Dodaj do ulubionych

ostre hamowanie

20.11.15, 21:36
akcji kredytowej w 2016 i to nie tylko z powodu planowanego podatku bankowego, który jest stosunkowo łatwo przenaszalny na klientów; mało kto, oprócz spanikowanych bankowców zauważył ostatni ruch KNF, który z wyprzedzeniem zareagował na prawdopodobne obciążenia wyników banków związane z kredytami frankowymi; dla części banków oznacza to konieczność drastycznego podniesienia kapitałów lub redukcji aktywów ważonych ryzykiem, czyli prostym językiem kredytów; szykuje się delewarowanie na dużą skalę w kilku dużych bankach, co oznacza że kredyt, szczególnie dla korporacji stanie się luksusem, za który trzeba będzie odpowiednio więcej zapłacić bankom, które zechcą kredytu udzielić; dołóżmy do tego podatek bankowy liczony od aktywów, który sam w sobie spowodował na Węgrzech spadek wolumenu kredytów o ca 30%; taki podatek wpływający drastycznie na obniżenie ROE nie zachęca do podnoszenia kapitałów przez właścicieli, więc bardziej prawdopodobna jest ucieczka z aktywów

www4.rp.pl/Banki/310239852-KNF-Sa-juz-decyzje-w-sprawie-buforow--kapitalowych.html
Obserwuj wątek
    • lastboyscout A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 20.11.15, 22:00

Bardzo interesujace.
      Szczegolnie z polaczeniu z ruchem stop na swiecie ...
      To rynek nieruchomosciowy/pozyczek hipotecznych mamy z glowy.
      BUM!!!

---
      www.youtube.com/watch?v=JVkQ7Vve8BI
      • robisc Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 20.11.15, 22:20
        Akurat kredyty hipoteczne generuja niskie RWA, wiec sa pozadanym aktywem. Tu nie widze wielkich zagrozen.
        • lastboyscout Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 20.11.15, 22:31

Ale widzisz zagrozenie w splacalnosci kredytow hipotecznych (w pierwszej odslonie walutowych, zaraz potem zlotowkowych) w EFEKCIE spowolnienia a zwlaszcza zalamania gospodarczego ?

---
          • robisc Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 20.11.15, 22:48
            W okresie dekoniunktury odsetek trudnych kredytow zawsze rosnie, ale dotychczasowe doswiadczenia wskazuja, ze kredyty hipoteczne splacane sa lepiej niz np. Pozyczki gotowkowe czy kredyty dla korporacji. Ruch KNF zwiazany jest przede wszystkim z prawdopodobnymi kosztami przewalutowania kredytow frankowych. Niezaleznie od tego czy te koszty faktycznie wystapia banki juz musza podnosic kapitaly...lub pozbywac sie aktywow.
            • lastboyscout Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 20.11.15, 23:07

To typowy i oczywisty mechanizm kiedy probujac zachowac nieruchomosc probuje sie ja splacac nawet drozszymi kredytami gotowkowymi. Wszystko to jest jedynie EFEKTEM braku pieniadza.
              A pieniadz nie ma ani kredytowego a tymbardziej dochodowego skoro jest deflacja i sytuacja sie poglebia mimo rosnacej a wiec w efekcie destrukcyjnej dla slabnacej gospodarki, konsumpcji (patrz ostatnie artykuly Patrycji GospodarkaPedzi).

---
            • przycinek.usa Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 21.11.15, 06:08
              30% spadku volumenu kredytow wplynie na popyt zagregowany i na zdolnosc kredytowa na rynku domow.

No a skoro rozwazamy takie pesymizmy, to przypominam, ze kurs zlotego silnie zalezy od rynku kredytow hipotecznych denominowanych w walutach = dalsze oslabienie zlotego.

Ale jest jeszcze jedna sprawa - w Polsce jest znaczny udzial podmiotow zagranicznych na rynku dlugu. Pod tym wzgledem polska jest odwrotnoscia Japonii. Zatem dodatkowo mozliwy jest tez capital flight. = dalsze oslabienie zlotego.

Wiec wywolales calkiem interesujace tematy - ja w tym wypadku rozwazylbym trzymanie forsy w jakiejs pochodnej - np. walucie, albo metalu.
              • robisc Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 21.11.15, 14:38
                specjalnie nie wyciagam na razie pochopnych wnioskow makro, szczegolnie wobec planów wprowadzenia w Polsce LTRO; niskooprocentowane pozyczki z NBP nie uzupełnia jednak kapitalow wlasnych bankow

"Wicepremier Mateusz Morawiecki mówił z kolei w środę w Sejmie, że jego zdaniem LTRO jest w Polsce mechanizmem możliwym do zastosowania. "LTRO jest programem bardzo szeroko wykorzystywanym w wielu krajach UE, w szczególności tych, które są członkami unii walutowej, ale też w krajach, które nie są członkami unii walutowej podobne mechanizmy są stosowane" - powiedział. Dodał zarazem, że w programie tym "powinna być wiodąca rola NBP".

Jeszcze przed wyborami zastosowanie tego instrumentu zapowiadał w imieniu PiS Tadeusz Kowalczyk. Zgodnie z tamtą propozycją Narodowy Bank Polski miałby udzielać bankom komercyjnym niskooprocentowanych kredytów, a te z kolei kredytowałyby firmy chcące inwestować. Według Kowalczyka mogłoby to dać ok. 350 mld zł.

W ramach operacji LTRO EBC pompuje do systemu bankowego ogromne kwoty w postaci niskooprocentowanych 3-letnich pożyczek, czyli pożycza komercyjnym bankom pieniądze na preferencyjnych warunkach. Programy analogiczne do LTRO realizowane są m.in. przez Bank Anglii, który uruchomił swój program jeszcze w 2009 roku, w okresie apogeum światowego kryzysu gospodarczego. Akcję kredytową banków wspierał też stosunkowo niedawno rząd Węgier, a było to związane z wcześniejszym gwałtownym obniżeniem się poziomu kredytów po wprowadzeniu na Węgrzech wysokich podatków bankowych.

www.pb.pl/4364643,6353,polski-sektor-bankowy-jest-nadplynny
        • lastboyscout Re: A ktoz to do tego doprowadzil? KTO ? 27.11.15, 12:24
          >>Tu nie widze wielkich zagrozen.

A ja widze. A to tylko trzeci kwartal i tylko cyfry nominalne.

m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,19249974,mniej-kredytow-mieszkaniowych-bankowcy-rozczarowani.html?biznes=local#BoxBizLink---
          • robisc rekomendacje KNF 27.11.15, 19:37
            ma to prawdopodobnie zwiazek z rekomendacja S KNF; w tym roku min. udzial wlasny wynosi 10% (w ubieglym byl na poz. 5%); od przyszego roku wzrosnie do 15%, a w kolejnym roku do 20%; pewnie PiS to zmieni
            • przycinek.usa Re: rekomendacje KNF 28.11.15, 07:40
              czy to zle czy dobrze? I co wedlug ciebie PiS ma zrobic?

• robisc Re: rekomendacje KNF 28.11.15, 22:17
                przycinek.usa napisał:

> czy to zle czy dobrze? I co wedlug ciebie PiS ma zrobic?

Rekomendacja S bardzo nie podobala sie bankowcom, tym bardziej ze dotyczy rowniez kredytow dla firm, co komplikuje proces kredytowy w przypadku, gdy zabezpieczeniem sa nieruchomosci. Ponadto wprowadzila zbedna biurokracje zwiazana ze sprawozdawczoscia. Moim zdaniem powinna zostac cofnieta, rynek dobrze funkcjonowal bez niej. KNF zdecydowanie bardziej powinien skupic sie na nadzorze funkcjonalnym insytytucji finansowych, aby w pore przeciwdzialac przypadkom typu Amber Gold czy SK Bank, zamiast mnozyc nikomu nie potrzebne przepisy. Za chwile zabraknie im alfabetu. A PiS i tak zrobi po swojemu i to bardzo szybko, bowiem przewodoniczacy KNF jest desygnowany przez premiera.
            • byly-kadi Ciekawy koment 28.11.15, 23:21
              Pod linkiem powyzej...
              Ile z tego to fakty?
              "jak zaczna udzielac kredytow hipotecznych a nie tak jak teraz de facto zwyklych kredytow gotowkowych tylko udzielanych na kupno nieruchomosci to sie poprawi.ja sie nie dziewie ze ludzie nie biora. tak jak w cywilizowanych krajach powinno byc jak trace zrodllo dochodow i nie mam z czego placic to ide do banku rzucam im klucze do mieszkania na stolik i mowie adios muczaczos, a sam sie przeprowadzam do domku na drzewie.a polskie rzady III RP zrobily tu dla zagramanicznych korporacji i bankow eldorado jakie maja chyba jesze tylko w indiach i w meksyku. biore kredyt na mieszkanie np. 500k PLN, po dwoch latach bank mi mowi ze ceny mieszkan spadly i mieszkanie jest warte 250k pln i ja mam im te 250k doplacic po paru takich ruchach sie okazuje ze z poczatkowych 500k PLN sie zrobi 5mln pln a ja jestem niewolnik.do tego maja bankowy tytul egzekucyjny jakby byli przedstawicielami wladzy w III RP.czyli w razie czego w kazdej chwili mi nasla lodzkich komornikow a jak ja sie nie zgadzam to mam dochodzic praw w polskim sadzie co z kolei kosztuje, trwa 10 lat i na koncu sie okazuje ze nie dziala.III RP, hybryda neokolonializmu wymyslona przez Sorosa i konsekwentnie budowana od 89 w Polsce to najgorszy po okupacji niemieckiej i zaborach ustroj w historii Polski.Trzeba to wypalic ogniem, bo na razie to jestesmy jak indochiny w XVIII wieku.Lepszy, naprawde tez ztly ale lepszy byl PRL
              • robisc Re: Ciekawy koment 29.11.15, 10:14
                W zasadzie powinienem zostawic ten post bez komentarza, chociazby z powodu ostatniego zdania. Ale odniose sie do jednej kwestii, demonizowania bte. Jak wiecie BTE zostalo zlikwidowane i zastapione wekslem, zwykle do mniejszych zaangazowan lub poddaniem sie egzekucji wg art. 777 kpc. To drugie rozwiazanie wymaga aktu notarialnego, wiec generuje dodatkowe koszty po stronie kredytobiorcow. Banki przyjely wiec likwidacje bte ze spokojem. Glownymi beneficjentami tej zmiany nie sa klieci, a notariusze i firmy windykacyjne, poniewaz z pewnoscia wzrosnie wolumen sekuratyzacji kredytow, szczegolnie detalicznych.
                • poszi BTE = życie świętej krowy 29.11.15, 12:07
                  > tniego zdania. Ale odniose sie do jednej kwestii, demonizowania bte. Jak wiecie

A wytłumaczysz nam szarakom, dlaczego banki miały stać ponad wszystkimi? Dlaczego mogły zając konto komuś, kto nie wziął kredytu, ale na jego dane kredyt wziął oszust, którego bank nie sprawdził?

Szkoda, że banki już omijają brak BTE, bo gdyby poczuły, jak to jest odzyskiwać długi tak, jak to muszą robić normalni szaracy, to może by była szansa na uzdrowienie tego obszaru wymiaru sprawiedliwości.
                  • robisc Re: BTE = życie świętej krowy 29.11.15, 12:25
                    BTE bylo niepotrzebnym reliktem i jak widac nikt po nim nie placze. W jaki sposob banki omijaja BTE? Dzialaja zgodnie z prawem. Artykul 777 kpc i weksle sa stalym elementem obrotu gospodarczego, ktore banki zaimplementowaly, kiedy zlikwidowano uprzywilejowana opcje. Firmy tez je stosuja masowo. Weksle juz wczesniej byly popularne, tetaz ich rola wzrosla. Od osob fizycznych raczej banki nie beda domagaly sie poddania egzekucji. Juz obecnie portfele niesplaconych kredytow detalicznych sa w znacznej czesci sekurytyzowane, wiec poddanie sie egzekucji nie jest potrzebne.
              • dorota_333 Znika Bankowy Tytuł Egzekucyjny 29.11.15, 10:16
                www.polskieradio.pl/42/276/Artykul/1550122,Znika-Bankowy-Tytul-Egzekucyjny-Jak-banki-beda-odzyskiwac-niesplacane-dlugi
    • robisc podatek bankowy 09.12.15, 18:30
      Getin, BOS i BPH moga juz zwijac interes, a to tylko banki gieldowe. Sytuacja bankow spoldzielczych robi sie coraz bardziej dramatyczna.

www.bankier.pl/wiadomosc/Te-banki-podatek-obciazy-najbardziej-Zestawienie-7289684.html
      • leny20-4-7 główny ekonomista dziś na twitterze 10.12.15, 18:07
        sam z siebie napisał: "Getin, banki spółdzielcze... nie mówię,że coś się dzieje strasznego,ale nie jest tak,że jesteśmy oazą spokoju bez poważnych ryzyk."

W sobotę inny był bardziej wylewny. Ryzyka są, ale "w Wołominie już nie ma więcej banków". Chociaż dokładnie nie wiadomo co się dzieje po spółdzielczych, to nie będzie tragedii.

Jeszcze inny główny ekonomista na TT oraz tutaj www.parkiet.com/artykul/1452223.html#.Vmc4kHFk1aY.twitter "Planowane poluzowanie fiskalne to ekwiwalent obnizek stop o 250-300pb".

Co w związku z tym? Spokojnie! smile System powinien...przetrwac. a w gospodarce spadające inwestycje (to co wynika z tego co napisał powyżej Robi) zastąpi konsumpcja i się wyrówna. Do tego będzie w exporcie DZIDA. Gospodarka zbliża się do pełnego zatrudnienia...30%+ firm informuje o podwyżkach w 2016. Inflacja, akcyza i vat dopnie (zmiejszy lukę) na budżecie.

Ryzyko chyba nie omówione powyżej to te nieszczęsne walutówki. Było 7, no może 6 lat kiedy na spokojnie, stopniowo "liberałowie" mogli wspólnie z ZBP coś upichcic. Teraz z każdej strony bat.

BTE nagle okazał się niekonstytucyjny...a 10 lat temu w oparciu o te same przepisy,"to samo" gremium wyrokowało, że był koko spoko.

Banki się wyżywią. System przetrwa. W wątku humor/kwiatki czy jak to się tam nazywa...w czasie kryzysu ktoś napisał tam taki kawał: dziś spałem jak dziecko-tak spokojnie?-nie! zmoczyłem pościel. (coś w tym guście).

ps. Tak to widzę na 12.12.15
        • robisc Re: główny ekonomista dziś na twitterze 10.12.15, 20:28
          leny20-4-7 napisał:

> sam z siebie napisał: "Getin, banki spółdzielcze... nie mówię,że coś się dzieje
          > strasznego,ale nie jest tak,że jesteśmy oazą spokoju bez poważnych ryzyk."

problem w tym, ze nikt k..wa nie wie co sie w tych bankach spoldzielczych dzieje, nie wylaczajac KNF; co do Getinu, to Czarnecki musi chodzic po suficie, widzac jak jego banki stracily w 2 lata 90% wartosci smile
          • leny20-4-7 MISTRZ! 10.12.15, 21:01
            Czarnecki to dla mnie MISTRZ ŚWIATA i OKOLIC! zresztą sam wiesz ile zdążył upłynnic z tego co miał na papierze. teraz to ludożerka ma mega problem, a on sporo kasy na kontach. nawet jak wszystko mu się rozleci (napisałbym, że dużo na to wskazuje, ale to za mocno jeszcze tak teraz pisac), to jego już nie zabije...zaboli. a zawsze może się uratowac.

piszesz o spółdzielczych, stawiam 100 dolców w papierku! kontra kilo orzechów włoskich, że KNF(oficjalnie) nie wie tego co ja wiem, co się dzieje w Getinie na walutowych. i nie mówię o jednostkowych wałkach, a o systemie. zostawmy te spółdzielcze...to płotki, chociaż spore. to teraz jedno z bardziej modnych słów, aby przyszpanowac...a banki spółdzielcze to ryzyko. ZAWSZE były ryzykowne, zawsze wójt i zięc sołtysa kręciły w nich wały...Pesel poukładanych miał naczelników i dyrektorów z kapelusza. OD KIEDY PAMIĘTAM (z mojej okolicy oczywiście) i śmiem extrapolowac tę wiedzę na cały kraj. Ale tak jak słusznie zauważył ten znajomy ekonomista...Wołomin był/jest tylko jeden.

• robisc Re: MISTRZ! 10.12.15, 21:31
              tyle ze kiedys banki spoldzielcznie nie udzielaly po 100 mln PLN pojedynczych kredytow; dopoki dawaly po 20 tys. znajomym krolika, nikt nie przejmowal sie tym za bardzo, teraz sytuacja zmienila sie diametralnie; lepiej zeby banki byly przejmowane przez inne, niz upadaly, bo te 16 mld PLN zyskow sektora moze nie wystarczyc na pokrycie strat, szczegolnie, ze zaraz zostanie z nich 10 mld

oby faktycznie nie bylo wiecej bankow w Wolominie smile
              • leny20-4-7 słysząc Nazdór myślę nadzór 10.12.15, 23:37
                nadzór
                1. «kontrolowanie lub pilnowanie kogoś lub czegoś»
                2. «komórka organizacyjna instytucji nadzorująca kogoś lub coś; też: personel nadzorujący»

i taki np budowlany, czy BHP to ma takie uprawnienia, że jest niemal pewnosc, że wszystko jest co do joty tak, jak byc powinno.

Weź mi powiedz, czy ekipa z KNFu może wejsc do dowlnego banku i zażądac listy kredytów na kwotę 100mln (dowolną wstaw) wraz z dossier do sprawdzenia? Jeśli nie może, to co to za nadzór?! To tylko ekipa od excela, której rolą jest zrobienie raz na kwartał kilku prezentacji na danych dostarczonych przez "kontrolowane" podmioty. Dobrze, że mając szerszy obraz raz na rok wydadzą jakąś rekomendację...czyż nie spałbyś spokojniej wiedząc, że w biznesie różnie może byc, i pewnosci nigdy nei ma, ale takie wałki jak w Wołominie już się nie powtórzą?

ps. ja to jestem dobrej myśli. serio. i w gospodarce, i w bankowości nie będzie tragediismile
                • robisc Re: słysząc Nazdór myślę nadzór 11.12.15, 00:30
                  Tez staram sie pozytywnie myslec, ale powiedz to tym ktorzy inwestuja na GPW.
                • robisc Re: słysząc Nazdór myślę nadzór 11.12.15, 00:53
                  Za duzo zer, mialem na mysli 10 mln, watpie ze jakikolwiek bank spoldzielczy jest w stanie wylozyc 100 mln, nawet w konsorcjum.
    • robisc ciekawostka 15.12.15, 23:56
      Dzis gdzies w necie przeczytalem, ze 75% emitowanych obligacji SP kupuja banki. Teraz panstwo zabierze bankom 6 mld pln nie po zeby zmniejszyc deficyt, ale zeby moglo wiecej wydac, wiadomo na jaki cel. Te 6 mld w znaczym stopniu dotychczas finansowalo deficyt. W tej sytuacji musi zwiekszyc sie skala zadluzania zagranica. No coz zobaczymy, czy mam racje i jakie beda tego konsekwecje. A tak a propos rentownosc polskich obigacji dosc istotnie ostatnio wzrosla, co wraz z oslabieniem pln dosc znaczaca wplywa na wzrost kosztow obslugi zadluzenia.

I jeszcze jedna mysl zainspirowana krotkim newsem. Nie ma zadnych przeciwskazan prawnych dla zaciagania kredytow przez polskie firmy w bankach zagranicznych. Zreszta duze korporacje od wielu lat kredytuja sie zagranica, glownie przez emisje dlugu. Co za problem, zeby w celu unikniecia podatku bankowego ksiegowac kredyty w bilansach bankow-matek? Pewnie nie bedzie sie to oplacalo przy malych kwotach, ale juz przy kilkudzesieciomilonowych zaangazowaniach jest calkiem ciekawa opcja. Delewarowc mozna sie zreszta rowniez przez sekuratyzacje kredytow. Minister Szalamacha nie moze wiec spac spokojnie, kiedy istnieje prawdopodobienstwo, ze najwiekszym przegranym beda banki z polskim kapitalem, a glownie PKO BP. Nie o to raczej chodzilo pomyslodawcom podatku, ale zawsze trzeba brac pod uwage, ze akcja powoduje reakcje smile.
      • fidziaczek Re: ciekawostka 16.12.15, 00:11
        Trzeba zmienić konstytucję ( tongue_out) i pozwolić na wykup obligacji przez NBP.
        Oprocentowanie spadnie, kasa z odsetek nie będzie opuszczać kraju - Myślę że to jeden z powodów dla którego zrobiono tak USA, przy ich zadłużeniu które kupowali obcy i rosnącym oprocentowaniu zbyt wiele kasy zaczęło z USA uciekać.
        • robisc Re: ciekawostka 16.12.15, 00:27
          Zloty to nie dolar. Zauwaz, ze zaden kraj poza USA, UK i strefa euro nie zaryzykowal QE. Poza tym o zmianie Konstytucji mozesz zapomniec, chyba ze Jarek dokona tego wbrew Konstytucji smile
          • fidziaczek Re: ciekawostka 16.12.15, 18:01
            Pewnie że złoty nie dolar, ale oprócz poczatkowego szoku na rynkach ja wad tego rozwiązania nie widzę. W tej chwili jestesmy mocno zagrozeni bankructwem bo duża częśc naszego długu nalezy do zagranicy, jesteśmy chyba w pierwszej dziesiatce takich krajów - Grecja jest numer 1.
            Bankrutują zaś nie te kraje które sa mocno zadłużone, a właśnie te które zadłużają się za granicą.
            Dlatego może regularnie bankrutować Argentyna, czy teraz Grecja, a nie bankrutuje bardzo zadłużona Japonia, bo dług japoński jest w rękach japończyków.

Tak pół żartem, pół serio to w razie bardzo wysokiego zadłużenia, nie wiem czy w ostateczności nie można by odwalić takiego numeru - NBP dokonuje umorzenia obligacji, tak jak już raz to zrobiono z obligacjami z OFE. Więc można by się normalnie zadłużać przy wysokich deficytach, a później "umorzenie obligacji" i po problemie tongue_out
            Niby NBP miałby ujemny bilans, ale to nasz wewnętrzny problem, a nie bankructwo całego kraju.
            Prezes myślę gdyby mu temat nawinąć szybko by go chciał zrealizować, bo to sie wpisuje w jego sposób myślenia
            • robisc Re: ciekawostka 16.12.15, 21:24
              jezli chesz miec EUR po 10 PLN, to moze i dobry ten pomysl; daj cynk jak bedziesz cos widzial, to wymienie reszte oszczednosci na twarda walute;

masz racje oczywiscie z kwestia ryzyka zadluzania sie zagranica, w tym wlasnie kontekscie pisalem;
              • fidziaczek Re: ciekawostka 16.12.15, 21:47
                Wcześniej NBP czy może jakiś inny naprawde polski bank powinien w tajemnicy zbierac miesiącami tony krótkich na złotym, a później po ogłoszeniu akcji sobie te krótkie zamykać z wielomiliardowymi zyskami. Z zysku sfinansowało by się deficyt albo i lepiej. Brak deficytu umocniłby złotego.
                No i brak zadłużenia za granica długoterminowo tez wpływałby na umocnienie złotówki.
                Można ograć międzynarodowych cwaniaków ich bronią tylko trzeba chcieć smile
            • zimna-wodka Re: ciekawostka 16.12.15, 23:52
              fidziaczek napisał:

> Tak pół żartem, pół serio to w razie bardzo wysokiego zadłużenia, nie wiem czy
              > w ostateczności nie można by odwalić takiego numeru - NBP dokonuje umorzenia ob
              > ligacji, tak jak już raz to zrobiono z obligacjami z OFE. Więc można by się nor
              > malnie zadłużać przy wysokich deficytach, a później "umorzenie obligacji" i po
              > problemie tongue_out

No nie. Już nie pamiętam dokładnie całego mechanizmu skoku na OFE a szukać mi się nie chce.

Ale z tego co pamiętam : ZUS/skarb państwa przejął pieniądze ludzi ale przejął i zobowiązania OFE (wobec ludzi). Tym samym zobowiązania NIE WYGASŁY - zmieniła się tylko strona na której zobowiązania ciążą. Przy okazji skarb państwa wszedł w posiadanie własnych obligacji więc ich istnienie nie miało sensu
              To co proponujesz to jest wygaszenie zobowiązań a więc bankructwo.

I tu przyznaję ci rację - zbankrutować zawsze można.
              • fidziaczek Re: ciekawostka 17.12.15, 14:21
                Rząd wystawia obligacje a w zamian banki dają kasę.
                W przyszłosci rząd oddaje kasę bankom a banki oddają obligacje.
                W przypadku obligacji z OFE było inaczej, bo na koniec rząd dostał obligacje a nie oddał żadnej kasy smile

Te zapisy w ZUS to taki bajer, one nie mają zadnego znaczenia.
                W rzeczywistosci wysokośc Twojej emerytury nie będzie zalezała od tych zapisów tylko od tego ile środków w przyszłosci będzie trafiało do ZUS.
                Jesli będzie trafiało mało będziesz miał mała emeryturę i na nic Twoje zapisy jesli będzie z nich wynikało że powinieneś mieć dużą.
                jeśli gospodarka się rozwinie i wpływy do ZUS będa wysokie to i Twoja emerytura moze być wysoka nawet jesli Twoje zapisy w ZUS na to nie wskazują.

I teraz przykład, załóżmy że pożyczasz mi kasę a ja Ci daje weksel.
                Za jakiś czas mam Ci kase zwrócić a Ty masz mi oddać weksel.
                Jeśli nie zwrócę ogłaszam bankructwo, ale Ty możesz miec dobry humor i podrzec mój weksel - czy to oznacza moje bankruuctwo? Nie.
                Tak samo może podrzeć obligacje NBP czy ktokolwiek kto obligacje posiada. To nie oznacza bankructwa tylko rezygnację z dochodzenia należnych roszczeń.
                Po prostu NBP zrezygnuje z dochodzenia roszczeń wynikajacych z posiadania obligacji
                • zimna-wodka Re: ciekawostka 17.12.15, 15:09
                  fidziaczek napisał:

> Te zapisy w ZUS to taki bajer, one nie mają zadnego znaczenia.

Tak to można udowodnić każdą tezę.
                  • fidziaczek Re: ciekawostka 17.12.15, 15:21
                    Zapisy w ZUS określają tylko jak wiele z przyszłego emerytalnego tortu ZUS Ci się należy.
                    Ułamek, jakaś tam 1/10 milionowa np.
                    Załóżmy że obecne wyliczenia mówią ze powinieneś mieć 3tysiace emerytury.
                    Ale za 5 lat się okażę że ZUS miał mieć do wydania 200mld a ma 100mld bo przyszedł kkrach i PKB spadło. dostaniesz wtedy 1,5tys zamiast 3tys.
                    I nic Twoje zapisy nie poradza na to
                    Liczy się to jaką kasa będzie dysponował ZUS, a nie to ile tam Ci na koncie zapisują. To taki bajka dla dorosłych że niby ZUS odkłąda dla nich kasę, zamiast tej kasy pokazuje dorosłym "zapisy" smile

ZUS to tylko ubezpieczalnia, ubezpiecza Cię od dożycia do emerytury tak jak OC czy AC ubezpiecza samochód od wypadków.
                    W obu przypadkach OC i emerytury świadczenia nie są wypłacane z odkładanych pieniędzy tylko z bieżących wpłat i zapisy w ZUS mają tylko uspokajac ubezpieczajacych się od dożycia do emerytury smile
                    • zimna-wodka Re: ciekawostka 17.12.15, 17:33
                      Wiesz, że dzwonią ale nie do końca gdzie i po co.
                      Nie wolno mieszać dwóch rzeczy - sensu PRAWNEGO i sensu EKONOMICZNEGO. To dwie różne różne rzeczy a połączone razem smakują jak śledź z tortem czekoladowym.

W sensie PRAWNYM
                      Jak poczytasz o umowie rachunku bankowego to ze zdziwieniem zobaczysz, że NIE JESTEŚ właścicielem środków złożonych w banku. Ty właścicielem staje się bank a Tobie przysługuje roszczenie o zwrot tych środków na umówionych warunkach.
                      Stosując analogię (bez dyskutowania czy to zasadne) - właścicielem Twoich pieniędzy wpłaconych do OFE było OFE - nie Ty.
                      To środki OFE przejął skarb państwa jednocześnie przejmując zobowiązania OFE wobec Ciebie i cedując je na ZUS. Z Twojego punktu widzenia nastąpiła jedynie zmiana Twojego dłużnika. Taki myk wymaga zgody wierzyciela czyli Twojej i to było przewidziane - bo mogłeś zadeklarować, że chcesz pozostać w OFE. Milczenie zostało przyjęte jako zgoda wierzyciela na scedowanie długu przez OFE do ZUS.
                      I to w zasadzie na tyle.
                      Można dodać, że środki przejęte z OFE nie miały formy pieniądza (bo OFE nie trzymały gotówki). Głównie miały formę obligacji skarbu państwa.
                      Co ma zrobić emitent obligacji jak te obligacje wracają do niego? Chyba może je tylko umorzyć albo opchnąć jeszcze raz. Masz inny pomysł?

SEns EKONOMICZNY
                      OFE obraca pieniędzmi wpłaconymi przez Ciebie i na tym zarabia (albo i nie). Po przejściu na emeryturę przysługuje Ci świadczenie. Składa się nie kwota przez Ciebie wpłacona plus zarobek wykreowany przez OFE. I tak jest zarówno w perspektywie MAKRO jak i MIKRO

W przypadku ZUS jest inaczej, bo ZUS oparty jest na systemie solidarnościowym. Czyli wpłacone przez ciebie pieniądze nie są nigdzie lokowane tylko wypłacane aktualnym emerytom. Na Twoją emeryturę zrobią ściepę przyszli emeryci.
                      I teraz:
                      w perspektywie MIKRO - Twoja emerytura zależy od indywidualnych czynników (niby takich samych jak w przypadku środków zgromadzonych w OFE). Ale w perspektywie MAKRO - ta kwota zależy od wpłat do ZUS następnego pokolenia.
                      I tu jest pies czyli sęk. Wygląda na to, że warunki MAKRO nie pozwolą na dokładne zrealizowanie należności MIKRO. I to MIKRO - czyli indywidualne świadczenia - trzeba będzie ciąć do możliwości jakie daje MAKRO. Albo pompować z budżetu.

• fidziaczek Re: ciekawostka 17.12.15, 20:54
                        > Co ma zrobić emitent obligacji jak te obligacje wracają do niego? Chyba może je
                        > tylko umorzyć albo opchnąć jeszcze raz. Masz inny pomysł?

Emitent normalnie musi wykupić obligacje. Tu je po prostu otrzymał smile
                        Choć tak naprawde pośrednio je wykupił wcześniej.

> OFE obraca pieniędzmi wpłaconymi przez Ciebie i na tym zarabia (albo i nie). Po
                        > przejściu na emeryturę przysługuje Ci świadczenie. Składa się nie kwota przez
                        > Ciebie wpłacona plus zarobek wykreowany przez OFE. I tak jest zarówno w perspek
                        > tywie MAKRO jak i MIKRO
                        >
                        > W przypadku ZUS jest inaczej, bo ZUS oparty jest na systemie solidarnościowym.
                        > Czyli wpłacone przez ciebie pieniądze nie są nigdzie lokowane tylko wypłacane a
                        > ktualnym emerytom. Na Twoją emeryturę zrobią ściepę przyszli emeryci.

I w ZUS i w OFE na moją emeryturę robią ściepę przyszłe pokolenia.
                        W ZUS bo płaca podatki.
                        W OFE bo muszą mieć kasę by kupować akcje, muszą pracowac wydajnie w firmach by chciano ich akcje kupować. Jeśli bessa sprowadzi indeksy na dno OFE nie wypłacą emerytury bo nie będa mogły sprzedąc akcji lub sprzedadza je za grosze. Więc przyszłe pokolenia musża dobrze pracowąc by tak się nie stało.
                        Wbrew pozorom emerytura z OFE i z ZUS zalezy od tego samego - od pomyslności gospodarki w przyszłości.
                        To że ludzie dali sobie wmówić iż w OFE jak coś odłożą to na pewno będzie to nieprawda. Wartość akcji w OFE będzie zależała od przyszłej koniunktury dokładnie tak samo jak od przyszłej koniunktury będzie zależało ile środków trafi do ZUS.
                        OFE to po prostu opodatkowanie polskich emerytur, zamiast kasa trafiac do ZUS i do naszych emerytów, trafia do nich przez OFE będąc przy okazji przez OFE opodatkowana (prowizje)

Cudownie by było gdyby nasze instytucje finansowe otworzyły OFE w USA i pobierały prowizje od amerykanów a później zyski przelewały do Polski, lub w Polsce płaciły podatki, wtedy my byśmy opodatkowali emerytury w USA
                        • zimna-wodka Re: ciekawostka 18.12.15, 03:55
                          fidziaczek napisał:

> > Co ma zrobić emitent obligacji jak te obligacje wracają do niego? Chyba m
                          > oże je
                          > > tylko umorzyć albo opchnąć jeszcze raz. Masz inny pomysł?
                          >
                          > Emitent normalnie musi wykupić obligacje. Tu je po prostu otrzymał smile
                          > Choć tak naprawde pośrednio je wykupił wcześniej.

A słyszał waść o kompensatach? Emitent odzyskał obligacje ale NIE ZWOLNIŁ się z długu.

A reszta wywodu.... Trudno nie przyznać Ci racji z tym zastrzeżeniem , że dokopujesz się nawet nie trzeciego tylko siódmego (czy jeszcze kolejnego) dna.
                          Patrząc w tyn sposób - to faktycznie emerytura dzisiejszego 30 latka zależy od tego czy będą (za 35 lat) istniały instytucje, które miałyby tą emeryturę wypłacać, czy państwo po drodze nie zbankrutuje i czy w ogóle będzie istniała ludzkość. Bo przy dzisiejszym tempie zmian 35 lat to cholernie dużo i jakiekolwiek przewidywania nie mają sensu.

PS A OFE trzymały kasę głównie w bezpiecznych papierach czyli obligacjach. Coś mi się zdaje, że nawet 90% (pewności nie mam, sprawdzać mi się nie chce).
      • leny20-4-7 komisarz w Stefczyku! 16.12.15, 19:02
        jeśli się potwierdzi, of kors.

gf24.pl/knf-wprowadzi-zarzad-komisaryczny-w-najwiekszym-skok-u/
        • robisc Re: komisarz w Stefczyku! 16.12.15, 21:17
          szmatlawiec Bachurskiego jest blisko interesow Biereckiego, wiec info moze byc prawda; jezeli wejdzie komisarz i wyceni aktywa SKOK-u zgodnie ze sztuka, czytaj utworzy rezerwy na zagrozone kredyty, to mozemy miec powtorke z obydwu przypadkow wolominskich;
    • robisc ale jaja :) 17.12.15, 18:46
      czy te ustawe pisali w Tworkach? pierwsze co zrobia banki to wywala papiery skarbowe; jezeli przez to wzrosnie ich rentownosc, to okaze sie, ze to co panstwo zabierze w podatku bankowym bedzie musialo bankom oddac w cenie obligacji smile; genialne; w dodatku zwiekszy podaz obligacji zagranica

pulsinwestora.pb.pl/4395566,16396,fiskus-podcina-wlasne-zrodlo-finansowania
      i jeszcze potwierdzenie moich wczesniejszych domyslow

" Skoro bank będzie musiał zapłacić od każdego kredytu 0,39 proc. do kasy państwa, to oczywistym jest, że nie będzie chciał ich udzielać zbyt dużo, bo wtedy odda więcej budżetowi - tłumaczy prof. Marian Noga. - Inna sprawa, że z pewnością prawnicy banków już szukają luk w ustawie i tylko patrzą, jak na przykład zaksięgować te kredyty w swoich zagranicznych oddziałach."

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podatek-bankowy-kolejne-banki-podnosza-marze,248,0,1981432.html
      • zimna-wodka Re: ale jaja :) 17.12.15, 19:34
        Patrz pan, nawet Prezes tego nie przewidział.... A faktycznie - wywalenie obligacji to najprostszy ruch.
        No i co będzie jak ten wrogi zagraniczny kapitał się obrazi? Wiem, wiem.. kapitał się nie obraża. Najwyżej każe sobie więcej zaplacić.
      • fidziaczek Re: ale jaja :) 17.12.15, 20:58
        > " Skoro bank będzie musiał zapłacić od każdego kredytu 0,39 proc. do kasy państ
        > wa, to oczywistym jest, że nie będzie chciał ich udzielać zbyt dużo, bo wtedy o
        > dda więcej budżetowi - tłumaczy prof. Marian Noga.

Czyli najlepiej nie mieć żadnych kredytów i nie płacić podatku wcale według Nogi?
        Mogę miec kredytów na 1 miliard z marżą 2% i płacić od nich 0,39% - zysk to 1,61% od 1 miliarda
        Albo moge miec kredytów za 2 miliardy z marżą 2% i płacić od nich podatek 0,39% - zysk to 1,61% od 2 miliardów
        Według profesora ekonomii Nogi bank lepiej wyjdzie w pierwszym przypadku
        Nazwisko dużo tłumaczy smile
      • leny20-4-7 jak berety 17.12.15, 23:26
        po pierwsze. niby polak potrafi, tak samo jak i węgier...no włąśnie jak to było na węgrzech?

po drugie. wczoraj zdaje się Morgan udostępnił swoją analizę z któej wynikało, że global bond issuance - programe skupowe bc...trend malejący od 2010. takze już widzę jak się zagranica pozbędzie naszych bondów...w co się zapakuje? prawie na pewno nei bedzie juz takiej sielanki jak za czasów xxxxx (tutaj autocenzura, bo mnei zimny ostzregł), ale dramatu nie bedzie. jutro opisze to na blogasie, to przekleję fotkę, któa przmeówi za 1000słów

po trzecie. Stefczyk dziś zagroził wszystkim "pomawiaczom" sądem! za rozpowszechnianie kłamstw o komisarzu u nich!!! czyli domino bedzie, albo nei będzie.

po czwarte. prezes Belka był dziś na gościnnych występach w ECB. i tradycjnym alkoholem przełamywał się z miejscowymi Polakami. opowiadał tam takie niestworzone rzeczy jak:"uspokajal ze kraj bezpieczny,bo prawo nie pozwala nadmiernie zadluzac panstwa,bo banki w dobrej kondycji (no chyba ze do podatku dolozone zostana koszty przewalutowania kredytow FX, ale! zdje sie z rzadzacy maja tego swiadomosc), bo przy niezaleznosci NBP nikt dlubal nie bedzie".

takżetak. no zoabczymy jak się ostatecznie sprawy ułożą, ale nie zdziwię się jak także i na tym polu PiS odniesie sukces....czytaj nie spierdoli więcej niż by się spierdoliło samo.
        • robisc Re: jak berety 17.12.15, 23:46
          Zagranica nie ma powodow pozbywac sie naszych bondow, prznajmniej na razie, ale banki dziajace w Polsce maja. Z drugiej strony, jezeli podatek nie objalby obligacji SP, to banki zamiast udzielac kredytow, ucieklby w bondy wlasnie.
          I tak zle i tak niedobrze, zwyczajnie podatek w tym wydaniu jest niestrawny.

A propos Stefczyka, to czytalem na TVN24, ze jest spor pomiedzy Skokiem a KNF o zanizanie rezerw przez kase. Gazeta Finansowa to tuba prawicy, gdzie pisze Wasz ulubiony ekonomista Szewczak, nomen omen glowny ekonomista SKOKow, a obecnie posel PiS. Bierecki musi byc wsciekly, ze dotychczasowi kumple wpuscili go tym newsem w niezly kanal. Ciekawe ile depozytow im dzis ucieklo.
          • leny20-4-7 Re: jak berety 18.12.15, 09:33
            Czyli zagranica raczej zostanie...no bo kapitał nie ma przynależności partyjnej, a zwrot z kapitału przyniesc musi. Tutaj zgoda. Ruch na rentownosci będzie wymuszony ruchem na rynku niemieckim, prawda?

Ale że polskie banki mają jakikolwiek realny ruch, to naprawdę jestem zdziwony! Bo ja na to parzę tak, mamy nadpłynnosc w sektorze? mamy! to co zrobi bank zamiast ruchu w obligacje SP? ty przecież nie sugerujesz, że będzie kisił gotówkę w kasie. bo od tej kasy w kasie, to też zapłaci podatek. piszesz wprost: "uciekłyby w bondy własne" - a cóż to takiego? jaki to jest poziom ucieczki, jakie ryzyka generuje? a obligi SP prawie pewne...
            Piszesz niestrawne...a ja odpowiadam olej rycynowy też nie jest strawny (do sprawdzenia ale chodzi mi o to co wywołuje), a podawany był i jest w pewnym celu. Ja raczejbym napisałby, że podatek będzie NOVUM. OD ktorego karkołomnie będzie uciec, zmiejszy zyski, rentownosc, bonusy, zatrudnienie. Ale nie powinien byc zagrożeniem dla sektora jeśli tak jak napisałeś w jednym z pierwych postów NIE BĘDZIE WSZYSTKO NA RAZ i w formie skoku na bank. Ostatni wyjazd na kursie chociażby Getinu podpowiada, że byc może (z naciskiem na byc moze) pisiaki dostały ostry zgryz co zrobic...i byc moze NIE WSZYSTKO co planowali wprowadzą na raz i w takiej formie jak miało byc.

Co do SKOKów, to Robi raczej nie chodzi o to czy ktoś jest nasz, czy wasz...a o to co tam zostało napisane i DALCZEGO! myślisz, że to kłótnia w rodzinie? teraz kiedy od takiego Biereckiego zaczyna zależec więcej niż jeszcze miesiąc temu? weź się zastanów zamiast emocjonuj. Tutaj chodziło raczej o atak uprzedzający. słyszłeś keidykolwiek aby KFN zgłaszął zamiar wejsca? bo ja nie...ot nagle byl komisarz. przemysł, a nie deneruwj się.

• robisc Re: jak berety 18.12.15, 09:55
              KNF nie komentuje sprawy. Info wyszlo z GF, czyli zaplecza SKOKow. Bierecki zamierza isc z tym do sadu, wiec chyba nie on jest zrodlem przecieku. Cos tu strasznie smierdzi.
              • leny20-4-7 to ja mam taką quasi analogię 18.12.15, 11:23
                z tymi sądami. w czasach Rzeczplitej szalacheckiej nagminną praktyką dla bogatego i pragnącego byc szlachciem, a będącego niższego stanu, był...proces. Wejście do "klubu" było utrudnione i PRZESTRZEGANE. "Bogacz" kupował sobie oskrażyciela - osobę, która wnosiła pozew do sądu o niesłuszne szlachectwo - następnie kupował dwóch świadków z biedoty szlacheckiej, która przed sądem ślubowała na swój herb, że potwierdzają że ten i ów jest niesłusznie oskarżony i...sąd MUSIAŁ wystawic świadcetwo. Tanio, szybko, bezboleśnie.

Tutaj mamy coś na rzeczy. Mamy Biereckiego "szefa" Skoków i mamy jego podwładnego oraz jego znajomego(?), który na pierwszy rzut oka wyrządza mu wielką krzywdę. Bo puszcza w eter info o nieuchronnym komisarzu...a wszystko w tle z nagonką służb na szefa KNF (pamietajmy, bo to ważne!)...chcoiaż nigdy wcześniej info o zamiarze nikt nie puścił publicznie.

Ty piszesz, że "ileż to depozytów stracił Stefczyk"...a ja Ci pwoiem, no ile? Bo na mój gust, to ludożerka nawet nie wie o istnieniu czegoś takiego jak gazeta finansowa, a tym bardziej twitter. No chyba, że nieprawdą jest, że tylko nieudacznicy lub mochery trzymają kesz w SKOKach. Ale to na marginesie. Jak dla mnie Stefczyk NIE JEST kłótnią w rodzinie, ani świnią podłożoną, a...albo jest przeciekiem od KNFu w stylu powiedzcie komu trzeba, że sektor ma możliwości się bronic i uderzy gdzie was zabloli, albo perfidną wrzutą samych SKOKów oblicvzoną na uniemożliwienie wykonania ewentualnego zamiaru KNFu.

Tak jak wszystko co nas w tej chwili otacza, to wyjaśni się w ciągu kilku najbliższych tygodni. Na razie nie ma co się bac.
    • dorota_333 Szewczak: trzeba repolonozować polski dług 18.12.15, 12:58
      "Miejmy więc nadzieję, że będą to organy naprawdę niezależne nie tyle od woli i potrzeb polskiego państwa i narodu co od zagranicznego lobby lichwiarsko-bankowego, spekulantów walutowych, zagranicznych inwestorów portfelowych jak i międzynarodowych, finansowych centrów decyzyjnych. Dziś potrzeba nam bardziej niż neoliberalnych techników pieniądza, ludzi z wyobraźnią i sercem po polskiej stronie. Jakaś forma luzowania polityki pieniężnej wydaje się być jak najbardziej sensowna i uzasadniona, zwłaszcza w kontekście światowej wojny walutowej i polityki curry [tak w oryginale – red.] trade, ona i tak już w przypadku Polski jest mocno spóźniona. Potrzebne są też obniżki stóp procentowych. Dziś banki centralne na świecie stają na uszach i produkują pieniądze na trzy zmiany, by pobudzić inflację, my ciągle z nią walczymy mając deflację przez cały rok. Czas na wyrwanie się z błędnego i zabójczego koła zależności od obcych. Trzeba repolonizować polski dług”."

www.obserwatorfinansowy.pl/forma/debata/fed-podwyzszyl-stope-podstawowa-orlen-ma-nowego-prezesa/?skad=newsletter20151218

Mam wrażenie, że ten pan nie słyszał jeszcze o podatku bankowym. Albo jego psychika - i świadomość - działa dwutorowo.
      • robisc Re: Szewczak: trzeba repolonozować polski dług 18.12.15, 16:23
        Rynek handlu curry ma sie dobrze smile.

Szewczak powinien poczytac Przycinka, to dowiedzialby sie co to jest QE, zanim napisze kolejne bzdury. Dorota, pls nie cytuj wiecej na forum tego pana, od lat mam na niego alergie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka