Dodaj do ulubionych

W Chinach znow sie pali...

08.03.24, 11:30
.... i wali.

Chinski kryzys rozkręca się

Łączny import i eksport towarów Chin wzrósł o 8,7% rok do roku w yuanach w pierwszych dwóch miesiącach 2024 roku.

Od stycznia do lutego handel zagraniczny towarowy kraju osiągnął 6,61 biliona yuanów (około 930,96 mld USD)

- Eksport wzrósł o 10,3% rok do roku do 3,75 biliona yuanów.

- Import wzrósł o 6,7% w porównaniu z tym samym okresem 2023 roku do 2,86 biliona yuanów.

- Handel towarowy wzrost rok do roku przez piąty kolejny miesiąc.

- Import i eksport w tym okresie osiągnęły historyczne maksimum.

- Wartość handlu przedsiębiorstw prywatnych stanowiła 54,6% całkowitego obrotu, wzrost o 4,2 punktu procentowego w porównaniu z tym samym okresem w 2023 roku.

- Udział przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym wynosił 29%.

Wzrost importu i eksportu Chin do ASEAN i USA.

- Handel z ASEAN wzrósł o 8,1% rok do roku do 993,24 mld yuanów, stanowiąc 15% całkowitej wartości handlu kraju.

- Handel z USA wzrósł o 3,7% do 707,7 mld yuanów.

- Handel z Unią Europejską zmniejszył się o 1,3% rok do roku.

Wzrost eksportu maszyn i produktów elektronicznych, stanowiących prawie 60% całkowitego eksportu kraju w tym okresie.

Wartość eksportu takze wzrosła

Elektronika komputery o 7,3%,

układów scalonych o 28,6%

Samochody o 15,8%.

Czy ktos moglby wkeic cos od Kalwasinskiego bo jakos jest mi smutno od tej chinskiej desperacji wink?

ps. a tymczasem Unia prodkuje nastepne nakazy/zakaz i cla....na chinskie auta elektryczne. Bo Unia dba o Polske i Hiszpanie chroniac ich rynek aut elektrycznych wink

ps2. No wiem, przeciez zachod winning. Regulacjami/narracjami i propaganda ich zabijemy, na amen!
Obserwuj wątek
    • lastboyscout Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 12:06
      To te Chiny rozwijaja handel z tymi z ktorymi beda mieli wojne ?

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/9451203,chiny-szykuja-sie-do-wojny-xi-jinping-wezwal-do-przygotowan.html
      • sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 12:19
        To ta Ameryka handluje z tymi z ktorymi idzie na wojne ?
        • lastboyscout Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 13:24
          Handluje z Chinami bo nie za swoje a za chinskie wink

Pozycz mi Siemiomorski MOJA stowe a potem ja za te MOJA stowe sobie kupie od ciebie TWOJA stowe
          i zarobie bo ty MUSISZ oslabiac swoja stowe (15% w ciagu ostatnich 5 lat) ,
          zeby sprzedac zatrudnic miliard

comparic.pl/sila-chinskiego-juana-w-2024-r-kurs-usd-cny-spadnie-ponizej-700/

(przy okazji po cichu zmieniasz, teraz bedzie smiesznie: regulatora rynku i mase ministrow
          bo sie ... sprawdzili w chinskim cudzie gospodarczym :

Jezeli uwzglednic w tym jeszcze inflacje na TWOIM towarze i szalony przyrost aby to w ogole wyprodukowac to jest juz tylko jedna wielka beka wink

Ooooch znowu boksujemy sie ale nie zaczalem wiec nie oczekuj abym to kontynuowal bo technicznie jestes oczywiscie lepszy.

Ty, ktory mowisz antywojennie, powiedz mi po co zolci , tak nagle zmienili ministra obrony i ministra spraw zagranicznych na takich radykalow ?

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-12-29/chiny-powolano-nowego-ministra-obrony-poprzednika-nie-widziano-od-sierpnia/

Jednak Tajwan, jednak Rosja a moze cos jeszcze ?

Wojna to jednak najlepszy sposob na reanimowanie trupa gospodarki/miec pretekst do druku/zbicie inflacji, zajecie czyms/opodatkowanie niezadowolonych i spacyfikowanie onucami zbuntowanych.

Najwyrazniej zaznaczam, ze powyzsze odnosze do WSZYSTKICH a nie tylko do zoltych.
          • sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 16:52
            "Pozycz mi Siemiomorski MOJA stowe a potem ja za te MOJA stowe sobie kupie od ciebie TWOJA stowe
            zeby sprzedac zatrudnic miliard"

I wlasnie dlatego ze jestes taki cwany i "handlujesz z Chinami bo nie za swoje a za chinskie", to Ty idzesz ze mna na wojne handlowa/taryfowa i nawet normalna....bo to Ty wygrywasz? To sie chyba kupy nie trzyma?

"To te Chiny rozwijaja handel z tymi z ktorymi beda mieli wojne ?"

Odpowiedz na obrazku.

"Wojna to jednak najlepszy sposob na reanimowanie trupa gospodarki/miec pretekst do druku/zbicie inflacji, zajecie czyms/opodatkowanie niezadowolonych i spacyfikowanie onucami zbuntowanych.

Najwyrazniej zaznaczam, ze powyzsze odnosze do WSZYSTKICH a nie tylko do zoltych."

Nie. To "my" przejedlismy wszystko co ukradlismy innym lacznie z tymi co mieli kolonie, a teraz jestesmy zadluzeni po uszy i ani myslimy oddawac....wiec idziemy na wojne z tymi ktorym kase mamy oddac. Teraz pasuje.

Jak sie zacznie i sie okaze ze general LGBT nie ma rakiet bo nie ma produkcji to zwiniecie ogon i wrocicie za Ocean....a w zasadzie mysle ze nawet nie przyjdziecie walczyc. Chyba ze macie jakas super duper tajna bron w kosmosie, ale to raczej uwazam za Hollywood wink

A Polska i lokalsi zaczynaja tanczyc z Francja (oprocz Niemiec bo oni kochaja Rosje bardziej niz innych) z mini Napoleonem Macronem, bo wiedza ze w Europie juz Was (USA) nie ma, bo po co?

Tylko smutny Prezydent i Premier wraz z MSZ ze mialo byc tak pieknie bo do konca wierzyli w Ameryke lub po prostu oklamywali z premedytacja caly narod wraz z prawdziwym zarzadem RP od czasu ukladu z 1985 roku. Teraz czas grzac silniki w samolotach i trzymac drogi na Okecie otwarte. A mozna bylo lata temu posprzatac ten budel, ale woleli byc 'tripwire' dla Ameryki i robic laske (przez lyyy) na kolanach, przy okazji wykladajac sobie kieszenie zlotem wink
            • sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 17:05
              "Pozycz mi Siemiomorski MOJA stowe a potem ja za te MOJA stowe sobie kupie od ciebie TWOJA stowe
              zeby sprzedac zatrudnic miliard"

It is all made up wink

www.youtube.com/watch?v=xEk-sVHa5Z0
            • lastboyscout Re: W Chinach znow sie pali... 08.03.24, 22:08
              I wlasnie dlatego ze jestes taki cwany i "handlujesz z Chinami bo nie za swoje a za chinskie", to Ty idzesz ze mna na wojne handlowa/taryfowa i nawet normalna....bo to Ty wygrywasz? To sie chyba kupy nie trzyma?

Oczywiscie, ze sie trzyma.
              Wojne handlowa rozpoczyna sie wtedy kiedy taki handel sie nie oplaca.
              Kiedy pozyczanie bylo tanie to bylo git, kiedy pozyczanie staje sie drozsze
              to wtedy Wielki Pomaranczowy Wodz z wiewiorka na glowie jedzie do Pekinu
              i umawia sie z Wielkim Zoltym Wodzem, ze nie bedzie ten juz kradl
              deprecjacja jena ani kopiowaniem technologii.
              Zolty jak to zolty lze a Jankes jak to Jankes robi jak zawsze nowa mistyfikacje
              jak atak Pearl Harbor czy WTC.
              czyli chinski atak wirusem na caly swiat aby bylo drozej aby zrealizowac cele owej wojny handlowej.
              I co?
              I jest inflacja, jak trzeba to hiperinflacja, ktora ma to do siebie, ze blyskawicznie uniewaznia wszelkie dlugi staloprocentowe a takich, jak mowisz, my jestesmy zadluzeni.

Powiesz, no dobra ale nie dostaniesz nowych dlugow.
              Pewnie ale i tak nas nie stac na nowe, DROGIE dlugi a obsluga starych juz nie bedzie kosztowala,
              zwlaszcza jak sie wymieni zielone dolary na seledynowe z rozowe ciapki i rozda je sie tylko swoim albo nam poslusznym.

Powiesz ale sobie juz nie kupimy chinskiego badziewia a ja powiem ale zolci sobie nie sprzedadza zoltego badziewia.

I DLATEGO to ZOLCI groza wojna bo zolci BARDZIEJ MUSZA.

Pytaniem pozostaje, czy ta szopka z Tajwanem nie jest tylko PRETEKSTEM do zbrojenia sie przed atakiem na Rosje aby spotkac sie z Amerykanami (nie mylic z NATO) gdzies na Jeniseju a Putin tylko agonalnie wykonuje uderzenie uprzedzajace.

Zadziwiajaca zbieznosc interesow !

Niech zyje przyjazn chinsko - amerykanska !
              • sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 10.03.24, 14:26
                "I DLATEGO to ZOLCI groza wojna bo zolci BARDZIEJ MUSZA."

W sumie masz racje, tez bym zaczal strzelac jakby mi zolte okrety wojenne plywaly w okolo Karaibow i jeszcze bezczelnie mowilil ze to jest ich. Tak, to Chiny ida na wojne bo placa wiecej za odsetki niz na armie, czas dziala oczywiscie na korzysc Ameryki, w koncu stajecie sie 'bogatsi' o Trylion USD co 100 dni, a jak wiadomo kiedy Ameryka nie bedzie miala pieniedzy na kupno towarow od innych to inni maja problem wink

"I jest inflacja, jak trzeba to hiperinflacja, ktora ma to do siebie, ze blyskawicznie uniewaznia wszelkie dlugi staloprocentowe a takich, jak mowisz, my jestesmy zadluzeni."

Juz kiedys pisalem.....jak masz dlugi to po tobie, a jak panstwo ma dlugi to tez po tobie, a jak panstwo ma nadwyzki z produkcji dla zadluzonych, a zadluzeni nie moga konsumowac to po zadluzonych, a ci z nadwyzkami szukaja nowych rynkow zbytu....u tych co tych dlugow nie maja i konsumowac moga.....Tak zawsze bylo w historii tego swiata i nic tego nie zmieni.

"Powiesz ale sobie juz nie kupimy chinskiego badziewia a ja powiem ale zolci sobie nie sprzedadza zoltego badziewia."

Wykres ponizej mowi ze sie mylisz i to sromotnie. Swiat bez Ameryki sobie poradzi, ale Ameryka bez swiata w ukladzie jaki istnial dotychczas juz nie.

"Niech zyje przyjazn chinsko - amerykanska !"

To jest ta nowa propaganda w USA, co ma przycznic sie, tym razem oczywiscie na pewno, do winning.

Bo jak wiadomo, gospodarka Rosji ma sie gorzej niz przed wojna bo.....w sumie nie wiadomo. Francja chce wchodzic na Ukraine, a Radoslaw Smialy tez ...z tym ze bedzie dowodzil online z USA. To oznacza ze Rosja jest coraz biedniejsza i wygrywamy.

• lastboyscout Re: W Chinach znow sie pali... 10.03.24, 15:36
                  w koncu stajecie sie 'bogatsi' o Trylion USD co 100 dni

Nie.
                  To wierzyciele staja sie biedniejsi o trylion bo oni go DALI dluznikowi.
                  MINUS inflacja.
                  Chocby hiperinflacja!
                  Albo uniewaznienie i wymiana zielonego dolara na rozowego w seledynowe ciapki bo tak sobie zazyczy WLASCICIEL zielonego dolara i wierzyciel nie bedzie mial tu NIC do powiedzenia.
                  A gdyby wierzyciele zechcieli te pierdyliony nagle wykupic to wtedy te pierdyliony dolarow nagle beda warte NIC (powolny wykup niczego nie zmieni)

..jak masz dlugi to po tobie, a jak panstwo ma dlugi to tez po tobie

Nie.
                  Jak masz dlugi staloprocentowe i jest inflacja to reszta splaci twoj dlug wyzszymi cenami.
                  Jak panstwo ma dlugi staloprocentowe to jezeli potrafisz POD BYLE PRETEKSTEM wywolac inflacje to swiat (wierzyciele) splaca twoje dlugi.
                  Dlugi zmiennoprocentowe wywroca gospodarke tego, ktory ma ich wiecej i ulokowane w wywrocona gospodarke.
                  Kwestia jest wiec kto ma ich wiecej i kto ma ulokowane w gospodarke bo inaczej zostajqa tylko pustostany fabryczne i mieszkaniowe ... skad my to znamy ? wink

Wykres ponizej mowi ze sie mylisz i to sromotnie. Swiat bez Ameryki sobie poradzi, ale Ameryka bez swiata w ukladzie jaki istnial dotychczas juz nie.

Nie.
                  Sprzedac musisz, kupic NIE musisz a juz na pewno badziewia.
                  Twoj wykres ilustruje tylko to o czym caly czas mowie: jak dlugo ktos wytwarza moje zakupy i
                  placi za moje zakupy i jeszcze importuje moja inflacje.
                  ... Siedmiomorski moglbys mi pozyczyc stowe abym za te stowe mogl sobie kupic kawalek Siedmiomorskiego?

Bo jak wiadomo, gospodarka Rosji ma sie gorzej niz przed wojna bo.....w sumie nie wiadomo. Francja chce wchodzic na Ukraine, a Radoslaw Smialy tez ...z tym ze bedzie dowodzil online z USA. To oznacza ze Rosja jest coraz biedniejsza i wygrywamy.

Nie.
                  Celem wojny nie jest wojna sama w sobie boi wojna kosztuje a LUPY.
                  Mozesz mi wskazac jakie to lupy bedzie mial Putin po wygranej wojnie?
                  Putin ma dosyc ziemi bogactw naturalnych ale nie potrafi ich zagospodarowac.

Putin sie broni przed tymi, ktorzy chca zagospodarowac/przejac pod wladanie rosyjskie bogactwa naturalne, jak kiedys Jaruzelski przed polskimi rozowymi pozytecznymi idiotami.

We wspolczesnym swiecie nie potrzeba nawet przejac ziem, wystarczy podstawic swojego pajaca i kazac mu oddac pod zarzad bogactwa naturalne i armie frajerow do roboty.

• sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 10.03.24, 20:20
                    "To wierzyciele staja sie biedniejsi"

Chiny i Japonia staja sie biedniejsze? Czy to moze USA w 2030 bedzie miec problem ze splata zadluzenia = ciecia? Polecam policzyc projekcje CBO wink Inni sobie poradza. Sprzedadza swoje towary komus innemu. Bo swiat musi zyc, a handel istnial od kiedy zaczelo sie zycie na tej planecie, i bedzie istnial zawsze.
                    Jak rozumie USA po wymianie na nowe "rozowe dolary w seledynowe kropki" beda uzywane do czego i przez kogo? Komu tym czyms zaplacisz? Moze lepiej, moze zaplacisz....ale co z amerykanskimi obligacjami, kto je kupi? Rozumie ze wedlug ciebie to nie wasz problem? Chcesz sie zalozyc ze to wasz, a dokladnie Twoj osobiscie, kadilaka i kazdego kto zyje w USA problem? Nawet tych w Europie.
                    Malo tego, przecenicie dlugi w USD innym, a oni juz dzis placa w swoich walutach i mowia USD do widzenia. To bedzie oczywiscie proces jak z funtem.
                    Kiedys to co piszesz dzialalo, dopuki dyplomacja i przemoca zmuszaliscie innych do takiego stanu rzeczy, ale to miecz obusieczny....i zadaliscie sobie sami cios, jak bardzo niebezpieczny zobaczymy juz w nadchodzacych latach. Oczywiscie chodzi o mrozenie aktyw Rosji i weaponizacje dolara.

"Jak masz dlugi staloprocentowe i jest inflacja to reszta splaci twoj dlug wyzszymi cenami."

Wlasnie obserwuje jak inni placa za amerykanski dlug i widze ze dzisiaj to nie dziala. Rozumie ze wedlug Ciebie FED tylko posredniczy w tych zakupach 1 tryliona co 100 dni? Ale kupujacymi sa banki, glownie Wasze. Czy nie pisales ostatnio ze Chiny maja deflacje? Inflacja jest w USA. To pytam sie kto to wedlug Ciebie sa Ci inni co placa? Bo mi wychodzi ze to wy?! Ale co ja tam wiem.

Wiesz ze mieliscie kilka 'failed auctions' w zeszlym roku? I znow wszedl FED, posrednio na rynek?

Nie istotne czy masz dlugi staloprocentowe czy ze zmiennym procentem, ale czy masz przychod aby splacac swoje zoobowiazania, jaka jest polityka stop procentowych, czy mozesz zamienic/refinansowac swoj dlug na jakich warunkach i czy mozesz zamienic ze zmiennej na stale itd. Panstwo ma na te rzeczy wywalone, bo zaprzegnie spoleczenstwo do pracy, podatkow itd....i glownie przecenia swoje zoobowiazania wobec swoich obywateli i swoich firm, funduszy itd. Czesc wobec obcych panstw, ale oni tez drukuja i robia dokladnie to samo....wszyscy deprecjonuja swoje waluty, w zaleznosci od gospodarki.

Druga sprawa. Ma Ameryka ten przychod? Dzisiaj 30% wplywow wydajecie na odsetki. Jak sie nic nie zmieni (nie bedzie ciec) to w 2028 roku bedziecie dawac 50%, przy dobrych wiatrach, bez zmian na stopach, deficytach, i oblozeniach (wplywach) podatkowych.

Jak narazie 4 najwiekszych wierzycieli uzywa en masse swoich walut do handlu (glownie Indie i Chiny), a USD ktore dostaje od was powiekszajac wam deficyt, pozycza tym co potrzebuja na splaty swoich dlugow dolarowych w zamian za surowce. Bagatela, te cztery panstwa to tylko 3,5 miliarda ludzi....ponad 43% populacji swiata, a oni dopiero zaczynaja (od polowy 2022 ) uzywac innych walut i to USA jest tego powodem.

Robiles sobie kiedys takie intelektualne cwiczenie, co dzieje sie na prawde z tym dolarem? Zrob, dojdziesz do wnioskow ze na koncu to wy, amerykanie, na koncu jestescie ostateczna destynacja tego dolara, wasze prywatne fundusze, fundusze emerytalne....a kto jest inwestorem w tych funduszach? Obywatele zachodnich krajow!!! Nie Chiny, Indie, Japonia (choc oni troche), nie azjatyckie kraje....zachod, caly zachod razem z Ameryka. A popyt na obligacje UST umiera. To jest gross tych dlugow, nie to co widac u chinczykow.

"Nie.
                    Sprzedac musisz, kupic NIE musisz a juz na pewno badziewia"

Panstwo kupic nie musi...i zostaje Wenezuela lub Zimbabwe w 3,5 sekundy. Handel to krwioobieg swiata, a medium do wymiany sobie wymyslimy....moze lokalne waluty?
                    Ameryka kupic nie musi, nie bedzie miala....zrobi na zlosc, sobie...no Wam, bogaci sobie sprowadza, jak w PRL. Zobacz co sie stalo po 22 marca 18 roku, kiedy 'Orange man bad' nalozyl taryfy na chinskie towary, ceny wzrosly, w USA.

Swoja droga to wlasnie zrobicie po wyborach, sankcje, nakazy i zakazy...rowniez finansowe. Bo zaczyna byc w USA desperacko, tyle ze nie w mediach, w mediach jest winning. Za wszelka cene chcecie wywrocic Chiny, ale nie dacie rady, to nie sowieci choc tak Wam, wmowili, w Polsce tez.

"Twoj wykres ilustruje tylko to o czym caly czas mowie: jak dlugo ktos wytwarza moje zakupy i placi za moje zakupy i jeszcze importuje moja inflacje.
                    ... Siedmiomorski moglbys mi pozyczyc stowe abym za te stowe mogl sobie kupic kawalek Siedmiomorskiego?"

Moj wykres ilustruje to, ze panstwa zaczely uzywac swoich walut w handlu, NIE DOLARA.

Amerykanie i Europejczycy kupuja coraz mniej, popyt na wasze/nasze obligacje zanika coraz bardziej, do tego masz inflacje w USA i Europie. Realia mowia cos innego.

A to i tak majstersztyk w wykonaniu Chin, bo pomimo tego ze eksport im rosnie, w wartosci i volumenie, maleje do krajow wysokiego ryzyka czyli USA i Europy. Dlaczego wysokiego ryzyka? Polityka, taryfy, sankcje, mrozenie aktywow itd. To jest to ryzyko, a ryzyko sie redukuje za wczasu, nie po jak robi sie to w Polsce (choc dzis juz tez na zachodzie), gdzie sie tylko reaguje na okolicznosci.

FED skupuje obligacje, poprzez banki i teraz fundusze hedzingowe...
                    Czy nie pisales ze Chiny maja deflacje? Wiec powiedz jeszcze raz, co dokladnie importuja Chiny? Ty piszesz ze inflacje? W koncu ustal co w tych Chinach jest?

A moze, masz racje.....tylko na odwrot? Zastanawiales sie co to moze oznaczac? Deflacja w Chinach, inflacja w USA, deficyt maleje, FED pozycza primary dealers (banki), a oni kupuja obligacje ktore musza i tak kupowac, bo taki jest mandat primary dealera? A eksport Chinom rosnie, ale w innych kierunkach niz poczatkowe? To oznacza ze to wy importujecie inflacje, pomimo tego ze deficyty rosna, FED skupuje wasze wlasne obligacje....poprzez sektor bankowy. Nie wyglada to zbyt dobrze.

"Celem wojny nie jest wojna sama w sobie boi wojna kosztuje a LUPY.
                    Mozesz mi wskazac jakie to lupy bedzie mial Putin po wygranej wojnie?"

Oczywiscie. Moglbym, ale to osobny temat i duzo pisania. Jakbys przeczytal przemowienie Putina z przed wojny z grudnia 2021 to bys wiedzial juz wtedy.
                    Kupno/sprzedaz ropy gazu do Europy na ich warunkach, ktore EU i USA zmienilo od 2022 roku. Granice NATO sprzed 1997 roku, obostrzenia na Polsce i okolicznych krajach, sily zbrojne, energia, stacjonowanie obcych wojsk itd.....przeciez to jest oczywiste? Tym teraz beda handlowac Amerykanie, Niemcy i Francuzi, nie? Przetargowali Ukraine, teraz maja Baltow, Polske i poludnie. Moze to nawet czesc czegos wiekszego? Ze strachu przystapimy do EURO i zfederalizujemy EU, wrocimy do handlu z Rosja i Chinami, kto wie?

"We wspolczesnym swiecie nie potrzeba nawet przejac ziem, wystarczy podstawic swojego pajaca i kazac mu oddac pod zarzad bogactwa naturalne i armie frajerow do roboty."

Nie trzeba swojego, trzeba tylko przemocy i sami sie zgodza, szczegolnie jak nie maja wojska.
                    • sevenseas Re: W Chinach znow sie pali... 10.03.24, 20:56
                      *Panstwo kupic nie musi...i zostaje Wenezuela lub Zimbabwe w 3,5 sekundy

Panstwo bez wlasnej produkcji....bo potrzeba smarow, srubek, czesci zamiennych, plastikow, polproduktow, kabli nawet substancji do produkcji lekow....mnostwa rzeczy aby dzialaly, maszyny, rafinerie, oczyszczalnie wody, elektrownie, samochody, fabryki szpitale itd. Nie mowie juz o elektronice. EU produkuje regulacje, reszta produkcji jest w Chinach....a dokladnie 90% wszystkiego.
                    • lastboyscout Re: W Chinach znow sie pali... 10.03.24, 21:01
                      Bedzie dosyc ... to bez sensu
    • kadilak Najpierw podaj zrodlo 08.03.24, 13:44
      sevenseas napisał:

Bo to troche niwpowazne uzgledniajac ze googlowanie tych danych nie daje zadnych wynikow.
      A potem sie mozemy bawic w ideologie i propagande, ktorej tu zalew ostatnio na Forum....

> Łączny import i eksport towarów Chin wzrósł o 8,7% rok do roku w yuanach w pier
      > wszych dwóch miesiącach 2024 roku.

> Wzrost importu i eksportu Chin do ASEAN i USA.

[b]
      > - Handel z USA wzrósł o 3,7% do 707,7 mld yuanów.

Ja podaje za Censusem.Danych za luty jescze nie ma.
      Styczen:

U.S. trade in goods with China

Month Exports Imports Balance
      January 2023 13,092.6 38,252.9 -25,160.3
      January 2024 12,073.1 35,793.6 -23,720.0

www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html
      W ogole od pazdziernika 2023 trend jest wyraznie spadkowy.
    • kadilak Re: W Chinach znow sie pali... 10.04.24, 17:22
      sevenseas napisał:

> .... i wali.

next.gazeta.pl/next/7,151003,30873823,zly-znak-dla-chinskiej-gospodarki-fitch-obniza-perspektywe.html
    • cojestdoktorku Re: W Chinach znow sie pali... 17.04.24, 18:55
      "Stany Zjednoczone są jedynym militarnym supermocarstwem świata: wydają na siły zbrojne więcej niż dziesięć kolejnych krajów łącznie. Chiny natomiast stały się jedynym na świecie supermocarstwem w przetwórstwie przemysłowym (manufacturing). [b]Produkcja Chin przewyższa produkcję dziewięciu następnych krajów na liście razem wziętych."
      https://www.obserwatorfinansowy.pl/wp-content/uploads/2024/04/B%C5%82yskawiczny-awans-Chin-w-przemy%C5%9Ble.png

www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/trendy-gospodarcze/chiny-jedyne-supermocarstwo-przemyslowe-zarys-drogi-na-szczyt/
      • cojestdoktorku Re: W Chinach znow sie pali... 18.04.24, 15:37
        nie wyszło mi to pogrubienie wiec jeszcze raz

>"Produkcja Chin przewyższa produkcję dziewięciu następnych krajów na liście razem wziętych."

a tyle jest dyskusji czy chińskie PKB dogania USA czy nie dogania, gdy ten jeden fakt powyzej powoduje ze dyskusja o PKB przestaje miec sens
        • dorota_333 > a tyle jest dyskusji czy chińskie PKB dogania US 18.04.24, 16:24
          ... ale chyba nie utożsamiasz PKB z produkcją przemysłową, co? W amerykańskim PKB dominują usługi. Poza tym ciekawy artykuł, ale raczej nic nowego.

Jedna uwaga: z powodów demograficznych Chiny wyhamują. Nadchodzi era Indii.

• kadilak Re: W Chinach znow sie pali... 17.06.24, 15:58
      sevenseas napisał:

> .... i wali.

finance.yahoo.com/news/china-factory-output-cools-retail-024336611.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka