzi o zmianę Polski w kierunku nowoczesności, szybkiego wzrostu pot
            > encjału gospodarczego i przyspieszenia poprawy warunków życia Polaków. Kaczyńsc
            > y i PiS nie czują tego bluesa, tych konieczności. Nadal chcą nas zakonserwować
            > w "socjalnym narodowym konserwatyzmie" (to mój skrót myślowy)

bzdura. "Socjalno narodowy konserwatyzm" rzadzil i rzadzi w najszybciej rozwijajacym sie po wojnie niemieckim landzie, czyli Bawarii, rzadzil i rzadzi w bogatej Szwajcarii itp.

Antyelitaryzm, republikanizm, konserwatyzm spoleczny (+ liberalizm gospodarczy) - rzadzi w swietnie prosperujaych krajach anglosaskich, najnowoczesniejszych na swiecie.
            • czuk1 Re: Chyba żartujesz... 10.08.15, 12:45
              Piszesz , bez dowodów. Więc pozostańmy przy swoich zdaniach.
              Nie upieram się przy nazwie ustroju i rządów.
              Dla mnie ważne by, nie było to państwo (na jakie zanosi się pod rządami PiS) - socjalistyczne,
              narodowe, wyznaniowe z ustrojem konserwatywno-republikańskim , z konieczności (niechętnie tylko) z cechami demokracji.
        • robisc Re: ... 08.08.15, 22:46
          cóż za krótka i wybiórcza pamieć; "znakomita substancja" była w swoim czasie wyjątkowo niepopularna. Za CBOS-em:

"W pierwszych dwóch latach kadencji
          niemal systematycznie połowa społeczeństwa krytycznie wypowiadała się o pracy urzędu
          prezydenta. Począwszy od lutego 2008 roku – z wyjątkiem marca, maja i czerwca 2008, lipca
          2009 oraz stycznia i marca 2010 – co najmniej trzy piąte Polaków oceniało działalność
          prezydenta negatywnie. Zdecydowanie najgorsze notowania zarejestrowaliśmy w czerwcu
          2009 roku, kiedy to aż 68% respondentów źle oceniało jego pracę, a tylko 22% dobrze.

Dajmy Dudzie zapracować na swoja własną popularność. Wszelkie oceny w tym momencie nie mają żadnego sensu. Jedno mnie cieszy jednakże tj. zmiana pokoleniowa, bo Duda to mój rówieśnik. Wszystkich leśnych dziadków z Kaczyńskim i JKM na czele wysłałbym na zasłużoną emeryturę. Czas aby moje pokolenie przejęło władzę, niezależnie od opcji politycznej.
          • poszi Re: ... 09.08.15, 08:36
            > cie nie mają żadnego sensu. Jedno mnie cieszy jednakże tj. zmiana pokoleniowa,
            > bo Duda to mój rówieśnik. Wszystkich leśnych dziadków z Kaczyńskim i JKM na cze
            > le wysłałbym na zasłużoną emeryturę. Czas aby moje pokolenie przejęło władzę, n
            > iezależnie od opcji politycznej.

Z tym się zgodzę. Chociaż to będzie zależało, czy nowy prezydent będzie a) choć częściowo niezależny od swojego protektora, b) będzie myślał w kategoriach swojego pokolenia. A zapowiedzi powrotu z emeryturami do stanu minionego są "pro-leśne dziadki".

Prezydent oczywiście niewiele może i zmiana pokoleniowa musi się odbyć w rządzie i partii rządzącej. Ale obawiam się i tak wszystkie rządy będą głównie schlebiać emerytom, którzy stanowią pewny elektorat kosztem młodych pokoleń, które w Polsce (ale nie tylko, bycie młodym w takiej Hiszpanii to też nie jest bajka) są w wyjątkowo trudnej sytuacji.
            • leny20-4-7 Big Cyc - Shazza moja miłość 09.08.15, 09:31
              Jest w tytułowym utworze taki fragment: "Ktoś mi ciebie kochać kazał"

Dla wątpiących jeszcze podrzucę to:

About 73% of the polled Russians said that they treat the hammer and sickle positively. Eleven percent of the polled said that they had negative feelings about the Soviet symbols, whereas six percent of the polled said that they do not think about the history of the symbol.

Most of the polled Russians expressed their utterly negative attitude to swastika. Sixty-six percent of respondents said that the sign should be banned in Russia. Moreover, 20 percent of the polled demand the Ukrainian coat of arms should be banned in Russia as well.

i jako wisienka na torcie
              In 2006, 42% expressed their support for Stalin and his policies, wheres in 2015, the percentage has grown to 52. -

See more at: english.pravda.ru/society/stories/07-08-2015/131605-soviet_symbol_swastika-0/#sthash.JeAN21vS.dpuf

----------------
              Zawsze ktoś może kwestionowac, że to Rosja, że tam łatwiej programowac "miłosc", to podrzucę jeszcze taki oto fragment ze świątyni demokracji.

Ale jest jeszcze coś. Nixon był prezydentem dwukrotnie, a jego zwycięstwo po pierwszej kadencji do dziś uchodzi za unikalne. Można powiedziec, że nikt przed nim i tym bardziej po nim nie odnotował tak miażdżącego zwycięstwa nad swoim kontrkandydatem. Nawet Reagan, nie wspominając już o Clintonie, czy Obamie – kolejnych dwóch bohaterach kultury masowej. I to znów może świadczyć tylko o tym, że Richard Nixon – zanim go historia znienawidziła, a medialna propaganda zrobiła z niego karykaturę – był politykiem najwyższego kalibru. A co mamy dziś? Opinię, że George W. Bush to w amerykańskiej historii prezydent absolutnie najgorszy… zaraz po Richardzie Nixonie.
              I to jest właśnie przyczyna dla której uważam, że warto Nixona wspominać. I to wcale nie koniecznie ze względu na niego samego i jego polityczne sukcesy, bo jak mówię, tu zawsze pojawi się ktoś, kto ma coś przeciwnego do powiedzenia ale przez to, że historia jego sukcesu i upadku, prawdopodobnie jak żadna inna, fantastycznie komentuje to z czym mamy do czynienia dziś. Choćby tu, w Polsce. A mianowicie totalnym zwycięstwem popkulturowego kłamstwa.
              Richard Nixon był prezydentem, który wszedł w okres swojego urzędowania z zadaniem zakończenia wojny w Wietnamie i postanowienie to praktycznie wypełnił. Nie zmieniło to jednak faktu, że trochę przez tę wojnę, ale przede wszystkim przez to, że przez znaczną część lat 60-tych amerykańskie społeczeństwo, zwłaszcza na poziomie szkół, uniwersytetów i środowisk artystycznych, było bardzo skutecznie poddane sowieckiej propagandowej manipulacji, społeczna atmosfera w Ameryce była już tak napięta, że cokolwiek Nixon by zrobił, cokolwiek powiedział, cokolwiek obiecał, popularny przekaz, stawiał go od początku na pozycji przegranej. On w roku 1972 oczywiście zdobył te swoje niemal 50 milionów głosów, jednak nie zmieniało to faktu, że od początku do samego końca tej prezydentury przez znaczną część popularnej opinii był traktowany jak ktoś kto zasługuje tylko na to by go opluć. Opluć w sposób jak najbardziej dosłowny. I ja dziś chciałem trochę opowiedzieć właśnie o tym pluciu.

---------------
              Poza tym nadaniem właściwego (według mnie) tła/perspektywy dla danych Robiego, to zgadzam się niemal z każdym jego słowem.

• czuk1 Re: Big Cyc - Shazza moja miłość 09.08.15, 15:07
                Nie pomyliłeś forum ?
          • dorota_333 "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 09.08.15, 19:53
            > Jedno mnie cieszy jednakże tj. zmiana pokoleniowa, bo Duda to mój rówieśnik.
            > Wszystkich leśnych dziadków z Kaczyńskim i JKM na czele wysłałbym na zasłużoną emeryturę.

To skrajna naiwność: jaka "zmiana pokoleniowa"??? Przecież Duda to tylko marionetka. On nie jest samodzielnym podmiotem.

Zobacz, co się stało zaledwie DWA dni po zaprzysiężeniu - Duda intensywnie włączył się do kampanii wyborczej PiS. Objeżdżanie wszystkich gmin w kraju, to ma być program pracy dla nowo powołanego Prezydenta RP? To tym ma się prezydent zajmować? Ano, nie ma wyboru, kampania jest priorytetem.

Smycz, na której Kaczyński trzyma Dudę, jest bardzo krótka.
            • auriziel Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 10.08.15, 14:46
              > To skrajna naiwność: jaka "zmiana pokoleniowa"??? Przecież Duda to tylko marion
              > etka. On nie jest samodzielnym podmiotem.
              >
              > Zobacz, co się stało zaledwie DWA dni po zaprzysiężeniu - Duda intensywnie włąc
              > zył się do kampanii wyborczej PiS. Objeżdżanie wszystkich gmin w kraju, to ma b
              > yć program pracy dla nowo powołanego Prezydenta RP? To tym ma się prezydent zaj
              > mować? Ano, nie ma wyboru, kampania jest priorytetem.
              >
              > Smycz, na której Kaczyński trzyma Dudę, jest bardzo krótka.

Czyli do wyborów parlamentarnych nie powinien robić nic, bo jeśli robi cokolwiek to jednocześnie wspiera swoją partie. Przypomnę zgodnie z narracją PiS objazd całej polski przez Dude był obiecany w kampanii wyborczej. Czyli Duda do jesieni powinien pilnować żyrandolu?

Co do tej teorii marionetkowej to na razie nie mamy żadnych argumentów ani za, ani przeciw. No chyba, że się nimi podzielisz.
              • czuk1 Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 10.08.15, 15:49
                Auriziel tego nie napisał : "Czyli do wyborów parlamentarnych nie powinien robić nic, bo jeśli robi cokolwiek to jednocześnie wspiera swoją partie. Przypomnę zgodnie z narracją PiS objazd całej polski przez Dude był obiecany w kampanii wyborczej. Czyli Duda do jesieni powinien pilnować żyrandolu? ..."

Chcę dlatego (jako czytelnik polemiki) odnieść się do powyższych słów:

Przeciwnie, powinien umacniać przekonanie Polaków, że reprezentuje ich interesy, że działa w sposób demokratyczny. Ma swoje konstytucyjne uprawnienia i związane z tym zadania. Ma co robić. Czas totalnej krytyki rządów PO minął.... teraz PiS przejął pałeczkę od prezydenta elekta.
                Przecież dziecko widzi, że w trakcie ciągu dalszego objazdu Polski Prezydent prowadzi kampanię wyborczą PiS. Świadczą o tym jego słowa.
                W kampanii prezydenckiej Prezydent A.Duda obiecał stały kontakt ze społeczeństwem, narodem.
                Chciałbym abyś wskazał , gdzie i kiedy Prezydent obiecał, że zaraz po wyborze go robił będzie
                objazd całej Polski i dziękował każdemu z osobna i po raz dziesiąty. Tak jak by nie miał zadań
                konstytucyjnych. ????
                Teorii marionetkowych nie ma sensu głosić. Wystarczy by Prezydent sam nie tworzył faktów i dowodów na podrzędną/podporządkowaną/partyjną rolę jaką zaczyna pełnić w swojej zaczynającej się kadencji. Szkoda by było, bo skutecznie i w ładnym stylu wywalczył Urząd Prezydencki.
                • czuk1 Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 10.08.15, 15:59
                  Aurizel odpowiadał prawdopodobnie dorocie 33 , która pisała tak:
                  "Zobacz, co się stało zaledwie DWA dni po zaprzysiężeniu - Duda intensywnie włączył się do kampanii wyborczej PiS. Objeżdżanie wszystkich gmin w kraju, to ma być program pracy dla nowo powołanego Prezydenta RP? To tym ma się prezydent zajmować? Ano, nie ma wyboru, kampania jest priorytetem.
                  Smycz, na której Kaczyński trzyma Dudę, jest bardzo krótka."

Napisał niedbale graficznie ale tak, m. in. :
                  Czyli do wyborów parlamentarnych nie powini
                  > en robić nic, bo jeśli robi cokolwiek to jednocześnie wspiera swoją partie. Prz
                  > ypomnę zgodnie z narracją PiS objazd całej polski przez Dude był obiecany w kam
                  > panii wyborczej. Czyli Duda do jesieni powinien pilnować żyrandolu

I ja mu na to odpowiedziałem , przed odpowiedzią doroty33, zmylony jego pierwszymi słowami:
                  "Aurizel napisał ......
                  .... tak jak by odpisywał sam sobie.

Nie zmienia to meritum sparwy i mojej odpowiedzi
                • dorota_333 Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 11.08.15, 09:29
                  Wywalczył skutecznie, ale w stylu bardzo nieładnym. Bojówki pisowskie zakłócające spotkania prezydenta Komorowskiego pięknym widokiem nie były.

Jak zauważyłeś - objazd kraju raczej nie mieści się w tym, co prezydent RP czynić powinien. Więc pytania o marionetkowość są zasadne.

Szybko to zresztą poszło: kilka dni po zaprzysiężeniu został zaprzęgnięty do roboty na korzyść Partii. Jarkowi bardzo zależy na zwycięstwie.
                  • czuk1 Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 11.08.15, 10:45
                    Czas na robotę wyborczą jest odpowiedni, ale (wg mnie) nie dla Prezydenta Polski/Polaków. Zrobił już dla PiS swoje, ponad miarę. PiS bez udziału Prezydenta jest w stanie wygrać wybory. Pomoc
                    Prezydenta dla PiS może być bardzo skuteczna/wystarczająca ..... przez manipulowanie obietnicami i przepychankę z PO, z nimi w Sejmie i rządzie.

Małe plusy to (przykład) - brak udziału Prezydenta w kolejnej dziesiętnicy.
                    • zbychowiec Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka smycz 11.08.15, 17:28
                      A tymczasem na poletku piramid finansowych zbudowanych przez Maliniaka:

"Senator PiS Bierecki jako prezes zainkasował w 2010 roku 3.449.000 zł pensji. Dodatkowo, będąc w zarządach i radach nadzorczych 13 spółek, zarobił w ciągu roku prawie 3.109.000 zł . W sumie ponad 6,5 mln zł rocznego dochodu (około 540 000 zł miesięcznie czyli 18 tyś na dzień). Informacja o zarobkach Biereckiego pewnie nigdy by nie ujrzała światła dziennego gdyby nie został on wybrany z ramienia PiS na senatora RP. Musiał więc złożyć oświadczenie majątkowe. W sumie Bierecki do 540 tys. zł miesięcznego dochodu , dodaje 10 tys. diety senatora.
                      Zarządzający SKOKami pławią się w luksusach , a jak informuje "Rzeczpospolita" SKOKi miały w pierwszym kwartale ponad 113 mln zł straty. Według KNF pod koniec ubiegłego roku ponad połowa Kas wykazała straty 3,7 mld zł."

"Do zbankrutowanego SKOKu Wspólnota dołożylismy 800 mln,
                      ok 150 mln zostało wytransferowane do SKOKu Holding w
                      Luksemburgu, 65 mln z systemu SKOK trafiło do prywatnej
                      spółki senatora PIS Spóldzielczy Instytut Naukowy, a straty
                      w SKOKu Wołomin to ponad 2 mld zł. Aby klientom upadłych
                      SKOKów zapewnić wypłatę złożonych oszczędnośći, BFG czyli
                      w praktyce my wszyscy, musieliśmy już wyłożyć 3,2 mld zł.
                      Na zdjęciach z libacji alkoholowych organizowanych w SKOKu
                      Wołomin (do których dotarł Newsweek) widzimy wyłącznie
                      polityków PIS. Wśród gości bryluje na przykład poseł PIS
                      Sasin, który na jednym ze zdjęć odbiera statuetkę i kwiaty
                      od prezesa SKOK Wołomin . Oprócz niego w SOKu balowali
                      posłanka Gosiewska, poseł PIS i były agent CBA Kaczmarek ,
                      eurodeputowany PiS M.Jurek oraz PiS-owscy samorządowcy:
                      burmistrz Wołomina Madziar (Sasin, zanim został posłem,
                      był jego doradcą) i starosta Uściński."
                      • czuk1 Re: "Zmiana pokoleniowa"?? raczej krótka 11.08.15, 18:09
                        A o tym (co pisze Zbychowiec) cicho.
                        Jest nowy Prezydent.
                        Zarówno media tzw. prorządowe jak i tzw. wolne boją się poruszać tematu - AFERA SKOK.
                        Widać również, że przyjazna PiS (w osobie protegowanego przez śp. Kaczyńskiego ....Prokuratora Generalnego) nie podejmuje śledztwa w sprawie sen. Biereckiego.
                        • dorota_333 Biereckiemu niezbędny immunitet, Kamińskiemu też 11.08.15, 20:19
                          Mamy co najmniej dwóch prominentnych działaczy PiS, którzy będą się starali schronić w immunitet parlamentarny przed wymiarem sprawiedliwości. Kamiński wręcz przed wykonaniem już orzeczonej kary.

Tacy oni "prawi i sprawiedliwi". Ale to temat na odrębny wątek.
                          • przycinek.usa Re: Biereckiemu niezbędny immunitet, Kamińskiemu 15.08.15, 09:24
                            "Ale to temat na odrębny wątek."

no to go zaloz
                            • dorota_333 Re: Biereckiemu niezbędny immunitet, Kamińskiemu 15.08.15, 10:15
                              jak się materializuje
          • glupi_jasio Re: ... 10.08.15, 11:38
            robisc napisał:

> cóż za krótka i wybiórcza pamieć; "znakomita substancja" była w swoim czasie wy
            > jątkowo niepopularna. Za CBOS-em:
            >
            > Zdecydowanie najgorsze notowania zarejestrowaliśmy w czerwcu
            > 2009 roku, kiedy to aż 68% respondentów źle oceniało jego pracę, a tylko 22% do
            > brze.
            >

Robi, pamiec nie wybiorcza - dokladnie przeciwnie! Swietnie pamietam tamte lata i tamta niepopularnosc - takze u mnie - s.p. Prezydenta Lecha Kaczynskiego. Pamietam na tyle dobrze, ze stac mnie na refleksje w kontekscie tego, co zdolalem zrozumiec od tamtych lat do dzisiaj, w szczegolnosci nature mechanizmow wladzy w III RP, w szaczegolnosci tych, ktore wyniosly i utrzymaly u wladzy tak dlugo te straszna zaraze, zwana Platforma Obywatelska.

W moim poscie skontrastwoalem wyraznie substancje i wizerunek LK - systematycznie i skutecznie niszczony przez bardzo silne grupy interesow, ktorym LK mocno nadepnal na odciski.

Z moejj dzisiejszej perspektywy, diagnozy i program LK byly bez zarzutu, w wielu miejscach powaznie szwankowala realizacja, ale jego najwazniejszym problemem - zrodlem wszystkich innych problemow, bylo to, ze realizacja tego programu byla nie w smak wszystkim silnym rekom w regionie - postkomunistycznym oligarchom i zwiazanym z nich biznesowi, Moskwie, Berlinowi, korporacjom zawodowym, skorumpowyanym srodowiskom, beneficjentom koslawego postkomunistycznego porzadku III RP.

Mial przeciw sobie zbyt wielu wrogow, by jego wizerunek moigl byc inny.

> Dajmy Dudzie zapracować na swoja własną popularność. Wszelkie oceny w tym momen
            > cie nie mają żadnego sensu. Jedno mnie cieszy jednakże tj. zmiana pokoleniowa,
            > bo Duda to mój rówieśnik. Wszystkich leśnych dziadków z Kaczyńskim i JKM na cze
            > le wysłałbym na zasłużoną emeryturę. Czas aby moje pokolenie przejęło władzę, n
            > iezależnie od opcji politycznej.
            >

Oczywiscie, ze Duda sam musi dbac o swoja popularnosc, co robi niezle, ale nie w oderwaniu od swojej substancji, za co mu chwala. Pierwsze oceny maja sens, bo on jeszcze w zeszlym roku byl malo znanym poolitykiem, a po kilku miesiacach zdolal dokonac rzeczy niemal niemozliwej - pokonac prezydenta z 75% popularnosci w CBOS (cha, cha, cha, tyle na temat znaczenia, roli i wplwywu SADARZY na zycie publiczne w III RP).

Dude mozna juz, z pewnoscia, oceniac, w kategoriach zdolnosci komunikacji z ludzmi, tu mozna go ocenic bardzo wysoko. Pamietajac, ze takie zdolnosci komunikacji wynikaja na ogol z tego, co czlowiek pomyslal i jak mysli o innych ludziach.

• przycinek.usa Re: ... 11.08.15, 08:37
              robert sie myli. ale ostatnim razem skonczylo sie to klotnia na forum, wiec tylko zwracam uwage na to, ze nie zawsze argumenty trafiaja do wszystkich jednakowo.
    • corgan1 w całym kraju zabrakło maści na bul d..py 08.08.15, 01:00
      I nie wiem, kiedy na rynek rzucą świeżą dostawę.

> Forumowicze/lemingi forum Kraj mają wpisową sraczkę;

Ta sraczka polega również na tym, że do Dudy nie ma się właściwie o co przyczepić, nie ma z czego porehotać, żadnych fizycznych wad, żadnych afer, żadnych wpadek itp.

Ujrzeć wściekłość i żółć na brodatej mordzie Palikota - bezcenne.
    • przycinek.usa dobrze, ale czy on ma dobra ochrone? 11.08.15, 08:22
      bo mnie to wyglada tak, ze jego tam w tej Polsce nienawidza i jak dotad dominowalo myslenie, ze wybrali mlokosa i on nie jest grozny, bo jest po prostu malo doswiadczony, i sila rzeczy nie narobi nikomu klopotow.

No a teraz, jak sie okaze, ze jest jednak inaczej, ze jest silny, chce Kaczynskiemu pomnik budowac, zacznie sie od nowa gadanie o wyjasnianiu smolenska - to przeciez oni go zastrzela.

Zrobia mu wariant narutowicza, nasla bandytow i bedzie koniec radosci spolecznej z wlasnego prezydenta.

Mam coraz wieksze wrazenie, ze ten Duda, to on sobie sprawy nie zdaje w co on wdepnal.
      Tak, jak zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa nie zdaje sobie sprawy z tego, co sie stalo w smolensku.
      • belphegor-pisu Ważne, że chociaż ty sobie zdajesz z wszystkiego 15.08.15, 09:40
        sprawę. Możesz chociaż spać spokojnie czy boisz się także o swoje życie. Ty wiesz stanowczo za dużo? Skąd? Z telewizji Republika i TV Trwam
    • sevenseas Re: ŻADEN prezydent po '89 r. nie był tak ciepło 15.08.15, 09:11
      "i wszedl ON caly na bialo"..no pieknie!
      • czuk1 Re: ŻADEN prezydent po '89 r. nie był tak ciepło 15.08.15, 09:38
        Od marca/kwietnia w mediach PiS i w innych "obiektywnych" oraz w prokuraturze czekającej na zmianę rządu..... brak informacji/działań w sprawie ścigania sprawców wielkich przestępstw w SKOK. Tą akurat aferę każdy Polak już poczuł w kieszeni a to dopiero początek

W sumie państwowy skandal...... tuszowanie afery przez organy państwa i partie pretendująca do rządzenia.
      • dorota_333 "i wszedl ON caly na bialo".. 15.08.15, 10:14
        To jest chyba puenta anegdotki, którą tu kiedyś Vice opowiadał, prawda?

Jesteś pewny, że właśnie TO chciałeś powiedzieć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka