Dodaj do ulubionych

Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa

23.02.25, 19:26
...pofantazjujmy sobie trochę politycznie.

Po zbiorowym gwałcie na Ukrainie (który nastąpi w najbliższym czasie) będzie chwila spokoju. Rosja odbuduje zdolność do przeprowadzenia inwazji.

I za 2-3 lata, Rosja zachęcona obecnie przez Donalda Trumpa, napadnie kolejny kraj. Niewykluczone, że Polskę. Trump zablokuje włączenie się NATO. Po krótkiej, krwawej wojnie do negocjacji pokojowych przystąpią Stany Zjednoczone; możliwe, że jeszcze prezydentem będzie Donald Trump.

I podobnie jak w przypadku Ukrainy zażąda 500 miliardów dolarów za zakończenie wojny, bez żadnych gwarancji pokoju.

Świetny sposób ekspansji, nieprawdaż? Rosja gra rolę wściekłego psa, który dostanie swój ochłap.
Obserwuj wątek
    • k.e.g.2 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 23.02.25, 20:54
      Czyli NATO to jeden wielki blef.
      Z Twoimi analizami nie da się dyskutowac,bo nie każdy tyle pije.
    • kadillllak Widzisz, was tam jest 2X tyle 23.02.25, 23:06
      Co nas w USA. Wasza klasa srednia, przynajmniej ta nizsza, ma duzo lepsze zycie niz ta w USA.
      Bo to my , USA< placimy 70% za obrone waszehj europjskiej dupy, a wy sobie korzystacie ile wlezie.
      Teraz sie to konczy. Ibardzo dobrze, a jak was Rusek wybije w pien, to chuj wam w srake, bydlaki.
      • k.e.g.2 Re: Widzisz, was tam jest 2X tyle 23.02.25, 23:15
        Zaatakowanie krajów NATO byłoby wyniszczające szczególnie dla Rosji.Ponadto jakie cele polityczne miałaby w tym Rosją?
        • kadillllak Re: Widzisz, was tam jest 2X tyle 23.02.25, 23:36
          k.e.g.2 napisał:

> Zaatakowanie krajów NATO byłoby wyniszczające szczególnie dla Rosji.Ponadto jak
          > ie cele polityczne miałaby w tym Rosją?

Zabic jak najwiwcej Paljakow.
      • niewierzaca Re: Widzisz, was tam jest 2X tyle 24.02.25, 11:46
        Nie rozumiem twojej logiki. Piszesz po polsku ale nienawidzisz polakow czy nawet Europejczyków. To ,że europa zawiodła to prawda, ale pretensje miej do poprzednika Trampa, który mógł nie dopuścić do wojny. Ameryka wcale nie musiałaby wysyłać miliardów do ukrainy. Wystarczyło zablokować granice a to w tamtym czasie było jeszcze możliwe. Odpisałam na Twój hamski post bo pewnie uciekłeś do Ameryki z nadzieją ze sie szybko wzbogacisz i będziesz z góry patrzył na nas biednych Polaków. Jak się nie nie ma o polityce pojęcia to lepiej poczytać dobra książkę.
        • przycinek.usa Re: Widzisz, was tam jest 2X tyle 24.02.25, 14:33
          Malo kto go rozumie, zwlaszcza, ze jest tu wiecej osob, ktore w Polsce siedzialy i nie maja takiej postawy. No, ale on najwyrazniej tak ma.

Natomiast co do twojego cytatu: "poprzednika Trampa, który mógł nie dopuścić do wojny", to jest skrajna propaganda, nie majaca zadnej podstawy i jestem zdumiony, ze ktokolwiek w ogole w cos takiego wierzy.
          Nikt nie mogl powstrzymac tej agresji, zwlaszcza, ze byla zaplanowana od 8 lat. To nie jest cos, co mozna zmienic.

• senioryta13 Re: jeffrey sachs 24.02.25, 19:48
            przycinek.usa napisał:

> Malo kto go rozumie, zwlaszcza, ze jest tu wiecej osob, ktore w Polsce siedzial
            > y i nie maja takiej postawy. No, ale on najwyrazniej tak ma.
            >
            > Natomiast co do twojego cytatu: "poprzednika Trampa, który mógł nie dopuścić do
            > wojny", to jest skrajna propaganda, nie majaca zadnej podstawy i jestem zdumio
            > ny, ze ktokolwiek w ogole w cos takiego wierzy.
            > Nikt nie mogl powstrzymac tej agresji, zwlaszcza, ze byla zaplanowana od 8 lat.
            > To nie jest cos, co mozna zmienic.

Wysluchaj co dzisiaj mowi Jeffrey Sachs, pozwoli ci to lepiej zrozumiec co i dlaczego sie dzieje tak a nie inaczej.
    • przycinek.usa Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 02:52
      Trump jest w pewnym sensie racjonalny, probuje ograniczyc wydatki i tnie wojne, bo przynosi Ameryce najwiecej strat. Pod tym wzgledem nie obchodzi go to, co sie stanie za 3 lata, bo to nie jest jego interes. Jesli jest prawda, to co pisal szczurek o pomocy militarnej Polski dla Ukrainy, a czego ja nie wiem, bo po prostu tego nie sledzilem - to Polska wystawila sie sama na scenariusz ataku ze strony Rosji.

W ogole odnosze wrazenie, ze Polska nie prowadzi polityki.
      Tak jakby w Polsce rzadzili sami debile. Wybacz, ale ten twoj premier to jest taki mudry, ze szkoda gadac.

I oczywiscie ze PiS byl lepszy.
      • dorota_333 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 08:57
        PiS byl niezrównany w wyprowadzaniu publicznych pieniędzy na prywatne/partyjne konta i nepotyzmie.

Co do polityki zagranicznej - PiS doprowadził niemal do katastrofy. Do sytuacji, w której Polska w obliczu wojny w Ukrainie była całkowicie skłócona z Europą, a jedynym naszym sojusznikiem pozostawały Węgry Orbana. Mamy ogromne szczęście, że to się zmieniło, ogromne.

Twierdzenie Szczurka o wstrzymaniu polskiej pomocy militarnej dla Ukrainy jest z [...] wzięte. Nie potrafi podać żadnych danych. Cytowany przeze mnie artykuł z defence.24 wskazuje, że pomoc jest intensywna i są to kolejne pakiety. Głównie amunicja.

Jeszcze raz: dzięki Bogu, że w Polsce zmieniła się władza. Pod rządami Kaczyńskiego Polska skończyłaby jak Białoruś.
        • pepe49 i co zrobić z połową rodaków, którzy myślą TVNem? 24.02.25, 13:31
          dorota_333 napisała:

> PiS byl niezrównany w wyprowadzaniu publicznych pieniędzy na prywatne/partyjne
          > konta i nepotyzmie.

Mhm.

> Co do polityki zagranicznej - PiS doprowadził niemal do katastrofy. Do sytuacji
          > , w której Polska w obliczu wojny w Ukrainie była całkowicie skłócona z Europą,
          > a jedynym naszym sojusznikiem pozostawały Węgry Orbana. Mamy ogromne szczęście
          > , że to się zmieniło, ogromne.

No jasne, że się zmieniło. Mamy z powrotem USA jako sojusznika. Tylko, cho.era, nas nie ma. Jest kolonja niemiecka.

Węgry są najlepszym sojusznikiem niemiec. niemcy potrzebują tanich surowców z Rosji cały czas.
          Pisałem już. Rheinmetal buduje fabrykę na Węgrzech. U sojusznika.
          Ja pisałem. Panienka Dorotka przeczytała. Umysł panienki wiadomość odrzucił.

> Twierdzenie Szczurka o wstrzymaniu polskiej pomocy militarnej dla Ukrainy jest
          > z [...] wzięte. Nie potrafi podać żadnych danych. Cytowany przeze mnie artykuł
          > z defence.24 wskazuje, że pomoc jest intensywna i są to kolejne pakiety. Główni
          > e amunicja.

Brawo! Ponieważ, jak powiedział p. premjer Morawiecki, Polska już nie ma sprzętu do przekazania. Ale amunicję może.

Spoko wodza, pajac nie dałby nic, pisowcy robią bandytom koło pióra i wysyłają tą amunicję.

>
          > Jeszcze raz: dzięki Bogu, że w Polsce zmieniła się władza. Pod rządami Kaczyńsk
          > iego Polska skończyłaby jak Białoruś.

Tak wam tłumaczą? To niedobrze. Bo ich sposób kłamania jest zawsze taki, że oskarżają innych o to, co sami chcą zrobić.

*

U. E.
          u. ee
          • dorota_333 Re: i co zrobić z połową rodaków, którzy myślą TV 24.02.25, 14:56
            Poleciałabym klasykiem: "nie p...dol, Pepe", ale już mi się nie chce.

Coraz większe brednie wypisujesz, kłamliwe jak... nie wiem co.
    • cojestdoktorku Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 14:59
      dorota_333 napisała:

> I za 2-3 lata, Rosja zachęcona obecnie przez Donalda Trumpa, napadnie kolejny k
      > raj. Niewykluczone, że Polskę.

wykluczone
      proszę spojrzec na mapę
      Rosja nie ma jak zaatakowac Polski, w teorii moze zaatakowac Mongolię, moze Finladię, Kazachstan, Armenie Azerbejdżan, czy kraje Bałtyckie, ale nie Polskę

no i kwestia Ukrainy: , obecnie sytuacja wyglada tak:
      "15 stycznia przebywający w Warszawie Wołodymyr Zełenski oznajmił, że liczebność armii ukraińskiej wynosi obecnie 880 tys. żołnierzy, a po stronie agresora walczy ich 600 tys."
      www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2025-01-21/wielka-brytania-deklaruje-stuletnie-wsparcie-dla-ukrainy-1063-dzien
      więc w praktyce jak oni maja kogokolwiek teraz atakowac skoro pod bokiem maja najpotęzniejszą armię w Europie która ich nienawidzi, kto im da gwarancje ze ta armia nie ruszy znów na Kursk i na Krym gdy oni się wplątają w jakiś inny konflikt?
      Ukraina ich teraz będzie wiązać na lata, a ta Ukraina będzie się zbroic sama i bedzie dozbrajana i przez Polskę i Europę
      • przycinek.usa Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 15:23
        Dokladnie tak. Nie rozumiem jak primadonny w Warszawie nie potrafia zrozumiec tej prostej sprawy, ze maja wszystkie sznurki w rece i brak reakcji i dzialania jest dla mnie zdumiewajacy i swiadczy o kompletnym braku zrozumienia sytuacji.
        • dorota_333 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 15:28
          Polska teraz robi dużo więcej, niż robiłby Kaczyński, gdyby był u władzy. DOPIERO teraz coś robimy w kwestii polityki międzynarodowej. Polityką PiS było wyłącznie pochlebianie Trumpowi (chciałam to ująć bardziej brutalnie, ale się powstrzymałam).
        • pepe49 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 27.02.25, 00:19
          przycinek.usa napisał:

> Dokladnie tak. Nie rozumiem jak primadonny w Warszawie nie potrafia zrozumiec t
          > ej prostej sprawy, ze maja wszystkie sznurki w rece i brak reakcji i dzialania
          > jest dla mnie zdumiewajacy i swiadczy o kompletnym braku zrozumienia sytuacji.

Ile razy mam powtarzać, że Polską rządzą bandyci nasłani przez rząd niemiecki i, jak się okazuje, przez amerykańskich czerwonych i, jak donosi ponoć tvn, przez Rosjan.

Polska ich nie obchodzi. Polacy ich nie obchodzą. Może poza najbliższymi rodzinami.

Zrozum to, panie przycinek.
          Potem myśl dalej.

*

.
      • dorota_333 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 15:26
        > Rosja nie ma jak zaatakowac Polski

Jak nie ma? Ma nawet dobry powód: Przesmyk Suwalski.
        • cojestdoktorku Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 18:53
          dorota_333 napisała:

> Jak nie ma? Ma nawet dobry powód: Przesmyk Suwalski.

przecież łatwiej zaatakowac kraje bałtyckie niż Polskę bo
          - są małe,
          - słabsze,
          - Rosja je otacza granicami, a do polski musi sięgac przez wąską granice i to nie swoją
          - u Bałtów mieszka wielu Rosjan którzy mogli by zmienic stronę
          - zdobycie bałtów to zdobycie dużych miast, portów i infrastruktury, a przesmyk suwalski to tylko goła ziemia
          - zdobycie bałtów to duże poprawienie swojej pozycji na bałtyku

- po zdobyciu bałtów rosja by sobie granice poprawiła,
          - po zdobyciu przesmyku suwalskiego miałaby kawałek ziemi narażony na atak z każdej strony

nie ma argumentów by wybrac przesmyk zamiast bałtów

• jorl11 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 24.02.25, 21:57
      E tam

Po prostu Trump nie chce stac jako looser bo USA przegrala wojne na Ukrainie z Rosja a on jest odpowiedzialny bo akurat jest predziem i dlatego stara sie pokoj z Risja zawrzec.
      Przeciez w 1 swoje kadencji prowadzil polityke zbrojenia Ukrainy jak przed nim i Biden po nim. No ale teraz sie okazuje jak jest i jak wyzej zrobil volte.
      Dlatego tez nagle konczy sie rusofobia u niego.
      Dobre jest tu w tym video:

www.youtube.com/watch?v=_RNE3X41IvM
      Sachs prawidlowo mowi. Tak ja ja w 90%

Co bedzie z Europa? Juz w grudniu 2024 Putin powiedzial o tym co sie stanie jak USA zmienia swoja polityke o 180° co wlasnie sie staje. Ze Europejczycy beda najpierw szczekac ale potem z merdajacymi ogonami przyjda do nog Pana. Wiem, obrazliwie, tez chyba dlatego tak powiedzial aby politycy europejscy dluzej sie ociagali przed przejsciem do pana merdajac ogonem no ale trudno.
      Co najmniej u mnie w Niemczech nowy rzad latwiej bedzie zwalic na poprzednikow a samemu jak Trump zmienic polityke.

Jak Polska swojej rusofobi sie pozbedzie? Zobaczymy, mysle ze Polska jako ostatnia bedzie merdala ogonem. Albo wogole nie?
      • cojestdoktorku Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 26.02.25, 20:02
        jorl11 napisał:

>www.youtube.com/watch?v=_RNE3X41IvM
        rewelacja, ledwie początek obejrzałem ale juz widze ze jest super
        w końcu ktoś wykłada kawę na ławę i to w parlamencie europejskim!
        tłumaczy kto jest na świecie prawdziwym agresorem, w sam raz dla tych co wierza ze USA krzewi "wolnośc i demokrację"

nie pamietam kto i gdzie powiedział ze "USA to III Rzesza której sie udało"
        w sensie ze gdyby III rzesza wygrałą wojnę swiatową i pisała historię dla całego swiata byłaby tak kochana jak jest teraz USA i nikt by jej za bardzo o zgładzenie żydów nie oskarżał tak jak USA nie bardzo jest oskarżane o zgładzenie czerwonoskórych,
        bo Goebbels stworzył by machinę propagandową która przekonałaby wszystkich by uwielbiać III rzesze i ludzie urodzeni po wojnie mieliby III rzeszę za centrum świata zachodniego tak jak dziś maja za to centrum USA

• pepe49 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 27.02.25, 00:15
        Ukraina przegrywa wojnę z Rosją. Władze innych państw mogą sobie tylko coś powyobrażać.
        Na Pańskim miejscu, jorl, bym się nie cieszył. Republika Federalna niemiec nie posiada broni atomowej. Nawet po odbudowie Wehrmachtu, co może nastąpić dość szybko, w kilka lat, nie będzie stanowiła realnej przeszkody dla wojsk Federacji Rosyjskiej.
        Francuzi, cokolwiek nie będą mówić, nie oddadzą Berlinowi Force de Frappe.
        Więc uczymy się rosyjskiego, tak?

*

E. U.
        Zu ausrotten.
    • pepe49 Re: Scenariusz dla Polski, napisany przez Trumpa 27.02.25, 00:07
      dorota_333 napisała:

> ...pofantazjujmy sobie trochę politycznie.
      >
      > Po zbiorowym gwałcie na Ukrainie (który nastąpi w najbliższym czasie) będzie ch
      > wila spokoju. Rosja odbuduje zdolność do przeprowadzenia inwazji.
      >
      > I za 2-3 lata, Rosja zachęcona obecnie przez Donalda Trumpa, napadnie kolejny k
      > raj. Niewykluczone, że Polskę. Trump zablokuje włączenie się NATO. Po krótkiej,
      > krwawej wojnie do negocjacji pokojowych przystąpią Stany Zjednoczone; możliwe,
      > że jeszcze prezydentem będzie Donald Trump.
      >
      > I podobnie jak w przypadku Ukrainy zażąda 500 miliardów dolarów za zakończenie
      > wojny, bez żadnych gwarancji pokoju.
      >
      > Świetny sposób ekspansji, nieprawdaż? Rosja gra rolę wściekłego psa, który dost
      > anie swój ochłap.

Napadnie najpierw na Azerbejdżan. Aby odzyskać Armenję. Jeżeli uzyska dostęp, to uderzy na Mołdawję. Potem państwa Azji Środkowej. Potem może Litwa.
      Po kolei.
      Mądrości wzięte z blogu pana Wojczala.

Polska? Volksrepublik Schlesien uzyska niezależność, następnie Pommern i Ostpreussen wrócą do tatusia, teren między Bugiem a Wisłą przeznaczone do handlu z Rosją. Wojsko Polskie będzie wtedy relatywnie mniejsze, typową reakcją bandytów na zagrożenie z zewnątrz jest szybka ucieczka. Więc wiadomo.

*

U. E.
      Wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka