.... i wali.
Chinski kryzys rozkręca się
Łączny import i eksport towarów Chin wzrósł o 8,7% rok do roku w yuanach w pierwszych dwóch miesiącach 2024 roku.
Od stycznia do lutego handel zagraniczny towarowy kraju osiągnął 6,61 biliona yuanów (około 930,96 mld USD)
- Eksport wzrósł o 10,3% rok do roku do 3,75 biliona yuanów.
- Import wzrósł o 6,7% w porównaniu z tym samym okresem 2023 roku do 2,86 biliona yuanów.
- Handel towarowy wzrost rok do roku przez piąty kolejny miesiąc.
- Import i eksport w tym okresie osiągnęły historyczne maksimum.
- Wartość handlu przedsiębiorstw prywatnych stanowiła 54,6% całkowitego obrotu, wzrost o 4,2 punktu procentowego w porównaniu z tym samym okresem w 2023 roku.
- Udział przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym wynosił 29%.
Wzrost importu i eksportu Chin do ASEAN i USA.
- Handel z
ASEAN wzrósł o 8,1% rok do roku do 993,24 mld yuanów, stanowiąc 15% całkowitej wartości handlu kraju.
- Handel z
USA wzrósł o 3,7% do 707,7 mld yuanów.
- Handel z
Unią Europejską zmniejszył się o 1,3% rok do roku.
Wzrost eksportu maszyn i produktów elektronicznych, stanowiących prawie 60% całkowitego eksportu kraju w tym okresie.
Wartość eksportu takze wzrosła
Elektronika komputery o 7,3%,
układów scalonych o 28,6%
Samochody o 15,8%.
Czy ktos moglby wkeic cos od Kalwasinskiego bo jakos jest mi smutno od tej chinskiej desperacji

?
ps. a tymczasem Unia prodkuje nastepne nakazy/zakaz i cla....na chinskie auta elektryczne. Bo Unia dba o Polske i Hiszpanie chroniac ich rynek aut elektrycznych
ps2. No wiem, przeciez zachod winning. Regulacjami/narracjami i propaganda ich zabijemy, na amen!