Dodaj do ulubionych

Wola Wodza źródłem prawa.

21.06.24, 14:29
Wola Pajaca stoi ponad systemem prawnym państwa. Jest to istota pojęcia prawnego führerprinzip.
Moim ulubionym przykładem jest pozaprawne odwołanie prokuratorów przez p. Bodnara. Na podstawie polecenia premjera, jak pan B. powiedział.
Teraz doszedł następny przykładzik do kolejki.

"Premier Donald Tusk odwołał Bohdana Pretkiela z funkcji Rzecznika Finansowego. Obowiązki przejął dotychczasowy zastępca RF Ziemowit Bagłajewski.

Bohdan Pretkiel pełnił funkcję Rzecznika Finansowego od grudnia 2021 r. Zastąpił wówczas Mariusza Goleckiego, który został wiceministrem rozwoju i technologii. Kadencja Rzecznika Finansowego trwa cztery lata. Jednak premier Donald Tusk postanowił w czwartek, 20 czerwca 2024 r. odwołać Pretkiela ze stanowiska. Informację potwierdził w rozmowie z Polską Agencją Prasową rzecznik prasowy Biura Rzecznika Finansowego Maciej Sawa. Powody odwołania Bohdana Pretkiela przed upływem jego czteroletniej kadencji nie zostały ujawnione.

Obowiązki Rzecznika Finansowego będzie pełnił jego dotychczasowy zastępca Ziemowit Bagłajewski.
Czym się zajmuje Rzecznik Finansowy?

Rzecznik Finansowy zostaje powołany w celu wspierania klientów w sporach z podmiotami rynku finansowego. "Pomagamy w różny sposób: od poradnictwa, przez interwencje i postępowania polubowne, aż po wsparcie w trakcie postępowania sądowego" – czytamy na stronie Biura Rzecznika Finansowego.

Ziemowit Bagłajewski jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz prawnikiem z wieloletnim doświadczeniem. W latach 2015-2021 wykonywał zawód adwokata, od 2012 r. jest członkiem Izby Adwokackiej w Warszawie. Mecenas Bagłajewski posiada rozległe doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych, w szczególności spraw związanych z ochroną interesów klientów podmiotów rynku finansowego. Specjalizuje się w obszarze organizacji i funkcjonowania rynku finansowego oraz regulacji prawnych tworzących otoczenie tego rynku.

Rzecznik Finansowy może zostać odwołany w trakcie kadencji w razie: niewypełniania obowiązków przez ponad sześć miesięcy na skutek długotrwałej choroby stwierdzonej orzeczeniem lekarskim; rażącego naruszenia interesów klientów podmiotów rynku finansowego; rażącego naruszenia przepisów konstytucji lub ustaw; skazania prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne albo złożenia rezygnacji."

*

Czy któraś z tych przesłanek zaistniała? Pajac nie był łaskaw nic wspomnieć na ten temat; nie musiał.
Das Führerprinzip.

dorzeczy.pl/ekonomia/601320/premier-tusk-odwolal-rzecznika-finansowego-pretkiela.html

*

U. E. musi zostać zakończona.
Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: Wola Wodza źródłem prawa. 21.06.24, 18:57
      wyborcza.biz/biznes/7,147582,30324983,upolityczniony-rzecznik-finansowy-do-odstrzalu-kiedy-konczy.html
      • pepe49 Lingua Scurra Imperii 21.06.24, 21:27
        To jest tekst, który organ prasowy bandytów wyprodukował.:

"Bohdan Zbigniew Pretkiel, który z nominacji politycznej PiS w grudniu 2021 roku objął stanowisko rzecznika finansowego, nagle wysyła komunikat, w którym atakuje państwowy bank. Czy boi się, że kadencję, która powinna skończyć się w grudniu 2025 roku, nowy premier i minister finansów mogą - pod pewnymi warunkami - skrócić?

Jak wynika z informacji Wyborcza.biz, Bohdan Pretkiel, który jest adiunktem na Wydziale Prawa i Administracji UW, należy do grona uniwersyteckich konserwatystów. W 2018 r. uzyskał na tej uczelni stopień doktora nauk prawnych z wyróżnieniem, od 2012 r. na WPIA UW prowadzi zajęcia z logiki prawniczej. Od grudnia 2017 r. jest prezesem think tanku Instytut im. Mikołaja Sienickiego.

Wcześniej był członkiem rady nadzorczej Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, należącej do państwowej Polskiej Fundacji Rozwoju. Był też członkiem zespołu ekspertów ministra Adama Lipińskiego, pełnomocnika ds. społeczeństwa obywatelskiego i równego traktowania. A Lipiński to "człowiek zakonu PC", czyli najwierniejszych współpracowników Jarosława Kaczyńskiego...."

Reszta propagitki płatna.

Do tematu się propagitka nie odnosi. Ma wzbudzić nienawiść wśród wyznawców. Wzbudziła - jak rozumiem.
        Ma wytłumaczyć dlaczego ww osobnik zostanie usunięty ze stanowiska. Bo pisowiec.
        Prawo nie ma tu nic do gadania. Zostanie usunięty stanowczą decyzją Wodza. Czyli Pajaca.
        Gut. Firerprincip działa.
        Wyznawcy zachwyceni.

*

U. E. musi zostać zakończona.
        Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.

*

Dziękuję za podesłanie linka. Warto wiedzieć jak działa propaganda. Lingua Scurra Imperii (tłumaczenie przez "pupa" czyli pajacyk - lalka byłoby chyba niedokładne. Idzie o klauna - scurra). Pani dorota lubi takie klimaty.
        • zimna-wodka Re: Lingua Scurra Imperii 21.06.24, 22:37
          To może to coą pepemu rozjaśni:
          publicystyka.ngo.pl/aktywnosc-promocyjna-tuz-przed-koncem-projektu-jak-niektore-organizacje-wykorzystuja-swoja-szanse-na-rozwoj
          • pepe49 Re: Lingua Scurra Imperii 21.06.24, 22:52
            Nie dał kasy czerwonym?

Po latach jeszcze się zw nie nauczył, że czerwone kłamie zawsze?

Z być może 2000 (skąd mam wiedziec, żę to prawdziwa liczba?) wybrała 2.
            W internecie nie było tego co założyła sobie, że ma być. Więc napisała, że wyłuda grosza.

I to ma być argument za zlamaniem prawa przez Pajaca? Gdzie proces przed czerwonym sądem, gdzie fałszywy wyrok? Nawet tego nie ma.

Das Führerprinzip.

Przestań się panie zw krygować, napisz po prostu, że miejsce pisowców jest w więzieniu i będzie jasne. Udawanie hipokryty panu nie wychodzi.

*

.. ** ****
            • zimna-wodka Re: Lingua Scurra Imperii 21.06.24, 23:08
              pepe49 napisał:
              miejsce pisowców jest w wi
              > ęzieniu

Rzekłeś.
              • pepe49 Re: Lingua Scurra Imperii 21.06.24, 23:26
                O wiele lepiej.
      • dorota_333 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 21.06.24, 21:49
        Radziłeś mi ostatnio, żeby nie podtrzymywać rozmowy z trollem.

I słusznie. On naprawdę ma sporo złej woli i łże jak pies (przepraszam psy).
        • zimna-wodka Re: Wola Wodza źródłem prawa. 21.06.24, 22:18
          Mój pies się zastanowi czy przyjąć przeprosiny. To suczka i bywa kapryśna.
          • pepe49 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 21.06.24, 23:26
            twitter.com/Vito82488734/status/1787888606310289626
          • dorota_333 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 22.06.24, 15:44
            No, masz. Podaj adres kontaktowy, to prześlę kosz przegryzek dla Suni smile

BTW: Zauważyłeś, ze historia o zakuciu w kajdanki polskich pograniczników okazała się zupełnie inna niż wersja podstawowa, pisowska? A Pepe powtarza wciąż te same fejki.
            • zimna-wodka Re: Wola Wodza źródłem prawa. 22.06.24, 22:10
              Pieśka dziękuje.
              • dorota_333 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 22.06.24, 22:30
                Ciekawy aport i fajna Pieśka.

Nie wiem, czy wpadam w mizantropię, ale pieski wydają mi się ogólnie sympatyczniejsze od większości ludzi. Nie potrafią ukryć emocji. A bez dobrych emocji wszystko inne jest g... warte.
                • zimna-wodka Re: Wola Wodza źródłem prawa. 22.06.24, 23:33
                  Nie są fałszywe. I każdy ma swój unikalny charakter. Aport jednak z takich mniej ciekawych - rekord to 5 szyszek w pysku. Albo kij - im większy tym lepszy.
                  • dorota_333 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 23.06.24, 15:08
                    Ale słodziak.
                    • zimna-wodka Re: Wola Wodza źródłem prawa. 23.06.24, 20:01
                      Jeszcze raz dziękujemy. Pieśka ma ogromny talent do pakowania się w kłopoty. Kłopoty są zazwyczaj bolesne ale ludzie ją z tych kłopotów wyciągają. Więc pieśka kocha ludzi co czasami bywa kłopotliwe. Zwierzak sobie idzie "gdzieś" i szuka towarzystwa. Ostatnio godzinę latałem i się darłem a wyszło, że pieśka przyczepiła się do jakiejś pani czytającej książkę. I czytały razem.

I starczy o psach. Właściciele mają takie skrzywienie, że mogą bez końca.
                      • dorota_333 Re: Wola Wodza źródłem prawa. 23.06.24, 21:36
                        OK. Polubiłam ją, szczególnie za to czytanie, ale wybór kija też słuszny.
        • pepe49 Warto pamiętać o realiach. 21.06.24, 22:41
          1. Pisowcy muszą zostać ukarani. Bo tak.

https://files.niezalezna.tech/images/upload/2024/01/25/w_7ad320cd4b9e1171bac4fb290ce6c98f913ed0d9f347527e3ef26b6ea108016f_o.jpg?r=0,0

2. Pajac jest Wodzem i Jego słowo decyduje.
          Jednak jest to pajac.

https://vinnews.com/wp-content/uploads/2019/12/Donald-Tusk-gun-gesture.jpg

O jednym i drugim należy pamiętać, bo się człowiek pogubi.
          A, że to zaburza rdzeń czerwonej propagandy i wywołuje dyskomfort wśród uwarunkowanych...
          Przepraszam.

*

E. U.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka